Annons

Vad kan man göra i Järvsö i Hälsingland? Trots att Järvsö är en liten ort så lockar den många besökare och semesterfirare. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Järvsö.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Järvsö

Järvsö är, sin litenhet till trots, en känd semesterdestination. Hit kommer man för att åka skidor, cykla MTB-leder, uppleva kultur och hänga på restauranger och caféer.

Den lilla orten är också känd för att Lill-Babs kommer härifrån, för att orten hyser Sveriges största landsortskyrka och för att man här hittar den nordligaste champagnebaren med hela Taittingers sortiment. Detta är med andra ord ett speciellt litet ställe!

Att göra i Järvsö i Hälsingland

Järvsö ligger i Hälsinglands inland, cirka 17 kilometer söder om Ljusdal och cirka 60 kilometer öster om Hudiksvall.

Vad kan man göra i Järvsö?

Vad kan man då göra i Järvsö? Det finns en del att se och upptäcka! Här är våra bästa tips på saker att göra i Järvsö samt i närområdet.

1. Upptäck centrala Järvsö med butiker och caféer

Järvsö är en liten, men otroligt trevlig och charmig ort. I centrum hittar du många vackra byggnader, liksom ett överraskande stort utbud av restauranger, caféer och butiker. Du kan till exempel äta på Järvsöbaden, Bergshotellet eller Restaurang Sydsidan. Eller varför inte ta en fika på Anders-Pers Fikabod?

2. Ät på creperiet i Järvsö

Ett ställe som vi kan rekommendera specifikt är creperiet i Järvsö. Detta är en otroligt charmigt litet matställe, där du kan prova både söta crêpes och matiga galetter.

Det finns ett creperie “på berget” och ett “i byn” och vi testade det i byn. Här provade vi varsin galette, med skinka respektive fläsk. Mycket gott och trevligt!

3. Njut av glass på Glasskupan

Om du är sugen på glass kan vi också rekommendera ett besök på Glasskupan, som är ett glasscafé mitt i Järvsö. Vi köpta varsin god mjukglass, men det finns också möjlighet till mer spännande glasskreationer.

Mjukglass på Glasskupan

4. Spana in Järvsö kyrka

Järvsä kyrka, som ligger på Kyrkön, är Sverige största landsortskyrka. Kyrkan är uppförd under åren 1832-1838, på grunden av en riven medeltidskyrka. På kyrkogården ligger bland annat Lill-Babs begravd. Den som vill kan också gå en vacker naturstig runt ön.

5. Besök Stenegård

En sak som du inte vill missa att göra i Järvsö är att besöka Stenegård. Denna gård erbjuder en genuin hälsingemiljö, där du bland annat hittar hantverksbutiker, men också trädgårdspark, kulturaktiviteter, besökscentrum för världsarvet hälsingegårdar, Lill-Babs Museum, barnaktiviteter, fika och midsommarfirande.

6. Kika in på Lill-Babs museum

Det som vi tyckte var allra mest intressant på Stenegård var Lill-Babs museum. Att museet ligger just här beror förstås på att Lill-Babs växte upp i Järvsö, och senare hade ett hus här.

Museet är relativt litet, men fullspäckat, och berättar om stjärnans liv – både på scenen och privat. Här kan du se många av Lill-Babs scenkläder, men också målningar av henne och andra nostalgiska prylar. Missa inte!

7. Besök Karlsgården

I Järvsö ligger Karlsgården, eller “Karls i Bondarv”, som är en hälsingegård med lång historia. Idag finns fem gårdar kvar i byn, av de åtta som fanns på 1500-talet, och Karlsgården visar hur gårdarna såg ut innan de målades röda. Gården var inte öppen när vi var här, men hembygdsföreningen arrangerar ibland olika aktiviteter, och det kan vara möjligt att boka visning.

Karlsgården

8. Drick champagne på Järvsö Champagnebar

En champagnebar i Järvsö? Ja här i lilla Järvsö, ligger faktiskt “världens nordligaste champagnebar med hela Taittingers sortiment”. Baren håller för närvarande öppet på fredags- och lördagskvällar, under sommaren, och du kan både prova champagne och njuta av olika tilltugg, såsom ost- och charkbrickor. Strax intill finns också öl, boule och gårdsbageri.

Att göra i Järvsö i Hälsingland - champagnebar

9. Se världsarvet Kristofersgården

I Järvsö ligger en av de hälsingegårdar som representerar världsarvet Hälsingegårdar. Denna gård är privatägd och den enda av de sju världsarvsgårdarna som fortfarande bedriver jordbruk.

Här arrangeras inga allmänna visningar, men det kan vara möjligt att boka en guidad tur genom att kontakta ägarna, vilket vi gjorde. På gården fick bland annat se spännande väggmålningar, med exotiska motiv. Dessutom var det mycket intressant att höra om livet på gården förr!

10. Åk skidor i Järvsöbacken

På vintern är det populärt att åka skidor i Järvsöbacken. Backen erbjuder skidåkning för hela familjen i 23 nedfarter, med nio liftar, fem rullband, två stora barnområden och en snöpark.

Järvsöbacken

11. Testa downhill-cykling

På sommaren är Järvsö en stor destination för alla som vill ägna sig åt mountainbike och downhill-cykling. Järvsö Bergscykel Park, även kallad Järvsö Bikepark, erbjuder massor av äventyrliga leder.

Att göra i Järvsö i Hälsingland - downhillcykling

12. Upplev Vildriket

Vildriket, som tidigare hette Järvzoo, är en djurpark i Järvsö som är specialiserad på nordiska djur. Bland annat kan man se de fyra stora rovdjuren varg, lo, björn och järv.

Vildriket

13. Se utsikten från Öjeberget

Mitt i Järvsö ligger Öjeberget, och här finns utsiktspunkten med namnet “Öjebergets utsiktsplats”. Det går att ta sig nästan hela vägen med bil, genom att köra Alpvägen upp till den översta parkeringsplatsen.

När man kommer fram till parkeringen ska man inte fortsätta gå uppåt (vilket vi gjorde). Utsiktplatsen hittas istället lite “bakom” parkeringen, där man kan leta efter skyltar som det står “Trappstigen” på.

Att göra i Järvsö i Hälsingland - Öjeberget
Utsikten från Öjeberget

14. Bestig Järvsö Klack

Järvsö Klack är ett berg med en utsiktspunkt, som utgör ett slags landmärke för Järvsöbygden. Man kan gå upp till toppen, vilket innebär en vandring på cirka 1,4 kilometer. Vandringen är inte speciellt svår, men eftersom det går uppför kan man behöva pausa för att pusta både här och där. Väl på toppen får man sin belöning i form av en härlig utsikt.

15. Sola och bada i Orbaden

Orbaden är en mindre ort som tillhör Bollnäs kommun, men som ligger mycket nära Järvsö. Här finns en kilometerlång sandstrand, vid Orsjön, och platsen brukar kallas för “Hälsinglands Riviera”. Här ligger också Orbaden Spa & Resort samt Orbadens Camping.

Det var lite för kallt för att sola och bada när vi var här, men vi förstår att det är mycket populärt när sommaren är som bäst. En fantastiskt vacker strand!

Mer att göra i Järvsö

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Järvsö utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

  • Kyrköns naturreservat ligger på den ö i Ljusnan där kyrkan ligger, och här kan man vandra på en stig runt ön.
  • Tevsjö Destilleri är ett destilleri med anor, där man gör whiskey men också till exempel gin.
  • Tidernas väg är en bilväg som går mellan Uppsala och Ånge – lite längre, lite krokigare och fylld av upplevelser.
  • Varghotellet är ett unikt boende i Vildriket, med stora panoramafönster mot varghägnet.
Att göra i Järvsö i Hälsingland

Var kan man bo i Järvsö, eller stå med husbilen?

I Järvsö finns förstås flera olika hotell och andra boendealternativ, såsom Bergshotellet och Järvsöbaden. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon, kan du till exempel ta in på Järvsö Camping. Detta är en relativt liten och trevlig camping med bra läge.

Mer att se och göra i närheten av Järvsö

Järvsö tillhör Ljusdals kommun, och det finns mer att se och göra i Ljusdal, i form av bland annat street art och hälsingegårdar. Om du åker ut mot kusten kan du besöka de fina städerna Hudiksvall och Söderhamn. Om du istället beger dig söderut kan du ta dig till dramatiska Helvetesfallet och Storstupet, norr om Orsa.

Street Art i Ljusdal
Street Art i Ljusdal

Fler tips på saker att göra i Järvsö?

Har du besökt Järvsö? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Järvsö? Berätta gärna!

fakta om Järvsö

  • Landskap: Hälsingland
  • Län: Gävleborgs län
  • Kommun: Ljusdals kommun
  • Läge: Järvsö ligger i Hälsinglands inland, cirka 17 kilometer söder om Ljusdal och cirka 60 kilometer öster om Hudiksvall.
  • Folkmängd: Cirka 1500 (2020)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev