Gästskribent: Jonathan Gharbi de Maré

Vi fortsätter utforska den turkiska medelhavskusten kring Antalya och besöker de mindre orterna dit man enklast tar sig med bil genom de vackra omgivningarna. Besöker ni Antalya och har en vecka på er så besök några av de historiska platserna, ni kommer inte att ångra er. 

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Historiska platser utanför Antalya: Limyra och det lykiska riket

Lykien (Lycia på engelska) var en blomstrande region i dagens Turkiet från bronsålder till 700-talet där ingenjörskonsten från romarriket bidrog till de avancerade konstruktionerna som finns kvar än idag. Man kan se de noga utmätta vinklarna på klippgravarna liksom geometriska mönster i arkitektur och dekorationer.

Historiska platser utanför Antalya - Limyra
Limyra, från romartiden. Det som en gång varit en gata är nu under vatten och det gamla templet har rasat ihop.

Man kan följa cirka 520 kilometer av det som en gång var det lykiska handelslederna och än idag finns flera stenlagda partier kvar. Många av samhällena låg längs vägarna och det finns otroligt många ruiner och gravar man kan besöka. 

Historiska platser utanför Antalya - Limyra
Limyra, en av de viktigaste städerna i det lykiska riket

Limyra är en av en städerna som man kan se resterna av där tempel och en amfiteater finns kvar. Även en välbevarad upphöjd och stenlagd del av den lykiska vägen finns kvar med en liten bro som har hållit i nästan 2000 år.

Historiska platser utanför Antalya - Limyra
Limyra. En mindre teater och underhållningsarena
Historiska platser utanför Antalya - Limyra
Roman bridge, den romerska bron lite utanför Limyra.

Limyra var en av de mest betydelsefulla städerna i det lykiska riket och blev även en huvudstad som blev vida känd. Men jordbävningar och tidens gång har reducerat byggnaderna till ruiner. Efter en liten promenad bland ruinerna i Limyra kan man bege sig ned till Finike som var den närmsta hamnen för Limyras handelsmän.

Klippgravar, amfiteatrar i Finike, Aspendos och Perge utanför Antalya

Finike ligger någon timme med bil från Antalya lite längre ner längs kusten och ligger vackert bland odlingar och växthus. Här finns ett flertal större ruiner och många klippgravar eller sarkofager uthuggna i bergen. Många av dem är inte märkta eller skyltade så man ser dessa gravar lite här och var när man åker runt. 

Historiska platser utanför Antalya - Finike
Byggnader från romarriket utanför Finike. Man vandrar ofta runt själv vilket ger en magisk känsla. Däremot behöver man en guide för att få all historia.

Bilar man en timme åt andra hållet från Antalya hittar man en av världens bäst bevarade amfiteatrar i Aspendos. Perge är en annan historisk stad som bildades innan Jesu födelse men deras amfiteater tar bara 12 000 personer till skillnad från den i Aspendos som tog 20 000 åskådare på sin tid.

Har ni ett intresse för historia bör man anlita en guide en hel eller halvdag så kommer ni få nya perspektiv på både den grekiska mytologin samt på Turkiets historia. 

Demre med den antika staden Myra och Sankt Nikolaus kyrka

Ungefär 30 kilometer längre bort från Finike ligger Myra och man åker längs kusten så det är en utmärkt sträcka med härlig semesterkänsla. Myra var det gamla stadsnamnet för en stad som blomstrade under romartiden. Idag heter staden Demre och är en rätt stor ort med mycket kaféer och restauranger.

Här sägs också S:t Nikolaus vila så hit vallfärdar ortodoxa kristna och katoliker. Kyrkan byggdes på 500-talet, egentligen över en annan äldre byggnad och är en ortodox kyrka än idag med regelbundna gudstjänster. S:t Nikolaus är känd som sjöfararnas och barnens skyddshelgon och det leder oss hela vägen från 300-talet till dagens jultomte.

Historiska platser utanför Antalya - St Nikolus kyrka
Många historier berättas genom målningarna inne i St Nikolaus kyrka

Sankt Nikolaus, Sint Klaes eller Sinterklaas som holländarna kallade honom, blev sedan till Santa Claus eller jultomten som vi säger i Sverige. Jultomten kommer alltså från Turkiet och den antika staden Myra där han verkade som biskop på 300-talet. Kan vara en dealbreaker när ni säljer in resan till era barn som tror att det blir en resa i tjocka kläder till Nordpolen men istället hamnar i varma Turkiet.

Historiska platser utanför Antalya - St Nikolus kyrka
St Nikolaus grav, besökarna lägger ner små lappar med sina böner på

En annan påtaglig historisk koppling är också Nikolausdagen som infaller den 6 december till åminne av S:t Nikolaus. Ni kan också säga till era tiktokande barn att han troligtvis är en av historiens största influencers men på ett lite annorlunda sätt. De kanske inte blir stumma av förundran men lite tankar väcker det nog ändå, förhoppningsvis. 

Historiska platser utanför Antalya - St Nikolus kyrka
Man kan köpa ikoner och mycket annat relaterat till St Nikolaus.

