Bethulie är en mindre ort i centrala Sydafrika, som har betydligt mer att bjuda på än vad vi först anade. Royal Hotel Bethulie är en genuin och speciell pärla, fylld av 120 000 böcker. Dessutom kan ägaren, som är författare till en lång rad historieböcker, berätta om den bitvis hemska historien, om Boerkriget och dess ökända koncentrationsläger.
Innehållsförteckning
Bilresa från Johannesburg till Bethulie
Vi körde från Johannesburg till Bethulie, i den bil vi fått låna av våra sydafrikanska vänner. Resan tog nästan 6 timmar. Först tog det en liten stund bara att komma ut ur storstadsområdet Johannesburg.
Därefter körde vi genom landsbygd, genom öde naturområden och förbi mindre städer. Ett enda stopp blev det, på en bensinmack, där vi kunde tanka, äta en hamburgare och låna toaletter. På eftermiddagen anlände vi!
Bethulie i Sydafrika
Bethulie är en mindre stad, där du hittar bönder som föder upp får och andra boskap. Namnet Bethulie (tidigare Bethulia) gavs av franska missionärer på 1800-talet och kan relateras till den bibliska staden Bethulia och ”Judits Bok”, som förvisso inte ingår i den protestantiska bibeln, men som finns som ett tillägg.
Bethulie ligger i Fristatsprovinsen i centrala Sydafrika, mellan floderna Vaal och Oranje. Provinsen har sitt ursprung i republiken ”Oranjefristaten”, som bildades 1854 av boer, det vill säga nederländska bönder. Dessa lämnade Kapprovinsen under ”Den stora trekken” på slutet av 1830-talet, när britterna invaderade.
Idag finns både en vit och en svart befolkning här, och ja, de svarta har förstås en betydligt längre historia i området än de vita, även om den ofta är mer bristfälligt nedtecknad. Faktum är att Sanfolket (som tidigare kallades bushmän), var de första som befolkade området.
Royal Hotel Bethulie i Sydafrika
Vi hade vår GPS inställd på ”Royal Hotel Bethulie”, som rekommenderats av våra sydafrikanska vänner. Men var skulle vi hitta ett ”kungligt” hotell i denna lilla landsort? GPS:en ledde oss till ett stort vitt hus, helt utan skyltar. Vi vevade ner rutan och frågade en svart man vid gårdsinfarten, och han bekräftade. Jodå, detta var Royal Hotel Bethulie.
Vi var de enda gästerna denna dag, men den brittisk-sydafrikanska ägaren berättade att det skulle bli födelsedagsfest på kvällen. Två par från bygdens farmar skulle komma på middag. Ville vi kanske delta? Ja, men visst ville vi det!
Ägaren förresten, Anthony Hocking, är författare och har skrivit inte mindre än 38 historiska böcker. Idag är han i 80-årsåldern, men det märks inte. Energin sprutar om denne man, som förutom att vara extremt kunnig i historia, också är en fantastisk berättare.
Att han gillar böcker råder det inga tvivel om. Det charmiga hotellet är dekorerat med 120 000 böcker.
Ibland känns det som att vara på ett bibliotek, snarare än ett hotell. Varenda korridor och vartenda rum, och det finns många, har böcker från golv till tak.
Ett undantag finns förresten. I ett av rummen är det inte böcker utan LP-skivor, 80 000 närmare bestämt.
Vårt rum på Royal Hotel Bethulie
Så, hur bodde vi på Royal Hotel Bethulie då? Tackar som frågar, alldeles utmärkt! Vi hade ett stort rum, ett trevligt badrum, kaffe och te samt, förstås, gott om böcker.
Varför det heter ”Royal Hotel”? Nja, det finns ingen kunglig historia här, utan hotellet har bara alltid hetat så, och Anthony har inte velat ändra. Det ligger dock ett kungadöme strax intill, Konungariket Lesotho, så kanske kunde man bjuda hit någon kunglighet vid tillfälle?
Guidad tur i Bethulie – i Boerkrigets fotspår
Anthony undrade om vi ville följa med på en guidad tur i Boerkrigets fotspår, och det ville vi förstås. Han tog oss först till ett stort öppet fält där det egentligen inte finns så mycket att se utöver ett icke färdigställt monument, men om man kan sin historia så vet man att det har hänt saker här.
Boerkriget, som egentligen var två krig under slutet av 1800-talet och början av 1900-talet, utlöstes av en konflikt mellan boer och britter. Det var guld- och diamantfyndigheter som lockade britterna till Sydafrika, men boerna gillade inte dessa ”uitlanders” (utlänningar) och ville inte ge dem medborgarrätt. Striderna blev blodiga, och många fick sätta livet till.
Det var dock inte bara vapen som dödade. Boerfamiljernas kvinnor och barn samlades, av britterna, i stora koncentrationsläger. Här mötte fler än 27 000 boer, och nästan lika många svarta afrikaner, döden, ofta genom svält och sjukdomar såsom tyfoidfeber och dysenteri. Ett av de största koncentrationslägren låg just här, på ett fält bredvid Bethulie.
Idag finns en minnesplats en liten bit ifrån fältet, där du bland annat kan se gravstenar över flera av de avlidna.
Vårt besök i den mindre orten Bethulie visade sig ha mycket att bjuda på, och vi åkte härifrån med lite större förståelse för några av de dramatiska händelserna i Sydafrikas historia. Om du någon dag har vägarna förbi får du inte missa Royal Hotel Bethulie!
Mer att se i närheten
Cirka tre timmar från Bethuli hittar du den otroligt charmiga orten Nieu-Bethesda, som ligger omgiven av berg och bjuder på allt från konst och fossil till trevliga restauranger och mysiga pensionat. Du kan också fortsätta ner mot kusten, i riktning mot Porth Elizabeth och Jeffreys bay, eller resa nordost i riktning mot Johannesburg.
Fakta om Bethuli i Sydafrika
- Land: Sydafrika
- Provins: Fristaten
- Befolkning: Runt 16 000
- Språk: Xhosa, sotho, afrikaans, engelska med flera språk
- Grundad: 1863
Anna Nilsson Spets säger:
Intressant, nu har jag ju lite hum om vad som hände där, men detta var lärorikt. Roligt när man träffar på såna människor också
17 februari 2024 — 7:02
Helena säger:
Roligt att du uppskattade det! Ja, den här sortens möten är ju fantastiska, kanske det bästa med att resa! 🙂
17 februari 2024 — 18:07
BP säger:
Det hotellet är då helt i min smak. Fantastiskt att samla på sig så många böcker och LP-skivor. Perfekt med era vänner som rekommenderade stället.
Som Anna skriver – visst hade jag också en aning om vad som hände i Boer-kriget, men er info kompletterade det jag visste.
Vilken fantastisk resa ni gör:-)
17 februari 2024 — 18:10
Helena säger:
Visst är det ett mysigt ställe! Precis i vår smak också! 🙂 Kul att vi kunde komplettera med lite info, vi lär oss hela tiden nya saker längs vägen!
18 februari 2024 — 7:13
Royal Hotel Bethulie säger:
Bethulie has at least one significant link with Sweden. In about 1910 Bethulie’s Sam Pellissier was at Leyden in the Netherlands, studying education. In his holidays he made extensive trips through Europe to widen his experience. One journey took him to a village in central Sweden where he was fascinated by a form of folk-dancing in which people sang as well as danced, in effect providing their own music. Realising it might be ideal for Afrikaners he imported the costumes, music and choreography to South Africa and wrote fresh words that had nothing to do with the originals. His ‘volkspele’ (folk games) were launched at a Free State school in 1914 and quickly became a major hit, to the point where they were soon adopted all over South Africa. Not long ago two Swedish ambassadors (to South Africa and Australia) and their wives visited us in Bethulie and were amazed to hear that Swedish-style folk-dancing had become so popular. They knew where it had come from (I can’t remember the village’s name) and said that people in Sweden had no idea that a local tradition had been so successful in a country so far away.
17 februari 2024 — 21:44
Helena säger:
Wow, this was a really special story! Fascinating!
18 februari 2024 — 7:17
Lena - gott för själen säger:
Så intressant och hemsk historia. Det här är mer än vad jag minns. Och vilket hotell. Hehe, vilket ”undantag” med 80 000 LP-skivor 🙂 Vad härligt att få träffa en sån spännande och engagerad person.
Kram Lena
19 februari 2024 — 12:56