Vad äter man i Sydafrika? Sydafrikansk mat bjuder på en stor variation, med influenser från många olika kulturer. Landet är bland annat känt för både grillat och torkat kött, men det finns också mycket annat att prova. I denna artikel presenterar vi tips på sydafrikansk mat.
Innehållsförteckning
Vad är typiskt för sydafrikansk mat?
Det sydafrikanska köket är varierat, vilket bland annat beror på den blandade befolkningen. Här finns en stor svart befolkning, men också vita som en gång i tiden invandrade från Nederländerna eller Storbritannien, liksom människor med rötter i Indonesien och andra asiatiska länder.
Landets restauranger är dessutom i stor utsträckning väldigt internationella, vilket innebär att man överallt hittar matställen som serverar sånt som pizza, pasta, hamburgare, smörgåsar, tapas, sushi, wok, europeiska kött- och fiskrätter och så vidare.
Viktiga ingredienser i sydafrikansk mat
Sydafrikansk mat är som sagt väldigt varierad, men man kan konstatera att kött spelar en stor och viktig roll, oavsett om köttet är grillat, torkat eller tillagat i en gryta. Det används också en hel del olika kryddor, inte minst i Cape Malay-köket, alltså den matlagningskultur som förs vidare av ättlingar från Indonesien och Malaysia. Dessutom finns förstås ett stort utbud av exotiska frukter.
Sydafrikansk mat: Sjutton maträtter och specialiteter i Sydafrika
Här har vi samlat 17 exempel på sydafrikansk mat i form av maträtter och specialiteter. Håll till godo!
1. Biltong och droewors
Några av de mest typiska sakerna att äta i Sydafrika är biltong och droewors. Biltong är torkat kött, som traditionellt användes av boerna under deras långfärder i fält. Droewors är en slags korv på lufttorkat kött, som också har bra hållbarhet.
Idag är biltong och droewors populära snacks som kan köpas i stort sett överallt: i mataffärer, i souvenirbutiker och på flygplatser. Köttet kan bestå av nötkött eller olika sorters vilt, såsom buffel eller större kudu. Perfekt att ha med sig på utflykten eller vandringsturen!
2. Braai
En annan sak som man bara måste äta i Sydafrika är braai. Braai handlar egentligen om att grilla, och detta är extremt populärt i Sydafrika. I varenda matbutik finns stort fokus på braai, med allt från kött och grillkol till grillverkryg och tidningar med braai-tips.
Tillsammans med våra sydafrikanska vänner blev det en hel del braai, och vi gav oss även på detta själva när vi hyrde hus i George.
3. Boerewors
Det är populärt att grilla olika sorters kött, och dessutom är det populärt att grilla så kallade boerewors. Boerewors, vilket ungefär betyder ”farmarkorv”, är en korv som är ringlad i en rund form. Korven innehåller en hög procent kött, vanligtvis nötkött eller eventuell lamm. Mycket gott enligt oss!
4. Strutskött
I Sydafrika finns massor av strutsfarmar, inte minst i Oudtshoorn, som har den största koncentrationen av strutsar i världen. Detta gör att det finns ett stort utbud av strutskött, både i butiker och restauranger, särskilt i vissa delar av landet. Köttet är gott, och detta är sydafrikansk mat som du kanske inte vill missa!
5. Viltkött
När man är i Sydafrika kan man också passa på att äta viltkött, från djur som känns exotiska för oss nordbor. Man kan till exempel äta kött från impala, gnu, större kudu och springbock. Viltkött serveras på vissa restauranger och man kan också handla det i välsorterade matbutiker.
6. Skaldjur
Sydafrikansk mat har ett stort fokus på kött, men längs kusten finns också ett stort utbud av fisk och skaldjur. Man kan till exempel äta fiskar som kap-kingklip och ”snoek”, som ingår i familjen havsgäddfiskar.
Det finns också gott om musslor, ostron och räkor. I Sydafrika finns också en speciell sorts kräfta, eller hummer, som kallas rock lobster (Jasus lalandii). Det finns absolut goda möjligheter till härliga skaldjur, till exempel i Kapstaden och längs Garden Route!
7. Pap och chakalaka
Pap är en slag gröt/polenta som görs av majsmjöl och fungerar som stapelvara och mättande kolhydrat. Gröten kan ätas till frukost eller användas som tillbehör till kött eller en gryta, som exempelvis chakalaka.
Chakalaka är en sydafrikansk grönsaksrätt som vanligtvis serveras med bröd eller pap. Rätten inkluderar vanligtvis tomater, bönor, grönsaker och chili, och kan i övrigt variera i sitt utförande.
8. Bobotie
Bobotie är en sydafrikansk köttfärspaj, eller kanske gratäng snarare, som bland annat inkluderar köttfärs, kryddor och äggstanning. Rätten lagas vanligen i stora formar och kan till exempel serveras tillsammans med gult ris. På bilden nedan ser du istället små inbakade pajer, som är fyllda med bobotie-fyllning.
9. Roosterkoek
Roosterkoek är ett slags grillat bröd, i form av runda brödbullar, som kan ätas som tillbehör till braai, alltså en grillmåltid. Det händer också att brödet serveras med olika pålägg/fyllningar, som en enklare måltid. Vi åt detta vid ett tillfälle (brödet är gott!) men glömde att fota …
10. Potjiekos
Potjiekos kan översätta som ”liten gryta-mat” och är en rätt som vanligtvis tillreds utomhus, i en liten järngryta. Traditionellt inkluderar grytan kött och grönsaker samt ris eller potatis, tillsammans med kryddor.
11. Cape Malay Curry
Den grupp som i Sydafrika kallas Cape Malay är en etnisk grupp med rötter i Asien och muslimsk religion. Idag kan man bland annat möta denna kultur i det färgstarka området Bo-Kaap i Kapstaden, där det också finns ett flertal restauranger.
Här finns flera olika maträtter att testa, varav Cape Malay Curry kanske är den mest kända. Denna rätt kan innehålla kyckling och torkad frukt, samt kryddor såsom kanel och ingefära.
12. Samosa
Samosa är små friterade piroger med en kryddig fyllning, som kan bestå av köttfärs eller en vegetarisk variant. Denna lilla delikatess görs på många håll i världen, såsom i Indien, Mellanöstern och olika delar i Afrika. Även i det mångkulturella Sydafrika är denna lilla aptitretare relativt vanlig.
13. Mopane-larver
När vi besökte townshipen Soweto i Johannesburg berättade guiden för oss om olika rätter som den svarta befolkningen äter. Han visade bilder på pap, braai och chakalaka, men också kota (bröd med massor av fyllning), papa ka malana (kycklingfötter och inälvor) samt mopane-larver. De sistnämnda testade vi aldrig i Sydafrika, men däremot provade vi dem på restaurangen The Boma i Zimbabwe.
14. Koeksisters
Koeksisters är ett traditionellt bakverk bland de vita afrikanderna, som görs av deg som dränkts i sirap eller honung. Denna lilla godsak smakar mycket gott, men var beredd på fett- och sockerchock! Kanske var det chocken som gjorde att vi inte kom oss för att ta ett foto …
15. Melktert
Melktert, eller milk tart på engelska, är en sydafrikansk efterrätt som skapats av afrikanderna. Efterrätten består av ett degskal som fylls med mjölk, mjöl, socker och ägg.
16. Malvapudding
Malvapudding är en sydafrikansk mjuk kaka som bland annat smaksätts med aprikosmarmelad. Kakan kan serveras med grädde eller glass. Mycket gott! (Kakan på bilden är en ”halv portion” på flygplatsen i Kapstaden, och det räckte gott och väl!)
17. Exotisk frukt
I Sydafrika finns ett stort utbud av exotisk frukt. Du hittar till exempel mango, bananer, meloner, avokado, citrusfrukter, guava, ananas, granatäpplen, vindruvor och litchi. Vi testade också ett slags taggigt ”päron”, som vi tror är frukten fikonkaktus. Mycket gott!
Sydafrikansk mat på restauranger i Sydafrika
Vill du äta på lokala restauranger? Vi har besökt många restauranger med mycket bra mat i Sydafrika, även om de allra flesta serverar internationella rätter snarare än typiskt sydafrikansk mat. Här kan du läsa mer om matupplevelser i några olika städer i Sydafrika:
Kombinera sydafrikansk mat med dryck
Vad ska man dricka till maten då, eller i andra sammanhang? Här är några tips på drycker du kan vilja testa i Sydafrika.
Sydafrikanskt vin
Sydafrika är känt för sina goda viner och producerar stora mängder vin som exporteras över världen. Här görs både röda och vita viner på druvor såsom chardonnay, cabernet sauvignon, pinot noir, chenin blanc och den egna druvan pinotage. Om du vill besöka vingårdar kan du bland annat ta dig till de kända vindestinationerna Stellenbosch och Franschhoek.
Öl i Sydafrika
Även om Sydafrika är känt för sitt vin, så är det faktiskt öl som dricks i störst utsträckning. Ett märke som är vanligt, och som vi gillade, är Carlings Black Label. Detta märke är ursprungligen från Kanada, men har blivit populärt i Sydafrika, där det även bryggs lokalt.
En annan populär ölsort är Windhoek från Namibia.
Amarula
Amarula är en populär sydafrikansk likör där huvudingrediensen är frukt från trädet marula. Denna goda dryck kan även köpas på Systembolaget, men det ger ju lite extra känsla att avsmaka den på plats i Sydafrika!
Rooibos – rött te
En annan dryck som man nästan måste testa i Sydafrika är rooibos, som också kan kallas rött te. Denna dryck görs på samma sätt som vanligt te, men man använder blad från busken rooibos, som inte innehåller koffein.
Fler tips på sydafrikansk mat?
Har du varit i Sydafrika, eller har du kanske stött på sydafrikanska smaker i något annat sammanhang? Har du kanske fler tips på sydafrikansk mat?
BP säger:
Kul med ett speciellt inlägg om sydafrikansk mat. Som du säger, där finns många influenser från andra länder – samosa och inte minst den ringlande korven som nog ”importerades” från England där den heter Cumberland Sausage.
Det torkade köttet är som våra renchips, fast troligen smakar de annorlunda och är betydligt billigare än renchips här hemma.
21 april 2024 — 17:59
Helena säger:
Verkligen en blandning av kulturer och influenser! Det torkade köttet är extremt vanligt, kan verkligen köpas överallt!
27 april 2024 — 4:13
Anna Nilsson Spets säger:
Ja eftersom jag pratar nederländska och ser influenserna här i från så känner jag till många av de här rätterna, boerenworst är gott. Och lustigt, i morse satt jag å letade bilder till att just skriva om kaktusfikon.
23 april 2024 — 17:36
Helena säger:
Intressant! Ja, det är klart att det finns likheter med matkultur i Nederländerna och Belgien! Lustigt sammanträffande med kaktusfikonen!!
27 april 2024 — 4:15