Vad kan man göra i Hudiksvall? Vi har besökt ”Glada Hudik” och hade några fina dagar i och runt omkring den här staden. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Hudiksvall.
Innehållsförteckning
Hudiksvall
Hudiksvall, som är den största orten i Hälsingland, ligger fint vid kusten. Här finns bland annat en charmig miljö med sjöbodar samt möjlighet till fina naturupplevelser i omgivningarna.
Staden är för många känd som ”Glada Hudik”, men varför egentligen? Enligt vad vi läst oss till så har uttrycket sitt ursprung från slutet av 1700-talet, då ”finfolket” reste till Hudiksvall för att ”dricka brunn” och leva överklassliv, med allehanda festligheter.
Hudiksvall ligger längs ostkusten, längst inne i Hudiksvallsfjärden, cirka 80 kilometer söder om Sundsvall och cirka 130 kilometer norr om Gävle.
Vad kan man göra i Hudiksvall?
Vad kan man då göra i Hudiksvall? Det finns en del att se och upptäcka både i och runt staden. Här är våra bästa tips på saker att göra i Hudiksvall.
1. Upplev miljön runt sjöbodarna
I centrala Hudiksvall ligger en lång rad charmiga sjöbodar, som mer eller mindre har blivit stadens kännetecken. Förr fanns liknande sjöbodar i de flesta norrländska hamnstäder, men det är bara här som de bevarats på detta sätt.
Bodarna, som uppfördes på 1800-talet, bjuder på en väldigt pittoresk miljö. Idag hittar du flera restauranger samt hantverksbutiker här. Bland annat kan man äta på Möljen Café & Grill, som har en trevlig uteservering.
2. Spana in Hudiksvalls kyrka
Hudiksvalls kyrka, eller Jakobs kyrka som den också heter, tronar på en höjd inte långt från sjöbodarna. Den ursprungliga kyrkan invigdes 1672 och ett flertal förändringar har skett därefter, bland annat 1888 då kyrkan fick inredning i mörk nybarock och omfattande dekorationer.
En lite speciell sak är den så kallade ”rysskulan”, som avfyrades från en rysk galär in i kyrkan 1721. Originalet stals 1972 och har ersatts av en kopia.
3. Besök Hälsinglands museum
Hälsinglands museum är ett kulturhistoriskt museum som ligger i ett gammalt bankpalats, mitt i Hudiksvall. Här kan man upptäcka både historia och konst, i form av både permanenta och tillfälliga utställningar. Ett trevligt museum tyckte vi, som dessutom är helt kostnadsfritt att besöka.
4. Promenera vid Lillfjärden
I centrala Hudiksvall ligger sjön Lillfjärden, där det finns gott om både fiskar och fåglar. Omkretsen runt sjön är 2,2 kilometer, och här är det populärt både att promenera och jogga.
5. Sola och bada vid Malnbaden
Malnbaden, som ligger strax intill centrala Hudiksvall, bjuder på en fantastiskt fin sandstrand. Här ligger också restaurangen Maln Hav & Krog samt Malnbadens Camping. Vi kan tänka oss att denna plats är mycket populär så snart det är dags för varma sommardagar.
6. Upptäck Hornslandet och Kuggören fiskeläge
Hornslandet är en stor halvö i Bottenhavet, cirka 15 kilometer öster om Hudiksvall. Här hittar du bland annat det charmiga fiskeläget Kuggören, där du kan njuta av pittoreska vyer, bada eller handla fisk.
Vi spanade också in ”Labyrinten på Kuggörarna”. Denna labyrint anses kunna vara 1400 år gammal, men det är också möjligt att den är medeltida eller yngre.
7. Semestra i Hölick
Vid Hölick, på Hornslandet, ligger fantastiskt fina sandstränder: Storsand och Östra havsbadet. Vid Storsand ligger också restaurangen Sand & Kök, som håller öppet under högsäsong och bjuder på fantastiskt fina vyer.