Amfiteatern i Myra, omgiven av klippgravar

En promenad bort ligger den antika staden Myra som har en väldigt välbevarad amfiteater med uthuggna klippgravar i berget bakom. 

Lite utanför Demre finns också Lycian Civilization Museum om ni vill veta mer om den lykiska civilisationen och se ännu fler ruiner. Vid museet för lykiska civilisationen pågår arkeologiska utgrävningar och man kan promenera runt i det som fram till 600-talet var hamnstaden Andriake.

Den sjunkna staden Kekova och borgen Kaleköy

Kekova är en ö, inte långt från Demre. Dit åker man för att ta dagsturer med båt för att snorkla kring den sjunkna staden Kekova eller bara för att njuta av den magiska miljön kring den medeltida borgen. Klipporna i området har ett speciellt utseende då de är rundade och omgivna av växtlighet.

Båttur
Båtarna är lagom stora så man kan gå iland lite här och var
Hamn
På väg till Kekova ligger den här lilla sömniga hamnen
Kekova
Den stilla viken mellan Kekova och Kaleköy är populär och många kommer hit med sina båtar för en natt eller två

När man åker ut med båtarna är det väldigt avslappnade att vila ögonen i det vackra landskapet. Vill man ta en kort halvdagstur kan man ta en mysig båt till Tersane Bay där man snorklar runt de gamla ruinerna, äter lunch och återvänder.

Kekova
På väg till Kekova med en öl i handen

Lunch på någon av båtarna är att rekommendera och det behöver inte bli så dyrt om man tar en halvdag med större båt som man delar med andra. Man kan också boka med övernattning på båten med helpension och då blir det nog en tusenlapp per person.

Korta vandringsturer och promenad upp till Kaleköy

Den medeltida borgen Kaleköy erbjuder en majestätisk utsikt över ön Kekova och hamnen intill borgen. Man kan ta korta promenader på några kilometer i området på stigar längs vattnet. Kan vara härligt efter en lång lunch och bra uppvärmning inför att ta sig upp till borgen.

Kaleköy
Kaleköy längst upp på berget ovanför den lilla hamnen
Landskap kring Kaleköy och Kekova
Landskapet kring Kaleköy och Kekova är vackert
Historiska platser utanför Antalya - Kaleköy
Kaleköy byggdes under medeltiden
Kaleköy
Kaleköy, med panoramautsikt över Kekova och den sjunkna staden.

Nedanför borgen finns en mysig trappa som slingrar sig ner till hamnen längs kaféer och restauranger och en och annan souvenirförsäljare.

Glass
Nedanför Kaleköy kan man äta mat eller bara ta en glass om man är på språng

Fine dining och goda viner i bergen, en liten getaway från Antalya

När man upplevt en hel dag med historia och mäktiga antika städer känns det helt rätt att avsluta dagen med lite guldkant. Ungefär mitt mellan Demre och Antalya finns härliga bergsområden med en hel del bra hotell och lodger.

Olympos Mountain Lodge
Olympos Mountain Lodge , fåtöljer framför eldstaden
Olympos Mountain Lodge
Trädgården på Olympos Mountain Lodge är inte bara för syns skull. En del av maten kommer därifrån.

Vi besökte Olympos Mountain Lodge för att avsmaka en innovativ meny kombinerad med utmärkta turkiska viner. Hotellet är otroligt mysigt byggt i trä med stenväggar och en mysig trädgård. Menyn var avancerad med allt från servering på sten till fiktiva oliver och kreativa blandningar. 

Vingårdar i Turkiet och lokal hantverksöl till maten

Många känner inte till vinkulturen i Turkiet och det är många som än idag tror att man bara dricker ayran till maten, ni vet den där drycken med yoghurt, salt och vatten.

Det finns runt 300 vingårdar i Turkiet och runt 80 av dem tar regelbundet emot besökare. Det odlas vin på runt en miljon hektar och det finns även vinresor på upp till en vecka där man besöker en rad vingårdar i någon av de sju vinregionerna.

Hemma på systembolaget finns bara tre turkiska viner men då man använder ett 30-tal druvor i Turkiet finns förstås en ansenlig variation av viner. Det finns en hel del riktigt bra viner och standarden är lite högre än i många andra nya vinländer. 

För den som gillar öl finns ett tiotal hantverksbryggerier där de flesta finns i Istanbul men i Antalya finns bryggeriet Khoffner brewery som gör bland annat porter och veteöl.

Resan fortsätter sedan till staden Kas med dykning och vandring i bergen, mer om detta i nästa artikel. 

Jonathan Gharbi de Maré

Följ Jonathan här:

Sverige

Jonathan Gharbi De Maré

Jonathan driver nystartade abudhabibeer.com om öl både i Förenade Arabemiraten med utstickare i närliggande regioner. Jonathan öppnade det första hantverksbryggeriet i Burkina Faso och skrev boken Beer guide to Vietnam. Han är återkommande skribent för öltidningen Maltesen. Förutom ölintresset finns ett stort intresse för natur och lite ovanligare resmål. Har skrivit artiklar för en rad olika tidningar och magasin.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev