Gästskribent: Anna Nilsson Spets
Belgien, landet där jag bor sedan 15 år, har ett stycke sorglig kolonialhistoria i det som idag är Demokratiska republiken Kongo, dåvarande Belgiska Kongo.
Belgiska staten övertog landområdet 1908, som då personligen ägdes av Kung Leopold II, kolonialtiden varade fram till 1960.
På Leopold II:s tid kallades landet Fristaten Kongo, han misskötte det hela totalt och länsade landet på sina naturtillgångar, framför allt mineraler, naturgummi och elfenben.
Kungen var en despot, lokalbefolkningen tvingades att arbeta under slavförhållande, fyllde man inte dagens kvot fick man händerna avhuggna eller straffades på andra bestialiska vis.
Hans grymheter hade inga som helst gränser och man uppskattar att antalet dödsfall under den tiden kan ha varit så många som kanske 15 miljoner.
Inför världsutställningen 1897 upplät kungen en tillfällig utställningslokal vid sina pampiga fastigheter i Tervuren utanför Bryssel, han lät bygga 3 autentiska kongolesiska byar och tvingade 267 kongoleser till Belgien, som utställningsobjekt.
Belgarna skulle ha möjlighet att titta på ”infödingarna”, vilket naturligtvis var som ett mänskligt zoo. På dammen tvingades de paddla runt i kanoter. 7 av dessa arma människor överlevde inte vintern …
Kungliga Centralafrikanska muséet som det heter i nutid är vida skilt från museet på kungens tid.
En nyrenoverad modern entréhall leder in till det äldre delarna av den enormt stora byggnaden där historiens vingslag känns närvarande. Det kryper lite under skinnet faktiskt.
Det har tidigare blåst rätt friska vindar kring Afrikamuseet som ska ha kallats Världens äldsta kolonialmuseum.
I dag, hundra år efter uppförandet är det dock något helt annat, det är en smältdegel för den som har intresse för allt ifrån botaniska, zoologiska, arkeologiska till etnografiska samlingar.
Platsen är inte bara ett museum utan också ett vetenskapligt säte.
Hur dessa samlingar med olika innehåll hamnade i Belgien är på olika vis, naturligtvis handlar en del objekt om stöld och illegal införsel, många av föremålen är tack och lov återbördade till Kongo och andra delar av Afrika.
Vissa samlingar har skänkts eller testamenterats på ett lagligt vis.
Här finns att se och göra för en heldag, den uppstoppade elefanten, fossilerna, ebenholtsskulpturerna och målningar.
Man har idag valt att ta starkt avstånd från kolonialväldet genom att försöka förklara en del av kolonialhistorien som inte ska glömmas.
Parken runt om är vacker och lummig, den Kinesiska paviljongen är spektakulär, Franska trädgården prunkar.
Kungliga Centralafrikanska museet är ett av Belgiens mest besökta museer och absolut värt ett heldagsbesök.
Lästips: Kung Leopolds vålnad av Adam Hochschild
Museets webbplats: www.africamuseum.be/en