Meny Stäng

Att besöka Carl Larsson-gården i Sundborn

Annons

Hur är det att besöka Carl Larsson-gården i Sundborn? Detta konstnärshem var ett absolut måste under vår husbilsresa i Dalarna. Här berättar vi om konstnärsparet, om besöket och om guldkornen som du inte vill missa.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Carl Larsson-gården i Sundborn

Carl Larsson-gården i Sundborn är det hem där konstnärerna Carl och Karin Larsson bodde och arbetade. Hemmet är idag en välbevarad och mycket populär sevärdhet, både för svenska och utländska turister.

Att besöka Carl Larsson-gården

Carl Larsson-gården ligger i Sundborn, cirka 14 kilometer nordost om Falun, i östra Dalarna.

Berättelsen om Carl och Karin Larsson

Carl Larsson föddes i Gamla stan i Stockholm 1853, i en mycket fattig familj. Uppväxten var tuff, men Carls konstnärliga talang erbjöd en ljuspunkt. Via fattigskolan uppmanades han att söka in på Konstakademien, och med tiden blev han en duktig student.

Efter Konstakademien arbetade Carl med att illustrera böcker och tidningar, och han tillbringade flera år i Paris utan att lyckas etablera sig som konstnär. Vändpunkten kom 1882, när han reste till den skandinaviska konstnärskolonin Grez utanför Paris. Här mötte han sin blivande fru Karin Bergöö, och bytte från olja till akvarell.

Karin Bergöö föddes 1859 och växte upp i Hallsberg, med en far som var en framgångsrik köpman. Karin började studera på Slöjdskolan i Stockholm, men ville vidare och tog sig till Konstakademien – en resa som inte var helt vanlig för en kvinna under denna tid. I Grez mötte hon Carl och blev försälskad …

Carl Larsson

Familjen Carl och Carin Larsson

Carl och Karin Larsson gifte sig 1883 och fick sammanlagt åtta barn. År 1888 fick familjen ett litet hus – Lilla Hyttnäs i Sundborn – av Karins far, vilket blev parets gemensamma konstprojekt.

Karin slutade måla, eftersom Carl inte ville ha konkurrens, och ägnade istället sin energi åt den stora familjen. Hon slutade dock inte att vara kreativ. Karin inredde hemmet, på ett sätt som vid tiden ansågs väldigt djärvt. Hon skapade också textilier, som var färgstarka, unika och långt före sin tid, genom att förekomma den abstrakta textilkonsten.

Ett av världens mest kända konstnärshem

Lilla Hyttnäs i Sundborn, Carl Larsson-gården, är idag ett av världens mest kända konstnärshem. Carls älskade akvareller visar upp den fria inredningsstilen och det livliga familjelivet, och målningarna har nästan blivit en symbol för Sverige.

Konstnärsskapet var ett gemensamt projekt. Hon skapade hemmet, och han avbildade det.

Att besöka Carl Larsson-gården
Lilla Hyttnäs i Sundborn – Carl Larsson-gården

Att besöka Sundborn i Dalarna

Sundborn är en charmig liten ort, fylld av idylliska röda trähus som speglar sig vackert i Sundbornsån. Den lilla orten präglas av den stora sevärdheten, Carl Larsson-gården, och under högsäsong får de flesta parkera på en större parkeringsplats cirka 500 meter ifrån gården, för att sedan promenera.

Att besöka Carl Larsson-gården – en guidad tur

Att besöka Carl Larsson-gården är intressant och fascinerande. Var dock beredd på att detta är en riktigt turistmagnet! Under högsäsong arrangeras en guidad tur var 10:e minut och i det lilla besökscentret, där du hittar biljettförsäljning och butik, kändes det nästan hektiskt och stressigt.

Att besöka Carl Larsson-gården
Rofyllt i trädgården – men på andra sidan huset är det mycket folk!

Vi samlades ihop av guiden inför vår timeslot och fick förhållningsregler – se men inte röra, inga väskor (jag fick lämna in min pyttelilla handväska i utbyte mot en klädnypa) och inga foton inomhus.

Under den guidade turen får man se stora delar av huset, men inte hela. En del av huset är nämligen fortfarande privatbostad, som förvaltas av en släktförening. Flera hundra släktingar delar på boendet, och ibland är någon på plats.

Under den guidade turen fick vi se de olika rummen i huset, beundra Karins textilkonst och höra anekdoter från familjens liv. Eftersom det inte är tillåtet att fotografera inomhus visar vi två pressbilder. Resten får du se när du själv gör ett besök i Carl Larsson-gården!

Förmaket / pressbild
Matsalen / pressbild

Att besöka Carl Larsson-gården – trädgården och skaparverkstaden

Carl och Karin Larsson engagerade sig också i sin trädgård, som kom att avbildas på många olika konstverk. Trädgården återskapades 2014, och den som vill kan boka in sig på en specifik trädgårdsvisning.

Att besöka Carl Larsson-gården - trädgården

Under högsäsong arrangeras också en skaparverkstad, där 2- till 16-åringar välkomnas att måla tillsammans med pedagoger.

Att besöka Carl Larsson-gården - skaparverkstad

Utställning och porträttsamling

En kort promenad från Carl Larsson-gården ligger Konsthallen Kvarnen. Här visas just nu (sommaren 2024) utställningen ”Mera fröjd af lifvet!”, som ingår i biljettpriset och som berättar om kändisparet och deras umgänge.

En mycket snygg och intressant utställning visade det sig! Dessutom finns en porträttsamling i närheten, som dock hade stängt den dag vi var på besök.

En fascinerande del av utställningen innehöll en vägg där man kunde se hur dåtidens viktiga människor – konstnärer, författare, företagare och kungligheter – var sammanbundna med varandra, genom släktskap, kärleksrelation eller arbete.

Mera fröjd af lifvet!

Mer att se och göra i närheten

Vi tyckte verkligen att det var intressant och väl värt att besöka Carl-Larsson gården i Sundborn! Om du vill se mer i närheten kan vi rekommendera ett besök i Falu gruva samt världsarvet Falun. Det är också väl värt att upptäcka Leksand och Rättvik vid Siljan.

Falu gruva är intressant att besöka

Har du besökt Carl Larsson-gården i Sundborn?

Har du besökt Carl Larsson-gården i Sundborn? Hur var din upplevelse? Dela gärna med dig i form av en kommentar!

Fakta om Carl Larsson-gården i Sundborn

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Falu kommun
  • Läge: Carl Larsson-gården ligger i Sundborn, cirka 14 kilometer nordost om Falun i östra Dalarna.

Bra att veta när du ska besöka Carl Larsson-gården i Sundborn

  • Öppettider: Trädgården är öppen året om. Huset har endast öppet för guidade visningar, vilka bokas på sevärdhetens webbplats.
  • Guidade visningar: Guidade visningar ges året om, under högsäsong var 10:e minut och under lågsäsong mer sällan. Guidade visningar ges också på andra språk (engelska, tyska, franska) och dessutom ges barnvisningar, trädgårdsvisningar och olika temavisningar.
  • Pris: Guidad tur i huset kostar för närvarande (2024) 250 kr för vuxen, 200 kr för pensionär och student samt 70 kr för barn 6-16 år. Dessutom tillkommer en serviceavgift på 10-20 kr/person.
  • Regler: Man får inte ta med väska in i huset, och man får inte fota inne i huset. Kopplade hundar är välkomna i trädgården, men ej inomhus.
  • Service: Museibutik och designbutik vid Konsthallen Kvarnen (endast öppen på sommaren). Restaurang och café finns i Hyttstugan, i närheten.
  • Parkering: Under högsäsong finns parkering i början av byn på höger sida. Under lågsäsong finns parkering strax ovanför Carl Larsson-gården. Den som har parkeringstillstånd på grund av rörelsenedsättning kan parkera till höger innan entrén.
  • Tillgänglighet: Huset är ett byggnadsminne och inte anpassat för rullator, rullstol eller barnvagn. Trädgården kan besökas med rullator, rullstol eller barnvagn. Det finns en tillgänglighetsanpassad toalett.
  • Läs mer: Du hittar mer information på carllarsson.se

Prenumerera på vårt nyhetsbrev