Meny Stäng

Att besöka Hildasholm i Leksand – historiskt hus och trädgård

Att besöka Hildasholm i Leksand är att följa med på en hisnande tidsresa, fylld av vackra föremål och kreativa trädgårdsrum. Detta historiska hus bjuder dessutom på fängslande berättelser från förr, konstutställningar och ett mysigt trädgårdscafé.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Hildasholm i Leksand

Hildasholm är det hus i Leksand som uppfördes av läkaren och författaren Axel Munthe, som morgongåva till hans hustru Hilda Pennington Mellor Munthe. Idag är detta ett besöksmål med guidade visningar, trädgård, café, konstutställningar och olika evenemang.

Att besöka Hildasholm i Leksand

Hildasholm ligger centralt i Leksand, med utsikt över Siljan.

Alex Munthe och Hilda – ett äktenskap med flera inblandade …

De gifte sig 1907 – läkaren Axel Munthe och Hilda Pennington Mellor. Munthe skulle snart fylla 50 och hon var 19 år yngre. Axel var vid den här tiden världsberömd som läkare, författare och kunglig livmedikus. Hilda var dotter till en förmögen engelsk köpman, som bland annat ägde en egen handelsflotta.

Axel Munthe
Axel Munthe. Ett porträtt på en av dörrarna i Hildasholm.

På bröllopsresan tog Munthe med Hilda till Siljansbygden i Sverige. Han förälskade sig i Dalarna redan som ung, och ville nu visa denna plats för sin nya hustru. Även hon blev förtjust, och hon önskade sig ett sommarhem här.

Siljan

Stengården, som huset hette då, började byggas 1910, och ett år senare stod byggnaden klar. Paret hade då hunnit få två söner: Viking (oftast kallad Peter) och Malcolm.

Att besöka Hildasholm i Leksand

Redan från början stod det klart att paret stora delar av året skulle leva åtskilda. Hilda och sönerna bodde mestadels i England, men spenderade somrarna på Hildasholm. Axel befann sig stora delar av året i den berömda villan San Michele på Capri, i Italien, som han låtit uppföra.

Hilda Pennington Mellor Munthe
Ett romantiskt porträtt av Hilda, av Franz Lehnbach

En av Munthes viktigaste patienter var drottning Victoria, som hade problem med luftvägarna. Hon tillbringade en stor del av sitt liv på Capri, hos Axel Munthe. Kungligheter kunde omöjligen skilja sig på den här tiden, men de långa utlandsvistelserna kunde förklaras med att de gjordes ”för hälsans skull”. I själva verket handlade det hela förmodligen om en 37 år lång kärlekssaga.

Kung Gustaf V var bisexuell, med större intresse för män, och kanske var det inget problem för honom att Victoria hade en relation med Munthe. När Hilda upptäckte att maken var otrogen blev hon mindre glad. Maken välkomnades inte längre hem till Hildasholm, och från och med 1919 levde de helt separerade. Hilda fokuserade på sönerna, religiositet, marionetteater, skapande av teateruppsättningar med ortsbefolkningen och sin trädgård.

Intressant nog hade Hilda en egen vänskapsrelation med drottning Victoria, och när Victoria gick bort bosatte sig Axel Munthe på kungliga slottet, där han umgicks med Gustav V.

Att besöka Hildasholm i Leksand
Hildas sovrum på Hildasholm, fyllt av religiösa symboler

Att besöka Hildasholm – guidad tur i huset

Vi bokade in oss på en guidad tur i huset på Hildasholm. Otroligt intressant! Vår guide var fantastisk och hade, i varje rum, massor av fängslande berättelser att dela med sig av.

Att besöka Hildasholm i Leksand

Inredningen är unik och nästan varenda pryl har en historia att berätta. Vart man än tittar finns en spännande detalj. Vad sägs till exempel om fågeln i taket, med fjädrarna som hänger ner …?

Dekorationer i taket

Det finns många exklusiva möbler och föremål i huset, ofta med ursprung i andra länder. Huset är dessutom fyllt av marionettdockor och konstnärligt skapande. Ibland är det familjemedlemmarna själva som har målat direkt på väggarna … Detta är ett hus fyllt av överraskningar!

En målning gjord direkt på väggen, av en av sönerna

Att besöka Hildasholm – trädgården

Trädgårdarna på Hildasholm är skapade av Hilda. Som barn växte hon upp med klassiska trädgårdar i England, Frankrike och Italien, och redan på den tiden utvecklade hon ett trädgårdsintresse. Dessutom var hon inspirerad av Art & Craft-rörelsen.

Att besöka Hildasholm i Leksand

Så fort Hildasholm stod klart började Hilda skissa på hur trädgården skulle se ut. Hon skapade ett flertal trädgårdsrum, som alla har en symmetrisk grundform, men i övrigt ser väldigt olika ut.

Trädgårdarna, som har namn som ”Påfågelsträdgården” och ”Den Nedsänkta trädgården”, kan besökas på egen hand, genom att köpa trädgårdsentré. Då får man med sig en karta som beskriver de 14 olika trädgårdsrummen.

Att besöka Hildasholm i Leksand

Det finns också möjlighet att boka en guidad trädgårdsvisning, tillsammans med Hildasholms trädgårdsmästare.

Café och konstutställningar

På Hildasholm finns också ett charmigt och vackert trädgårdscafé, där det serveras fika och enklare luncher.

Att besöka Hildasholm i Leksand - café

Här kan man inte låta blir att fascineras av de formklippta granarna – en tradition som är mer vanlig i England än i Sverige.

Att besöka Hildasholm i Leksand

Hildasholm bjuder också på konst, som varierar från säsong till säsong, i form av skulpturutställningar i trädgården och konst i caféet.

Mer att se och göra i Leksand

Utöver att besöka Hildasholm, vilket vi varmt kan rekommendera, finns förstås mer att se och göra i Leksand. Du kanske vill uppleva Sveriges största midsommarfirande, åka på räkkryssning med M/S Gustaf Wasa eller kanske fika vid myisga Siljansäs? Det är också nära till Mora och Rättvik.

Har du besökt Hildasholm?

Har du besökt Hildasholm i Leksand? Hur var din upplevelse av besöket?

Fakta om Hildasholm

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Leksands kommun
  • Läge: Hildasholm ligger i centrala Leksand i Siljansbygden, i Dalarna.

Bra att veta när du ska besöka Hildasholm

  • Öppettider: För exakta öppettider se Hildasholms webbplats. Besöksmålet håller främst öppet under sommarhalvåret.
  • Guidade visningar: Guidade visningar ges regelbundet under sommarhalvåret. Se webbplatsen för exakta tider. Under lågsäsong ges visningar endast för förbokade grupper.
  • Pris: Trädgårdsbesök inklusive skulpturutställning: 60 kr/vuxen. Guidad visning av huset: 190 kr/vuxen. Trädgårdsvisning: 180 kr/vuxen. Barn till och med 12 år har gratis inträde i vuxet sällskap. (Priserna gäller för 2024.)
  • Service: Café och museibutik.
  • Evenemang: Konstutställning, Afternoon Tea, barnteatervecka, workshops, föredrag och musik.
  • Parkering: Parkering finns strax utanför ingången till Hildasholm.
  • Tillgänglighet: Det finns en parkering precis utanför grinden, för personer med rörelsenedsättning. Trädgårdarna går till viss del att nå med rullator/rullstol, helst med hjälp. Huset är tyvärr inte anpassat för personer med rörelsenedsättning. Tillgänglighetsanpassad toalett finns.
  • Läs mer: Du hittar mer information på besöksmålets webbplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev