Meny Stäng

Kommer Facebook och Instagram att dö? (Och vad kommer istället?)

Kommer Facebook och Instagram att dö? Och i så fall, vad kommer istället? Sociala medier, och vår relation till dem, har förändrats under åren och ibland kan man inte låta bli att undra vad som kommer att hända …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Sociala mediers uppgång (och fall)

När de sociala medierna kom vände de upp och ner på vår värld. Det var inte bara de etablerade tidningarna som kunde uttrycka sig, utan plötsligt kunde alla publicera och vara i centrum. Oavsett om det handlade om politiska diskussioner eller glada semesterbilder, så passade alla på att synas, kommentera och diskutera. Det var en rolig tid!

Frågan är bara om det är lika roligt längre? Nicklas Hermansson, som är en ofta anlitad talare inom framtids- och digitaliseringsfrågor, drar det i Aftonbladet så långt att han skriver att 2024 är året då sociala medier dör. Han hänvisar till en studie, enligt vilken uppemot 50 procent av användarna kan ha lämnat sociala medier inom ett år, och menar att vi tröttnat på sånt som lögner, konspirationsteorier, reklam och kroppsfixering.

Vad är vad och vem är vem?

I begynnelsen av de sociala medierna var det en bekymmerslös aktivitet att scrolla igenom sitt flöde. Där såg man sina vänners inlägg, med personliga foton och texter, och man kunde interagera och socialisera en stund, samtidigt som man fick tips om den lokala loppisen på lördag.

Men idag? När jag scrollar mitt flöde ser jag massor av bilder på spektakulära nästan svävande byggnader i sagolika miljöer (AI-konst?) och engelskspråkiga filmsnuttar på råbarkade män som räddar bebisar ur fallande barnvagnar (regisserade filmer som låtsas vara ”reality” för att få klick?).

Det finns populära influencers som är skapade av AI-teknik och det går inte alltid att veta vilka kommentarer som är äkta och vilka som är fejk. Vad är vad och vem är vem? Är det en människa eller en robot jag ser? Vem uttrycker sina ”riktiga” tankar och vem är del i en reklamkampanj?

Om jag ska se mina vänners inlägg måste jag anstränga mig. Jag har några knep, som att klicka längst upp till vänster på Instagram och välja ”Följer” eller ”Favoriter”. Det funkar en liten stund, tills jag släpper telefonen för att hämta ett glas vatten – då är jag överlistad av algoritmen igen och tillbaka bland svävande hus och jollrande amerikanska bebisar.

Men, vill vi verkligen vara utan Facebook och Instagram?

Allt detta bråkande med algoritmerna och AI-robotarna – känslan av att vara slav under någonting som jag inte fullt ut förstår – får mig definitivt att längta efter cafébesök där mina vänner visar sina senaste foton direkt ur mobilens fotoalbum. Men å andra sidan måste jag erkänna att jag vant mig vid de sociala medierna, och att jag nästan undrar hur livet skulle funka utan dem.

Jag menar, hur ska jag hålla reda på folks födelsedagar utan Facebook? Var ska jag ställa frågor om husbilens avgasrör, om jag inte är med i lämplig Facebook-grupp? Och var ska jag skicka meddelanden till folk, som jag bara har kontakt med via Instagram, om Instagram försvinner?

Jag kan också erkänna att jag fortfarande – åtminstone till viss del – tycker att sociala medier kan vara roligt. Att lägga upp bilder och stories på Instagram känns ofta kreativt, samtidigt som man får snabb och ”nära” kontakt med vänner, bekanta och läsare. Jag tror på riktigt att jag skulle sakna det om det försvann.

Sociala mediers död – och vad kommer istället?

Låt säga att Nicklas på Aftonbladet, och artikeln som han refererar till, har rätt och att sociala medier är på väg att somna in. Vad händer då? Om vi på riktigt tröttnar på att bråka med algoritmerna på Facebook och Instagram, och tittar in där alltmer sällan, vad gör vi då med all tid som vi får över? Hur väljer vi då att vara kreativa (för ärligt talat, sociala medier är inte bara en plats för socialt utbyte, utan också en arena för skapande)? Var hittar vi information om vad som är på gång i lokalsamhället?

Om du hoppades på att hitta svaret här, i slutet på artikeln, måste vi kanske göra dig besviken. Vi ser inte riktigt vad som kommer att komma ”istället”. Kanske hänger vi kvar på sociala medier till viss del – men väljer att använda dem och förhålla oss till dem på ett annat sätt? Kanske börjar vi i större utsträckning använda olika kalendrar och prenumerera på väl valda RSS-flöden (webbflöden) eller nyhetsbrev? Kanske tittar vi till och med upp från mobilen en liten stund emellanåt?

Vad tror du? Vilka sociala medier använder du, och hur använder du dem? Hur har ditt användande förändrats över tid? Tror du att den sociala medie-döden är på väg och vad är i så fall det nya heta?

Och förresten: Du hittar oss på Facebook på @freedomtravelnews och på Instagram på @freedomtravelnews

Prenumerera på vårt nyhetsbrev