Har vi ätit några annorlunda maträtter på resa? Ja, det har vi! En av de bästa sakerna på resa är ju att möta nya kulturer och sedvänjor, och det innebär förstås också mat som är annorlunda för oss.
Innehållsförteckning
Annorlunda maträtter
Vad som är ”annorlunda” att äta beror förstås på var man kommer ifrån och vad man är van vid. Vi minns till exempel när vi bjöd några campinggrannar från Nederländerna på kräftor – det tyckte de definitivt var annorlunda, medan det var ganska normalt för oss.
Samma sak gäller förstås för alla maträtter och specialiteter som vi berättar om idag. Annorlunda för oss – men troligtvis väldigt normalt för någon annan. Vi kan i alla fall säga att vi minns alla dessa tillfällen och alla dessa ”delikatesser” mycket väl!
1. Egypten: Fylld duva med ben
När vi besökte Sharm el Sheikh i Egypten hade vi en dag en guide. Han undrade var vi ville äta och vi föreslog att han skulle ta med oss till en typiskt egyptisk restaurang. Det gjorde han, och där beställde han in varsin duva till oss, som var fylld ris.
Vi tog upp kniv och gaffel, men guiden förklarade att vi skulle äta med händerna samt att vi också skulle äta benen (!). Benen var förvisso relativt mjuka, och guiden slukade precis allt på tallriken i ett nafs, men vi hade ändå svårt att få i oss benen … Duvan och fyllningen smakade däremot utmärkt!
2. Kina: Kobrosk i sötsur sås
Jag (Helena) besökte Kina tillsammans med mina föräldrar när jag var i 24-årsåldern. Min pappa var gästprofessor där, och efter att han hade arbetat till och från i Kina under många blev min mamma och jag också ditbjudna på en rundresa. Det var en fantastisk resa, då vi besökte Peking, Xian och Guilin, och även blev hembjudna till pappas kinesiska kollegor.
I Kina fick vi massor av god mat och jag lärde mig verkligen att älska kinesisk mat under den här resan. Men allt var inte gott. Kobrosk i sötsur sås var tydligen en exklusiv delikatess, som tog lång tid att laga, men gott var det … inte. Det är nästan så att jag fortfarande minns den hårda, men ändå gummiaktiga konstistensen. Tyvärr inget foto …
3. Filippinerna: Sjögurka
När vi var på Filippinerna båtluffade vi under en period med en filippinsk båt, och en dag gick vi iland på den lilla ön Himokilan. Här gick vi en guidad tur till en grotta, och efteråt blev vi hembjudna till guiden, som just denna dag höll 18-årskalas för sin son.
Vi bjöds generöst på all möjlig mat, inklusive sjögurka, vilket är relativt populärt på Filippinerna eftersom man kan plocka dessa på sjöbotten. Vi hade båda lite svårt för konsistensen, som är både slemmig och hård samtidigt, men marinaden ger en god smak!
4. Skottland: Haggis
När jag (Helena) skulle doktorera, 2014, besökte jag Glasgow i Skottland för att övertala en forskare där om att han skulle delta som opponent på min disputation. Övertalningskampanjen gick utmärkt – han kom till Stockholm på min disputation för att ställa alla svåra frågor – men innan dess hann han bjuda mig på haggis.
Haggis är en maträtt från Skottland som görs på lever, lunga och hjärta från får tillsammans med havregryn, lök, fårtalg och ister. Ingredienserna får ju inte direkt saliven att rinna till, men faktum är att det smakade bättre än det låter …
5. Frankrike: Råa musslor, havssniglar och stekt haj
Det franska köket bjuder på många delikatesser, men också på en del råvaror och specialiteter som kan upplevas som annorlunda av oss skandinaver. När vi reste Europa runt med husbilen 2015 gjorde vi en dag ett stopp i staden Sète, som ligger på en landtunga vid Medelhavet.
Här beställde vi in en 3-rätters lunch, och förrätten bjöd på inte mindre än tre smaker som var annorlunda för oss: råa musslor, havssniglar och stekt haj. Som vi minns det upplevde vi förrätten som lyxig och delvis mycket god, även om vi hade svårt för konsistensen på några av delikatesserna …
6. Kenya: Getinälvor
När vi besökte Kenya för många år sedan, tillsammans med en vän som kommer från landet, åkte vi bil tillsammans med henne och hennes familj, ända från Nairobi till släktingarnas by vid gränsen till Rwanda. På vägen behövde vi stanna för att äta, och då blev det vid ett ställe som serverade getinälvor.
De flesta av bitarna var långa och sega, kanske tarmar? Det var inte helt enkelt för att att få i oss … Några av bitarna var lever, vilket smakade bättre. Våra afrikanska vänner märkte att kosten var lite svår för oss, och efter en stund började de snällt putta över leverbitarna till vår sida av bordet …
7. Island: Surhaj, fårtestiklar och fårhuvud
En gång om året firar man på Island en högtid som heter Þorrablót, vilket från början en hednisk offerfest som hålls i den fornnordiska månaden Þorra, det vill säga runt februari. Under dessa festligheter sjunger man sånger och dricker sprit, och dessutom äter man en hel del traditionell mat, som älskas av en del, men inte av alla …
Svið (kokt fårhuvud) och hangikjöt (rökt fårkött) kan vara ganska gott, medan det är betydligt svårare att gilla hrútspungar (fårtestiklar) och hákarl. Den senare av dessa har ibland kallats för ”rutten haj”, men surhaj eller fermenterad haj är nog mer korrekt. Oavsett namn så krävs en nubbe eller två för att lyckas svälja …
8. Mongoliet: Hästmjölk
När vi reste med Transmongoliska järnvägen för många år sedan, från Moskva till Peking, gjorde vi några dagars stopp i Mongoliet, där vi bodde en natt i jurta. Förutom att vi övernattade i en ”egen” jurta fick vi besöka en familj som bodde på det traditionella sättet.
