AI, alltså Artificiell Intelligens, stormar in på alla fronter. Det är utan tvekan så att AI används mer och mer, och samtidigt blir bättre och bättre. Frågan är bara: Ska man vara rädd eller omfamna det nya?
Innehållsförteckning
Plötsligt används AI överallt
Det har gått fort, och nu används AI överallt. Redan tidigare användes AI till sånt som sökmotorer, översättning och smarta funktioner i mobiltelefonerna. Nu överöses man dessutom av AI-skrivna texter och AI-genererade bilder. Faktum är att mitt Facebook-flöde är översållat av fantasifulla bilder, skapade i AI-världen.
Vad är ”på riktigt”?
Vissa AI-bilder är underhållande och kittlar fantasin. Så tycker jag i alla fall de gånger då jag direkt fattar att det är en AI-bild. Sedan ser jag på kommentarerna att alla inte hann uppfatta det – många undrar var den här fantasifulla byggnaden ligger.
Och sekunden efter är det jag själv som är ”lurad”. Nu har det nämligen kommit en märkning på Instagram som (i varje fall ibland) talar om att en bild är AI-genererad. Och det är ju då jag upptäcker det, att bilder som jag trodde var ”riktiga” inte alls är det … Så, vet man egentligen alls vad som är ”på riktigt” i den digitala världen?
Så bra att det är fascinerande – och skrämmande
AI är så bra att det är fascinerande – och skrämmande. Och då är detta ändå bara början, säger de som vet. En person berättar att hen vunnit en skrivtävling med en AI-genererad text. En annan visar konst som AI skapat – minst lika bra som den mänskliga konsten, eller kanske bättre?
Frågan är bara om vi vill att AI ska ta just dessa uppgifter ifrån oss? En ung person vi pratar med tycker att vi människor borde ges mer tid till det roliga (konsten till exempel!) och att det vore bättre om AI hjälpte till med det tråkiga (disken kanske!?).
Nya möjligheter!
Det finns också många möjligheter, där AI faktiskt kan hjälpa oss med det tråkiga. Under den här husbilsresan träffar vi en kvinna som är nybliven husbilsägare. Hon berättar att hon matat in hela husbilsmanualen i ChatGPT och att hon nu kan ställa frågor när hon undrar hur nåt fungerar i husbilen, istället för att leta och leta i manualen. Så smart!
Att orientera i en ny värld
Vare sig vi vill det eller inte så är det en ny värld som kommer, och den kommer fort. AI erbjuder massor av möjligheter, som i varje fall vi inte riktigt klarar att överblicka.
Samtidigt är det lite läskigt. Inte minst när det kommer till sociala medier och nyhetsflöden. Hur ska man idag (och i framtiden!) veta vad som är ”på riktigt”? När AI kan skapa texter, bilder, konst, musik och personligheter, vad är då vad?
Är det en riktig bild man ser? Är det en riktig person man följer? Är nyheten sann eller bara en del i en fejkad kampanj med politiska eller ekonomiska syften?
Så, ska man vara rädd eller omfamna det nya?
Så, ska man vara rädd eller omfamna det nya? Hur tänker du?
Monica säger:
Jag tycker att det här är otroligt häftigt! Självklart finns det massor med både faror och svårigheter – som med allt nytt och okänt. Jag prövade ChatGPT ganska direkt med en medicinsk rapport – ganska avancerat – och blev helt förbluffad över resultatet. Artig och trevlig var ”hen” också och bad om ursäkt för att den inte var helt uppdaterad i vissa frågor! Gillar kreativiteten i bildframställning också – finns ju liksom inga gränser för vad den hittar på.
Sen får man ju se upp och bli en källkritisk granskare förstås och det är verkligen inte lätt redan. Men det är verkligen en ny värld som öppnar sig. Jag gillar också speciellt vad man kan åstadkomma rent medicinskt och vilken otrolig diagnosticeringsförmåga till läkarnas hjälp som redan finns. Ingenting att vara rädd för tycker jag men vara vaksam….
12 juni 2024 — 9:31
Helena säger:
Så intressant att läsa din kommentar Monica!! Fascinerande vad AI kan göra inom det medicinska området! Och antagligen inom en massa andra områden också, som jag inte har koll på. Men ja, viss vaksamhet behövs nog samtidigt …!
12 juni 2024 — 19:03
Ditte säger:
Har testat i ett par sammanhang och fick då info,. som till 60%var rätt. Men hade jag inte vetat, haft kunskap om det jag sökte så kunde en lätt ha trott att det stämde till 100%.
Rädd är jag inte direkt, men är avvaktande och funderar på om detta är bra i alla lägen. Tror inte det. Skulle t.ex. inte ge mig ut och flyga utan en kapten om planet styrdes av AI funktionen.
Stämmer in i dina funderingar.
12 juni 2024 — 10:53
Helena säger:
Kul att du har testat Ditte! Jag har samma erfarenhet, att fakta inte blir rätt. Sedan sa någon till oss att vi måste mata in faktan och sedan be den skriva … Efter det tänker jag att jag kanske borde använda AI på ett annat sätt, men jag har inte hittat rätt ännu …
12 juni 2024 — 19:05
BP säger:
AI i form av bilder/teckningar välkomnar jag bland annat i bloggsammanhang, när man inte har egna bilder att tillgå. Dessutom slipper man leta passande illustrationer på nätet. Tror även att man kan skapa riktigt ”trovärdiga” skisser/grafer för bland annat tekniska och medicinska rapporter.
Vad gäller text så vete sjutton om jag är så impad, inte än i alla fall. Såg på BBC att precis allt som visas i nyheter nuförtiden verifieras både en och två gånger, både vad gäller text och bild.
AI är absolut framtiden, det är jag övertygad om, men här och nu litar jag inte på AI än.
Har du testat det här sajten? http://www.aiornot.com . Den sägs tala om för oss av som är äkta och vad som är AI…
12 juni 2024 — 16:31
Helena säger:
Kan hålla med på flera sätt! Bilder kan vara både kul och användbart! (Samtidigt som vi behöver tänka om, eftersom en bild inte längre är ”sanningen”.) När det gäller texter tror jag samma sak. De måste dubbelkollas av människor, annars håller det inte (åtminstone inte ännu). Stort tack för tips om sajten! Den hade jag inte koll på …
12 juni 2024 — 19:08
Monica säger:
Monica här också men tror den första som skrev är Monet, inte jag.
Skriver under på det Ditte och BP säger. Man måste ha koll.
En kanske oförarglig text om och om igen från en rad krönikörer är om 15-åringen som nu tar studenten och ska läsa på KI om hon kommer in som Sveriges i tiderna yngsta blivande läkare.
Om och om igen står att hon är född 2007 så blir 17 år i år. Varför ändrar ingen tänker jag, men ser då, allt är en AI komposition. Man måste ha koll
12 juni 2024 — 19:15
Helena säger:
Ja, ni är två Monica som kommenterar ibland 🙂 Jag ser de olika epost-adresserna när jag godkänner kommentaren, men utåt syns bara namnet man skriver. Och ja, det är nog så att man måste ha lite koll. Det finns massor av bra saker på nätet, men oxå sånt med dålig kvalitet och till och med sånt som har till syfte att vilseleda …
13 juni 2024 — 9:10