Nej, allt är inte bra i Sverige. Kriminaliteten ökar, vårdköerna är långa och vintern är evighetslång. Men ändå, det finns en hel del som är ganska bra, om vi tittar på det hela ur ett lite större perspektiv. Är vi inte lite dåliga på att uppskatta det?
Innehållsförteckning
Alla länder har bra och dåliga sidor
Alla länder har bra och dåliga sidor, det är ju en av de saker man märker när man reser, och kanske ännu mer om man provar på att bo i ett annat land. Genom att se hur saker och ting fungerar i andra länder får man lite perspektiv. Man kan inspireras av sånt som är bra och kanske ta med sig nya idéer hem, samtidigt som man mer tydligt kan se vad som faktiskt är bra hemma.
Reflektioner från Sydafrika
Just nu reser vi i Sydafrika. Vi är turister och vi är bara här under en begränsad period, så vi ser förstås bara vissa aspekter. Vi gör dock vårt bästa för att ställa frågor och lära oss om landet vi reser i.
Vissa saker är fantastiska här. Naturen är makalös, klimatet känns nästan ”perfekt” och de människor vi mött har varit otroligt vänliga, generösa, öppna och lättsamma. Samtidigt är det ju omöjligt att blunda för utmaningarna: den utbredda fattigdomen, motsättningarna mellan människor med olika hudfärg, den eskalerande kriminaliteten, den ostoppbara korruptionen och det oändliga behovet av grindar, lås, larmsystem och vakter.
Människor på varsin sida om ett staket kan leva som på två olika planeter. På ena sidan ofattbar lyx, på andra sidan misär inringad av några bitar korrugerad plåt. På den ena planeten kvalitetsskolor och modern sjukvård. På den andra planeten stora klasser och patienter som trängs huller om buller i sjukhuskorridorerna. Så nära, och ändå så långt ifrån.
Borde vi inte bli bättre på att uppskatta det vi har i Sverige?
Man kan kanske inte jämföra länder som har helt olika förutsättningar. Många länder har en mycket större, och mycket fattigare, befolkning än Sverige. Andra länder har också annan historia och andra grannar. Att jämföra är inte rättvist. Men man kan däremot alltid reflektera över sin egen situation.
Vi ska förstås inte sluta klaga, eller sluta agera, när saker och ting hanteras dåligt i Sverige. Drivkraften till förändring och förbättring är kanske det viktigaste av allt, om landet ska fortsätta fungera också i framtiden.
Men med det sagt så undrar vi om vi inte borde bli pyttelite bättre på att uppskatta det vi har i Sverige? Nog är det ändå en förmån att få bo i ett land där alla har möjlighet till utbildning (även högre sådan), modern sjukvård och en riktig bostad, med el och rinnande vatten? I ett land där korruption inte är regel utan undantag?
Det är så lätt att ta saker för givet, men för väldigt många människor i världen är dessa saker inte alls självklara.
Hur tänker du?
Hur tänker du? Vad uppskattar du med att bo i Sverige? Hur kan man önska förändring och förbättring, utan att glömma bort att uppskatta det som är bra?
Anna Nilsson Spets säger:
Nu bor jag inte i Sverige längre men i Belgien gnäller man lika mycket, speciellt över energipriserna och invandringen. Vad man inte diskuterar om här med gemene man är löner och politiskt ställningstagande, det är liksom tabu. Varje gång jag reser, oftast till extremt fattiga länder slås jag av en ödmjukhet, mot människorna som bor där och är oändligt tacksam för vad jag har. I bland när jag reser förvånas jag över hur andra turister kan gnälla över avsaknad av internet, alkohol och andra saker.
