Meny Stäng

Att göra i Ljusdal i Hälsingland – 12 tips

Vad kan man göra i Ljusdal? Denna lilla ort i Hälsingland bjuder på allt från street art till hälsingegårdar. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Ljusdal.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ljusdal

Ljusdal är en relativt liten ort, men det finns ändå en del som är värt att se och uppleva, inte minst i området runt omkring de centrala delarna av orten.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland

Ljusdal ligger vid riksväg 83 (Tidernas väg) och riksväg 84, cirka 50 kilometer väster om Hudiksvall.

Vad kan man göra i Ljusdal?

Vad kan man då göra i Ljusdal? Det finns en del att se och upptäcka både i och runt staden. Här är våra bästa tips på saker att göra i Ljusdal.

1. Upptäck centrala Ljusdal

Ljusdal har ett litet centrum som är ganska trevligt. Här hittar du butiker, restauranger och caféer, såsom vinbaren La Banca.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland

En del av Ljusdal kallas “Gamla stan” och här ligger flera vackra äldre hus.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland

2. Beundra street art i Ljusdal

Vi blev riktigt fascinerande när vi upptäckte all läcker street art i Ljusdal. Detta hade vi inte väntat oss! Trots att Ljusdal är en relativt liten kommun så har de lyckats arrangera en stor gatukonstfestival, med internationella konstnärer, i form av ARTSCAPE 2019 LJUSDAL.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland

Nu kan man se 16 stora muralmålningar, gjorda av både svenska och internationella konstnärer. Konstverken finns på Bagargränd och är riktigt läckra att spana in.

3. Titta in i Ljusdals kyrka

En annan sak som du inte vill missa att göra i Ljusdal är att kika in i Ljusdals kyrka. Kyrkan, som till vissa delar härstammar från slutet av 1100-talet, är relativt anspråkslös på utsidan, men desto mer imponerande invändigt.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland - kyrkan

År 1753 drabbades kyrkan av en brand, och när kyrkan byggdes upp på nytt fick den sitt nuvarande utseende. Målningarna i kyrkan tillkom när den restaurerades 1914-1915, och gjordes av konstnären Yngve Lundström.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland - kyrkan

I kyrkan finns bland annat ett vackert altarskåp och en återställd  romantisk Gren & Stråhleorgel från 1764 att beskåda. Under vårt besök träffade vi kyrkovaktmästaren och fick ett väldigt trevligt samtal.

4. Se Ljusdalsbygdens museum

Ljusdalsbygdens museum höll inte öppet när vi besökte Ljusdal, men här ska du kunna ta del av kulturarv från nordvästra Hälsingland, i form av olika utställningar.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland - Ljusdalsbygdens museum

5. Fascineras av Hälsingegården Bommars

Hälsingegården Bommars är en av de sju hälsingegårdar som representerar världsarvet Hälsingegårdar. Det var 2012 som hälsingegårdarna upptogs på Unescos prestigefyllda lista, som en unik plats i världen med intresse för hela mänskligheten.

Gården Bommars ligger i byn Letsbo och utmärker sig bland annat för sina tapeter, med schablonmålning mellan våderna. Gården är privatägd och besök måste alltid förbokas. Vi följde med ägaren på en guidad tur här, vilket var mycket trevligt, intressant och lärorikt. Mer information inför besök hittar du på hemsidan bommars.se.

6. Turista i Järvsö

Den mest turistiga platsen i Ljusdals kommun är utan tvekan Järvsö. Även om Järvsö är en väldigt liten ort så är detta ett mycket populärt ställe, både bland “vanliga” turister och bland kändisar och annat “finfolk”.

Hit kommer man för skidåkning i Järvsöbacken, MTB-cykling, naturupplevelser och restauranghäng. Här ligger också Sveriges största landsortskyrka och en champagnebar (!) samt mysiga Stenegård, med hantverksbutiker och Lill-Babs museum.

7. Handla delikatesser i Färila

Strax öster om centrala Ljusdal ligger den lilla orten Färila, som utgör ett perfekt stopp om du gillar att handla delikatesser. Du kan börja med ett stopp på Färila ICA / Delins charkuteri. Butiken är känd för sina korvar, och då inte minst “Färilakorven”. Gott, kan vi intyga!

Strax intill hittar du ännu en spännande butik i form av Björk & Co. Här kan man botanisera bland allehanda godsaker såsom kött, korvar, ostar, ostkaka, hårt bröd, marmelader och mycket annat. Här kunde vi inte heller låta bli att shoppa …

8. Vandra i Gröntjärns naturreservat

Den som vill kan passa på att vandra i Gröntjärns naturreservat. Reservatet ligger i en dalgång omgiven av höga berg, cirka 5 kilometer väster om byn Västerstråsjö i Svågadalen. Här finns en turkosfärgad tjärn, som gett reservatet dess namn. Tjärnen är speciell eftersom vattennivån naturligt varierar med mer än 13 meter.

9. Fiska

Det är populärt att fiska i området. I Ljusdals kommun finns inte mindre än åtta fiskevårdsområden. Man kan fiska i Ljusnan, men också i till exempel Svartsjöområdet, Örasjön, Leån, Storsjön och Bäckesjön.

Att göra i Ljusdal i Hälsingland - fiska

10. Besök Loos koboltgruva

Loos koboltgruva ligger i Los socken (eller Loos socken, stavningen varierar) och var i drift under en ganska kort epok, från 1730-talet och fram till 1773. I gruvan bröts malm som innehöll kobolt, vilken användes för att framställa en eftertraktad blå färg. På orten anlades ett blåfärgsverk, och färgen användes framför allt för att dekorera porslin.

Loos koboltgruva

Idag fungerar gruvan som ett arbetslivsmuseum, där man kan kika runt i två utställningshallar (kostnadsfritt) och följa med på guidad tur i gruvan (mot avgift). Flaggorna på bilden nedan representerar skogsfinnarna (den gröna), som vid tiden bodde i området samt Hälsingland.

Vid gruvan ligger för övrigt Wilmars Bagarbod, som var stängd när vi var här, men som vi har hört gott om.

Wilmars bagarbod

11. Gör en utflykt till Hälsingegården Bortom Åa

Hälsingegården Bortom Åa – Fågelsjö Gammelgård – är ännu en av de sju hälsingegårdarna som ingår i världsarvet. Denna gård är fantastiskt fin och är dessutom relativt enkel att besöka, eftersom det på sommaren regelbundet arrangeras guidade visningar.

Här kan du beundra fantastiska väggmålningar, höra historien om “Amerikahuset” och se det fascinerande “sjulåshärbret”, alltså ett matförråd som försetts med sju lås. Dessutom finns ett mysigt café här.

12. Få naturupplevelser i Hamra nationalpark

Inte långt från hälsingegården Bortom Åa kan du hitta till Hamra nationalpark. Detta naturområde är främst känt för sin orörda urskog, där många djur och växter lever i de gamla och döda träden. En stor del av nationalparken består också av myrmark med kärr, bäckar och små tjärnar.

Mer att se och göra i Ljusdal

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Ljusdal utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

  • Norebadet är en badplats med sandstrand.
  • Tidernas väg är en bilväg som går mellan Uppsala och Ånge – lite längre, lite krokigare och fylld av upplevelser.
  • Wildlife Sweden Camp Ängra erbjuder olika outdoor-aktiviteter, inklusive safari och djurskådning.
Att göra i Ljusdal i Hälsingland

Var kan man bo i Ljusdal, eller stå med husbilen?

I Ljusdal finns en del olika boendealtarnativ, såsom Stadshotellet, Borrgårdens vadrarhem och fina Järvsöbaden i Järvsö. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns också olika alternativ i och runt Ljusdal.

Vi stod tre nätter på en bilverkstads parkering i Ljusdal, eftersom husbilens generator gick sönder, så vi hann själva inte testa några platser i själva Ljusdal. Vi stod dock en natt på trevliga Järvsö Camping. Här är några platser där man kan övernatta med husbil:

  • Järvsö Camping, Turistvägen 76, Järvsö
  • Kyrksjön ställplats, Magasingatan 16, Ljusdal
  • Ljusdals Camping, Ramsjövägen 56, Ljusdal

På lite längre avstånd från Ljusdal kan vi också rekommendera Vinströmmen, för en fantastisk fricampingupplevelse.

Mer att se och göra i närheten av Ljusdal

Om du tar dig ut mot kusten kan du besöka Hudiksvall, som omges av fina naturområden och charmiga fiskelägen. Det är heller inte så långt till Söderhamn, som också ligger vid kusten. Om du istället reser söderut kan du besöka Helvetesfallet och Storstupet, norr om Orsa.

Hälsingland

Fler tips på saker att göra i Ljusdal?

Har du besökt Ljusdal? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Ljusdal? Berätta gärna!

fakta om Ljusdal

  • Kommun: Ljusdals kommun
  • Län: Gävleborgs län
  • Landskap: Hälsingland
  • Invånare: Drygt 7 000 (2000)
  • Läge: Ljusdal ligger vid riksväg 83, även kallad Tidernas väg, och riksväg 84, samt vid Norra stambanan.
  • Namnet: Namnet Ljusdal är sammansatt av orden ljus och dal, vilket syftar på platsen vid Ljusnans dalgång, alternativt det äldre namnet på Kyrksjön som bör ha hetat Lius eller liknande.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev