Vad kan man göra i Ljusdal? Denna lilla ort i Hälsingland bjuder på allt från street art till hälsingegårdar. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Ljusdal.
Innehållsförteckning
Ljusdal
Ljusdal är en relativt liten ort, men det finns ändå en del som är värt att se och uppleva, inte minst i området runt omkring de centrala delarna av orten.
Ljusdal ligger vid riksväg 83 (Tidernas väg) och riksväg 84, cirka 50 kilometer väster om Hudiksvall.
Vad kan man göra i Ljusdal?
Vad kan man då göra i Ljusdal? Det finns en del att se och upptäcka både i och runt staden. Här är våra bästa tips på saker att göra i Ljusdal.
1. Upptäck centrala Ljusdal
Ljusdal har ett litet centrum som är ganska trevligt. Här hittar du butiker, restauranger och caféer, såsom vinbaren La Banca.
En del av Ljusdal kallas ”Gamla stan” och här ligger flera vackra äldre hus.
2. Beundra street art i Ljusdal
Vi blev riktigt fascinerande när vi upptäckte all läcker street art i Ljusdal. Detta hade vi inte väntat oss! Trots att Ljusdal är en relativt liten kommun så har de lyckats arrangera en stor gatukonstfestival, med internationella konstnärer, i form av ARTSCAPE 2019 LJUSDAL.
Nu kan man se 16 stora muralmålningar, gjorda av både svenska och internationella konstnärer. Konstverken finns på Bagargränd och är riktigt läckra att spana in.
3. Titta in i Ljusdals kyrka
En annan sak som du inte vill missa att göra i Ljusdal är att kika in i Ljusdals kyrka. Kyrkan, som till vissa delar härstammar från slutet av 1100-talet, är relativt anspråkslös på utsidan, men desto mer imponerande invändigt.
År 1753 drabbades kyrkan av en brand, och när kyrkan byggdes upp på nytt fick den sitt nuvarande utseende. Målningarna i kyrkan tillkom när den restaurerades 1914-1915, och gjordes av konstnären Yngve Lundström.
I kyrkan finns bland annat ett vackert altarskåp och en återställd romantisk Gren & Stråhleorgel från 1764 att beskåda. Under vårt besök träffade vi kyrkovaktmästaren och fick ett väldigt trevligt samtal.
4. Se Ljusdalsbygdens museum
Ljusdalsbygdens museum höll inte öppet när vi besökte Ljusdal, men här ska du kunna ta del av kulturarv från nordvästra Hälsingland, i form av olika utställningar.
5. Fascineras av Hälsingegården Bommars
Hälsingegården Bommars är en av de sju hälsingegårdar som representerar världsarvet Hälsingegårdar. Det var 2012 som hälsingegårdarna upptogs på Unescos prestigefyllda lista, som en unik plats i världen med intresse för hela mänskligheten.
Gården Bommars ligger i byn Letsbo och utmärker sig bland annat för sina tapeter, med schablonmålning mellan våderna. Gården är privatägd och besök måste alltid förbokas. Vi följde med ägaren på en guidad tur här, vilket var mycket trevligt, intressant och lärorikt. Mer information inför besök hittar du på hemsidan bommars.se.
6. Turista i Järvsö
Den mest turistiga platsen i Ljusdals kommun är utan tvekan Järvsö. Även om Järvsö är en väldigt liten ort så är detta ett mycket populärt ställe, både bland ”vanliga” turister och bland kändisar och annat ”finfolk”.
Hit kommer man för skidåkning i Järvsöbacken, MTB-cykling, naturupplevelser och restauranghäng. Här ligger också Sveriges största landsortskyrka och en champagnebar (!) samt mysiga Stenegård, med hantverksbutiker och Lill-Babs museum.
7. Handla delikatesser i Färila
Strax öster om centrala Ljusdal ligger den lilla orten Färila, som utgör ett perfekt stopp om du gillar att handla delikatesser. Du kan börja med ett stopp på Färila ICA / Delins charkuteri. Butiken är känd för sina korvar, och då inte minst ”Färilakorven”. Gott, kan vi intyga!
Strax intill hittar du ännu en spännande butik i form av Björk & Co. Här kan man botanisera bland allehanda godsaker såsom kött, korvar, ostar, ostkaka, hårt bröd, marmelader och mycket annat. Här kunde vi inte heller låta bli att shoppa …
8. Vandra i Gröntjärns naturreservat
Den som vill kan passa på att vandra i Gröntjärns naturreservat. Reservatet ligger i en dalgång omgiven av höga berg, cirka 5 kilometer väster om byn Västerstråsjö i Svågadalen. Här finns en turkosfärgad tjärn, som gett reservatet dess namn. Tjärnen är speciell eftersom vattennivån naturligt varierar med mer än 13 meter.
9. Fiska
Det är populärt att fiska i området. I Ljusdals kommun finns inte mindre än åtta fiskevårdsområden. Man kan fiska i Ljusnan, men också i till exempel Svartsjöområdet, Örasjön, Leån, Storsjön och Bäckesjön.
10. Besök Loos koboltgruva
Loos koboltgruva ligger i Los socken (eller Loos socken, stavningen varierar) och var i drift under en ganska kort epok, från 1730-talet och fram till 1773. I gruvan bröts malm som innehöll kobolt, vilken användes för att framställa en eftertraktad blå färg. På orten anlades ett blåfärgsverk, och färgen användes framför allt för att dekorera porslin.
Idag fungerar gruvan som ett arbetslivsmuseum, där man kan kika runt i två utställningshallar (kostnadsfritt) och följa med på guidad tur i gruvan (mot avgift). Flaggorna på bilden nedan representerar skogsfinnarna (den gröna), som vid tiden bodde i området samt Hälsingland.
Vid gruvan ligger för övrigt Wilmars Bagarbod, som var stängd när vi var här, men som vi har hört gott om.
11. Gör en utflykt till Hälsingegården Bortom Åa
Hälsingegården Bortom Åa – Fågelsjö Gammelgård – är ännu en av de sju hälsingegårdarna som ingår i världsarvet. Denna gård är fantastiskt fin och är dessutom relativt enkel att besöka, eftersom det på sommaren regelbundet arrangeras guidade visningar.
Här kan du beundra fantastiska väggmålningar, höra historien om ”Amerikahuset” och se det fascinerande ”sjulåshärbret”, alltså ett matförråd som försetts med sju lås. Dessutom finns ett mysigt café här.
12. Få naturupplevelser i Hamra nationalpark
Inte långt från hälsingegården Bortom Åa kan du hitta till Hamra nationalpark. Detta naturområde är främst känt för sin orörda urskog, där många djur och växter lever i de gamla och döda träden. En stor del av nationalparken består också av myrmark med kärr, bäckar och små tjärnar.
Mer att se och göra i Ljusdal
Det finns förstås ännu mer att se och göra i Ljusdal utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.
- Norebadet är en badplats med sandstrand.
- Tidernas väg är en bilväg som går mellan Uppsala och Ånge – lite längre, lite krokigare och fylld av upplevelser.
- Wildlife Sweden Camp Ängra erbjuder olika outdoor-aktiviteter, inklusive safari och djurskådning.
Var kan man bo i Ljusdal, eller stå med husbilen?
I Ljusdal finns en del olika boendealtarnativ, såsom Stadshotellet, Borrgårdens vadrarhem och fina Järvsöbaden i Järvsö. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns också olika alternativ i och runt Ljusdal.
Vi stod tre nätter på en bilverkstads parkering i Ljusdal, eftersom husbilens generator gick sönder, så vi hann själva inte testa några platser i själva Ljusdal. Vi stod dock en natt på trevliga Järvsö Camping. Här är några platser där man kan övernatta med husbil:
- Järvsö Camping, Turistvägen 76, Järvsö
- Kyrksjön ställplats, Magasingatan 16, Ljusdal
- Ljusdals Camping, Ramsjövägen 56, Ljusdal
På lite längre avstånd från Ljusdal kan vi också rekommendera Vinströmmen, för en fantastisk fricampingupplevelse.
Mer att se och göra i närheten av Ljusdal
Om du tar dig ut mot kusten kan du besöka Hudiksvall, som omges av fina naturområden och charmiga fiskelägen. Det är heller inte så långt till Söderhamn, som också ligger vid kusten. Om du istället reser söderut kan du besöka Helvetesfallet och Storstupet, norr om Orsa.
Fler tips på saker att göra i Ljusdal?
Har du besökt Ljusdal? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Ljusdal? Berätta gärna!
fakta om Ljusdal
- Kommun: Ljusdals kommun
- Län: Gävleborgs län
- Landskap: Hälsingland
- Invånare: Drygt 7 000 (2000)
- Läge: Ljusdal ligger vid riksväg 83, även kallad Tidernas väg, och riksväg 84, samt vid Norra stambanan.
- Namnet: Namnet Ljusdal är sammansatt av orden ljus och dal, vilket syftar på platsen vid Ljusnans dalgång, alternativt det äldre namnet på Kyrksjön som bör ha hetat Lius eller liknande.
Anonym säger:
Norebadet. Inte Norrebadet.
27 juni 2024 — 11:48
Helena säger:
Tack för uppmärksam kommentar! Det är rättat nu!
27 juni 2024 — 15:35
bmlarsreseblogg säger:
Tänk att vi aldrig varit i Ljusdal trots att vi snurrat omkring här uppe en del. Att det sedan har varit en Street Artfestival i detta relativt lilla samhälle är ju fantastiskt! Våra kompisar i Hudiksvall pratade sig varma om Gröntjärn som riktigt sevärt att vandra runt och Hamra nationalpark har vi inte besökt, så det blir väl bara att göra en ny tur hit upp. Fin ställplats och fricampingplats finns ju också!
27 juni 2024 — 13:20
Helena säger:
Street Arten var verkligen läcker, kul att de lyckats få till ArtScape i Ljusdal!!! Gröntjärn besökte vi inte själva (därav ingen bild), men det verkar vara ett fint ställe för vandring!
27 juni 2024 — 15:37
Josefina Wickström säger:
Ramsjö Fiskevårdsområde har fina fiskevatten.
På vägen mot Enåsengruvan finns även spektakulära ”Åtta-dammarna” där det går att ta ett dopp i Enån om man inte skyr lite kyligare vatten.
Campingen i Hennan har servering med rätt att servera alkohol och väldigt god vällagad mat och fantastisk utsikt över sjön Hennan och bergen bortom..
27 juni 2024 — 22:19