Vill vi boka resan i god tid? Eller vill vi kanske vara mer spontana än någonsin? Tänker vi annorlunda i dessa tider, när stigande priser, krig och politisk oro lurar runt hörnet? (Eller tänker vi annorlunda bara för att vi blir äldre?)
Innehållsförteckning
Att boka i god tid – eller att vara spontan
En del gillar att boka i god tid. Andra gillar att vara spontanta. Kanske har det mer att göra med hur vi är som personer, än med någon enskild utomstående faktor. Att planera i god tid innebär att man slipper panikplanera i sista sekund och att man kan använda den värdefulla semestertiden till andra, betydligt mer prioriterade, aktiviteter. Att vara spontan kan å andra sidan medföra en hisnande frihetskänsla.
Vem vi är spelar förmodligen stor roll för hur vi väljer att planera, men vi är naturligtvis också påverkade av olika omvärldsfaktorer. Hur ser ekonomin ut? Vad händer i världen? Kan det bli krig? Är mormor sjuk?
Att boka i god tid – för- och nackdelar
Vi är nog inte ”boka i god tid”-personer egentligen, även om det hänt emellanåt att vi bokat i relativt god tid. Självklart finns det fördelar! I vissa fall kan man få bättre priser, och när det närmar sig kan man slappna av och fokusera på detaljer.
Å andra sidan, om man bokar i god tid kan det kräva att man skaffar bra avbokningsskydd och bra försäkring. För vad händer om det blir krig i den delen av världen (nej, man vet tydligen aldrig!) eller om mamma/mormor blir sjuk just då. Vi kan meddela att vi med tiden (eller är det med åldern?) försäkrat våra resor mer och mer. För vad vet vi, vad kan hända? Det verkar ju inte vara helt förutsägbart …
Att resa spontant – för- och nackdelar
Att boka sin resa spontant kan ha både för- och nackdelar. Det kan i värsta fall bli dyrare. Å andra sidan har man bättre koll på det aktuella läget och man kan välja färdsätt och destination utifrån vad som gäller just då. Dessutom har man bättre koll på hur den personliga situationen ser ut för tillfället, och om det faktiskt är möjligt att resa med tanke på barn, föräldrar, släktingar, jobb, ekonomi, hälsa och alla möjliga andra personliga faktorer.
Hur tänker du – planera resan i god tid eller vara spontan?
Vi upplever att vi tänker efter lite mer idag än vi gjorde förr, innan vi ger oss av på resa, oavsett om vi bokar långt i förväg eller om vi ger oss av spontant. Kanske beror det på att världen faktiskt blivit lite mer orolig och oförutsägbar. Eller så beror det bara på att vi blivit äldre …
Hur tänker du? Gillar du att planera din resa i god tid, eller gillar du att vara spontan? Påverkas du av sånt som oroligheter i världen, krig, fluktuerande priser eller familjeangelägenheter? Reser du mer planerat, eller mer spontant, idag om du jämför med förr?
Anna Nilsson Spets säger:
Jag är en långtidsplanerare, dels för jobbets skull men också för att hitta billiga flyg. Minst ett halvår i förväg. Nu sitter jag o funderar på nästa vinterresa som jag hoppas blir till Mali eller Sudan, men måste avvakta biljettköp pga oroligheter. Är det länder som är osäkra, tar jag avbokningsskydd. Korta resor som till Sverige kan ske med lite kortare framfö®hållning. Jag reser nog som förr men kanske tänker mer på säkerheten nu.
31 januari 2024 — 6:29
Helena säger:
Spännande att höra vart det bär av! Avbokningsskydd låter smart när man inte vet läget så långt fram i tiden!
02 februari 2024 — 16:29
BP säger:
En så lång resa till Sydafrika gör man ju knappast spontant, för den kräver ju lite förberedelser typ vaccinationer med mera.
Men sista minuten charterresor inom EU skulle jag nog fortfarande göra spontant.
31 januari 2024 — 13:51
Helena säger:
Ja helt sant, långväga resor, till mer exotiska resmål, kräver ju ofta lite mer planering.
02 februari 2024 — 16:30
Lena - gott för själen säger:
Jag är nog både och. Helst planerar jag långt i förväg. Jag vill ofta leta runt efter den ”otimala” resan eller ”otimala” boendet. Och sen vill jag i lugn och ro söka runt efter sevärdheter och aktiviteter för att ha ”smörgåsbordet” serverat när man väl är på plats. Gillar inte att åka oförberedd eftersom det då ofta tar en massa semestertid att bara söka efter saker att göra eller söka restauranger.
Sen kan jag absolut å andra sidan åka spontant också. Chilla och ta det lugn och se vad som händer, typ. Lite motsägelsefullt kanske 🙂
Kram Lena
01 februari 2024 — 10:16
Helena säger:
Det där med tidsaspekten är ju relevant! När man har begränsad tid vill man självklart använda den på ett bra sätt, och det kräver ju ofta lite planering. Förstår dina motsägelsefulla tankar. Vi är nog också lite så. Vi planerar, men vi vill också ha lite utrymme för spontanitet … 😉
02 februari 2024 — 16:32
Ditte säger:
Gör jag en längre resa, som när vi rest runt i Sydamerika, USA eller Asien har vi planerat i stort i förväg. Men när vi gjorde en jorden runt resa så hade vi i stort sett ombokningsbara biljetter hela resan och det gav en fantastisk frihet. I Cairns var vi betydligt kortare tid än planerat och på Nya Zeeland och Bali betydligt längre tid. Så ska en göra en sådan resa ser jag endast fördelar med att betala extra för ombokningsbara biljetter och som en bokat i god tid. Större valmöjligheter.
Åker vi inom Europa blir det ofta att vi bokar mer spontant.
01 februari 2024 — 11:20
Helena säger:
Håller med om att längre resor kräver mer planering. Sedan beror det ju på hur mycket tid man har och liknande … Tack för input!
02 februari 2024 — 16:33