Ska man ge dricks på resan? Och i så fall, hur mycket, till vilka yrkesgrupper och vem bestämmer vad som gäller egentligen? Detta är inte någon dricksguide, men vi tänkta ägna denna onsdag åt att reflektera lite över ämnet dricks på resan.
Innehållsförteckning
Dricks på resan – ett laddat ämne
Det där med dricks på resan är inte alltid helt enkelt. I många länder förväntas man ge lite dricks till personalen, men hur mycket och till vilka yrkesgrupper kan variera. I vissa länder och yrken är dricksen nästan helt nödvändig för att personalen ska få en dräglig lön. I andra länder är dricksen mer frivillig, och något man ger bara när man är extra nöjd och vill ge lite extra uppskattning.
När man besöker en ny kultur är det förstås svårt att veta exakt vad som förväntas där, och det bästa kan därför vara att läsa på om vad som gäller för dricks i just det land man planerar att besöka. Men även om man läser på så fortsätter detta med dricks att vara ett laddat ämne …
När man snabbt måste knappa in en procentsats på en kortläsare …
I länder som Sverige, där kontanter knappt används längre, kan man på restauranger ofta dricksa genom att ange ett högre belopp på kortläsaren. Dricks som betalas på detta sätt hamnar i arbetsgivarens kassa och ska sedan betalas ut till personalen, som i sin tur ska betala skatt på inkomsten.
Ett fenomen som dykt upp på senare tid är att det ofta finns förvalda alternativ med olika procentsatser som syns högt upp i kortläsarens fönster, medan man måste skrolla en bra bit neråt för att få upp alternativet ”ingen dricks”. Helt plötsligt står man där och betalar hög dricks för en redan dyr och snabbt serverad öl, bara för att det högsta procentalternativet är högst upp, för att man inte vill verka snål eller för att man inte vågar fråga hur man hittar ”ingen dricks”-alternativet …
Naturligtvis är det trevligt att visa personalen uppskattning genom att dricksa – och systemet med dricks kanske också gör att personalen anstränger sig lite extra. Samtidigt kan det kännas laddat ibland, och det kan vara utmanande att snabbt fatta ett beslut som gör att alla – personalen, dina vänner och du själv – känner sig nöjda.
När man inte vet vad som förväntas … och när man vill ge lite extra-extra …
Utomlands kan det svåraste vara att veta i vilka situationer man ska ge dricks. Förväntar sig guiden dricks? Chauffören? Taxiföraren? Här i Sydafrika har vi till exempel lärt oss att det på vissa parkeringsplatser finns ”parkeringsassistenter”, som hjälper en att parkera och kollar ens bil medan man är borta, och som gärna vill ha en slant för besväret.
Det underlättar alltid att läsa på om resmålet och att ha småpengar i fickorna, men det uppstår ändå alltid situationer där man känner sig osäker. På något sätt vill man ju göra ”rätt” (ge lagom mycket i rätt situationer) och få andra att känna sig uppskattade, samtidigt som man förstås kan behöva hålla i sin semesterbudget. Är det därför det ibland känns så knepigt?
Dricks på resan kan vara ett bra sätt att bidra lite i ett hörn, till vanliga människors vardagsekonomi. Som turist vill man ju bidra på ett positivt sätt till befolkningens ekonomi, men ibland är det lätt att alla ens pengar hamnar i de stora bolagens kassor, via internationella hotellkedjor och butikskedjor. När man ger dricks till restaurangpersonal, hotellpersonal och taxichaufförer bidrar man ofta i det lilla, vilket kan kännas bra.
Ibland kanske man också vill ge lite extra-extra till några enstaka personer som gjort ett bra jobb, och som kanske dessutom kan antas ha ett stort behov av det där extra lilla tillskottet. Man kan ju inte ge extra till alla hela tiden, men man kan ju faktiskt göra det ibland. Vi har även ångrat ibland, att vi inte gav lite mer …
Hur tänker du kring dricks på resan?
Hur tänker du kring dricks på resan? Tycker du att det känns knepigt ibland? Hur gör du för att ge lagom mycket i rätt sammanhang? Ger du någonsin lite extra-extra till någon?
Anna Nilsson Spets säger:
Det där är knepigt… På en bar eller restaurang i Europa, svar nej, möjligtvis jag rundar av till närmsta euro. På mina resor i Afrika ja. Innan jag checkar ut från boende brukar jag lämna småpengar, eller ett par sedlar till städerskan. Har jag kläder o skor jag inte behöver ta med hem lämnar jag det med. Under mina resor i Afrika har jag ju ofta använt lokala guider o chaufförer, de förväntar sig ofta extra pengar, Jag har då gett ett extra bidrag men inte alltid så högt som det förväntats.
06 mars 2024 — 6:38
Helena säger:
Visst kan det vara lite knepigt! Även när man är erfaren resenär …! Tack för att du delar med dig av hur du tänker. Vi har också lämnat en del här som vi inte kunde ta med när vi bytte från bil till att flyga, bland annat en del mat …
07 mars 2024 — 7:00
Travelsis säger:
Jag tycker det här med dricks är svårt, trots många resor, då jag borde vant mig. Nu senast när vi var på Zanzibar så skulle alla ha dricks, oavsett chaufför/guide, ngn som visade åt vilket håll vi skulle gå, personal på resturang och hotell. Att ge tycker jag känns ok, men sen när de visar att de tycker tex en dollar är för lite när de har pekat åt vilket håll vi ska gå, så blir det lite jobbigt/tråkigt/obekvämt. Ibland ger vi extra när man tycker någon gjort ngt extra eller som nu på Zanzibar när man ser och förstår att de inte har så mycket pengar./ Pernilla
06 mars 2024 — 7:05
Helena säger:
Samma här. Trots att vi är vana resenärer kan vi tycka att det är lite knepigt ibland. Tråkigt det du beskriver när någon ”vill ha mer”, då blir det ju snarare tiggeri än dricks …
07 mars 2024 — 7:02
bmlarsreseblogg säger:
Vi tycker också det här med dricks är svårt och har nog blivit mer restriktiva med det, åtminstone här på hemmaplan. Är vi i länder där vi vet att lönerna är låga försöker vi ge direkt i handen på hotellstäderskan eller servitören och inte till restaurangägaren som ofta är den som tar upp betalningen för tyvärr är det lätt att dricksen hamnar hos de som kanske inte behöver den.
06 mars 2024 — 9:49
Helena säger:
Håller med om att det känns betydligt viktigare i länder där lönerna är låga. I Sverige ger vi nog dricks ibland, men då ska det vara bra service under en hel middag eller så, inte för servering av en öl 😉
07 mars 2024 — 7:03
Lena i Wales och lite överallt säger:
Jag tycker det är jätteviktigt att ge dricks!!!!
Jag betalar aldrig det med kort, utan ser till att ha riktiga pengar och växel med mig i landets valuta. Annars är det lätt att personalen blir snuvad på dem.
I många länder är lönerna satta med tanke på att dricks tillkommer. Som t ex i Spanien vad gäller chaufförer och att under en resa man betalt 1000-tals kronor för, hur mycket är det då att ge några extra Euro? Har vi råd med den dyra resan, tror jag de flesta har råd med lite dricks också. Likadant till hotellpersonal, servitörer och städare, ge dricks! Jämfört med många av dessa anses vi rika, som överhuvudtaget ha råd att åka dit. Speciellt efter covid som drabbat många länder hårt.
Jag ger dricks till taxichaufförer och servitörer i Sverige också, känns naturligt för mig.
Ha det bra!
