Gated community, det vill säga en samling av bostäder innanför låsta grindar, innebär det frihet eller fängelse för de rika invånarna? Tanken är förstås att säkerhet och skydd ska ge en känsla av trygghet och frihet. Men kan det också vara tvärtom, att grindarna och taggtråden utgör ett fängelse?
Innehållsförteckning
Varför gated community?
Gated community, eller ”grindsamhälle” som det kan heta på svenska, är ett bostadsområde som avskiljs från omvärlden med någon form av kontroll för personer som vill passera. Inhägnaden kan bestå av stängsel eller murar och grindar eller bommar, eventuellt tillsammans med vakter och övervakningssystem.
Syftet är ofta att de som bor innanför grindarna ska känna sig tryggare, och därmed kanske friare. Det finns också grindsamhällen som syftar till att samla människor med en viss livsstil (till exempel golf) eller att poängtera elitism eller klass. Man kan säga att det alltid finns ett intresse i att befästa en skillnad mellan ”vi och dem”. Ibland för att man vill vara ”förmer” eller ”annorlunda”. Andra gånger för att världen man lever i ter sig så riskfylld, att man inte ser sig ha några alternativ.
Gated communities i Sydafrika
Vi reser i Sydafrika just nu, och här är gated communities mycket vanliga. Det finns en anledning förstås. Gapet mellan rika och fattiga är avgrundsstort och kriminaliteten är både utbredd och grov. Man har kanske inte så många alternativ. Det är så här man måste leva för att känna trygghet och frihet, och slippa överhängande risk för stölder, rån och överfall i hemmet. Innanför grindarna kan man röra sig utan oro och man kan bekymmersfritt bjuda hem vänner till stora sammankomster.
För oss, som inte är vana vid instängdheten, känns det ändå lite som ett fängelse. Va, kan jag inte röra mig fritt utanför grindarna? Måste jag alltid skynda mig in innan mörkret faller? Krävs det så här många nycklar, koder och vaktsamtal för att komma ut eller in? Är det verkligen taggtråd mellan mig och utsikten?
Och tvärtom förstås, alla platser som vi inte kan se, eftersom vi är på utsidan av communityt. På kartan kan vi se att det finns ett läckert rutnät av kanaler mellan husen, men det är inte för oss eftersom vi är utanför grindarna …
Trygghet eller nödvändigt ont?
Gated communities finns ju inte bara i Sydafrika utan på många håll i världen, bland annat i USA. Under medeltiden, när Europa var en våldsam plats, stängde många städer in sig bakom stadsmurar och portar, i dåtidens gated communities. Murarna revs när Europa blev tryggare, men nu kommer grindsamhällena tillbaka och ökar i popularitet. Är det för att Europa känns mer otryggt igen? Eller är det bara så att vi vill ha en tydligare skillnad mellan ”vi och dem”?
Gated communities som behövs för trygghet har vi full förståelse för, även om det i vår värld känns som ett nödvändigt ont. Målet borde ju vara att världen skulle vara så trygg, så välordnad och så rättvis, så att stängslen och grindarna inte skulle behövas.
Även vi känner en trygghet när vi på kvällarna, i Sydafrika, somnar i hus som ligger innanför staket, taggtråd och elstängsel. Men frihet, nej, det känner vi ju inte. Alla dessa attribut signalerar fängelse för oss. Vi har full förståelse för att det behövs ibland, men vi drömmer om en värld där det inte behövs.
Hur tänker du?
Hur tänker du om gated communities? Vilka fördelar respektive nackdelar ser du med grindsamhällen, i olika delar av världen? Vart tror du utvecklingen är på väg, och varför?
Annar Aas säger:
Bra artk. Har undrat lite om det verkligen är Syd-Afrka ni skriver reseskildringar i från. Bara vackert välordnat, utan en mörkhyad mänska. Nu känner jag igen er o inser att det är er fina livstil som gör att kameran int visar var ni är. Under min tid i syd-amerika bodde jag bakom murar o stängsel av samma skäl som ni beskriver. Härligt att följa er.
21 februari 2024 — 9:10
Helena säger:
Roligt att höra att du uppskattade artikeln Annar! Sydafrika är ett speciellt land. Vi ser, möter och pratar med många svarta människor, men landet är väldigt segregerat. Pensionaten ägs i stort sett alltid (enligt vår erfarenhet) av vita och man avråds från att röra sig i kåkstäder på egen hand. Landet är mångkulturellt, men väldigt uppdelat. Vi försöker prata med människor, höra berättelser och få perspektiv, men som turist, och med tanke på det säkerhetstänk man måste ha, är det i första hand vissa sidor man ser. Vi kommer nog återkomma med fler onsdagsfunderingar, som relaterar till detta land!
