Visste du att det finns mer än dussinet glashyttor och glasbruk i Glasriket? Detta småländska område har förändrats, men faktum är att det fortfarande bubblar och sjuder av konstnärlighet här! Vi har besökt nästan alla hyttor och glasbruk i området, och här hittar du vår guide.
Innehållsförteckning
Glashyttor och glasbruk i Glasriket
Glasriket i Småland är mycket mer än glas. Faktum är att man idag har ett stort fokus på många sorters turistaktiviteter, och folk kommer till Glasriket för att vandra i naturen, se älgar, uppleva hyttsill, äta god mat och se andra former av konst och hantverk. Men, naturligtvis, det som är kärnan i Glasriket är förstås glas.
Många minns kanske den period i historien då man vallfärdade till Glasriket för att fynda produkter av glas. När produktionen av bruksglas förflyttades till låglöneländer förändrades förutsättningarna. Men det gäller att anpassa sig, och det är just vad Glasriket har gjort. Idag görs mycket konstglas här, och man kombinerar med olika typer av upplevelser för turister.
Glashyttor och glasbruk i Glasriket – på en karta
Här kan du se alla glasbruk i Glasriket, samt alla studiohyttor, på en karta. Vi har besökt nästan alla. Några av dem besökte vi nu, under vår resa maj i år. Flera andra besökte vi när vi var i Glasriket för några år sedan.
1. Bergdalahyttan
I Bergdalahyttan har man blåst glas sedan 1889. Hyttan kallas ibland för ”Bruket med blå kant” eftersom man här producerar den kända serien Blå kant. Dessutom görs kreativt konstglas. Du kan kika in i hyttan, besöka butiken och titta in i den fina utställningen.
2. Kosta Glasbruk
Kosta Glasbruk är det största glasbruket i Glasriket. Här, i Destination Kosta, kan du se glasblåsning, men också besöka konstgalleri, prova på att blåsa glas själv, shoppa på outlet, äta på restauranger, prova hyttsill och ge dig ut på safari. I Kosta får man inte tråkigt!
3. Magma Art Glass
Transjöhyttan har tagits över av en ny generation och drivs nu under namnet Magma Art Glass. Det är Lars Skulberg från Norge och Dan Clausen från Danmark som tagit över, och när vi var här fanns också en österrikisk glasblåsare på plats. Detta är ett av de glasbruk i Glasriket som du inte vill missa! Konsten är otroligt läckert placerad runt om i naturen.
Det är också fascinerande att se killarna jobba. De gillar att göra stora verk här, och det kräver styrka, samarbete, precision och skicklighet.
Vid glashyttan finns en liten butik där man kan shoppa konstglas. Här finns allt från mycket populära (och prismässigt hanterbara) små svampar i glas till betydligt mer exklusiva konstverk.
4. Erikshyttan
Erikshyttan är en ganska liten hytta, som grundades 1991 av Lars Sø, Maja Cunningham och Simon Holm i Eriksmåla. När vi var här var ugnen inte igång, men vi fick ett mycket trevligt samtal med ägaren.
Vi fascinerades bland annat av de höga ljussatta skulpturerna, och de fina järnkaminer som också fanns till salu här. Dessutom lyckades vi ta ett läckert foto på vår husbil, genom en av ljuslyktorna i fönstren.
5. Skrufs Glasbruk
Skrufs Glasbruk har öppet året runt och bjuder på en stilren design som har blivit mångas favorit. Vid hyttan finns en liten butik där du både kan handla glas och andra presentartiklar.
6. The Glass Factory
The Glass Factory i Boda är inte bara ett glasbruk, utan i första hand ett interaktivt glasmuseum. Här kan du lära sig om hantverkets utveckling och se olika utställningar, men också se glasblåsare medan de arbetar. I hyttan arrangeras också olika glasshower och andra event.
7. Mickejohans konstglas
Om vi ska tipsa om ytterligare ett glasbruk i Glasriket som du inte vill missa så är det Mickejohans konstglas. Micke Johansson blev mästare redan när han var 24 år och har idag utvecklat avancerade tekniker som ingen annan i världen behärskar. Överallt i Glasriket hör man människor prata om denna konstnär med respekt och fascination. Som turist är du välkommen att kika in i hyttan och i butiken, och ibland anordnas också välbesökta shower.
8. Pukebergs Glasbruk
Pukeberg är ett av Sveriges äldsta glasbruk, med produktion sedan år 1871. Idag hittar du både ett mindre glasbruk här och Riksglasskolan, som lär ut glashantverk och formgivning. Många kommer också till Pukeberg för mysiga Café Hos Oss och den återkommande hyttsillen.
9. Nybro Crystal
Nybro Crystal erbjuder bruksglas för vardag och fest. Framför allt hittar du målat glas här, gjort med airbrush eller penselmålning.
10. Orranäs Glasbruk
Orranäs Glasbruk ligger strax intill det gamla Orrefors. När vi var här 2021 besökte vi hyttan, den fantastiskt fina butiken samt museet, som berättar om Orrefors glasproduktion från olika tidsepoker. Förra sommaren brann hela glashyttan tragiskt ner och totalförstördes. Nu är man, motgångarna till trots, igång med att bygga upp en ny. Skam den som ger sig!
Orranäs är ett konstnärligt glasbruk där konstnärerna får möjlighet att ta ut svängarna lite extra, och produkterna i butiken är riktigt läcka. Vad sägs till exempel om fiskpåsar i glas?
Vid årets besök hade vi turen att träffa konstnären Emilia Linderholm, som har en bakgrund inom opera och är konstnären bakom de härliga och färgsprakande glasklänningarna i Orranäs butik.
En spännande idé i Orranäs är att de faktiskt bjuder in till att förverkliga sin egen idé i glas.
Kanske har du funderat på en specialdesignad ljusstake eller en glas-serie till restaurang? En skulptur? En skräddarsydd gåva till dina kunder eller dina anställda?
Så, hur går det med den nya hyttan? Än så länge är det butik och museum som håller öppet, men byggarbetarna jobbar så det glöder. Förhoppningsvis står hyttan klar någon gång under sommaren 2024.
11. Carlos R. Pebeque Design
I ett galleri i Gullaskruv visar Carlos R. Pebaqué, som ursprungligen kommer från Uruguay, upp sin glaskonst. Sommartid är galleriet öppet dagligen.
12. Målerås Glasbruk
Målerås Glasbruk bjuder på glas och glaskonst med riktigt läcker design, med Mats Jonasson som huvudsaklig formgivare. Bland annat är det djurmotiv som dominerar här, och glasbruket är också kända för att kombinera glas och järn.
Målerås är överhuvudtaget ett spännande besöksmål. Förutom att kika i butiken kan du följa med på hyttshow, själv prova på att blåsa glas eller kanske uppleva en kväll med hyttsill. Strax intill finns restaurangen Målerås Bistro samt Hantverksbutiken och Målerås Läder.
13. Persson och Persson
Morgan och Elin Persson driver tillsammans hyttan ”Persson & Persson” hemma på gården i Ösjöbol. Deras huvudsakliga fokus, som skiljer ut dem från andra glasbruk i Gasriket, är att de arbetar med återbruk, vilket innebär att de omformar gamla använda glasflaskor till nya produkter. Dessutom blåser Morgan konstglas, vilket visas upp i en egen utställningshall.
Morgan visade oss hur det går till när han värmer upp och omformar en gammal flaska. Den du ser på bilden nedan kom att bli en karaff …
Återbruk av glas är fascinerande och läckert, och det känns verkligen som att detta ligger helt rätt i tiden. Prislappen är ofta hanterbar och du får med dig något hem som är unikt och producerat i en anda av hållbarhet. Det finns bland annat snygga glas och coola karaffer, ibland med text eller former kvar från ursprungsprodukten.
Under högsäsong driver paret också ett litet café i de mysiga lokalerna, och vi fick smaka deras supergoda bullar.
I lokalen intill visas Morgans blåsta konstglas. Trots att vi var här tidigt på förmiddagen (vi hade övernattat på den lilla ställplatsen intill) så kom det snart flera kunder … och det var dags för oss att rulla vidare!
Mer att se och göra i närheten
Även om många kommer till Glasriket i Småland just för att besöka glasbruk och glashyttor så finns det också mycket annat att se och göra. Andra kulturupplevelser inkluderar till exempel Lessebo handpappersbruk, Granhults kyrka och Utvandrarbygden.
Dessutom finns det gott om konstgallerier och retrobutiker, samt fik och restauranger. Läs mer om vad du kan se och göra i Glasriket här, eller klicka på bilden nedan för tips om hela Småland.
Har du besökt glasbruk i Glasriket?
Har du besökt något eller några glasbruk i Glasriket? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!
Fakta om glashyttor och glasbruk i Glasriket
- Plats: Glasriket i Småland
- Län: Kalmar län och Kronobergs län
- Kommuner: Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge
- Historia: Glasriket är sedan 1700-talet känt för sin glasindustri.
- Se och göra på glasbruken: Se arbetet i hyttorna, guidade visningar, workshops, gallerier, utställningar, handla glas med mera. På vissa ställen finns restaurang, café, hyttsill och andra aktiviteter.
- Öppettider: Många hyttor och glasbruk i Glasriket kan besökas året om. För exakta öppettider se Glasrikets webbplats eller brukens/hyttornas egna webbplatser.
- Läs mer: Du hittar mer info om alla glasbruk och glashyttor på Glasrikets webbplats.