Många sajter, såsom digitala tidningar, behöver få in en inkomst för det innehåll som de producerar. Betalvägg eller annonser – vilket gillas bäst/sämst egentligen?
Innehållsförteckning
Hur ska en tidning finansiera sin verksamhet?
Det är lätt att föreställa sig hur det var förr i världen. En tidningsförsäljare stod på gatan och ropade upp att de senaste nyheterna fanns till försäljning. Man gav ett mynt till försäljaren, och man fick sin tidning.
Med tiden utökade utbudet av tidningar och veckomagasin, men man fortsatte att betala för sitt fysiska exemplar, i en butik.
Sedan kom internet. Plötsligt blev det gratis att läsa – bortsett från att man behövde betala för dator, el och internet förstås, men det kom ju inte tidningen till gagn. Så hur skulle tidningarna lösa intäkterna? Jo, annonser förstås! Och därefter: betalvägg.
För- och nackdelar med betalvägg
En betalvägg innebär att man bara ser en liten del av en sajt utan kostnad, och att man därefter behöver betala för att kunna se och läsa resten, till exempel i form av en månadsprenumeration. Ibland behöver man betala för i stort sett allt på sajten, och andra gånger finns en ”premiumdel” som är till för de betalande läsarna. Eller så får man läsa ett visst antal artiklar, innan allt låses …
En betalvägg kan ju på sätt och vis vara rimligt. Man betalar för något man vill läsa, och i bästa fall innebär det att man får läsa sin favorittidning utan störande annonser. Å andra sidan har det blivit mer och mer vanligt med annonser även bakom betalväggen, i så kallade ”hybrida affärsmodeller”.
En utmaning för läsarna är att man kanske vill läsa många olika tidningar och sajter, och att det blir dyrt att plussa alla olika prenumerationskostnader. En utmaning för tidningen (och annonsörerna) är att läsarantalet minskar, eftersom alla naturligtvis inte är beredda att betala.
För- och nackdelar med annonser
Om en sajt istället kör annonser (utan betalvägg) kan det ju innebära att det blir fler annonser, vilket kan uppfattas som störande för läsarna, särskilt om annonserna ”blinkar” eller är irrelevanta.
Fördelen med en sajt som endast har annonser som intäkt är å andra sidan att läsaren inte behöver betala något för att läsa. Fördelen för sajtägaren (och annonsörerna) är att läsarantalet blir högre, eftersom de som inte vill betala inte skräms bort.
Hur tänker vi?
Vi förstår idén med betalvägg och tror att det kan vara rimligt på vissa sajter, särskilt stora och väl nischade sajter/tidningar som har en mycket trogen läsarskara. Vi tror dock att de flesta människor är beredda att betala prenumerationsavgift endast på ett begränsat antal sajter, så om väldigt många sajter låses tror vi att folk kommer läsa på färre ställen.
För egen del betalar vi inte för någon sajt för närvarande. Vi läser på så många olika ställen, och om vi stöter på en betalvägg googlar vi oftast vidare och hittar informationen någon annanstans. Med detta sagt så kan det självklart hända att vi ändrar oss i framtiden, beroende på hur saker och ting utvecklas.
När det gäller vårt eget magasin kommer vi (åtminstone under all överskådlig framtid) fortsätta att producera öppet innehåll som är gratis för alla läsare, och som finansieras av annonser. Det beror dels på att vi vill att vår sajt ska vara öppen för alla och dels på att vi tror att det är det mest rimliga sättet för oss att finansiera sajten.
Hur tänker du?
Hur tänker du? Störs du av annonser? Prenumererar du på sajter med betalvägg?
Anna Nilsson Spets säger:
Alltså, jag läser ju svenska kvällstidningar online, oftast är de bra reportagen bakom betalvägg och riktigt irriterande när man inte kan läsa. Och ännu mer irriterande är när man ser länkar på fejjan som också leder till betalväggar.
Nej, jag betalar inte, gör som Ni, googlar vidare.
24 april 2024 — 6:18
Helena säger:
Ja, det där med länkar till artiklar som man sedan inte kan läsa är ju ganska trist … håller med!
27 april 2024 — 5:16
BP säger:
Nu vet jag vad betalväggar är för nåt. Har bara ”snubblat över” dom hos DN, SvD och olika dagstidningar. Väldigt störande. Har dock en prenumeration på Aftonbladet med deras plustjänst.
Lika irriterande är det med annonser på webbplatser, speciellt rörliga, som ni dessvärre också har börjat med. Sedan ligger annonserna ju mitt i rullande text och man måste scrolla förbi x antal gånger.
Er sajt måste ju producera två löner, så jag förstår att ni måste ta in annonser för att ”överleva”, men störande är det.
24 april 2024 — 17:58
Helena säger:
Vi kan absolut förstå att annonser ibland upplevs som störande. Vi försöker undvika annonser som blinkar, men vi har ju annonser som ”delar” på samma plats och därför skiftar, så gissar att det är det du menar! Och ja, vi behöver dem för att kunna betala våra räkningar … Vi gör vårt bästa för att ha så relevanta annonser som möjligt, och undviker sådana som poppar upp eller rullar upp och ner och liknande.
27 april 2024 — 5:20
Anonym säger:
Skulle aldrig betala för att läsa en artikel, jag tar annonserna ☺️
25 april 2024 — 11:50
Helena säger:
Tack för din synpunkt! Vi resonerar lika, i alla fall för närvarande …
27 april 2024 — 5:25
Ditte säger:
INtressanta tankar som jag också funderat över. Jag vill inte betala för att läsa och som ni skriver så kan en hitta innehållet ändå. Och att lyssna på radion är ju perfekt. Man får mycket där.
Vad gäller bloggar har jag tänkt en hel del på detta med annonser och att bloggarna fåt ta emot annonser utan att själv styra. Blir rejält beklämd när jag hos en del ser datingannonser där unga flickor bjuder ut sig till äldre herrar och detta på en del bloggar som anser sig vara ”stora”. Antar att det är en gratisplattform eller annat men i mitt tycke verkligen osmakligt att ev. tjäna pengar på sådant. Har en ett annonssamarbete ska det ju uppges , men det här får en ibland liksom på köpet.
Håller med BP här att det är irriterande med annonser som klipper av inläggen och de känns då inte lika intressanta att läsa. Vore bättre med annonser i slutet .
25 april 2024 — 20:38
Helena säger:
Tack för dina synpunkter Ditte! Håller med om att det blir extra tråkigt om man inte kan styra över annonserna själv, och att det då kommer upp såna annonser som inte är så trevliga … Detta går ju att undvika genom att skaffa sin egen domän, men då får man ju ta vissa kostnader för webbhotell etc. istället. Vi tar ju in alla annonser manuellt, så vi styr ju själva vilka annonser vi lägger upp. Tack också för synpunkter om annonsplacering! Full förståelse för synpunkterna, samtidigt som det är en avvägning för att kunna betala räkningarna 😉
27 april 2024 — 5:32
Ditte säger:
Jag förstår till fullo er som ska leva på det ni gör. Och just att ni kan ha annonser ni själva väljer är bra. Men när somliga har en blogg och ska leva på den och samtidigt inte kan påverka annonserna så trorjag man i långa loppet förlorar på det. Få läsare vill ju se annonser med avklädda bilder på unga flickor som söker äldre män- Kanske skulle man då satsa på att betala ett par tusenlappar per år för att själv bestämma sina annonser.
Vet att detta inte riktigt har med saken att göra men apropå annonser.
Och hos er har jag inte stört mig direkt. Innehållet i det ni skriver samt helt adekvata annonser är plus. Och ni måste kunna försörja er. Absolut-
27 april 2024 — 14:28