21 februari 2024 — 18:09
Ewa Axelsson säger:
Jag har bott i ett mindre (6-8 hus) inhängnat område med vakter både dag-och nattid när jag bodde i Zambia. Höga murar toppade med taggtråd och glassplitter. Husen ägdes av ambassader. Lite besvärligt när man ville prata med grannarna ”över staketet”, men kändes väldigt tryggt nattetid när skottlossning kunde höras i närheten.
Ett land där varje enskilt hus är en typ av gated community är ju Spanien. Varje villa i en någorlunda stor ort har höga murar och stängd port. Totalt insynsskyddat.
21 februari 2024 — 10:19
Helena säger:
Tack för din kommentar Ewa! Intressant att höra om dina erfarenheter från Zambia! Ja, murarna ger ju en trygghet, samtidigt som det känns lite konstigt. Och som du säger är det vanligt med denna typ av boenden på vissa håll i Europa också …!
21 februari 2024 — 18:11
BP säger:
Gated communities fanns redan på 1980-talet i Florida, bland annat Jupiter Island i närheten av Miami. Till viss mån var även semesterparadiset Maspalomas på Gran Canaria en Gated Community för turister med bevakning dygnet runt. Ironiskt nog var de flesta väktare mörkhyade. Kan tänka mig att det är likadant i Sydafrika.
21 februari 2024 — 20:09
Helena säger:
Intressant! Ja, gissningsvis är de flesta väktare här antingen svarta sydafrikaner eller personer från närliggande afrikanska länder, som också kommer hit för jobb. Iofs vill man väl inte skydda sig mot mörkhyade personer generellt, utan bara de som är kriminella, men jag förstår vad du menar!
22 februari 2024 — 16:57
Lena - gott för själen säger:
Så vansinnigt trist att det ska behövas över huvud taget! Förstår känslan av både trygghet och fängelse.
Gillar dina nya onsdagstankar!
Kram Lena
21 februari 2024 — 20:48
Helena säger:
Roligt att du gillar våra onsdagsfunderingar! Än så länge känns det som att det finns massor av tankar att bolla, så vi håller nog på ett tag! 🙂
22 februari 2024 — 16:58
Linda Vismer säger:
Intressanta tankar. Jag förstår också behovet av trygghet, det är ju en fråga om liv och död ibland även om jag liksom ni önskade att det inte behövdes. En sak jag tycker är svårt är att murar utstrålar så mycket distans mellan människor, inte minst till alla de som är ”hederliga” och aldrig skulle överfalla men ändå får ”in your face” att du inte är en betrodd person. Skapar klyftor. 🙁
22 februari 2024 — 15:02
Helena säger:
Visst är det så att murarna utstrålar distans! Det blir ett ”vi och de”, och det gör ju kanske att avståndet bara växer. Man skulle vilja lösa problemen på något annat sätt, men jag vet att många här känner en viss hopplöshet inför det, att man inte ser lösningarna …
22 februari 2024 — 17:00
Monica säger:
Ni har ju varit hos oss i vårt lilla villa/radhusområde i vår medeltidsby i Provence. Det var också en slags gated community med stängda grindar för bilar och andra fordon utan tillgång till ”blip” eller kod. Och områdets privata pool var också kodförsedd. Å andra sidan kunde man komma in i området via stigar och olåst grind så helt inhägnad och ”skyddad” var man inte. Men om man inte var gäst till de boende var det liksom inte allmän mark. Helt ok för oss, vi slapp moppetrafik, skadegörelse och bara undantagsvis tjuvdopp av tonåringar i poolen. Vi betslade en hög avgift för denna service och underhållet och tyckte fet vsr helt ok. Vad tyckte ni?
25 februari 2024 — 13:46
Helena säger:
Hej Monica! Många gated communities är fantastiskt fina och mysiga. Hos er var det jättefint! Samma med flera vi besökt här i Sydafrika. Vi skriver om en många fina platser här, och det mesta ligger ju innanför grindar. Men när vi är här upplever vi också hur konstigt det kan bli när det mesta i ett samhälle finns bakom lås och bom. Ju fler murar, grindar och elstängsel som växer upp desto konstigare känns det att promenera i en stad. Till slut finns inget kvar som är öppet och för alla. Vi vet inte om den utvecklingen känns så positiv …
25 februari 2024 — 17:08
Monica säger:
Ni känner ju Annika med bloggen Life in the suburb. Lustigt nog har hon också precis tagit upp fenomenet med gated communities i USA. Med många reaktioner och intressanta kommentarer. Kika där om ni har tid!
26 februari 2024 — 9:18
Jan Andersson säger:
Hej
Sverige liknar mer och mer…
Förr var det öppet in till min sons innergård i Majorna.
Numera är det lås på portarna…
På Särö när jag var barn, hade man stängda grindar på vägarna.
Flera finns fortfarande kvar, men står alltid öppna,
åtminstone sen 60-talet.
Hälsn Janne
26 februari 2024 — 7:49