Meny Stäng

Midsommarmat – 15 klassiker & läsarnas favoriter

Midsommarmat, det är grejor det! Midsommar är en viktig högtid för oss svenskar och maten som vi äter vid denna tid på året ligger oss varmt om hjärtat. Vi listar 15 klassiker på midsommarbordet, och så vill vi ha hjälp av dig! Vilka är dina favoriter? Vad brukar du laga och bjuda på under denna högtid?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Midsommarmat

Midsommarmat är alltså den mat vi äter på midsommarafton, och kanske under hela midsommarhelgen. Det är vanligt att duka upp till buffet, där sill och potatis ofta har en huvudroll, och en del väljer också att grilla, kanske på kvällen.

Vi har listat 15 klassiker, och därefter planerar vi att lista era – läsarnas! – favoriter. Missa inte att kommentera och berätta om din bästa midsommarmat!

Midsommarmat

1. Inlagd sill

Inlagd sill är ju ett absolut måste på midsommarbuffén! Vår favorit är faktiskt ”vanlig” inlagd sill, men det finns ju också en massa roliga och kreativa varianter. Gör egen inläggning (om du tycker att det är roligt) eller köp färdigt. Här är några förslag:

  • Brantevikssill (en söt och lite kryddig sill)
  • Currysill
  • Flädercill
  • Löksill
  • Senapssill
  • Skärgårdssill (med stenbitsrom och dill)
  • Tomatsill
Midsommarmat - currysill

2. Matjessill

Matjessill är en favorit på midsommar. Servera gärna med gräddfil, rödlök och gräslök. Om du vill kan du lägga upp i form av en som en somrig ”silltallrik” med till exempel färskpotatis, kokta ägg, rädisor, rödlök och färska örter.

Midsommarmat - matjessill

3. Silltårta

Ett lite mer exklusivt sätt att presentera sillen är att göra en silltårta. Det finns förstås massor av olika recept! Som botten kan man till exempel använda kavring och smör. Fyllningen kan göras av gelatinblad, gräddfil, matjessill och örtkryddor. Ofta dekoreras tårtan fint med sånt som dill, gräslök, rädisor och rödlök, eller kanske ägg eller rom.

dill

4. Gubbröra

Gubbröra är en favorit på midsommar och passar perfekt på rågbröd eller hårt bröd. Röran kan göras på lite olika sätt. Här är ett klassiskt recept:

Du behöver för 6 portioner: Cirka 3 potatisar, 4 ägg, en gul lök, en burk ansjovis (125 gram), 1 dl crème fraiche, färsk hackad dill och gräslök, smör, salt och peppar.

  • Koka potatis.
  • Hårdkoka ägg.
  • Skala och hacka lök.
  • Stek löken mjuk i smör på svag värme. Låt svalna.
  • Låt ansjovisen rinna av och spara spadet. Skär ansjovisen i små tärningar.
  • Skala och tärna potatis och ägg.
  • Blanda crème fraiche med ansjovisspad och örtkryddor. Blanda i potatis, ägg, lök och ansjovis. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera på hårt bröd eller rågbröd.
ansjovis

5. Gravad eller rökt lax

Gravad, kallrökt eller varmrökt lax är älskad midsommarmat. Servera exempelvis:

  • Gravad lax med hovmästarsås
  • Laxröra med kallrökt lax, äpple och pepparrot
  • Varmrökt lax med romsås
Midsommarmat - lax

6. Ägghalvor

Ägghalvor är populärt på midsommarbordet. Koka och dela äggen, och servera med någon trevlig topping. Här är några förslag:

  • Löjrom och rödlök
  • Pepparrotskräm (vispad crème fraiche med pepparrotsvisp), räkor och dill
  • Räkor och rom med majonnäs och gräslök
  • Hackad ansjovis, majonnäs och dill
Midsommarmat - ägghalvor

7. Räkor

Räkor är kanske inte lika klassiskt på midsommarbuffén som sill och lax, men många tycker ändå om att boosta bordet med denna favorit. Räkorna kan förstås serveras precis som de är, eventuellt tillsammans med lite aioli. Om du vill hitta på något mer är här några förslag:

  • Räktårta eller räkcheesecake
  • Skagenröra
  • Smörrebröd med räkor
räkor

8. Färskpotatis och färskpotatissallad

Färskpotatis är ett absolut måste vid midsommarmåltiden. Du kan servera den utan krusiduller, gärna kokt tillsammans med dill. Om du vill hitta på något mer kan det också passa med en potatissallad. Här är några idéer:

  • Fransk potatissallad (fransk senap och kapris)
  • Färskpotatissallad med sparris, rädisor och rödlök
  • Krämig potatissallad med dill och kapris
Midsommarmat - potatis

9. Paj

En paj kan passa perfekt på midsommarbordet, inte minst någon form av ost- eller grönsakspaj. Det finns massor av recept förstås. Här hittar du några idéer på pajer som kan passa på midsommarafton:

  • Fetaostpaj
  • Ost- och laxpaj
  • Spenatpaj
  • Västerbottenpaj
paj

10. Bröd och ost

Bröd och ost är viktiga tillbehör på midsommarbordet. Servera gärna både ett mjukt och ett hårt bröd, och kanske något lyxigt fröknäcke och några salta kex. Välj några ostar ni gillar, kanske både en hårdost och någon lite mer krämig variant.

ost

11. Snittar

Några snygga snittar ser alltid läckert ut på midsommarbordet. Eller så kan man servera dem till fördrinken. Här är några idéer. Låt dig inspireras och hitta gärna på en egen variant!

  • Krustader med löjrom – Fyll rågcrisps (rye crisps) med vispad crème fraiche och löjrom. Toppa med hackad gräslök och rödlök.
  • Krustader med skagenröra – Fyll rågcrisps (rye crisps) med skagenröra och dekorera med dillkvistar.
  • Laxrullar med pepparrot – Lägg tunna skivor av kallrökt lax lite omlott. Bred på färskost (cream cheese) med pepparrotssmak och strö över hackad gräslök. Rulla och skär rullen i skivor.
  • Snittar med jordgubbar och skinka – Mosa avokado och lägg på kex eller bitar av tunt knäcke. Lägg på tunna bitar av lufttorkad skinka och skivade jordgubbar.
  • Snittar med kallrökt lax – Bred färskost på kex, lägg på bitar av kallrökt lax och dekorera med gräslök.
Midsommarmat - snittar

12. Grillat

Grillat hör också midsommar till! Kanske äter ni midsommarbuffé med sill på lunchen och vill grilla på kvällen? Eller serverar ni kanske allt samtidigt? Oavsett hur ni gör hittar du några tips på midsommarmat att grilla här:

Grillad midsommarmat – kött, fisk och ost

  • Fisk och räkor i foliepaket
  • Entrecôte
  • Haloumi
  • Hel fläskfilé
  • Hel laxsida
  • Lammracks

Grillad midsommarmat – grönt på grillen

  • Majskolvar, som serveras med chilismör
  • Potatis i folie med vitlök och rosmarin
  • Sparris (eventuellt med bacon lindad runt)
  • Spetskål i klyftor, som serveras med brynt smör och hackade, rostade nötter
  • Tomater fyllda med fetaost och örter

Goda såser och tillbehör

  • Chilisås
  • Fetaostkräm med örter
  • Picklad rödlök
  • Tzatziki
baconlindad sparris grillad

13. Sommarsallad

Om det grillas är det förstås fräscht med en god sommarsallad till. Eller varför inte servera salladen på lunchbuffén? En sommarsallad kan man ju egentligen knåpa ihop precis hur som helst. Här är några förslag:

  • Avokadosallad med exempelvis tomater, rädisor och sockerärtor
  • Melonsallad med fetaost och till exempel gurka, tomat, rödlök
  • Tomatsallad med blandade tomater, rödlök och gräslök
sallad

14. Efterrätt med jordgubbar

På midsommarafton får det gärna serveras en efterrätt med jordgubbar. Det kan vara jordgubbar med glass eller grädde, eller en drömmig jordgubbstårta. Man kan också tänka sig någon mer kreativ variant på jordgubbsefterrätt. Här är några olika idéer:

  • Glasstårta med jordgubbar
  • Grillad fruktsallad, med jordgubbar och persikor
  • Jordgubbspaj
  • Jordgubbstiramisu
  • Pavlova med jordgubbar
  • Rulltårta med jordgubbar
Midsommarmat - jordgubbstårta

15. Andra somriga efterrätter

Om du gillar sötsaker, och att laga efterrätter, vill du kanske inte nöja dig med jordgubbarna. Det finns ju så mycket annat sött och gott man kan äta på sommaren! Här är några förslag som kanske kan inspirera:

  • Fläderpannacotta
  • Halloncheesecake
  • Rabarberpaj med vaniljsås
  • Vit chokladmousse
cheesecake

Läsarnas bästa midsommarmat

Vilken är din absolut favorit när det kommer till midsommarmat? Vad står ALLTID på ditt midsommarbord eller vad längtar du mest efter? En speciell sorts sill, en särskild tårta eller kanske någon udda rätt som blivit tradition i ditt hem? Berätta i en kommentar, här eller i sociala medier. Vi samlar alla läsarnas midsommarfavoriter i en lista här nedan. Vi fyller på allt eftersom!

Matjessill på olika sätt …

  • Klassisk matjessill, mycket gräslök, nypotatis givetvis mycket dill och kokt ägg. Det hela krönas med en kryddig nubbe.
  • Matjessill med mycket dill och nypotatis.
  • Matjessill med ärtor och gräddfil, nypotatis och rödlök med en kall lager och eventuellt en isad kryddig snaps.
  • Matjessill med nypotatis och brynt smör
  • Matjessillfat (gammalt recept från Ica Buffé med en slags dijonsenapsdressing)

Andra favoriter bland midsommarmat

  • Egen sillinläggning! Köp inläggningssill, koka 123-lag, skiva lök ni gillar, lite krydd, svart, vitpepparkorn, lagerblad. Blanda i kärl. Lägg i glasburk. Klart.
  • Silltårta
  • Baltisk sill
  • Mannerströms gubbröra
  • Laxsallad – ungefär 3/5 gravad lax och 2/5 kallrökt lax skurna i knappt centimeterstora kuber, massor av finklippt dill, gurka, tomat och purjo och dressing av olja, citronsaft/vitvinsvinäger och sötstark senap samt salt och vitpeppar.
  • Dansk akvavit

Drycker till midsommarmaten

Midsommarmat i all ära, men vad dricker man till? Traditionellt får man nog säga att öl och snaps hör midsommarfirandet till, men idag är det också många som väljer vin istället. Dessutom kan man naturligtvis välja alkoholfritt.

Öl och vin

Personligen föredrar vi öl (gärna en god Lager) tillsammans med sillen, men självklart kan man dricka vitt vin eller rosé om man föredrar det. Till den grillade köttbiten är det säkert många som väljer rött vin.

Snaps

När det kommer till snaps gillar vi klassiker som Skåne. Om man vill prova flera olika är det ju trevligt med småflaskor.

Alkoholfria alternativ

  • Alkoholfria öl finns många goda! Våra favoriter är Brooklyn och Carlsberg.
  • Alkoholfritt vitt vin, eller kanske rosé
  • Cider eller äppelmust
  • Det finns faktiskt alkoholfri snaps också! Detta har vi inte provat …
Midsommarmat

Mer att läsa om midsommar och midsommarmat

Här hittar du ännu mer läsning om midsommar och midsommarmat:

jordgubbar

Prenumerera på vårt nyhetsbrev