06 mars 2024 — 10:00
Helena säger:
Tack för dina tankar och reflektioner Lena! Ja, många gånger kan det nog vara smidigast att ge dricksen i kontanter, åtminstone utomlands. Här i Sydafrika har vi ofta gett dricks i kontanter, men nu, i Kapstaden, vill restaurangerna gärna ha dricksen på kortläsaren …
07 mars 2024 — 7:06
Ditte säger:
Beror mycket på- I USA är det i mitt tycke jättetrist med alla som ska ha dricks. Och mycket. I Spanien och andra länder i södra Europa brukar vi ibland betala restauranger med kort men lägger ofta någon euro kontant. Gör så även på barer där vi är stammisar och brukar få extra bra service.
På hotell, om vi stannar några nätter lämnar vi också ofta ett kuvert till städerskan som skött om oss. Men att ge dricks i tid och otid gillar jag inte.
Bra att ni lyfte frågan-
Ha det fortsatt bra
06 mars 2024 — 12:13
Helena säger:
Ja, visst beror det på! Och det är väl därför det är bra att läsa på lite om varje specifikt land … Men ändå lite klurigt! Tack för att du delar med dig av dina tankar!
07 mars 2024 — 7:07
emolis säger:
Tycker dricks är jättesvårt och jobbigt. Till vem, hur mycket och när ska man ge? Vi åker till Sydafrika i sommar och kommer självklart ge dricks till vår safariguide (ger man lite varje dag eller allt sista dagen?). Hur mycket ska vi sen ge till städerskan, chauffören som kör oss, restaurangerna? För det är ju självklart att vi vill stötta de som har det sämre, samtidigt måste det ju vara rimligt. Ni får gärna skriva en guide om dricks i Sydafrika 🙂
06 mars 2024 — 16:52
Helena säger:
Vad roligt att ni reser till Sydafrika!!! Detta är ju ett land med stora skillnader. Det kan vara bra att ha kontanter i mindre valörer som man kan ge vid behov. När vi haft guider i andra länder har vi nog ofta gett sista dagen, men det kanske kan vara olika. På restaurangerna rundar vi ofta upp till något som känns rimligt.
07 mars 2024 — 7:13
BP säger:
Ja, i USA består ju två tredjedelar av en servitris lön av dricks, så självklart lämnar jag dricks.
I Sverige är det svårt, nästan omöjligt att ge dricks nuförtiden, precis som du skriver. Och om pengarna går till chefen och inte till personalen då är det ju hel fel. Det är ju personalen man vill tacka. Att ge ”riktiga” pengar till frisören eller servitrisen faller ju direkt, då man inte har kontanter längre.
I Spanien är det enkelt man rundar av uppåt och betalar nästan alltid kontant, än idag.
06 mars 2024 — 18:58
Helena säger:
Jag tror nog att dricksen i Sverige går till personalen, men om man betalar via kortläsare går den ju via arbetsgivarens kassa, som sedan ska betala ut den till personalen, och de ska i sin tur skatta på pengarna. Och håller med, vi brukar inte heller ha kontanter i Sverige … Utomlands brukar vi däremot ha lite kontanter på oss.
07 mars 2024 — 7:15
Lena - gott för själen säger:
Ja, fy vad jag tycker det där är jobbigt och svårt. Även här i Sverige. Det är svårt att försöka få information inför en resa också. Inför vår resa till Tanzania såg vi på ett par ställen information om dricks. Det skiljde rätt mycket i vad de rekommenderade. Och det framgick inte heller vilket tidsspann de pratade om. Till hotellpersonal x pengar (jahapp, samma summa om man stannar en natt eller två veckor då eller?) och till safarichauffören x pengar (jahapp samma summa om man är på en dags safari, fem dagar eller två veckor då eller), samma summa om man reser ensam, i par eller familj? Osv. Svårt!
Och såklart, om nån skulle fråga ett antal svenskar om hur mycket man ”ska” ge i Sverige så skulle man nog få lika många svar.
Bra reflektion!
Kram Lena
07 mars 2024 — 20:03