14 februari 2024 — 6:31
Helena säger:
Jag kan förstå att det är på liknande sätt i Belgien! Och ja, att allt inte är som hemma när man reser, det är ju en del i konceptet … (Sedan är internet ofta viktigt för mig, men jag anstränger mig för att hitta lösningar, och planerar i förväg för tider när jag vet att vi kommer vara i ”radioskugga” …)
14 februari 2024 — 10:01
Annar Aas säger:
Fint att ni använder resandet till att reflektera över våra mänskliga behov o situation. Om man som jag, nu, betraktar världen genom både ”stormedia” o bloggar, så får jag ingen lust att flytta från vårt land. Vi har det oförskämt bra. O vården som jag nu är helt beroende av idag, fungerar klanderfritt. Jag har 11 barnbarn o bekymrar mig lite för deras framtid. Nu bromsar regeringen sattsningar på miljön t.ex. kommer golfströmmen att byta riktning på grund av isarnas avsmältning? Kan inte låta bli att fundera. Samtidigt gläds jag med alla bloggar som berättar om härliga platser. Gläds varje morgon över er blogg.
14 februari 2024 — 9:22
Helena säger:
Resande gör ju att man reflekterar, tänker jag, men genom att skapa ett ”tema” så kanske vi blir lite bättre på att kommunicera dessa tankar … 😉 Fint att höra att du har positiva upplevelser av vården! Och wow, så många barnbarn! Härligt! Men visst, det finns ju också saker att oroa sig över när det gäller framtiden, inte minst miljön!
14 februari 2024 — 10:28
Ditte säger:
Intressant att läsa era tankar och se andras kommentarer. Jag har ju medvetet valt att bo i Sverige men har bott i Peking i fyra år och reste då en hel del i Asien och upplevde områden där på nära håll. Väldigt lärorikt. Och att resa har varit och är fortfarande något jag gärna gör trots att det nu av kroppsliga skäl är begränsat.
Jag tycker att Sverige är fantastiskt. Och så tillgängligt. Tillgängligt med allemansrätten, skolor, sjukhus och universitet som är kostnadsfria. Sen kan jag tycka att svenskar som reser ett par veckor på semester kan gnälla över bagateller och vill ha allt som hemma.
Visst finns det saker som oroar även här men i det stora hela är det ju marginellt när en ser hur världen i övrigt ser ut.
14 februari 2024 — 17:13
Helena säger:
Tack för din kommentar Ditte! Ja, håller med om att allemansrätten är fantastiskt, liksom de fria universiteten! Det finns många väldigt bra saker i Sverige!
14 februari 2024 — 18:04
BP säger:
Ett väldigt kort och enkelt svar på din fråga är – ”Vi i Sverige är så fruktansvärt bortskämda”.
Och inte bara vi här hemma, utan alla som bor i Västeuropa har ”en standard” som är extremt hög. Det går helt enkelt inte att förvänta sig samma standard i till exempel Sydafrika. Det räcker med att resa till vissa delar av Spanien för att inse att vi har det extremt bra i Sverige.
14 februari 2024 — 20:17
Helena säger:
Jo, så är det ju förstås! Vi berättade för en sydafrikansk kvinna om en del saker i Sverige, såsom gratis universitet och (någorlunda) jämlik sjukvård. Sedan berättade vi att många klagar. Hon skrattade och skakade på huvudet … 😉
16 februari 2024 — 17:58
Jonathan GDM säger:
Jätteintressant att jämföra folks inställning i olika länder och försöka förstå hur olika drivkrafter leder till olika saker. Bara en sån sak som att kunna gå i skolan var en dröm för många i Burkina Faso eller Marocko, dessutom att kunna gå i en skola med bra undervisning. Hemma i Sverige är det många som hoppar av skolan, skolkar och tycker det känns allmänt trist. Vi har det väldigt bra men å andra sidan finns det många som känner att livet inte är tillräckligt givande.. man kan ha många intressanta diskussioner om det 🙂 . Balansgången med att uppskatta livet men också kunna uttrycka visst missnöje i vardagen, utan att drunkna i missnöje är inte lätt. Men att resa och försöka förstå och lära sig om olika kulturer är nog en medicin som borde ordineras oftare… 😉
14 februari 2024 — 23:26
Helena säger:
Tack för en intressant kommentar Jonathan! Ja, det är ju intressant det där, att livet kanske ändå inte är tillräckligt givande … Att vi har det materiellt bra i västvärlden kanske inte nödvändigtvis alltid gör oss lyckliga …
16 februari 2024 — 18:00