Meny Stäng

Nyårsmeny med 4 rätter – inspiration för nyårsafton

Annons

Nu är det snart nyårsafton, och vi presenterar en nyårsmeny med fyra rätter. Det är inte säkert att vår egen nyårsmeny blir exakt så här, men vi har experimenterat med en del matlagning under de senaste veckorna, och här är ett förslag som kanske kan inspirera eller väcka idéer. Berätta gärna hur du planerar din nyårsmeny!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyårsmeny med 4 rätter

Här är vårt förslag för en nyårsmeny med fyra rätter:

  • Snittar till fördrinken: Krustader eller rågcrisps med röra
  • Förrätt: Räksoppa på räkskal
  • Huvudrätt: Dubbelmarinerad fläskfilé med ugnsbakad sötpotatis
  • Efterrätt: Rabarberkompott med glass och grädde

Snittar till fördrinken: Krustader eller rågcrisps med röra

Något som är enkelt och gott att servera till fördrinken är krustader med en röra, som man kan förbereda i god tid. Vår favoriter just nu är kronärtskocksröra, gruyèrekräm och hemgjord Skagenröra, som vi allra helst serverar i ”rågcrisps” istället för klassiska krustader. Du hittar recepten på länken nedan.

Krustader (eller rågcrisps) med hemgjord Skagenröra

Förrätt: Räksoppa på räkskal

Soppa till förrätt är aldrig fel! En av våra favoriter är räksoppa, som man lagar på räkskal.

Du behöver (för 2 personer)

  • En morot
  • En gul lök
  • 1/3 fänkål
  • 600 gram räkor
  • 2 msk tomatpuré
  • Cajennpeppar
  • En skvätt olivolja
  • 1,5 dl vitt vin
  • 6 dl vatten
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • Salt och peppar
  • En citron
  • Konjak
  • Fiskbuljong
  • Spetskål och dill

Gör så här

  1. Skala de färska räkorna.
  2. Skär morot, fänkål och lök i små bitar.
  3. Fräs morotsbitar, hackad lök, tomatpuré, en tredjedel fänkål tillsammans med räkskalen i lite olivolja, i en stor kastrull.
  4. Blanda i vatten, fiskbuljongtärning och vitt vin och låt koka i cirka 12 minuter. (Koka inte för länge, då kan räkskalen avge en bitter smak.)
  5. Sila bort räkskal och grönsaker.
  6. Häll i matlagningsgrädde och låt småkoka i fem till 8 minuter.
  7. Smaka nu av med salt och peppar citronsaft, cajenpeppar och lite konjak om du har hemma. Du ska känna citron, hetta och styrka i en härlig balans. Slå i hummerfond också om du. vill ha flera smaker från skaldjur.
  8. Servera i djupa tallrikar eller små skålar. Lägg färska räkor i soppan och dekorera med dem. Du kan också snabbstek spetskål och blanda de i botten på soppan med räkorna.
Räksoppa på räkskal

Huvudrätt: Dubbelmarinerad fläskfilé med ugnsbakad sötpotatis

En rätt som vi experimenterat med under veckan, och som blev fantastiskt god, var dubbelmarinerad fläskfilé med ugnsbakad sötpotatis. Vi hittade flera recept på dubbelmarinering på nätet, gjorde en egen variant och testade på eget bevåg kombinationen med sötpotatisen. Mycket, mycket gott! Eftersom fläskfilén serveras kall kan man förbereda allt utom sötpotatisen i god tid. Praktiskt!

Du behöver

  • Fläskfilé (vi använde Iberico)
  • Sötpotatis (en per person)
  • Rödlök

Marinad 1

  • Vitlök, riven eller hackad (2 klyftor)
  • Vatten (1 dl)
  • Vitt vin (2 dl)
  • Olivolja (1 dl)
  • Timjan

Marinad 2

  • Vitlök, riven eller hackad (1 klyfta)
  • Röd chili
  • Soja (3 msk)
  • Balsamvinäger (1,5 dl)
  • Persilja
  • Salt och peppar

Fetaoströra (för cirka 4 personer)

  • Turkisk eller grekisk yoghurt (2 dl)
  • Fetaost (150 gram)
  • Olivolja (2 msk)
  • Vitlök, riven (en klyfta)
  • Persilja
  • Salt och peppar

Gör så här

Dagen innan: Marinera köttet i marinad 1. Blanda ihop ingredienserna till marinaden och låt köttet ligga, gärna över natten.

Tidigare samma dag: Sätt ugnen på 150-170 grader. Ta ut fläskfilén ur marinaden och tillaga den i ugnen, med ugnstermometer, tills den har en innertemperatur på cirka 65 grader. Rör ihop ingredienserna till marinad 2. Lägg ner det varma köttet i marinaden och låt det stå i några timmar, i kylskåp.

Skär upp köttet i tunna skivor och lägg upp på serveringsfat. Ringla lite av marinaden över köttet.

Fetaoströran: Smula fetaosten i en skål. Blanda i yoghurt och riven vitlök. Finhacka och blanda i persilja. Smaka av med salt och peppar.

I lagom tid innan middagen: Sätt ugnen på 200 grader. Dela sötpotatisarna på längden, lägg dem med skalet uppåt på en plåt med bakplåtspapper och pensla med olivolja. Baka i ugnen i cirka 25 minuter. Ta ut dem, vänd på dem, pensla med olja igen och baka ytterligare cirka 15 minuter.

Vid servering: Lägg upp potatishalvor med skalet neråt, och klicka på fetaoströra. Strö över persilja och rödlök, eller servera rödlöken som ett tillbehör.

Efterrätt: Rabarberkompott med glass och grädde

Efterrätter är inte vår starka sida egentligen, men efter en god måltid sitter det förstås inte fel med en söt avslutning. Det här blir en favorit i repris. Vi båda älskar rabarber, och även om årstiden inte är rätt för den färska versionen så kan man ju alltid använda den frysta varianten. Denne efterrätt är dessutom superenkel, vilket passar oss.

Du behöver (2 portioner)

  • 3 digestivekex
  • 2 rabarberstänger
  • Lite smör eller margarin att steka i
  • En halv dl strösocker
  • 1 dl vispgrädde
  • Lite vaniljglass
  • Jordgubbar och/eller hallon
  • Eventuellt några kvistar citronmeliss

Gör så här

  1. Skär rabarbern i centimeterstora bitar.
  2. Stek rabarbern i smör och socker, i cirka fem minuter. Låt den sedan svalna.
  3. Smula digestivekexen och varva kex, rabarber, grädde och glass i små efterrättsskålar eller glas.
  4. Toppa med några hallon och/eller lite skivade jordgubbar.
  5. Dekorera eventuellt med några kvistar citronmeliss. Servera!
Efterrätter till nyår - med rabarber

Fler förslag på nyårsmeny med 4 rätter?

Har du fler förslag på nyårsmeny med fyra rätter? Dela gärna med dig!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev