Meny Stäng

Att besöka hälsingegårdar – 7 Unesco världsarvsgårdar

Annons

Hur är det att besöka hälsingegårdar? De fantastiska hälsingegårdarna är upptagna på Unescos världsarvslista, och sju gårdar har valts ut för att representera världsarvet. Vi bestämde oss för att besöka alla sju!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hälsingegårdar – vad är det?

Hälsingegårdar är stora historiska bondgårdar i Hälsingland, ibland beskrivna som ”Hälsinglands stolta träslott”. Det som var speciellt i Hälsingland förr var att det inte fanns någon adel. Däremot fanns välbeställda bönder som själva ägde mark, och som skapade sig en god ekonomi genom effektivt jordbruk och skogsbruk. Inte minst bidrog linodlingen till ekonomin på 1700- och 1800-talen.

Vad skulle bönderna satsa sina pengar på? Det var populärt att bygga stora, fina hus, och bönderna hade dessutom tillgång till både skog och arbetskraft. Framför allt var det populärt att bygga så kallade ”festhus”. Dessa hus uppfördes endast för fest, framför allt för bröllop, och dekorerades rikligt med hjälp av målningar, schabloner, tapeter och vackra möbler.

Vackra schablonmålningar på hälsingegården Pallars

Runt 1 000 hälsingegårdar

Det finns runt 1 000 hälsingegårdar i Hälsingland, och även om en del byggts om under åren så är många fint bevarade. En sak som bidrar till bevarandet är att festhusen och festsalarna endast användes några gånger per år, och därför inte slets så hårt.

Dessa gårdar anses idag ha ett så starkt kulturhistoriskt värde att sju av gårdarna tagits upp på Unescos världsarvslista, i form av världsarvet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”.

Vackra väggmålningar i en festsal på hälsingegården Bortom Åa

Att besöka hälsingegårdar

Hälsingegårdarna kan besökas på olika sätt. Vissa är helt privata hem och kan inte besökas alls, men många har olika typer av besöksverksamhet i form av exempelvis guidade visningar, café, evenemang och möjlighet att bo på Hälsingegård.

Att besöka hälsingegårdar på Unesco-listan är mycket intressant, men att få till besök på alla var inte fullt så enkelt som vi trodde. Några av gårdarna håller öppet för besökare under somrarna. Andra drivs som privata gårdar eller bostäder, och visas endast på enstaka besökstider, eller vid överenskommelse.

Vi tyckte att det var otroligt intressant att besöka hälsingegårdar, men ibland lite svårt att på ett enkelt sätt hitta all den information vi sökte. Nu, efter att vi besökt alla sju på Unesco-listan, har vi satt ihop en guide!

Bevarade barnskor på hälsingegården Jon-Lars

Sju Unesco världsarvsgårdar

Det finns alltså sammanlagt sju hälsingegårdar som valts ut att representera världsarvet. Dessa är inte de enda som är värda att besöka (det finns också många andra som är fantastiska!) men dessa har valts ut för att de uppfyller vissa kriterier och uppvisar olika unika egenheter. Detta är de sju gårdarna på Unesco-listan:

  • Erik-Anders, Söderala (Söderhamn)
  • Gästgivars, Vallsta (Bollnäs)
  • Kristofers, Järvsö (Ljusdal)
  • Bommars, Letsbo (Ljusdal)
  • Bortom Åa, Loos (Ljusdal)
  • Pallars, Alfta (Ovanåker)
  • Jon-Lars, Alfta (Ovanåker)

1. Erik-Anders

Erik-Anders är en gård som ligger i Söderala, i Söderhamns kommun. Denna gård håller öppet under stora delar av sommaren, och fungerar dessutom som besökscenter för världsarvet.

Att besöka hälsingegårdar

Gårdens historia i korthet

Hälsingegården Erik-Anders har fått sitt namn efter Erik Andersson som uppförde gården på 1820-talet, och lät inreda den med exklusiva herrgårdar som förebild. Erik var bonde och nämdeman i Söderala socken.  I dag drivs gården privat av familjen Forssell.

Extra sevärt på denna gård

Den stora festsalen anses vara ett av Hälsinglands vackraste rum. Här finns en ovanligt påkostad interiör med marmoreringar gjorda av målarfamiljen Knutes. Det är också intressant att man kan se inredningar från flera olika epoker, från 1850 till 1950.

Att besöka hälsingegårdar - Erik-Anders

Att besöka gården

Eftersom Erik-Anders håller öppet för allmänheten på sommaren är detta en lättillgänglig gård att besöka. Vi kom lite för tidigt på sommaren för de guidade turerna, men gick runt på egen hand. Det är förstås inte samma upplevelse att titta runt utan guide, men det är trevligt att denna möjlighet finns när det inte erbjuds guidade turer.

Rummen är otroligt vackra och välbevarade och dessutom finns café, butik och trädgård, vilket gör Erik-Anders till ett trevligt besöksmål.

  • Adress: Asta 728, Söderala (Söderhamn)
  • Öppettider: Öppet för besökare på sommaren. (2024: 22 juni – 1 september, öppet varje dag kl. 11-17.)
  • Guidade visningar: Guidade turer arrangeras under sommaren. (2024: 22 juni-11 augusti kl. 11.00 och kl. 15.00). Det går att boka visning för grupper 1 maj – 31 oktober.
  • Pris: Titta på egen hand: 75 kr/vuxen. Guidad visning: 200 kr/vuxen. Barn under 18 år har fri entré. (Dessa priser gäller 2024)
  • Service: Besökscenter, butik, café, trädgård, lekstuga, boende, konferens och möten
  • Webbplats: erik-anders.se

2. Gästgivars

Gästgivars i Vallsta är ytterligare en vacker hälsingegård som håller öppet för besökare på somrarna. Även här arrangeras guidade turer och det finns restaurang, butik och besökscentrum.

Att besöka hälsingegårdar - Gästgivars

Gårdens historia i korthet

Byn Vallsta var bebodd redan under järnåldern, och det har troligen funnits en gård på platsen sedan medeltiden. Gården Gästgivars byggdes från början i en sluten fyrkant, men öppnades senare upp genom att ett av husen revs, enligt den tidens trend. Namnet på gården kommer från att man drev ett gästgiveri här på 1600- och 1700-talen. Festbyggnaden uppfördes år 1838, med fester som enda ändamål.

Extra sevärt på denna gård

Den övre herrstugan i festbyggnaden är gårdens allra finaste rum, med vackra schablonmönster och bårder som imiterar förgyllda lister. På Gästgivars kan man se fantastiska schabloner, målade av den framstående och stilbildande konstnären Jonas Wallström. Härifrån kommer också ett av Sveriges mest älskade tapetmönster: Gästgivarstapeten.

Även om schablonerna här är mycket skickligt gjorda kan man hitta några ”medvetna fel”, som gjordes eftersom man var skrockfull. Endast Gud är perfekt och honom vill man inte mäta sig med – därför ansågs det klokt att lägga in några små fel här och där.

Att besöka hälsingegårdar - Gästgivars

Att besöka gården

Gästgivars är ytterligare en gård som har allmänna öppettider under högsäsong, vilket gör att denna gård är ganska enkel att besöka. För att se gården får man följa med på en guidad tur, vilket är mycket intressant. Gården är mycket vacker och välbevarad, och dessutom finns både café och en mysig liten butik, vilket gör gården till ett fint besöksmål.

  • Adress: Gamla Orbadenvägen 29, Vallsta
  • Öppettider: Öppet för besökare på sommaren. (2024: dagligen 5 juni – 25 augusti kl. 11:00-17:00. ) Observera att gården kan vara stängd vissa dagar, när den är abonnerad. Se webbplatsen för aktuell information.
  • Guidade visningar: Under högsäsong sker guidade turer dagligen mellan kl. 11:00–16:00. 
  • Pris: Guidad tur: 175 kr/person. Gratis för barn upp till 15 år i målsmans sällskap. (Priserna gäller för 2024.)
  • Service: Besökscentrum, butik, utställningar, restaurang och djur på gården.
  • Webbplats: varldsarvetgastgivars.se

3. Kristofers

Kristofers är en fantastiskt fin hälsingegård som ligger i Järvsö. Gården är privatägd och den enda av de sju som än idag drivs som jordbruk. Här arrangeras inga allmänna visningar, även om det är möjligt att boka besök enligt överenskommelse.

Att besöka hälsingegårdar - Kristofers

Gårdens historia i korthet

Kristofersgården flyttades till platsen under tidigt 1800-tal, men har rötter långt tillbaka i tiden och har brukats av samma släkt i minst 14 generationer. Den gamla byggnaden på Kristofers är byggd år 1807, och är därmed idag Hälsinglands äldsta tvåvåningshus på en bondgård.

Extra sevärt på denna gård

Gården är känd för sina interiörmålerier utförda av Ljusdalsmålaren Anders Ädel, daterade till 1854. Mest fascinerande är de stora målningarna i Herrstugan, med exotiska motiv såsom vajande palmer. Med tanke på att palmerna avviker en aning från hur palmer brukar se ut kan man dock tänka sig att konstnären aldrig sett palmer på riktigt.

I rummet finns också en målning av ”Guds allseende öga”, som kan spana ner på bröllopsgästerna eller festdeltagarna.

Att besöka hälsingegårdar - Kristofers

Att besöka gården

Kristofers kändes nästan ”svårast” att besöka, eftersom gården drivs som ett privat jordbruk, och eftersom inga allmänna visningar ges. Vi lyckades dock boka in en visning, en tidig kväll, och visades runt av Stephanie som bor på gården tillsammans med sin man. Det var ett mycket intressant besök, med en personlig och trevlig visning.

  • Adress: Kalvstigen 6, Järvsö
  • Öppettider: Inga allmänna öppettider. Gården är en levande gård med skogs- och jordbruk. Om man vill se den privatägda gården får man ringa och se om man kan boka en tid.
  • Guidade visningar: Guidade visningar kan ges enligt överenskommelse.
  • Pris: För guidning: 600 kr/person (Priset gäller för 2024)
  • Service: Boende och köttförsäljning
  • Webbplats: kristofers.se

4. Bommars

Hälsingegården Bommars ligger i Letsbo, strax utanför centrala Ljusdal. Denna fina gård är också privatägd, men det går utmärkt att kontakta ägaren och boka in en visning. Räkna med både kaffe och fantastiska tapeter!

Att besöka hälsingegårdar - Bommars

Gårdens historia i korthet

Gården Bommars har en lång historia, men man vet mest från tiden efter 1540, eftersom det var då man började skatta och saker nedtecknades. Hela gården brann ner år 1845, och den byggnad som står här idag är från 1846. Tack vare linet, och även skogen, hade man det gott ställt och kunde lägga möda på festlokalerna.

Extra sevärt på denna gård

I husen finns inredning i original från år 1848. Här finns bland annat vackra herrgårdsinspirerade tapeter, som kombinerats med folkligt måleri. I ett av rummen har målaren kopierat en fransk tapet, som också finns på herrgården Ekebyhof i Stockholm, och gett den ett unikt utseende genom att täcka skarvarna med schablonmålade pappersremsor.

Att besöka hälsingegårdar - Bommars

På Bommars finns dessutom marmomeringsmålning och ådringsmålning samt ett stort utbud av redskap från förr. Vi tyckte också att det var spännande att se de rum som tapetserats med tidningspapper, eftersom detta på den tiden ansågs exklusivt. Där kan man roa sig ett bra tag med att läsa gamla artiklar och annonser!

Att besöka gården

Att besöka Bommars kräver lite planering eftersom besöket måste bokas in. Har man väl bokat en tid så är det enkelt att komma på besök. Ägaren, Karl-Erik, är mycket kunnig om gården och dess historia och har mycket att berätta. Dessutom var det trevligt att inleda besöket med kaffe och doppa!

Att besöka hälsingegårdar - Bommars
  • Adress: Letsbo Brovägen 8, Tallåsen
  • Öppettider: Guidade visningar kan anordnas på sommaren. Alla besök måste förbokas.
  • Guidade visningar: En guidad visning bokas via gårdens ägare Karl-Erik.
  • Pris: Guidad visning: 300 kr/person (kaffe ingår). Gratis för barn under 16 år. (Priset gäller för 2024)
  • Service: Kaffe ingår vid guidning.
  • Webbplats: bommars.se

5. Bortom Åa

Bortom Åa är namnet på gammelgården i Fågelsjö, på gränsen mellan Hälsingland, Härjedalen och Dalarna. Denna gård håller öppet för besökare på somrarna, och här kan man se både vackra schabloner och ett mycket speciellt härbre försett med sju lås.

Att besöka hälsingegårdar - Bortom Åa

Gårdens historia i korthet

Fågelsjö Gammelgård är en välbevarad gård med anor från den finska
invandringen på 1600-talet, i en by som ligger i gränslandet mellan Dalarna, Hälsingland och Härjedalen. Till gården hör olika byggnader såsom härbren, bagarstuga och en bössmedja.

Gården har varit i en enda släkts ägo under sju generationer, och har förstås förändrats under denna tid. Paret Mårten och Kristina bodde kvar i Gammelgården fram till 1910, då de flyttade till det nybyggda bostadshuset. Detta hus uppfördes efter en bild på ett vykort från släktingar i Amerika och fick namnet ”Amerikahuset”.

Extra sevärt på denna gård

När familjen flyttade in i det nya bostadshuset lämnade de gammelgården precis som den var, med inredning och allt, vilket gör att detta är ett av Sveriges mest välbevarade bondehem från 1800-talet.

På gården finns också ”sjulåshärbret”, det vill säga ett matförråd med sju lås. Förutom att man var rädd om maten vittnar detta om att ägaren, som hade stora kunskaper i smideskonst, satte stor värde på att utveckla denna avancerade låsanordning.

Att besöka gården

Att besöka hälsingegården Bortom Åa är relativt enkelt eftersom gården sommartid håller öppet för besökare. Här finns också ett café och ett litet museum, och om man vill kan man stanna med husbilen över natten. Detta är med andra ord ett trevligt besöksmål!

  • Adress: Fågelsjö Gammelgård Bortom Åa, Loos
  • Öppettider: Öppet för allmänheten på sommaren. 2024: 1 juni – 8 september, kl. 10:00 – 17:00.
  • Guidade visningar: Guidade visningar ges vissa specifika klockslag, under öppettiderna. Se gårdens webbplats för exakta tider.
  • Pris: Guidad visning: 160 kronor/person (Priset gäller för 2024)
  • Service: Café, museum, boende och ställplats för husbilar.
  • Webbplats: www.fagelsjo.nu

6. Pallars

Pallars i Långhed är en av två Unesco-gårdar i den lilla orten Alfta, i Ovanåkers kommun. Tillsammans med den andra gården – Jon-Lars – har man kommit överens om visningstider så att man kan se båda gårdarna på en och samma dag.

Gårdens historia i korthet

Pallars, som ligger i Alfta socken, är en stor och vacker gård med ovanligt många brokvistar och snidade dörrar. Det stora vita bostadshuset uppfördes år 1858, medan den östra flygeln tros vara från 1700-talet. Gården, som är privatägd, har varit i samma familj sedan 1600-talet.

Extra sevärt på denna gård

I en av flyglarna finns mycket speciella målningar gjorda av den så kallade ”Blåmålarn”. Han är känd för att ha använt ett dyrbart marinblått pigment, och här finns målningar som föreställer olika platser i Sverige.

Att bilden av ”Stockholm” inte är så lik Stockholm kan bero på att konstnären aldrig besökt huvudstaden, men man kan se att han hört talas om olika platser som han försökt avbilda. Det är också intressant att vissa delar är ofärdiga, samt att andra delar är minst sagt … ekivoka. Kanske blev konstnär och beställare oense, så att att konstnären avslutade för tidigt och dessutom valde att lägga in ”olämpliga” element?

Att besöka gården

Gården besöks genom att ta sig till de guidade visningarna, som utannonseras via kommunens webbplats. På plats väntar en intressant guidning och ett spännande besök. Observera att den stora vita gården inte visas invändigt, utan att turen görs i de två flyglarna.

Att besöka hälsingegårdar - Pallars
  • Adress: Långhed 739, Alfta
  • Öppettider: Gården är privatägd, och kan endast besökas på de tider då visningar ges. 2024: Dagliga visningar kl. 12.00 mellan 24 juni och 11 augusti.
  • Guidade visningar: Guidade visningar ges vid utannonserade tidpunkter.
  • Pris: För guidad visning: 230 kr/person (Priset gäller för 2024)
  • Service: Ingen
  • Webbplats: Finns ingen specifik hemsida. Se Ovanåkers kommuns webbplats.

7. Jon-Lars

Den andra gården i Alfta, Jon-Lars, är en mycket stor gård inredd med två identiska halvor, avsedda för två bröder och deras familjer. Här finns både moderna delar, där dagens ägare bor, och välbevarade delar med inredning och målningar från förr.

Att besöka hälsingegårdar - Jon-Lars

Gårdens historia i korthet

Gården Jon-Lars i Långhed kan skryta med den allra största byggnaden bland Hälsinglands gårdar. Bostadshuset, som började byggas 1853, skapades för de två bröderna. Den ena halvan har varit kontinuerligt bebodd och därför renoverats flera gånger, medan den andra halvan är mycket välbevarad.

Extra sevärt på denna gård

Det mest speciella med gården Jon-Lars är att gården är byggd i två halvor, med en gemensam herrstuga för fest. Det är också intressant att de två delarna inretts i olika stilar. Den ena delen är målad med blå och rosa landskapsvyer, signerade dalamålaren Svärdes Hans Ersson, medan den andra delen inretts med franska tapeter.

Att besöka hälsingegårdar - Jon-Lars
Att besöka hälsingegårdar - Jon-Lars

Att besöka gården

Gården besöks genom att man tar sig dit på de guidade visningarna, som utannonseras av kommunen. När man väl är på plats är det en mycket intressant guidning och ett spännande besök!

Jon-Lars i Alfta
  • Adress: Långhed 206, Alfta
  • Öppettider: Gården är privatägd, och kan endast besökas på de tider som visningar ges. 2024: Dagliga visningar kl. 13:30 mellan 24 juni och 11 augusti.
  • Guidade visningar: Guidade visningar är det enda sättet att se gården.
  • Pris: 230 kr/person (Detta pris gäller 2024)
  • Service: Ingen
  • Webbplats: Finns ingen specifik hemsida. Se Ovanåkers kommuns webbplats.

Att besöka hälsingegårdar – på film

Peter filmade när vi besökte de sju hälsingegårdar som är upptagna på Unescos världsarvslista, och du kan se filmen här:

Att besöka hälsingegårdar – fyra besökscenter

En bra utgångspunkt för att besöka hälsingegårdar är att ta sig till något av de fyra besökscenter som finns. På besökscentren hittar du information, broschyrer, personal att prata med och mycket mer.

Erik-Anders i Söderhamn

Hälsingegården Erik-Ander i Söderhamn, som är en av världsarvsgårdarna, fungerar också som besökscenter. Här hittar du broschyrer, butik och café och så ja, en av världsarvsgårdarna då!

Gästgivars i Vallsta

Gästgivars i Vallsta fungerar också både som världsarvsgård och som besökscentrum. Här hittar du information, broschyrer, butik, utställningar och mycket mer.

Stenegård i Järvsö

Stenegård är ett besökscentrum för världsarvsgårdarna, med ett bra läge mitt i populära Järvsö. Här hittar du information om de olika gårdarna samt vissa utställningar. Samtidigt kan du passa på att upptäcka fina Stenegård!

Ol-Anders i Alfta

Det fjärde och sista besökscentret för världsarvsgårdarna är Ol-Anders i Alfta, som ligger mycket nära Pallars och Jon-Lars. Här hittar du, förutom information om världsarvsgårdarna, också ett mycket intressant emigrantmuseum.

Detta museum berättar om de hälsingebor som tidigt utvandrade till Amerika, av religiösa skäl. Strax intill kan du också spana in hälsingegården Ol-Anders, som är mycket vackert dekorerad.

Att besöka hälsingegårdar – Stora hälsingegårdars väg

Ytterligare ett sätt att besöka hälsingegårdar är att resa längs med Stora Hälsingegårdars väg. Denna turistväg slingrar sig förbi en lång rad stora och pampiga hälsingegårdar. Det är dock inte så – vilket vi först trodde – att vägen tar en förbi gårdarna på Unescos lista.

Istället får man uppleva och besöka många andra fina hälsingegårdar. Vägen, som är 28 kilometer lång, startar vid Hälsingegård Ol-Anders i Alfta och avslutar vid gården Mårtes i Edsbyn. Vägen passerar:

  • Hälsingegård Ol-Anders
  • Alfta kyrby och samhälle
  • Hälsingegård Löka
  • Näsbyn och Långhed
  • Vängsbo Linskäkt
  • Knåda
  • Roteberg
  • Ullungsfors
  • Hälsingegård Mårtes
Stora Hälsingegårdars väg

Att besöka hälsingegårdar – fler gårdar och aktiviteter

Det finns många sätt att besöka hälsingegårdar. Utöver guidade visningar i världsarvsgårdarna, besökscenter och Stora hälsingegårdars väg finns här ytterligare några tips. Du kan också läsa mer och få aktuell information på Destination Hälsinglands webbplats.

Öppna hälsingegårdar

Öppna hälsingegårdar är sådana gårdar som emellanåt, främst på sommaren, håller öppet för besökare med olika aktiviteter. Här är exempel på sådana gårdar:

  • Bjuråkers Forngård, Hudiksvall
  • Delsbo Forngård, Hudiksvall
  • Frägsta Hälsingegård, Näsviken, Hudiksvall
  • Stenegård i Järvsö, Ljusdal
  • Träslottet, Bollnäs
  • Ystegårn Café och Bistro, Hudiksvall

Bo på Hälsingegård

En speciell upplevelse kan vara att inte bara besöka hälsingegårdar, utan också bo kvar på en. Vissa gårdar erbjuder denna möjlighet, såsom exempelvis:

  • Erik-Jons, Edsbyn-Alfta
  • Frägsta Hälsingegård, Näsviken, Hudiksvall
  • Köpmangården Pallars, Älvkarhed, Edsbyn-Alfta
  • Mårtens, Edsbyn-Alfta
  • Per-Anders, ”Lammkatedralen”, Långhed, Edsbyn-Alfta
  • Träslottet, Bollnäs

Evenemang på Hälsingegård

En del hälsingegårdar arrangerar olika evenemang, framför allt på sommaren. Här är några exempel:

  • Fäbodveckan
  • Hälsingehambon
  • Midsommarfirande
  • Sommarscen på Ystegårn, med olika artister
Midsommarfirande på Forsa Forngård utanför Hudiksvall

Att besöka hälsingegårdar – vilka kan du tipsa om?

Har du kanske haft chansen att besöka hälsingegårdar? Kanske någon av de sju Unesco-gårdarna, eller någon av alla de andra … Vilken eller vilka kan du tipsa om?

att besöka hälsingegårdar – fakta och info

Vad är ett Unesco världsarv?

Unescos världsarvslista skapades för att skydda världens främsta natur- och kulturarv från förstörelse. Världsarvskonventionen antogs 1972 av Unesco och har idag undertecknats av omkring 200 länder. För att utses till världsarv ska platsen ha ett ”universellt värde”, vilket innebär att platsens natur- eller kulturvärden anses angå alla människor i världen.

Världsarvet Hälsingegårder

Världsarvet Hälsingegårdar skrevs in på världsarvslistan under namnet ”Decorated Farmhouses of Hälsingland” år 2012 och blev därmed Sveriges världsarv nummer 15. Det som är unikt med Hälsingegårdarna är att hälsingebönderna byggde så många och så stora festhus, samt att de dekorerade interiörerna bevarats så väl.

Motiveringen till världsarvsförklaringen

”De stora, imponerande Hälsingegårdarna med de rikt utsmyckade rummen för fest reflekterar en enastående kombination av timmerbyggande och folkkonsttradition, det välstånd och den sociala statusen hos de oberoende bönder som byggde dem och utgör höjdpunkten i en lång tradition i Hälsingland.”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev