Midsommartraditionerna känns viktiga, troligen för de flesta svenskar. Traditionerna väcker minnen från barndomen, bidrar med länkar till historien och får oss svenskar att känna att vi har något gemensamt. Men kommer de hållas vid liv, och förändras de?
Innehållsförteckning
Viktiga midsommartraditioner
De traditionella midsommarfirandena, på hembygdsgårdar runt om i landet, lockar varje år massor av människor. Samtidigt försöker många utlandsboende svenskar hålla traditionerna vid liv med svenska flaggor, jordgubbar och sill från IKEA.
Vi firade i år traditionell (jättefin!) midsommar på Forsa forngård utanför Hudiksvall, och begav oss därefter till den fina ställplatsen Urö Gård Ställplats. Alla bilder i inlägget är från dessa platser!
Vad behövs för att midsommartraditionerna ska hållas vid liv?
En person skrev till oss att ”måtte denna tradition bevaras” och vi tror nog att den kommer göra det, åtminstone in i överskådlig framtid. Sånt som människor gillar hålls ofta vid liv helt enkelt!
För att ordna de stora firandena krävs förstås engagemang, till exempel i form av föreningsliv på hembygdsgårdarna, och vi har inte koll på hur det ser ut bakom kulisserna. Har du?
Förändras midsommartraditionerna?
Vi började hur som helst fundera lite. Även om midsommartraditionerna hålls vid liv … förändras de? Och i så fall hur? De flesta traditioner har ju förändrats över tid. Även om vi firat jul och påsk i ”evighet” så har ju firandet inte sett likadant ut. ”Det enda som är konstant är förändring”, säger man ibland, och det är nog sant.
När vi tänker tillbaka på hur midsommar firades när vi var barn ser vi inga större skillnader alls. Kanske misstänker vi att mattraditionerna förändrats en aning: något fler som väljer vin istället för öl och något fler som väljer räkor och lax istället för sill.
Kanske har maträtterna ”piffats” lite och kanske har det tillkommit en del trendiga efterrätter. Men i övrigt upplever vi att traditionen förändras i maklig, och helt enkelt ganska långsam, takt.
Några funderingar …
Det vi vill fråga dig om är …
- Har midsommartraditionerna förändrats sedan du var barn? Är något annorlunda nu jämfört med då?
- Ser du några utmaningar med att hålla midsommarfirandet vid liv?
Lena i Wales och lite överallt säger:
Jag känner också att traditionerna kring midsommar inte ändrats sedan jag var barn. Eller så minns man helt enkelt inte. Varken firande eller mat.
Jag tycker det är viktigt med traditioner och hoppas att de yngre också tycker det. Då finns det hopp.
Kul frågeställningar och dessutom viktiga, tycker jag.
Ha det bra!
26 juni 2024 — 9:06
Helena säger:
Vi upplever samma, att det knappt ändrats, vilket är fascinerande ändå!! Min upplevelse är att yngre också värdesätter traditioner, vi får hoppas det i alla fall 🙂
26 juni 2024 — 20:46
Ditte säger:
Tycker nog traditionerna är liknande idag som de var när jag växte upp. Delvis växte jag upp i Norge och där är inte midsommar direkt något en firar så här, Där kallas det ST:Hans dag, liknar alltså Johannes döpares dag.
I år var vi på Åland där midsommarfirandet är väldigt traditionellt, just som jag minns det från barndomens Sverige,
Vad gäller mat så är det ju liknande rätter som kommer fram i Sverige som det brukar vara till jul (undantaget kanske gröt, lutfisk och julskinka) och påsk. Ja, ett smörgåsbord i största allmänhet. Men jordgubbarna är nog på plats och så kanske inte direkt till jul och påsk. Vi äter jordgubbar i princip varje dag från veckan före midsommar och till slutet av augusti så de är ju inte heller bara till midsommar.
Ingen direkt utmaning att hålla midsommar vid liv men kanske för de yngre.
26 juni 2024 — 18:09
Helena säger:
Intressant att höra dina reflektioner! Vi känner till att högtiden har ett lite mer kristet namn i Norge och Danmark. Kul att höra att du kände igen traditionerna på Åland! Håller med om att smörgåsbordet är likt vid de flesta högtider, dock mindre av köttbullar, skinka, revbensspjäll, leverpastej, korvar osv på midsommar … 😉
26 juni 2024 — 20:50