Meny Stäng

Svemester-aktiviteter, fjällupplevelse och Sveriges 5-stjärniga campingar

Jobbar du eller är du ledig? Om du befinner dig i Sverige hoppas vi att du har möjlighet att njuta av det helt fantastiska sommarvädret! Vi bjuder som vanligt, på måndagar, på resenyheter här på FREEDOMtravel …

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ökat resande under lågsäsong

Reslusten är hög bland svenskarna och 55 procent uppger att de kommer resa utomlands på semester i år, jämfört med de 48 procent som gjorde en utlandsresa förra året. I år är det dock 38 procent som tänker förlägga semesterresan under sommaren, jämfört med 43 procent förra året och 56 procent innan pandemin, enligt resebyrån Tickets senaste Sifo-undersökning. Detta tyder på ett ökat resande utanför högsäsong, och visar på en pågående trend att i större grad sprida ut resandet över året.

Stort intresse för en sommar i Europa

Efter en lång vinter visar hotell- och resesöksajten momondos nya rapport Check-in: Sommaren 2024 att en solig semester i Sydeuropa rankas högt bland svenska resenärer. momondos topp 10 mest sökta flygdestinationer för sommaren 2024:

  1. Bangkok, Thailand
  2. Alicante, Spanien
  3. Malaga, Spanien
  4. Split, Kroatien
  5. Palma de Mallorca, Kroatien
  6. Barcelona, Spanien
  7. Antalya, Turkiet
  8. Ankara, Turkiet
  9. Istanbul, Turkiet
  10. Nice, Frankrike

Ser man istället till vilka destinationer som trendar bland svenskarna i sommar, sticker Ulan Bator i Mongoliet ut med en fördubbling i flygsökningar jämfört med föregående år.

Split i Kroatien

Sveriges 5-stjärniga campingplatser 2024

14 campingplatser – från Piteå i norr till Landskrona i söder – får fem stjärnor enligt SCR Svensk Campings klassificering inför säsongen 2024. För att bli 5-stjärnig krävs ett brett utbud och ett sammanlagt betyg på över 90 procent i de olika kategorierna som bedöms. Sveriges 5-stjärniga campingplatser 2024 (från norr till söder):

  1. Pite Havsbad – Piteå
  2. Byske Havsbad – Skellefteå
  3. Leksand Resort – Leksand
  4. Gustavsvik – Örebro
  5. Årjäng Camping & Stugor – Årjäng
  6. Daftö Resort – Strömstad
  7. Kronocamping – Lidköping
  8. Ursand Resort & Camping – Vänersborg
  9. Hafsten Resort – Uddevalla
  10. Västervik Resort – Västervik
  11. Kneippbyn Resort – Visby
  12. Böda Sand Beach Resort – Löttorp Öland
  13. Destination Apelviken – Varberg
  14. Mötesplats Borstahusen – Landskrona
Hafsten Resort Uddevalla

Detta vill svenskarna göra på drömsemestern i Sverige

Sommaren står för dörren och semesterplaner smids för fullt. Men hur vill vi helst spendera våra lediga veckor? Husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter har genomfört en undersökning där över 1 000 svenskar fått beskriva sin drömsemester i Sverige med minst 20 ord. Svaren har sedan analyserats med hjälp av AI. Här är de identifierade nyckelord som användes mest:

  1. Sol och bad – 142 gånger
  2. Resa och utforska – 76 gånger
  3. Fjällvandring – 74 gånger
  4. Stugliv – 73 gånger  
  5. Matupplevelser – 64 gånger
  6. Natur och tystnad – 58 gånger
  7. Vandring – 56 gånger
  8. Familjesemester – 48 gånger
  9. Husbil – 42 gånger
  10. Semester med vänner – 39 gånger
Semester på Öland

Inlandsbanan lanserar unik fjällupplevelse

Destination Inlandsbanan AB är stolta att presentera sin nya produkt, Fjällrekreation med smak, en fyra dagars resa som ger dig möjlighet att utforska höstens vackra fjällvärld på ett avslappnat och smakfullt sätt med Inlandsbanan. Denna resa är perfekt för dig som behöver varva ner och verkligen njuta av naturens lugn och skönhet. Höjdpunkter på resan:

  • Fjällyoga och kallbad i frisk fjälluft
  • Guidade vandringar med lokal naturguide
  • Smakupplevelser med lokal mat direkt från naturens skafferi

TUI lanserar skidresor till Kanada

För två år sedan lanserade TUI skidresor till de italienska och franska Alperna, och kort därpå lades även Österrike till i destinationsutbudet. Det senaste året har bokningarna av skidresor hos TUI mer än fördubblats. Nu adderas Kanada till utbudet med tre högklassiga skidorter på öst- och västkusten. Nyheterna inkluderar resor till Whistler i British Columbia, Banff i Alberta och Tremblant i Quebec. Avresor mellan den 7 december 2024 och den 29 mars 2025.

Whistler, foto: TUI

Veckans reflektion

Intressant att fjällvandring kommer så högt upp på svenskarnas svemester-önskelista! “Camping” kom först på plats 12 men å andra sidan verkar det, utifrån FB-diskussionen efter detta inlägg) som att en del hellre väljer andra ord, såsom husbil eller hajk, istället för just camping.

Missade du förra resenyheterna? Läs Billigaste resmålen och Sveriges husbilsvänligaste kommun

Prenumerera på vårt nyhetsbrev