När vi reser till andra länder är maten en av de största och viktigaste upplevelserna. Vi älskar att prova cypriotisk mat, lankesisk mat, uzbekisk mat … vad det är må vara! Sedan kommer turister hit till Sverige, och de har till och med svårt att hitta restauranger som serverar svensk mat …
Innehållsförteckning
Mat från världens alla hörn – i Sverige
Vi svenskar har alltid varit öppna för mat från andra länder, vilket är roligt! I Sverige är det lätt att hitta restauranger som serverar italiensk, grekisk, amerikansk, thailändsk och kinesisk mat. Desto mer utmanande kan det vara att hitta restauranger som serverar svensk mat.
Vi pratade med en person från ett annat land, som jobbade i Sverige under några år. När vi frågade hen om upplevelserna av svensk mat fick vi ett lite förvånat svar. ”Svensk mat, det finns väl inte? Vi går ofta ut på restaurang i Stockholm, men svensk mat har vi aldrig sett.”
Lokalproducerat, men inte så stort fokus på svenska rätter …
Jo visst, det går förstås att hitta svensk mat på restaurang. Om man vill äta husmanskost kan ett hett tips vara att sikta in sig på ”Dagens rätt” på lunchrestaurangerna (men dit kanske inte turisterna hittar).
Det finns också gott om restauranger som fokuserar på närproducerat och lokala råvaror. Man kan äta fisk och skaldjur från haven på fiskrestauranger och man kan njuta av både kött från lokala gårdar och närodlade grönsaker. Många gånger med bra kvalitet! Däremot är det inte så stort fokus på ”svenska rätter”.
I Spanien vill man prova paella och tapas. I Ungern vill man äta gulaschsoppa och dricka tokajvin. I Schweiz får man inte missa raclette och ostfondue. Men vilka rätter får turisten inte missa i Sverige? Och var hittar man dessa rätter?
Hur är det med stoltheten, över vår svenska mat?
När vi pratar med människor från andra länder är de ofta omåttligt stolta över sitt inhemska kök. Italienarna älskar sin pasta, polackerna gillar sina genuina soppor och uzbekerna menar att risrätten ”plov” är den bästa maträtt som existerar.
När vi pratar med svenskar är det lite mer ”jante” i tonen. ”Svensk mat är väl inte så mycket att komma med”, tycker någon. Någon annan skojar lite om falukorv, stuvade makaroner och brunsås. Det är väl inte så mycket att skryta om, eller bjuda på …
Svensk mat – goda råvaror och stor variation
Men svensk matkultur har ju egentligen mycket att erbjuda! Det finns massor av goda och lyxiga råvaror, såsom viltkött, räkor och kräftor, löjrom, kantareller och hjortron. Det finns också gott om lite lyxiga smaker såsom gravad lax, skagenröra och västerbottensost. Vi har skrivit en del om svenska delikatesser här.
Det finns ju också väldigt många traditionella maträtter, som kan vara mycket goda om de tillagas på ett bra sätt. Vad sägs om stekt strömming, kåldolmar, wallenbergare, janssons frestelse, renskavsgryta eller rimmad lax med dillstuvad potatis? Du kan läsa ännu mer om svensk mat här.
Senare i sommar, när vi får besök av våra sydafrikanska vänner (ja, de ska resa runt med oss i husbilen!) planerar vi att bjuda dem på massor av olika svenska maträtter. Helst en ny svensk rätt varje dag!
Är du stolt över svensk mat?
Hur tänker du om svensk mat? Är du stolt över den, eller tycker du att den är ”tråkig”? Hur pratar du om svensk mat när du träffar människor från andra länder? Vilka svenska maträtter skulle du vilja bjuda på, när du får besök från utlandet?
Anna Nilsson Spets säger:
Som utlandsboende längtar jag ibland efter svensk mat. Gravlax, sill, kaviar, alla goda kakor… Belgisk husmanskost är skitäcklig, det är tung mat med mycket socker och fett i form av majonäs, äppelmos och framför allt fläskkött, friterat.
kea serverar ”svensk”mat, en tallrik med industriköttbullar, pommes, brunsås, lingonsylt och majonäs, toppat med en svensk flagga. Ett brott mot den svenska köttbullekulturen.
19 juni 2024 — 6:31
Helena säger:
Jag kan förstå att man kan längta efter vissa saker! När vi varit utomlands länge brukar vi längta efter svenska räkor 🙂
20 juni 2024 — 5:55
Monica säger:
När vi bodde i matlandet Frankrike under många år var det främst kaviar, gravlax, ansjovis, sill, färskpotatis, räkor, kräftor, flädersaft och lakrits vi saknade. De sista åren kunde vi beställa det från ett företag som levererade från ICA i Helsingborg. Då bjöd jag fransmännen på gubbröra som de älskade men i övrigt ingenting ”typiskt svenskt”. Svensk husmanskost och ”dagens rätt” är bland det äckligaste jag vet, har aldrig gillat det utan alltid lagat mera medelhavskostinspirerat. Så det var matmässigt ett himmelrike med alla fantastiska ingredienser – inte minst grönsakerna – därnere. Skulle jag bjuda på något svenskt skulle det nog bli köttbullar men hur kul är det? Med lingon och brunsås – aldrig i livet! Nej Sverige är inget matland för mig, det är nog därför vi har så stort utbud av andra länders kök här tror jag.
19 juni 2024 — 9:14
Helena säger:
Frankrike är ju ett fantastiskt matland! De svenska delikatesser du nämner är ju oxå fantastiskt goda! Fläderssft var längesedan jag drack!
20 juni 2024 — 5:58
Aberaber säger:
Något med viltkött, t ex en gryta, med potatis till. Havregrynsgröt 😊 (våra grannar från Ungern tål inte den salta gröten, den ska vara söt! För mig är den godare ju mer salt), ugnspannkaka, plättar, svampsås, köttbullar med pressgurka och lingonsylt, svenska tacos, svensk bolognese, makaronipudding, alla dessa fiskröror… macka med grillad falukorv
19 juni 2024 — 9:46
Helena säger:
Oj så många rätter, en del som jag inte tänkt på! Tror aldrig att jag ätit en macka med grillad falukorv, men där vi reser nu (Hälsingland) har jag sett att man kan köpa ”parisare” 🙂
20 juni 2024 — 6:55
BP säger:
Genuin svensk husmanskost är god. Gravad lax, viltkött inklusive torkad renfilé är delikatesser. Olika fiskar såsom gös och abborre gravad lax är himla goda. Köttbullar med brunsås är det däremot inte. Detsamma gäller falukorv med makaroner…
Sedan gör man nog den svenska maten inte rättvisa om man jämför rätterna med delikatesser från bland annat Frankrike och Spanien. Däremot tycker jag att svensk mat står sig väl jämfört med italienska rätter. Det italienska köket är totalt överreklamerat.
19 juni 2024 — 20:09
Helena säger:
Visst finns det helt olika nivåer på den svenska maten, håller med! Och det beror ju också på hur den är lagad …! Stor skillnad från finrestaurang till storkök till exempel … Sedan råkar vi ha samma uppfattning om maten söderöver! Vi uppskattar också både fransk och spansk mat mycket, medan vi haft ganska trista matupplevelser i Italien.
20 juni 2024 — 6:57
Ditte säger:
Tar en och tittar på Tore Wretmans recept och kokböcker finna en hel del svensk mat att v’lja bland. Kan tipsa om operakällarens bakficka och Operabaren som serverar mycket ”svensk” mat. LIkaså våra olika fiskelägen runt kusterna-
Grand Hotel i Stockholm har mängder av utländska besökare och gäster och har alltid på sina menyer en del svenska rätter-
Tämligen världsberömt är ett riktigt vällagat och svenskt smörgåsbord där rätterna är lagade från grunden. Så visst har vi mycket som är gott i vårt land, Men smaken är ju olika.
19 juni 2024 — 21:36
Helena säger:
Ja, det finns ju en del riktigt bra restauranger som serverar vällagad svensk mat! Tack för tips! 🙂
20 juni 2024 — 6:58
Monica säger:
Tillägg: det svenska smörgåsbordet och/eller alla de buffébord vi dukar upp till jul, påsk och nu midsommar innehåller ju allt det som är bra med svensk mat: främst fisk, skaldjur, rom och viss vilt – allt tillagat i olika trevliga former. Det tål visst att jämföras med t ex fransk mat. Men talar man om svensk vardagsmat i form av gammaldags husmanskost tror jag också den är på utdöende. Kåldolmar, ärtsoppa, falukorv, kroppkakor – allt sånt är för tidsödande att laga till och många har nog också ”skadats” av sin skolmat genom åren. Det räcker med att ligga på sjukhus så blir man också påmind om att detta är en typ av äldre mathållning som varken är särskilt god eller ens nyttig. Trots alla rivna morötter!
20 juni 2024 — 18:28
Helena säger:
Håller med, smörgåsbordet kan vara väldigt trevligt och gott! Jag kan också absolut förstå din synpunkt på svensk husmanskost. Personligen kan jag tycka att den är god ibland, framför allt på moderna kvalitetsrestauranger som både använder bra råvaror och har bra kockar. Men sedan finns det ju ”skräckexempel” också, och då blir det en helt annan sak …
21 juni 2024 — 20:20
Leo säger:
Jag har rest runt Afrika, Asien, Amerika och Europa. .
Jag anser att alla länder har sin charm och upplevelser. Och att svensk mat är lika spännande som världens övriga smaker i världen. Oavsett så tror jag att man tycker att andra smaker är spännande. Men äter man det 365 dagar om året oavsett tycker man var man än kommer ifrån att annan matkultur är spännande. Svensk mat är lika fantastisk som övriga världens.
23 juni 2024 — 17:36