Meny Stäng

Nieu-Bethesda i Sydafrika – konst, fossil och charmigt boende

Nieu-Bethesda är en liten och otroligt charmig by, som ligger ensligt bland bergen i Östra Kapprovinsen i Sydafrika. Denna lilla plats har en hel del att bjuda på: charmiga boenden, konst, ett museum över en konstnär och ett fossilcenter.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nieu-Bethesda i Sydafrika

Nieu-Bethesda är en by som överraskar. Trots att byn är så liten, och trots att den ligger så avlägset, är det relativt många turister som hittar hit. Den tidigare kyrkstaden är idag hem för flera mysiga pensionat och restauranger, liksom flera intressanta sevärdheter.

En charmig liten karta, som hittas på flera håll, visar var allting ligger.

Nieu-Bethesda i Sydafrika

Nieu-Bethesda ligger i halvökenområdet Karoo, i Östra Kapprovinsen i Sydafrika.

Bilresa till Nieu-Bethesda

Vi körde till Nieu-Bethesda från Bethulie, där vi spenderat natten innan på ett otroligt charmigt hotell fyllt av böcker. Resan tog drygt tre timmar, och mot slutet omgavs vi av ett vackert, bergigt landskap. När vi svängde in på den ödsliga vägen mot Nieu-Bethesda undrade vi nästan om det verkligen skulle dyka upp något i slutet av vägen …?

Karoo

Jodå, efter en lång, slingrig väg kom vi fram.

Nieu-Bethesda i Sydafrika

The Bethesda Guesthouse

Våra sydafrikanska vänner, Henri och Michelle, hade bokat in oss på The Bethesda Guesthouse, och detta tackar vi ödmjukast för. Vilket underbart ställe! Det lilla pensionatet drivs av Ludolf och Carla, som ursprungligen kommer från Johannesburg, men som längtade efter ett lugnare liv på landet.

The Bethesda Guesthouse

Varje rum, allt ifrån korridorer till kontor, bjuder på genomtänkt design full av detaljer. Precis allt – tavlor, kuddar och dekorativa föremål – bidrar till den speciella och hemtrevliga atmosfären.

The Bethesda Guesthouse

Vårt rum? Underbart! Vi njöt av en härlig himmelssäng, ett stort badrum och en generös uppdukning av kaffe, te och skorpor.

Mest minnesvärt var kanske ändå frukosten, som var en av de vackraste vi ätit på länge: yoghurt och müsli i burkar, blomsterdekorerad frukt i en liten glasskål med lock och gröna små kvistar som adderar det där lilla extra. En dröm för alla instagrammare!

Konstgalleri

Morgonen efter spenderade vi en halvdag i Nieu-Bethesda, och vi startade med ett besök i ortens konstgalleri.

Nieu-Bethesda i Sydafrika - konsthall

Ett trevligt besök! Konst är ju en individuell upplevelse. Här hittade vi många målningar och skulpturer som vi gillade.

The Owl House – Helen Martins museum

Vi fortsatte därefter till en av ortens viktigaste sevärdheter: The Owl House (Ugglehuset) eller Helen Martins museum, som det också heter.

Helen Martins var en speciell och excentrisk kvinna som växte upp i Nieu-Bethesda. Hon lämnade orten för ett liv som lärare, men efter ett misslyckat äktenskap återvände hon på 1930-talet till hemorten för att ta hand om sina åldrande föräldrar. Hon hade en god relation till sin mor, medan hennes far har beskrivits som ”svår”. När han dog målade hon hans rum svart och döpte det till ”Lejonets kula”.

Lejonets kula

Helen Martins påbörjade sitt livsverk med att förvandla hemmet, som hon fått ta över av föräldrarna, till en konstinstallation.

Hon anställde olika lokalbor, bland annat Koos Malgas, och med hans hjälp skapade hon konstverk av cement och glas. Martins inspirerades av bibliska texter och av Orienten samt av poesi av Omar Khayyam och olika verk av William Blake.

Nieu-Bethesda i Sydafrika

Kamelgården innehåller mer än 300 skulpturer, varav många ugglor, kameler och människor.

År 1976, när Martins var 78 år gammal, tog hon sitt eget liv genom att svälja kaustiksoda. Idag drivs Martins hus, känt som ”The Owl House”, som ett museum, vilket lockar många turister.

Fossilcenter

Den lilla orten Nieu-Bethesda har ytterligare en känd sevärdhet, utöver The Owl House, i form av ett fossilcenter. Nästa kända invånare heter James Kitching och är en paleontolog, som blev känd när han samlade in fossil från dinosaurier i Nieu-Bethesda för Sydafrikanska museet. Senare upprättade han en av världens finaste fossilsamlingar, inrymd vid Bernard Price Institute for Palaeontological Research i Johannesburg.

James Kitching

Idag finns ett fossilcenter mitt i byn, vilket är mycket intressant att besöka. Museibesöket inleds med en kort film, och därefter får man kika runt i de två utställningsrummen.

Därefter visar museipersonalen hur det går till att ta fram ett fossil ur sten, vilket är ett mycket tidskrävande arbete.

fossilcenter

Slutligen får man, om man vill, följa med till den plats där de flesta fossil hittats. Här finns fortfarande skallar av dinosaurier i marken, och dessa förevisas tydligt med hjälp av vatten och skallar från samma art.

Mer att se i närheten

Nieu-Bethesda är en fantastisk liten ort som överraskar! Om du rest hit och vill fortsätta ditt äventyr kan du ta dig till Bethulie, där du hittar ett charmigt hotell med ”boktema” samt minnesmärken från Boerkriget. Om du hellre önskar kan du ta dig ner mot den vackra kusten, mot platser såsom Jeffreys Bay och Tsitsikamma nationalpark.

Bethulie
I den lilla staden Bethulie hittar du historia från Boerkriget.

Fakta om Nieu-Bethesda i Sydafrika

  • Land: Sydafrika
  • Provins: Östra Kapprovinsen
  • Läge: Vid foten av Sneeuberge, cirka 50 kilometer norr om Graaff Reinet.
  • Språk: Afrikaans, engelska, xhosa med mera
  • Grundande: 1875
  • Invånare: Drygt 1 500
  • Namnet: Nieu-Bethesda är afrikaans för New Bethesda. Namnet är bibliskt, med betydelsen ”plats för strömmande vatten”.

Historia i Nieu-Bethesda

  • 1800-talet: Gården Uitkyk, som tillhörde BJ Pienaar, låg på platsen.
  • 1874: Bönderna i området träffades för att bilda en by och kyrkoförsamling.
  • 1875: Det beslutades att köpa gården Uitkyk av Pienaars söner.
  • 1878: Staden Graaff-Reinet gick med på framställningen från folket. Pastor Charles Murray döpte bosättningen till Nieu-Bethesda med hänvisning till fontänen och dess bibliska referens.
  • 1886: Byn blev en kommun, men kyrkan behöll fastigheterna, varför invånarna fick betala två skatter. Staden upplevde tillväxt fram till 1930.
  • 1930-talet: Den stora depressionen, förbättrade transporter och stadens isolerade läge ledde till massflykt vilket gjorde staden fattig. Läraren Helen Martins återvände till staden.
  • 1945: Helen Martins far dog och Helen började förvandla sitt hem till ett konstverk. Lokalbon Koos Malgas hjälpte henne. Paleontologen James Kitching samlade in ryggradsdjur för Sydafrikanska museet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev