”Vi har ju Allemansrätt i Sverige” säger människor glatt, och menar att det ju innebär att man kan fricampa med sin husbil, lite var som helst. Men så enkelt är det inte. Terrängkörningslagen sätter egentligen stopp för det mesta och kvar finns olika sorters parkeringar … där det nuförtiden oftast dyker upp förbudsskyltar.
Var får man fricampa egentligen?
Man ser ju de ofta de där drömmiga bilderna med en husbil eller en van som fricampar precis intill en sjö. Idylliskt! Ibland hittar man faktiskt sådana platser, där man får stå, men det är inte så enkelt. Terrängkörningslagen säger nämligen att motorfordon inte får köra i terräng, vilket innebär att man med husbilen inte får köra på någon slags naturmark som ligger utanför vägen.
Det man vill hitta är alltså små enkla parkeringsplatser, kanske på grus eller liknande, som ligger naturskönt. Varför inte intill en härlig sjö? Det händer faktiskt att man hittar dessa små pärlor, men vad finns det ofta då? Jo, en förbudsskylt!
Varför dessa förbudsskyltar?
Man kan ju förstås fråga sig varför dessa förbudsskyltar dykt upp. Är det så att husbilisterna skräpar ner eller beter sig illa? Eller är det så att de upptar alla parkeringsplatser flera dagar i sträck, så ingen annan får plats? Ja, sådana saker har säkert inträffat, och därför måste förstås vi som reser med husbil se till att sköta oss så att vi inte triggar igång dessa tråkiga förbud!
Men, ibland förstår man verkligen inte förbuden. Grusparkeringar vid stränder till exempel, varför skulle inte en husbil kunna få stå där under lågsäsong, när det ändå inte finns några badgäster? Vi har flera gånger kommit fram till stora och helt öde parkeringsplatser. Ingen där. Men ändå en förbudsskylt riktad till ”såna som oss” …
För övrigt undrar vi över dessa förbudsskyltar mot husbilar på högsäsong också. Vi kan förstå att man inte vill att husbilar ”tar över” strandnära parkeringsplatser och ”slår läger” där i flera dagar. Ett effektivt sätt kan ju då vara att förbjuda parkering mellan klockan 00-06 eller liknande.
Ibland förbjuder man istället husbilar helt, med höjdbommar eller förbudsskyltar, så att man inte heller får parkera på dagtid. Det vill säga den som har en husbil får inte besöka en strand mitt på dagen för att bada några timmar. Är det verkligen rimligt?
Går det ens att fricampa?
Förbudsskyltarna är tråkiga. Vi kan förstå att vissa behövs, medan andra snarast känns otrevliga och helt orimliga. Så, går det ens att fricampa?
Vårt svar är att jodå, absolut! Det kanske är lite mer utmanande än förut dock. Det kan vara lättare norrut och lättare under lågsäsong. Appen ”park4night” kan vara en hjälp ibland, även om man självklart måste dubbelkolla allt själv, eftersom den är användargenererad.
Hur tänker du om fricamping och förbudsskyltar? Finns det något du irriterar dig på? Har du några bra tips?
Anette Nilsson säger:
Självklart vill vi kunna fricampa, men det är ingen rättighet som vi som husbilsägare har. Och vi undrar ibland hur folk tänker när de parkerar när det står en förbudsskylt och det ändå står en husbil där.
Men det finns verkligen förbud vi inte förstår oss på.
Vi bor i Göteborg, alldeles vid havet vid en kommunal båtplats och en kommunal badplats. Från den 1 juni när båtarna ska ligga i vattnet är den gigantiska plats där båtarna ligger upplagda på vintrarna tom. Ja, det kommer självklart bilar med folk som ska till badplatsen. Men Göteborgs stad har satt upp skyltar med förbud för personbil klass 2 att köra in på den stora parkeringen. Man får inte ens parkera sin husbil och gå ner och ta sig ett dopp.
Det kom till eftersom husbilsägare ställde sig på parkeringen och som en självklarhet pluggade in sig på elstolparna som tillhörde båtplatserna. Korkat och själviskt såklart. Vi tycker dock att Göteborgs stad borde fixa 10 st platser just för husbilar, med möjlighet att stanna en natt eller i alla fall parkera under dagen. Jag har skrivit till Göteborgs stad och högsta chefen och förklarat att husbilsägare inte ens kan stanna och ta ett dopp. Inte besöka det fantastiska café som ligger helt galet vackert alldeles vid havet, för det finns ingen möjlighet att parkera någon annanstans, men jag har fått blankt nej från kommunen. Jag tänker att vi husbilsägare skulle gått samman några stycken och kanske ta kontakt med Sveriges kommuner för att få till åtminstone möjligheter att parkera på fler ställen. Varje kommun borde ha tömningsplatser för gråvatten och toakassett av miljöskäl. Det möjliggör att husbilsägare tömmer sitt avfall på avsett ställe.
Vi har diskuterat detta mycket och vi borde gå ihop några stycken för att få till detta. Håller ni med?
Med vänlig hälsning, Anette och Stefan på enturitaget.se
22 maj 2024 — 8:17
Helena säger:
Vi håller med om att det känns konstigt att stanna med husbilen över natten när det står en förbudsskylt. En del menar att ”jag campar inte, jag parkerar”, men även om man kan försöka hävda det så är det ju knappast så att man är välkommen under sådana förhållanden.
Det du beskriver med förbud för personbil klass 2 är ju supertrist. Varför inte, som du säger, ordna några platser där husbilar faktiskt är välkomna? Och om man på en parkering inte vill ha övernattande gäster, då är det ju bättre att förbjuda parkering på natten än att förbjuda personbil klass 2. Alla måste väl ändå ha rätt att stanna några timmar för att bada?
Väldigt tråkigt med blankt nej från kommunen! Motiverar de det på något sätt? Och ja, bra idé!
22 maj 2024 — 10:49
JoY säger:
Vi har också märkt att fler skyltar kommit upp, håller med om att man känner sig bortknuffad från tex badplatser. Var ska man ställa bilen då, när bommar sitter uppe. Förstår till viss del att det lätt retar omgivningen när folk breder ut sig och sätter ut sina stolar utanför bilarna osv. Det finns alltid två sorter, de som inte gör så och de som breder ut sig och då drar man alla husbilsfolk över en kam och förbudsskyltarna kommer upp. Terränglagen, lite knepig tycker jag, tror inte många tänker på när en liten skogsväg dyker upp och man söker sig in för att hitta den lilla undanskymda platsen. Inga hjul utanför vägen hmmm.
Sedan finns det så klart många kommuner som ordnar fint för husbilarna, ska inte glömmas bort.
Ha det fint i solen
22 maj 2024 — 8:48
Helena säger:
Ja, visst finns det de som brer ut sig i onödan, och på det sättet bidragit till att trigga förbuden, tyvärr. Men det vore bättre om man kunde styra parkeringarna på ett rimligt sätt. Några platser avsedda för husbilar kanske. Om man bara får parkera dagtid – skriv det då istället för att förbjuda husbilar helt från att parkera. Man kanske bara vill ta ett bad eller besöka ett café? Någonstans måste man ju parkera …
Och ja absolut, det finns många bra exempel också, kommuner som ordnar fint och gör att man känner sig välkommen!!
22 maj 2024 — 10:53
bmlarsreseblogg säger:
Tyvärr blir det nog svårare för oss husbilsåkare att fricampa framöver och tyvärr är det nog så att det är vissa husbilsåkare som försatt oss i den här situationen. Ett exempel såg jag i Lidköping för någon vecka sedan då det nästa granne med Kronocampingen finns en parkering där husbilar får stå. När jag gick förbi där satt husbilsägarna utanför sina bilar med bord och solstolar. Troligtvis kommer där upp förbudsskyltar vad det lider. Likadant vid fina Råbäcks hamn på Kinnekulle där det tidigare fanns 5-6 gratis husbilsplatser men efter att ett tjugotal bilar trängt sig ner där, kört sönder vägkanter o dyl är det nu helt förbjudet att ens åka ner.
Sedan håller jag med om att t ex badplatsparkeringar mycket väl skulle kunna få användas som övernattning åtminstone under icke badsäsong. I år har vi tänkt åka norrut och där hoppas vi fortfarande att vi ska kunna hitta fina fricampingplatser.
22 maj 2024 — 10:15
Helena säger:
Ja tyvärr finns det de som drar saker lite för långt hela tiden, och det bidrar förstås till ökade förbud … Men eller hur, visst skulle man kunna få stå på många av dessa platser under lågsäsong!?
22 maj 2024 — 10:55