I många länder är det kutym att pruta när man handlar, särskilt på marknader och andra enkla shoppingställen. Tillhör du dem som går in i prutandet som en sport, prutar stenhårt och gör allt för att gå vinnande ur striden? Eller är du lite svenskt försiktig, prutar för lite, och grämer dig efteråt? Finns det kanske även en risk att man prutar för hårt ibland?
Innehållsförteckning
Att pruta – motsatsen till att ge dricks?
Förra veckan skrev vi om detta med att ge dricks på resan, det vill säga att ge lite extra utöver priset som tack för bra service. Att pruta skulle på sätt och vis kunna beskrivas som motsatsen, det vill säga att man försöker betala mindre än det pris som först anges.
Det intressanta med dessa två fenomen är att de, enligt sedvänja, ofta görs i helt olika sammanhang. På restauranger, på hotell, i taxibilar och till guider ger man ofta dricks. I butiker och på marknader kan det istället vara läge att pruta.
När ska man pruta egentligen?
En sak som är gemensam för både dricks och prutande är att kulturen skiljer sig mellan olika länder, och att man därför kan behöva läsa på för att veta vad som gäller i just det land man själv planerar att besöka. I vissa länder, såsom Sverige, prutar man väldigt sällan.
I en del andra länder är det nästan nödvändigt att pruta för att komma ner till ett rimligt pris. Det är också vanligt att man prutar på vissa ställen, till exempel i mindre butiker och på marknader, medan det kanske är fasta priser i varuhus och andra större butiker.
Att pruta som en sport – den som prutar mest vinner?
Hur mycket man ska pruta finns det förstås inget svar på. Vår tumregel brukar vara att vi själva ska vara nöjda med priset vi betalar för en viss produkt. Det kan därför vara bra att först tänka ut vad man är beredd att ge. Därefter kan man ge ett bud en liten bit under detta pris, för att debattera en stund, och slutligen landa på ett rimligt pris.
En del ger sig in i prutandet som om det vore en sport, och det kan nog vara bra ibland. Vissa försäljare börjar ju på 400 kronor för en vara som kanske är värd max 40 kronor, och det ingår i spelet att man ska stå och munhuggas en stund. Om man inte prutar finns det stor risk att man går därifrån och känner sig lurad, för att man fått betala ett mångdubbelt överpris för någon liten pryl som inte har något större värde.
Andra gånger kan man känna att försäljaren verkligen behöver sälja något, och att för hårt prutande gör att familjen knappt får någon inkomst den dagen. Om priset för ett armband känns rimligt för oss kan vi ibland välja att betala det, utan att pruta, för att också stötta den lokala försäljaren. Ibland kan det vara bra (och kanske absolut nödvändigt!) att pruta hårt, men andra gånger känner vi inte nödvändigtvis att den som prutar mest vinner.
Hur tänker du om att pruta?
Hur tänker du om att pruta? Är du bra på att pruta? Tycker du att det är roligt eller jobbigt? Har du varit med om att du känt dig lurad, eller att du kanske tvärtom känt att du prutat onödigt hårt? Brukar du tänka att den som prutar mest vinner?
Ditte säger:
Intressant! När jag bodde och jobbade i Tunisien var det regel att pruta i medinan- Något jag snabbt lärde mig av mina tunisiska vänner. Men efter ett tag, när jag var väl känd, behövdes inte det utan jag fick det pris de infödda betalade- Jo. lite prutande hör till-
Liknande under åren vi bodde i Kina. I vissa varuhus i Peking prutade man hej vilt och på andra ställen inte alls. Varierade. Men efter ett tag visste jag att jag skulle betala motsvarande 80 sek för jeans och lämnade det i tysthet. Andra betalade glatt 200 kr och tyckte de fyndade. Helt ok. Likaså med dunjackor, kläder, väskor och annat. Vi som bodde där visste priserna och betalade det och det accepterades. Och ingen skulle ju sälja en vara om de inte tjänade på det- Så ssom stamkund blev det vissa förmåner.. Att ”turister” betalade mer var ju helt ok för försäljarna- Å andra sodan bidrog vi till att ta dit vänner som kunder.
Men det moraliska i det hela? Tja…
13 mars 2024 — 15:56
Helena säger:
Intressant! Ja, naturligtvis lär man sig hur saker fungerar när man bor på ett ställe under längre tid.
13 mars 2024 — 16:13
Ditte säger:
Skrev en lång kommentar som försvann…
Men hade en del tankar.
13 mars 2024 — 15:58
Helena säger:
Tack för din kommentar Ditte! Vi måste godkänna alla kommentarer innan de visas, men de kommer upp efter en stund.
13 mars 2024 — 16:14
BP säger:
När jag var student och hade ont om pengar prutade jag till och med på hemmaplan. Hittade bland annat kläder med fläckar på och fick rabatt på plaggen.
Som vuxen prutar jag på loppisar om jag köper nåt där vill säga, vilket jag sällan gör. Däremot är det ett måste att pruta i arabiska länder och på deras marknader. De blir ju förvånade om man inte gör det.
13 mars 2024 — 19:48
Helena säger:
Jag har också prutat vid något enstaka tillfälle i Sverige, typ om något plagg varit lite skadat. En gång prutade jag på en tunnbrödsrulle för att jag hade två kronor för lite i kontanter, och det gick bra, men det är väldigt längesedan … 😉
16 mars 2024 — 20:22
Ditte säger:
Tack! Då vet jag! Ingen brådska, men trodde det var något fel—
13 mars 2024 — 22:07
Helena säger:
Förstår!! Efter att vi blev ”ansvariga utgivare” är vi tvungna att godkänna alla kommentarer.
16 mars 2024 — 20:22
Lena - gott för själen säger:
Nä fy vad jag inte gillar det där. Har alltid varit väldigt frustrerad och irriterad över ”fel” prissättning och prutandet. Förstår inte grejen. Varför ska jag betala ett pris medan den som kommer efter får betala ett helt annat pris för precis samma sak?! Den som ska sälja nåt ska väl sätta ett pris på varan som gäller så får den som vill köpa, tänker jag! Lite skillnad dock om man köper många saker. Då känns det mer rimligt med typ mängdrabatt, men det är ju nåt annat.
Kram Lena
14 mars 2024 — 5:52
Zara säger:
Oj! Jag avstår hellre från att köpa, jag kan inte pruta och det ser de! Som tur är har jag inget köpsug så jag är billig i drift. :). Dricks? Ja det händer, avrundar lite grovt uppåt.. Kan inte procenten för olika tjänster.
17 mars 2024 — 18:52