Vi kunde inte prata med familjen, eftersom de inte pratade engelska, men de bjöd generöst på det de hade, vilket bland annat inkluderade produkter av hästmjölk. De flesta av våra foton förstördes, eftersom en häst trampade på vår kamera, men vi minns det som en slags halvhårda ”hästmjölksbollar”. Gott? Nej, men man gör ju sitt bästa för att äta artigt …
9. Tjeckien: Korv med grädde
Den senaste gången vi besökte Tjeckiens huvudstad hängde vi med på en food tour i Prag, vilket var väldigt intressant. Under den här turen fick vi prova olika lokala specialiteter, varav en var korv som kunde ätas tillsammans med senap eller grädde. Kombinationen med grädde var helt ny för oss, och det låter kanske inte så gott, men det gick ner utan problem.
10. Filippinerna: Balot
Vi avslutar med en maträtt som vi faktiskt inte ätit – lite fusk alltså. Faktum är att det var meningen att vi skulle äta balot, men det gick inte. Lukten som stiger upp ur ägget när man skalar det är kväljande, och det räckte att befinna sig i närheten för att det skulle vända sig i magen. När vi fick en skymt av innehållet blev det ännu värre …
Balot, eller balut, är ett ägg med ett ankfoster inuti, som kan vara 16 eller 18 dagar gammalt. På Filippinerna ser man ofta dessa ägg säljas av lokalbor i små lådor, och vad vi förstår är de mycket populära.
Vilka annorlunda maträtter har du ätit på resa?
Vilka annorlunda maträtter har du ätit på resa? Berätta gärna!
Anna Nilsson Spets säger:
Jösses, jag skulle kunna skriva ett helt inlägg om konstig mat… Sjögurka är skitslemmigt och oätbart. I Alger provade jag tjurpung.. det var segt o knottrigt då skinnet var kvar. Bushrats i Nigeria smakar bättre än djuret ser ut. Get i VästSahara hos befrielserörelsen Polisario… den levde när vi åkte, slaktades och vi åt från den typ 4 dar, sen hade jag dysenteri. Havssniglar äter vi mycket här i Belgien. Under 80-talet hade jag isländska kompisar vars mödrar skickade mat… nån konserv med fårögon som stirra på en när man öppna burken. Ja listan kan göras lång….
01 februari 2024 — 6:40
Helena säger:
Ja, du kanske får skriva något om det helt enkelt, hehe! Tjurpung låter inte så lockande … inte ögon i konservburk heller! Men dessa saker minns man i alla fall 😉
02 februari 2024 — 16:24
Lena - gott för själen säger:
Vi äter ofta så lokal mat som möjligt när vi är ute. Även om det kanske inte blivit så extrem mat som ovan 🙂 Haggis åt vi i Skottland. Vi gillade det också.
Men fy fasiken, det där sista. Äta foster! Aldrig i livet.
Kram Lena
01 februari 2024 — 10:24
Helena säger:
Just de där äggen i Flippinerna var väldigt speciella. Nej, vi klarade inte ens att prova pyttelite …
02 februari 2024 — 16:25
Bara brittiskt säger:
Nej det där ägget har jag aldrig begripit mig på. Havssniglar får man som sagt i Belgien men det är ändå lite exotiskt. Haggis däremot är ju mest inälvsmat och gryn och det äter vi ju här också fast i annan form. Småländsk korvkaka till exempel. Då är haggis betydligt godare!
Get är ju gott i sig och inget kött är väl kul när man får de där sega delarna som inte är tillagade så kul heller. Det finns ju kockar som tar till vara allt ”nose to tail” men de har ju resurser.
Surhaj låter verkligen förfärligt. Inte ens kändiskocken Rick Stein klarade det.
01 februari 2024 — 18:08
Helena säger:
Jo, det finns ju för all del speciella rätter i vårt eget land också, surströmming icke att förglömma.
02 februari 2024 — 16:26
BP säger:
Ägg med ett ankfoster inuti – där går nog gränsen. Sedan var dessa ”maggots” aningen oaptitliga och påminde om maskar – ytterligare en gräns där;-) Fårtestiklar och fårhuvud har jag ätit i Marocko, men ni har ätit så mycket mera ”exotisk” mat. Jag gillar också testa lokala maträtter. Jag menar om man inte testar kan man ju inte yttra sig;-) En sak som ni troligen har ätit i Spanien är tapas med stekt lunga och sås. Konsistens som marshmallows, men god smak:-)
01 februari 2024 — 19:48
Helena säger:
Ja, vår gräns gick som sagt också vid det där ägget … Den där tapasen i Spanien har vi inte testat. Det låter inte så lockande egentligen, men lovar att prova om chansen dyker upp!
02 februari 2024 — 16:28