Vi kollade också in Hölick Havsresort & Spa, som såg ut att vara en fantastiskt fin och avkopplande plats. Här kan man bo med husbil eller husvagn, alternativt ta in i stuga eller läckert glampingtält i tipitält-stil. Dessutom finns ett fint spa.
8. Kika in i Hölicksgrottorna
I Hölicks naturreservat på Hornslandets sydspets ligger Hölicksgrottorna, som kan skryta med att ha Europas näst längsta system av urbergsgrottor. Grottsystemet är hela 1 340 meter långt. Vi tog oss hit, vilket innebar en relativt kort, men trevlig, vandring över stock och sten
Vi hittade en grottöppning, med ett rep, men tog oss inte långt in alls. Där nere var ju mörkt, trångt och fuktigt! Om man ska ta sig en bit in i grottan krävs bra skor, oömma kläder, lämplig utrustning med ett flertal ljuskällor samt helst både erfarenhet och rätt mental inställning. Det finns också möjlighet att boka besök med guide.
9. Gör en utflykt till Mellanfjärden
Mellanfjärden är en liten ort vid havet, i Nordanstigs kommun, cirka 38 kilometer norr om Hudiksvall. Detta är ett riktigt charmigt fiskeläge där du bland annat hittar restaurangen Sjömärket, men också café, butik, hotell och camping.
10. Ta med barnen till Trolska skogen
Strax intill Mellanfjärden hittar du Trolska skogen, där man kan boka in sig på teateräventyr med barnen. Här arrangeras musik- och teaterföreställningar samt andra kulturella aktiviteter i skogen.
11. Njut av miljön vid Stocka Gästhamn
Om du reser med husbil (eller båt) kan vi varmt rekommendera ett stopp vid Stocka Gästhamn. Här stod vi fint vid vattnet, och vi satt flera timmar och njöt av solen i solstolarna. Lite senare kom kylig dimma in över vattnet, och det var fint det också! På ställplatsen finns all service man behöver, inklusive tvättmaskin och möjlighet att diska utomhus.
12. Cykla dressin på Dellenbanan
Nyfiken på att cykla dressin? Dellenbanan erbjuder dressincykling på 54 kilometer järnväg mellan Hudiksvall och Hybo. All dressincykling startar vid Delsbo station, där du också hittar stationscafé och information.
13. Vandra i Blacksås naturreservat
Blacksås naturreservat bjuder på fin natur och på Blacksåsbergets topp ska man kunna få en helt fantastiskt utsikt över det omgivande landskapet. Vi tog husbilen till den västra sidan, som ska erbjuda en lättare vandring uppåt. Istället var bilvägen dit ganska utmanande för husbilen, på smala slingriga vägar med rullgrus, och det tog tid att köra.
När vi väl kom fram gav vi oss av på en vandringsled, som förvisso var fin, men vi hittade tyvärr inte fram till den dramatiska utsiktspunkt som ska finnas. I efterhand tror vi antingen att stigen fortsatte i någon riktning som vi missade eller att vi hade behövt välja den östra sidan, med den mer krävande vandringen. Med andra ord, kolla mer noggrant om du tar dig hit!
14. Upptäck Bodagrottorna
I Bodagrottornas naturreservat finns ännu en urbergsgrotta, och denna anses vara den näst längsta i hela världen. Den totala längden uppnår drygt 2 900 meter. Vi följde stigen till grottan, vilket innebar en kort vandring, som delvis gick över stora stenbumlingar.
Det bästa sättet att hitta grottans ingång är att först följa gula markeringar runt träd, och därefter spana efter ett litet område inringat med staket. Här finns en ingång, med ett rep som man kan följa.
Det ska vara någorlunda enkelt att ta sig till den första stora salen. Observera att det dock kräver att du är fullt rörlig, har bra och oömma kläder samt bra belysning med dig. Det kan vara fuktigt och halt i grottan, och det är mörkt. Alla besök görs på egen risk.
Vi klev ner en liten bit i grottan, men hade behövt lite bättre utrustning för att ta oss till den stora salen. Under rätt förutsättningar kan det nog vara spännande dock!
15. Gör en utflykt till Forsa
I Forsa hittar du Forsa forngård, som ligger i Fränö, på en udde i Långsjön. På gården finns ett flertal historiska byggnader med miljöer från 1800-talet. Hembygdsföreningen arrangerar ibland olika aktiviteter, såsom midsommarfirande. Vi var här på midsommarafton, och då bjöds det på allt från spelmansmusik till dans runt midsommarstången och försäljning av traditionell hälsingeostkaka.
Inte långt från forngården hittar du Forsa handelsträdgård, med butik och café. Dessutom är det populärt att fiska i området.
Mer att se och göra i Hudiksvall
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Hudiksvall utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.
- Avholmsberget bjuder på fantastisk vy över Dellensjöarna. Här finns också Avholmsbergets Café och Restaurang.
- Dellensjöarna är ett populärt område, som till exempel kan upplevas med cykel runt norra Dellen.
- Fiska kan man göra på olika ställen, till exempel i Dellenbygden, Enånger, Forsa eller Hornslandet.
- Hälsingegårdar finns ett gäng i området såsom Delsbo forngård, Bjuråkers forngård och Norrbo hembygdsgård.
- M/S Hulda gör på somrarna turer från centrala Hudiksvall till Storhamn på Agön.
- Mulle Meck erbjuder aktiviteter för barn.
- TeWes Konditori är ett konditori med anor sedan 1957.
Var kan man bo i Hudiksvall, eller stå med husbilen?
I Hudiksvall finns många olika hotell och andra boendealternativ. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Hudiksvall. Här är några tips:
- Hölick Havsresort & Spa, Arnöviken 84
- Malnbadens Camping, Malnvägen 34
- Sagaliden. En liten plats, Sagalidenvägen 1, Bergsjö
- Småbåtshamnen, Hamngatan 16 D (vanlig parkering)
- Stocka gästhamn ställplats, Strandvägen 20, Stocka
- Urö Gård ställplats, Urövägen Hudiksvall
Mer att se och göra i närheten av Hudiksvall
Om du reser söderut från Hudiksvall kan besöka det fina fiskeläget Skärså samt staden Söderhamn. Om du reser norrut kan du ta dig till den fina staden Sundsvall. Inåt landet hittar du bland annat populära Järvsö och Orbaden med ”Hälsinglands riviera”.
Fler tips på saker att göra i Hudiksvall?
Har du besökt Hudiksvall? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Hudiksvall? Berätta gärna!
Fakta om Hudiksvall
- Kommun: Hudiksvalls kommun
- Län: Gävleborgs län
- Landskap: Hälsingland
- Distrikt: Hudiksvalls distrikt, Hälsingtuna distrikt, Idenors distrikt
- Invånare: Drygt 37 000 (2023)
- Läge: Längs ostkusten, längst inne i Hudiksvallsfjärden, cirka 80 kilometer söder om Sundsvall och cirka 130 kilometer norr om Gävle.
- Läs mer: Du hittar mer info på Glada Hudiks webbplats.
Historia i Hudiksvall
- Järnåldern: Från denna tidsepok har man hittat elva gravhögar.
- 1539: ”Hvdigsval” fanns utmärkt på Carta Marina, den äldsta kartan över Norden, vilken trycktes i Venedig. Platsen var då en hamnplats med marknader.
- 1582: Hudiksvall grundades av Johan III genom hopslagning av byarna Hudik och Vallen.
- Början av 1600-talet: Staden flyttades. Man vet dock ej exakt när eller varför detta skedde.
- 1600-talet: Fiske, sjöfart, handel och hantverk var huvudnäringar.
- 1721: Ryssarna brände ner staden. Endast kyrkan och enda liten stuga, ”Rysstugan”, stod kvar efter branden.
- 1792: Hudiksvall brann på nytt, och efter detta fick staden en ny stadsplan, med rätvinkligt rutnätsmönster.
- 1800-talet: Uttrycket ”Glada Hudik” myntades, på grund av träpatronernas livliga fester och det stora sällskapslivet i staden.