Meny Stäng

Fik och restauranger i Glasriket – 7 ställen du inte vill missa

Annons

Det finns några fik och restauranger i Glasriket som du inte vill missa! Vi har rest runt med husbilen i detta härliga småländska område, och här är våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fik och restauranger i Glasriket

När vi reser med husbil blir det inte alltid att vi testar så många restauranger, eftersom vi ofta äter i husbilen. Framför allt blir det för det mesta middag i husbilen, men det är desto oftare som det blir en lunch, eller kanske en fika, ute någonstans. Nu har vi dessutom rest runt i Glasriket två gånger, så nu har vi hunnit testa några matställen. Och ja, det finns många mysiga fik och restauranger i Glasriket!

1. Kosta: Don Camillo

I Kosta finns det flera olika matställen att välja på, men en favorit för vår del är pizzerian Don Camillo. Här är mysigt, pizzan är supergod och det är dessutom prisvärt.

När vi var här, på lunchen, kunde man äta pizzabuffé om man ville. Perfekt om man vill smaka flera sorter, och äta så mycket man önskar. Eftersom vi försöker hålla igen lite på mängderna valde vi istället att dela på en tonfiskpizza. Mycket smarrigt!

Adress: Stora Vägen 61, Kosta

2. Kosta: Kosta Delikatess och Ginbar

Om du gillar god mat och delikatesser är det också trevligt att kika in på Kosta Delikatess och den ginbar som ligger här. I delikatessbutiken kan du handla med dig godsaker eller slå dig ner för en trevlig måltid, vilket vi gjorde förra gången vi var i Kosta. Mycket gott som vi minns det! Dessutom finns ju en läcker ginbar här, med mer än 400 sorters gin.

Adress: Holsteins Väg 7, Kosta

3. Lenhovda: TADAH Kafferosteri

Gillar du kaffe? Eller te kanske? Då måste du bara svänga förbi TADAH Kafferosteri i Lenhovda. Det här stället drivs av ett otroligt härligt par, som från början kommer från Tyskland, men som nu hittat sitt nya hemma i svenska Småland.

Tadah Kafferosteri

Här kan du prova, eller köpa med dig, många olika sorters kaffe, som rostats i det egna rosteriet. Bland nyheterna just nu fanns ett kaffe på australiensiska bönor samt ”Glasrikets kaffe”.

På TADAH Kafferosteri kan du också besöka Sveriges minsta kaffemuseum och fika i en härlig retromiljö. Ett besök här rekommenderas varmt!

Adress: Romarliden 2, Lenhovda

Sveriges minsta kaffemuseum

4. Målerås: Målerås Bistro

Målerås är ett av de viktiga besöksmålen i Glasriket, med Målerås Glasbruk, Hantverksbutiken och Målerås Läder. Du kan också stanna för lunch på Målerås Bistro. Vi tyckte först att miljön var lite trist, men stället överraskade sedan med spännande produkter och fantastiskt trevliga entreprenörer bakom disken.

Restauranger i Glasriket - Målerås Bistro

Vår lunch smakade utmärkt och det var också roligt att testa både den lite mindre söta drycken ”skogssoda”, smaksatt med granskott, och den för stället specialkomponerade kakan ”Kristallkaka”. Namnet på kakan relaterar till Glasrikets glas óch den vita chokladen på toppen ska illustrera just glas. God? Ja, mycket!

Adress: Mackamålavägen 7, Målerås

5. Nybro: Café Hos Oss

Om du frågar oss om vår bästa matupplevelse i Glasriket så blir svaret Café Hos Oss i Nybro. Här möts man av en väldigt trevlig miljö, oavsett om man väljer att sitta inomhus eller utomhus.

Restauranger i Glasriket - Café Hos Oss i Nybro

Vi var redan inledningsvis imponerade av salladsbordet på lunchen. Mycket goda och fräscha sallader!

sallad

Sedan blev det ännu bättre när vi fick in våra valda lunchrätter. Peter beställde fisksoppa, som han var mycket nöjd med, och jag (Helena) beställde den vegetariska lunchrätten. Mycket fina smakkombinationer, och helt perfekt tillagade grönsaker. Den godaste vegetariska måltid jag ätit på länge!

Adress: Pukebergarnas väg 24, Nybro

6. Emmaboda: Konditori Fenix

Förra gången vi var i Glasriket, för några år sedan, besökte vi Konditori Fenix i Emmaboda. Vi åt goda kakor här, men det är inte det vi minns i första hand, utan miljön. Detta ställe bjuder på en fantastiskt läcker retrostil, med rum i 50-, 60- eller 70-talsstil. Detta ställe rekommenderas varmt!

Adress: Kyrkgatan 3, Emmaboda

7. Långasjö: Mundekulla

Sist men inte minst vill vi nämna Mundekulla, där det bland annat finns konferensverksamhet, hotell, ställplats, restaurang och café. Vi hade en mycket bra upplevelse här, men vill påpeka att restaurang och café bara har öppet ibland.

Vi testade Mundekullas ställplats för husbilar, som är kostnadsfri och fantastiskt fin om man inte behöver service. Dagen efter fick vi testa Mundekullas picknickkorg. Mycket god med en grym surdegssmörgås och en härlig overnight oats.

Vi fick också se den fascinerande skogsträdgården, där man odlar enligt ”agroforestry principles”. Bland annat så odlar man ätbara perenner här, det vill säga återkommande grönsaker som man kan äta, och som man alltså serverar i restaurangen.

Mundekulla har hittills varit ett ställe där man fokuserar på grupper i form av retreats och konferenser. Nu öppnar man upp också för individuella gäster, men öppettider i restaurang och café är än så länge begränsade.

Adress: Mundekulla 101, Långasjö

Mundekulla restaurang

Fler fik och restauranger i Glasriket

Det finns förstås ännu fler fik och restauranger i Glasriket, utöver de vi har nämnt. Vi har bland annat hört positivt om Matmagasinet inne i Outleten i Kosta, samt om Stora hotellet i Nybro. På Glasrikets webbplats hittar du ännu fler tips om restauranger och caféer.

Om du vill ha en speciell upplevelse kan du också se till att testa Hyttsill, som både arrangeras på Kosta och på flera av de mindre glasbruken.

Hyttsill i Kosta för några år sedan – en rolig kväll med underhållning!

Mer att se och göra i Glasriket

Det finns förstås mycket mer att se och göra i Glasriket, förutom att fika och äta god mat! Du kan besöka Kosta och många andra glasbruk i Glasriket. Du kan också uppleva den härliga naturen, till exempel genom bastuflotte eller älgpark, eller varför inte testa en äventyrlig zipline? På nedan länk hittar du ännu fler tips till Glasriket, och om du klickar på bilden nedan hittar du tips till hela Småland.

Alla våra bästa tips om semester i Småland

Har du besökt några fik eller restauranger i Glasriket?

Har du besökt några fik eller restauranger i Glasriket? Har du några tips eller erfarenheter att dela med dig av?

Fakta om fik och restauranger i Glasriket

  • Plats: Glasriket i Småland
  • Län: Kalmar län och Kronobergs län
  • Kommuner: Emmaboda, Lessebo, Nybro och Uppvidinge
  • Historia: Glasriket är sedan 1700-talet känt för sin glasindustri. Idag är detta ett område som bjuder på glasbruk, konst, restauranger, naturupplevelser och andra aktiviteter.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev