Meny Stäng

Reseplaneringsstadiet – Tant Anna och googlandet

Gästskribent: Anna Nilsson Spets

Jag velar … hit och dit. Norr, söder, väst och öst. Ögonen är datorfyrkantiga av googlande. Jag önskar jag hade en skattkista med guldpengar att ösa ur, det har jag inte.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Jag har börjat planerandet av en ny vinterresa. Valet har länge stått mellan fyra länder:

Sudan för att jag vill se dugonger, det går fetbort, jättekonflikt i landet. Mali, möjligtvis resbart men inte de delar jag vill till. Bort, bort, bort. DCR, Kongo alltså, sambon skriker rätt ut när jag ens nämner det. Det stryker jag.

Sokotra … Smaka på ordet, vet du ens var det ligger ?

Tänk dej toppen på Afrikas horn, kliv i vattnet och simma nordöst, där ligger denna mycket annorlunda ön som tillhör Jemen. Ön är ungefär lika lång som Gotland men smalare. En stad finns, Hadiboh, resten är berg och halvöken. Sokotra tillhör UNESCOs världsarvslista.

Det får det bli. Läser Bradtguiden, googlar, mailar.

Jag kollar uteslutande lokala aktörer, de internationella intresserar mej föga. Mina pengar ska till rätt fickor. Så där värst många aktörer på Sokotra finns det inte, jag kollar recensionerna på sociala media, fastnar för ett par och tar kontakt.

Hur tar man sig till Sokotra … Ja det är ju inte det enklaste. Två hubs är att välja mellan. Abu Dhabi eller Kairo. Kairo blir bra, då kan jag stanna där på hemvägen och se stan, jag gör gärna kombon.

Vi mejlar, jag och tourarrangörerna, hittar en jag tycker verkar vettig. Mejlar lite till. Flighterna släpps först om några månader och det är svårt att bestämma exakt datum nu, visum måste ansökas flera månader innan. Kanske jag måste uppdatera mina vacciner, en booster för polio, eventuellt rabies.

Försäkring måste kollas upp. Jag vill inte hamna i moment 22 igen som i Djibouti när jag hade en dyr extraförsäkring, blev jättesjuk och pga dålig infrastruktur i landet inte kunde ordna fram intyg och labbresultat. Det fanns ju liksom inget labb och naturligtvis blev det vare sig hjälp eller återbetalning. Och Sokotra har om möjligt ännu sämre infrastruktur. Really.

Resa runt på egen hand får man inte göra, det är guide och driver som gäller. Stanna i Jemen är inte heller rådigt. Synd. Jag hade kunnat sett mer.

Budget, ska jag verkligen ha råd med det här ? Japp, om inte annat ska jag TA mej råd. 

Flyg: Bryssel-Kairo runt 200 euro. Kairo-Aden-Socotra 1000 euro, hej å hå.

Rundtur: 1500 euro för 7 dagar inklusive allt.

Visum: 200 euro

Varför ytterligare ett konstigt land? Jag vill se och uppleva det som inte alla andra ser. Out from the box. Sockotra är en ö som bjuder på en enorm endemisk flora och fauna.

Det finns grottor med droppstenar och målningar, laguner och sanddyner, snorkling när det är som bäst.

Det blir ett äventyr. Även om jag lovat mej själv att aldrig mer sova i tält så är detta (tyvärr) en campingsemester, tälta på stranden, pinka i det fria, tvätta sig i lagunen och mat från öppen eld. Det får jag stå ut med.

Det blir en prövning att inte kunna vara online, fejsbooka och vara socialmediaaktiv.

Jag hoppas bara att de har gott kaffe !

Fortsättning följer.

Anna Nilsson Spets

Följ Anna här:

Sverige

Anna Nilsson Spets

60+ årig tant med livslång kärlek till Afrika. Utvandrad till Flandern i Belgien och jobbar till vardags med växter. Skriver, fotar och försöker inspirera andra att budgetresa på egen hand. Bloggar på "Annas blandning" om resor, jobb, växter, skrivande och mycket annat.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev