Meny Stäng

Att göra i Söderhamn i Hälsingland – 20 tips

Vad kan man göra i Söderhamn i Hälsingland? Denna stad bjuder på flera härliga och fina upplevelser vid kusten. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Söderhamn.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Söderhamn

Söderhamn är en kustnära och trevlig stad. Vi reste hit med vår husbil och hade en del fina upplevelser inne i stan, och ännu fler i områdena utanför. Här hittar du fiskelägen, stränder och naturreservat!

Att göra i Söderhamn

Söderhamn ligger vid kusten vid Bottenhavet, mellan Gävle och Hudiksvall.

Vad kan man göra i Söderhamn?

Vad kan man då göra i Söderhamn? Det finns en del att se och upptäcka! Här är våra bästa tips på saker att göra i Söderhamn samt i närområdet.

1. Spana in Rådhuset

Rådhuset i Söderhamn är en fantastiskt vacker byggnad från 1800-talet. I Rådhusparken hittar du en staty av teologen och ärkebiskopen Nathan Söderblom, som år 1930 fick emotta Nobels fredspris för sitt fredsarbete.

Att göra i Söderhamn - Rådhuset

2. Drick kaffe på Café Rådis

Strax intill Rådhuset ligger det charmiga Café Rådis, med fantastiskt läcker originalinredning från 1954. Hit kan man komma för att njuta av miljön, samtidigt som man förstås vill passa på att fika eller äta lunch.

Att göra i Söderhamn
Café Rådis

3. Beundra Ulrika Eleonora kyrka

Ulrika Eleonora kyrka är en otroligt vacker korskyrka, som lyser i rött. Kyrkan, som har fått sitt namn efter Karl XI:s gemål drottning Ulrika Eleonora, invigdes år 1693. Strax intill kyrkan kan du se klockstapeln från 1748.

4. Promenera längs Kärleksstigen

Centralt i Söderhamn, vid Västra berget, hittar du promenadstråket Kärleksstigen. Här har människor promenerat sedan börjat på 1900-talet, och namnet hänger med från denna tid.

Att göra i Söderhamn - Kärleksstigen

5. Handla bröd på Sjölins bröd

Sjölins Bröd är Söderhamns äldsta bageri, och om du tittar upp i taket kan du se ålderdomliga foton på de olika tidigare ägarna. Fortfarande idag kan du handla bröd och bakverk här. Eller varför inte fika i det otroligt mysiga caféet?

6. Se utsikten vid Oscarsborg

Utsiktstornet Oscarsborg, som ligger på Östra Berget i Söderhamn, invigdes 1895 och fungerar idag som landmärke för staden. Under sommarens mest intensiva period håller tornet öppet för besök, och övrig tid kan man spana på det utifrån.

Man har också fin utsikt över hela Söderhamn från denna plats. Observera också att det sommartid arrangeras olika aktiviteter och evenemang här på berget.

Att göra i Söderhamn

7. Gör en båttur med M/S Moa

På somrarna kan man uppleva Söderhamns skärgård med den fina båten M/S Moa. Under högsäsong går dagsturer några gånger per vecka, till Enskärsorn, där man kan sola, bada och njuta av naturen. Ombord på båten erbjuds lunch och glass. Vissa kvällar arrangeras också räkkryssning och tacokryssning.

Att göra i Söderhamn - M/S Moa

8. Bada i Färssjön

Färssjön är en riktigt vacker sjö, där det finns en fin badplats med sandstrand, badbryggor, omklädningsrum och toaletter.

Färssjön

9. Upptäck Alirs öga

Alirs öga är Sveriges största landskapsskulptur. Skulpturen ligger i anslutning till motionsspåret Hällmyra, och på platsen anordnas ibland olika evenemang. Formen på skulpturen ses dock allra bäst från fågelperspektivet! Namnet? ”Alir” är ett medeltida namn för södra Hälsingland, som är känt från början av 1300-talet.

Att göra i Söderhamn - Alirs öga

10. Vandra på Skatön

Skatöns naturreservat är ett fint friluftsområde som bjuder på allt från bad till vandring. Trots att Skatön är en ö så tar man sig enkelt hit med bil. Man parkerar helt enkelt precis innan ön och promenerar därefter över en liten hängbro.

11. Besök F15 Flygmuseum

På F15 Flygmuseum kan du lära dig mer om den intressanta historien om flygplan, krigsflygplan och skolflygplan som funnit stationerade här sedan 1945. Perfekt för alla som är intresserade av flygplan, både barn och vuxna!

F15 Flygmuseum

12. Semestra på Stenö Havsbad & Camping

Stenö Havsbad & Camping är en fantastiskt fin året runt-öppen camping som ligger vid kusten i Söderhamn. Här kan du sola och bada vid fina sandstränder, hyra cyklar och kanoter, äta på restaurangen och mycket annat.

Stenö Havsbad & Camping

13. Fika hos Systrarna Söderström

Flera olika personer tipsade oss om Systrarna Söderström, och därför vill vi nämna detta ställe, även om det tyvärr hade stängt när vi körde förbi, under vår väg mot Skärså. Här anordnas musik, mat, provningar och olika event, och det kan också hållas generellt öppet under sommaren. Kolla hemsida och sociala kanaler för mer info!

14. Upptäck pittoreska Skärså

Missa inte att göra ett besök i härliga Skärså! Detta är ett av våra absolut bästa tips på saker att göra i Söderhamn, med omnejd. I denna pittoreska hamn kan du äta på restaurang Albertina, köpa fisk på rökeriet, handla i Glasstantens lanthandel eller besöka det lilla museet. Missa inte denna pärla!

Att göra i Söderhamn - Skärså

15. Fascineras av Trönö Gamla kyrka

Trönö Gamla kyrka är Norrlands bäst bevarade medeltida kyrka. De äldsta delarna av kyrkan är från slutet av 1100-talet. Andra delar är från 1500-talet och 1700-talet.

Strax intill Trönö Gamla kyrka ligger Söderblomsgården, där Nobelpristagaren och ärkebiskopen Nathan Söderblom föddes år 1866. Gården fungerar idag som hembygdsgård och museum, som håller öppet under den mest intensiva högsäsongen.

Söderblomsgården

16. Se Trönö nya kyrka

Trönö Gamla kyrka ersattes så småningom med Trönö Nya kyrka, som stod klar år 1895, enligt ritningar av Axel Fredrik Nyström. Denna mäktiga landsortskyrka förstördes år 1998 och återuppbyggdes efter det.

Trönö nya kyrka

17. Upplev Hälsingegården Erik-Anders

Erik-Anders är en av sju hälsingegårdar som år 2012 blev ett Unesco världsarv, som ”Decorated Farmhouses of Hälsingland”. Under somrarna kan du besöka gården, antingen på egen hand eller under en guidad visning. Vid gården finns dessutom både café och butik. Riktigt fascinerande att se detta ställe!

18. Besök Bergviks industrimuseum

Bergviks industrimuseum berättar om en historisk epok. I Bergvik anlades världens första sulfitpappersmassefabrik år 1874, och i en del av den gamla fabriksbyggnaden finns nu museum och servering. Museet var tyvärr stängt när vi kom hit, men kan säkert vara intressant att besöka.

Bergviks industrimuseum

19. Klättra upp för Kasberget

Kasberget tornar 202 meter över havet, och på toppen har Mo Hembygsförening låtit bygga ett utsiktstorn. Tornet är skapat av telefonstolpar, som släpats upp till toppen av hembygdgårdens medlemmar. Det är nästan så att man kan känna blod, svett och tårar i luften!

Kasberget

Vandringen till toppen är inte så lång, och kan göras av alla som inte har några specifika hälsoproblem, både vuxna och barn. Räkna med cirka 20 minuter för att nå toppen. Där uppe bjuds du på en härlig utsikt!

20. Gör en utflykt till Axmar Brygga

Du vill kanske heller inte missa att göra en utflykt till Axmar Brygga, som ligger mellan Söderhamn och Gävle. Vid Axmar Brygga havskrog kan du äta fantastiska måltider med inspiration från havet. Dessutom finns ställplats för husbilar, bruk, park, naturreservat, möjlighet att låna båt och mycket annat.

Mer att göra i Söderhamn

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Söderhamn utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

  • Fiska kan man göra. Bland annat är Ljusnefisket populärt, med lax- och öringsfiske nedan kraftverket i Ljusne. 
  • Kanonholmen Seafood är en restaurang med rökeri, som verkar vara mycket populär.
  • Lennart Plahn Sagoskog är en plats i skogen med unika konstverk i glas och trä, skapade av Lennart Plahn från Ljusne.
  • Paddla kajak/kanot kan du göra på olika platser i Söderhamn, hyr till exempel vid Kajakshopen eller Kayakomat Söderhamn.
  • Sveriges fiskargubbemuseum är ett konstmuseum i Söderala, inriktat på hötorgskonstklassikern ”Den gamle sjöbjörnen”.
  • Söderhamns golfbana är en skogs- och parkbana med 18 hål.
  • Söderhamns Stadsmuseum berättar om hur Söderhamnarna hade det förr i världen. Öppet främst under högsäsong.

Var kan man bo i Söderhamn, eller stå med husbilen?

I Söderhamn finns förstås flera olika hotell och andra boendealternativ. Om du, liksom vi, reser med ett campingfordon finns det också ett gäng olika alternativ i och runt Söderhamn. Den mest centrala ställplatsen är Citycampingen, men även Stugsundskajen är en utmärkt ställplats med bra läge. Här hittar du lite olika alternativ:

  • Axmar Brygga ställplats, Axmar
  • Sandarne båtklubb ställplats, Stenvägen 25, Sandarne
  • Stenö Havsbad & Camping, Stenövägen 130, Sandarne
  • Skärså camping, Skärså
  • Stugsundskajen ställplats, Sjömansvägen 2
  • Söderhamns Citycamping ställplats, Norra Hamngatan 14
Söderhamns Citycamping ställplats

Mer att se och göra i närheten av Söderhamn

Om du reser söderut från Söderhamn kan du ta dig till Gävle, som har mycket att bjuda på i form av historia, kultur och natur. Om du istället åker norrut kan du besöka Hudiksvall, där du hittar allt från charmiga sjöbodar till fiskelägen och naturupplevelser.

Semester i Gästrikland
Gåsholma ligger vid kusten, på väg mot Gävle

Fler tips på saker att göra i Söderhamn?

Har du besökt Söderhamn? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Söderhamn? Berätta gärna!

Fakta om Söderhamn

  • Landskap: Hälsingland
  • Län: Gävleborgs län
  • Distrikt: Söderhamns distrikt och Norrala distrikt
  • Läge: Söderhamn ligger vid kusten vid Bottenhavet, mellan Gävle och Hudiksvall.
  • Folkmängd: Cirka 25 000 (2024)
  • Läs mer: Du hittar mer information på kommunens webbplats.

Söderhamns HISTORIA

  • Medeltiden: Söderhamn var en hamnplats med fiske och handel. Borgen Faxeholm (Faxehus) anlades här.
  • 1620: Söderhamn grundades i samband med att Söderhamns gevärsfaktori startade sin verksamhet. Till den nya staden donerades jordegendomar såsom Stugsund, Sandarne samt öar och skär.
  • 1675: Staden drabbades av en brand och stora delar brann ner, inklusive 60 smedjor. Därefter byggdes staden upp igen.
  • 1721: Ryssarna brände ner staden, och därefter återuppbyggdes den.
  • 1835: Staden drabbades återigen av en stor brand, och 50 byggnader i centrum förstördes.
  • Mitten av 1800-talet: Staden växte på grund av ökningen inom sågverksindustrin och andra industrier.
  • 1876: Den sista svåra branden drabbade staden. Därefter anlades staden med räta rutnät, breda stråk och parker.
  • 1930-talet: Kris inom sågverksindustrin ledde till arbetslöshet.
  • 1945: Hälsinge flygflottilj (F 15) kom till staden.
  • 1948: L.M. Ericsson öppnade fabrik i Söderhamn.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev