Bottniska kustvägen tar dig runt Bottniska viken, som är Östersjöns nordligaste vik, och som ligger mellan Sverige och Finland. Vägen tar dig förbi flera Unesco-arv, vackra städer, historiska platser, unik skärgård, spännande sevärdheter, vilda forsar och härlig natur.
Innehållsförteckning
Bottniska kustvägen
Bottniska kustvägen går runt hela Bottniska viken, genom Sverige och Finland. Längs vägen får du uppleva Ålands hav, Skärgårdshavet, södra och norra Kvarken, Bottenhavet och Bottenviken.
Vi reste själva denna väg sommaren 2023, och har besökt alla platser som vi tipsar om. Du behöver ett mobilt fordon för att ta dig runt och vi ger förslag på sevärdheter och boenden liksom avstånd till nästa destination.
Hur åker man Bottniska kustvägen?
Vi startar och slutar i Norrtälje, men du kan förstås starta var som helst eftersom det är en rundresa. Bottniska kustvägen går österut förbi vackra Åland och in i den finska skärgården, med mindre färjor och flera stopp.
Den Bottniska kustvägen tar dig till Åbo, och det blir många trevliga stopp ända upp till Torneå och Haparanda. Här vänder vi ner igen och tar hela kustvägen söderut genom Sverige, tillbaka till Norrtälje.
Kan man åka Bottniska kustvägen på andra sätt?
Vi föreslår ett sätt att ta sig runt Bottniska kustvägen, men du kan välja att starta resan var som helst i Sverige eller Finland. Du kan köra i valfri riktning, och du kan också korta ner resan genom att ta färjan mellan Vasa och Umeå, om inte tiden räcker till. Det här är bara en idé för att få uppleva unika Bottniska kustvägen.
Karta över Bottniska kustvägen
Kort fakta om Bottniska kustvägen
- Längd: Bilväg utan Åland 2212 km
- Start: Norrtälje
- Stopp: Norrtälje
1. Norrtälje
Norrtälje erbjuder många aktiviteter och sevärdheter. Den idylliska skärgårdsstaden är känd för sina vackra gamla trähus, charmiga gränder och mysiga caféer. Här finns också flera museer att utforska, såsom Pythagoras industrimuseum. Utanför staden finns gott om naturreservat och skärgårdsöar att upptäcka.
TIPS: Kapellskärs camping och naturreservat
Kapellskärs camping är naturskönt belägen i Riddersholms naturreservat, med närhet till kusten och Ålands hav. Campingen erbjuder stugor och ligger bara tre minuter från båtarna som tar besökare längs Bottniska kustvägen.
2. Åland runt
Åland är ett självstyrande och svenskspråkigt örike som både är vackert och spännande att besöka. Du kan förstås utforska huvudorten Mariehamn, men det är också fint att ta sig till Eckerö och att besöka sevärdheter såsom Kastelholms slott och Bomarsunds fästning. Från Åland kan man ta färja från Långnäs till Nådendal i Finland. Ett annat alternativ är att ta bilfärja från Svinö på fasta Åland till Föglö, därefter färja till Kökar och därefter färja till Galby i Åboland skärgård.
Tips: Helsingfors (Helsinki)
Helsingfors (Helsinki) är känd för sin rika design och arkitektur, och är även en underbar sommarstad med sina utomhusserveringar och båtturer. Du kan till exempel ta en båttur till intressanta Sveaborg eller se museer såsom kontsmuseet Amos Rex.
3. Åbo (Turku) – Bottniska kustvägen
Åbo (Turku), som en gång var Finlands största stad, är en riktig pärla med sin vackra åpromenad. Här hittar du många trevliga restauranger, intressanta museer och härliga utflykter.
4. Nådendal (Naantali)
Nådendal (Naantali) är en fantastisk liten skärgårdspärla som är väl värd ett besök. Här hittar du charmiga trähus, mysiga uteserveringar och flera fina museer. Dessutom kan du få träffa Mumintrollen i Muminvärlden.
5. Raumo (Rauma)
Raumo (Rauma) är en historiska stad, grundad 1442. Denna lilla stad charmar besökare med sin vackra gamla trästad och inte mindre än två Unesco världsarv.
Tips: Ytterö (Yyteri) sanddyner – Bottniska kustvägen
Ytterö (Yyteri) är den längsta sandstranden i Finland, med sina 6 kilometer. Den långgrunda stranden ligger utanför Björneborg, en knapp timme norr om Raumo med bil. En utflykt hit, en fin sommardag, rekommenderas varmt! Vill man stanna över natten så finns en stor camping med matservering och stugor.
6. Kristinestad (Kristiinankaupunki)
Kristinestad (Kristiinankaupunki) är en pittoresk österbottniska stad, känd för sina charmiga trähus och livliga marknader, som ararngeras flera gånger per år. Här finns också en rad intressanta museer.
7. Närpes (Närpiö)
Närpes (Närpiö) är en fascinerande österbottniska stad som erbjuder allt från tomatodlingar och lokala delikatesser till krigshistoria och en unik svensk dialekt. Missa inte att göra ett besök här!
8. Vasa (Vaasa) – Bottniska kustvägen
Vasa (Vaasa) är centralort i området Österbotten. Denna stad erbjuder allt från intressanta museer till fantastiska naturupplevelser i omgivningarna. Bland annat kan du utgå härifrån för att uppleva Kvarkens skärgård, som tillsammans med Höga kusten är upptagen på Unescos världsarvslista.
9. Oravais (Oravainen)
Oravais (Oravainen) är inte mer än en liten by, men här finns en historia som dramatiskt påverkat både Sverige och Finland. Med andra ord, missa inte Oravais på din resa genom Österbotten!
10. Jakobstad (Pietarsaari)
Jakobstad (Pietarsaari) har allt från historiska trähus och fascinerande museer till natursköna områden och ett välbesökt sommarevenemang, i form av Jakobs dagar. Här hittar du till exempel det fina området Fäboda och det arktiska museet Nanoq.
11. Karleby (Kokkola)
Vad kan man göra i Karleby (Kokkola) i Finland? Denna mysiga stad ligger vid kusten och bjuder på allt från historisk trähusbebyggelse till sol, bad och båtutflykter. Här kan du också göra en båttur till Fyrön Tankar.
Tips: Kalajoki camping
Att besöka Kalajoki Camping i Finland kan vara en riktigt härlig upplevelse. Denna camping ligger vid fantastiska sanddyner och här kan man bada vid en lång vacker sandstrand.
12. Brahestad (Raahe) – Bottniska kustvägen
Brahestad (Raahe) är en liten och väldigt charmig stad med ett fint trähusområde, flera intressanta museer och ett härligt läge vid vattnet. Här hittar du också världens äldsta dykardräkt!
13. Uleåborg (Oulu)
Vad kan man göra i Uleåborg (Oulu) i Finland? Denna stad, som ligger vid Ule älvs utlopp i Bottenviken, har en hel del att bjuda på. Här hittar du bland annat parker, museer och den fina stranden Nallikari. Du kan också göra en utflykt med färja till den fina ön Karlö (Hailuoto).
14. Torneå och haparanda
Vad kan man göra i Haparanda och Torneå? Två städer i två olika länder, men nästan sammanväxta med varandra. Detta är helt klart en unik plats med en mycket speciell historia.
TIPS: Kukkulaforsen
Att besöka Kukkolaforsen, som brusar fram i Torne älv strax norr om Haparanda, är väl värt. Forsen är en naturlig sevärdhet, samtidigt som det finns en hel del intressant historia att ta del av. Här finns också hotell, restaurang, camping, museer och olika aktiviteter.
15. Kalix – Bottniska kustvägen
Kalix är en liten norrländsk ort som är känd för sin exklusiv löjrom. Området bjuder också på vacker natur och intressanta sevärdheter från kalla kriget, i form av Siknäsfortet och ubåtsmuseet i Töre hamn.
16. Luleå
Luleå visar bland annat upp ett Unesco världsarv, i form av Gammelstads kyrkstad, men det finns också en hel del annat att upptäcka. Du kan till exempel besöka Norrbottens Järnvägsmuseum och göra en utflykt till den vilda Storforsen.
TIPS: Gammelstads kyrkstad (UNESCO)
Att besöka Gammelstads kyrkstad i Luleå är en fascinerande och historiskt intressant upplevelse. Kyrkstaden är inte bara charmig, utan också upptagen på Unescos världsarvslista.
17. Piteå
Piteå är ett norrländskt semesterparadis som är känt för långa fina sandstränder, bland annat på Pite havsbad. Kanske vill du också prova klassisk pitepalt vid ditt besök.
18. Skellefteå
Skellefteå bjuder på både kultur och historia, samt en hel del vacker natur. Här finns bland annat den fina kyrkstaden Bonnstan och härliga Bjuröklubb naturreservat.
19. Umeå – Bottniska kustvägen
Den härliga staden Umeå kallas ibland för björkarnas stad och bjuder på allt från takbarer och spännande museer till fantastiska naturupplevelser. Du kan till exempel strosa längs med Umeälven eller bada på några av Umeås havsbad.
20. Örnsköldsvik
Örnsköldsvik, eller Ö-vik som staden kallas, bjuder på allt från kultur och museer till härliga naturupplevelser. Detta är Modo hockeys hemstad och du kan ta dig till de vackra öarna Trysunda eller Ulvön.
TIPS: Nämforsens hällristningar
Att besöka Nämforsens hällristningar i Ångermanland är en fascinerande upplevelse, dels för att naturen vid forsen är fantastisk, men främst för att detta är en av norra Europas största hällristningsplatser.
TIPS: Höga kusten (UNESCO) – Bottniska kustvägen
Vad kan man göra i Höga kusten? Detta natursköna område i Ångermanland är inte bara vackert att besöka, utan är dessutom ett Unesco världsarv. Här hittar du bland annat Höga kusten-leden, Skuleberget, Skuleskogens nationalpark och Slåttdalsskrevan. Dessutom kan du uppleva friluftsmuseet Mannaminne.
TIPS: Hemsö Fästning
Att besöka Hemsö fästning, i Höga kusten, är mycket intressant. Här ges guidade turer, då man får följa med ner i den en gång i tiden superhemliga militäranläggningen, som ligger dold nere i berget.
21. Härnösand – Bottniska kustvägen
Vad kan man göra i Härnösand? Denna fina lilla stad, som ligger i Höga kusten, beskrivs ofta som Norrlands bästa sommarstad. Här hittar du mysiga gator, vacker natur och flera spännande museer, såsom Härnösands bilmuseum.
22. Sundsvall
Vad kan man göra i Sundsvall? Denna stad, som ibland kallas Drakstaden, bjuder bland annat på den vackra och pampiga stadsdelen Stenstan. Här kan du också uppleva Södra berget, med friluftsaktiviteter, och Norra berget, med friluftsmuseum. Eller varför inte sola och bada på Alnön?
23. Hudiksvall
Hudiksvall (Glada hudik), som är den största orten i Hälsingland, ligger fint vid kusten. Här finns bland annat en charmig miljö med sjöbodar samt möjlighet till fina naturupplevelser i omgivningarna.
Tips: Fira en svensk midsommar längs Bottniska kustvägen
I Hälsingland finns många möjligheter för att fira en traditionell midsommarafton. Bara 15 minuter från centrala Hudiksvall ligger till exempel Forsa Forngård, med flera hus från 1700-talet, som gör känslan av att fira en vacker svensk midsommar. Prova på ostkaka från Hälsingland som säljs på plats. Missa inte det här om du åker Bottniska kustvägen i slutet av juni.
Tips: Hälsingegårdar (UNESCO världsarv)
Det finns sju unika Hälsingegårdar som ingår i UNESCO världsarvet, vilka ligger i inlandet mellan Hudiksvall och Söderhamn. Passa på att se vackra målningar och tapeter från husen på din resa runt Bottniska kustvägen!
24. Söderhamn
Söderhamn är en kustnära och trevlig stad, med härliga omgivningar. Här hittar du bland annat flera fina fiskelägen, såsom supercharmiga Skärså fiskeläge. Dessutom hittar du fina stränder och naturreservat.
TIPS: Axmar brygga & bruk
Axmar Brygga är en härlig havsrestaurang – med en mycket populär ställplats för husbilar – som ligger vackert vid ostkusten, strax intill det historiska Axmar bruk. Här är fantastiskt fint att göra ett stopp på vägen genom Sverige.
25. Gävle – Bottniska kustvägen
Gävle är den största staden i Norrland och den 14:e största staden i Sverige. Här kan du bland annat upptäcka den fina parken Boulongerskogen och besöka intressanta museer såsom Länsmuseet och Fängelsemuseet.
TIPS: Sandbankarna (Stränder)
Stanna till och bara njut av finkornig sand och ett härligt havsbad!
TIPS: Rullsand havsbad & Camping
Rullsands camping är en fin camping utanför Gävle, med en härlig sandstrand. Absolut värt ett eller flera besök!
TIPS: Ängskärs havsbad – Bottniska kustvägen
Ängskärs havsbad ligger naturskönt på Hållnäshalvön i nordöstra Uppland. Här kan man njuta av vacker natur och härliga klippor vid havet.
TIPS: Lövstabruk
Lövstabruk i Uppland är ett av de så kallade vallonbruken i Sverige, ett historiskt järnbruk med anor från 1500-talet. En gång i tiden var detta Sveriges allra största järnbruk, som under 13 generationer ägdes av familjen de Geer. Idag är bruket ett uppskattat besöksmål med sevärdheter, utställningar och värdshus.
TIPS: Forsmarks bruk – Bottniska kustvägen
Forsmarks bruk i Roslagen är ett av alla vackra vallonbruk i området. En gång i tiden tillverkade man järn här, och på 1600-talet kom vallonerna från Belgien och förbättrade tillverkningen. Idag är bruket ett fint besöksmål med historiska byggnader, en engelsk park, restaurang och café.
26. Öregrund
Öregrund är en riktig pärla i Roslagen med charmiga gränder, vackra gamla trähus och en hamn full av båtar och restauranger. Här kan man njuta av en skön semesteratmosfär, och se solen sjunka över havet.
27. Grisslehamn
Grisslehamn ligger på Väddö i Roslagen och är en charmig liten ort, som är livlig tack vare Eckerölinjen som låter människor kryssa till Åland. Här finns camping, marina, spahotell och en mysig liten fiskehamn med restauranger. Du hittar också Albert Engströms museum här och man kan ta sig över till den lilla ön Singö.
28. Väddö – Bottniska kustvägen
Väddö havsbad och camping på Väddö är en camping med sandstrand, omgiven av fin natur. Campingen är visserligen ganska enkel, men bjuder på fina omgivningar.
Tillbaka till startplatsen Norrtälje
Kort fakta om Bottniska kustvägen
- Viken runt Bottniska kustvägen är 80 – 240 kilometer bred och 587 kilometer lång.
- Bottniska viken har ett medeldjup på ca 55 meter och ett maxdjup på 301 meter
- Ytan är ca 116 000 kvadratkilometer
- Volymen är ca 6500 kubikkilometer
- Älvar har sina utlopp i Bottenviken både från Finland och Sverige vilket gör att vattnet är sötare i norr och mer bräckt i södra Bottenviken. Det innebär också att havet fryser längre tid i norra Bottenviken och upp till 5 månader om året.
Landskap
- Svenska landskap runt Bottniska kustvägen: Norrbotten, västerbotten, Ångermanland, Medelpad, Hälsingland, Gästrikland och Uppland
- Finländska landskap runt Bottniska kustvägen: Lappland inkl Nordbotten, Norra Österbotten, Mellersta österbotten, Österbotten, Satakunda, Egentliga Finland och Åland
Älvar
- Svenska älvar som rinner ut runt Bottniska kustvägen: Dalaälven (542 km lång), Kalix älv (430 km lång), Lule älv (461 km lång), Piteälv (410 km lång), Skellefte älv (410 km lång), Torne älv (520 km lång), Ume älv ( 470 km lång), Ångermanälven (463 km lång)
- Finländska älvar som rinner ut runt Bottniska kustvägen: Kemi älv (500 km lång), Ule älv ( 107 km lång)
Städer och tätorter
- Svenska städer och tätorter runt Bottniska kustvägen: Norrtälje, Öregrund, Gävle, Söderhamn, Hudiksvall, Sundsvall, Härnösand, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå, Piteå, Luleå, Kalix, Haparanda
- Finländska städer och tätorter runt Bottniska kustvägen: Åland, Helsingfors, Åbo, Nådendal, Raumo, Björneborg, Kristinestad, Närpes, Vasa, Oravais, Jakobstad, Karleby, Brahestad, Luleåborg, Torneå
Nationalparker
- Svenska nationalparker runt Bottniska kustvägen: Haparandas skärgård nationalpark, Skuleskogen nationalpark, Ängsö nationalpark
- Finländska nationalparker runt Bottniska kustvägen: Bottenvikens nationalpark, Rokua nationalpark, Lauhanvuori nationalpark, Bottniska havets nationalpark, Skärgårdens nationalpark, Ekenäs skärgårds nationalpark, Valkmusa nationalpark
UNESCOarv
- Svenska UNESCO arv runt Bottniska kustvägen: Struves meridianbåge i Haparanda, Gammelstads kyrkstad i Luleå, Höga kusten, Hälsingegårdarna i Hälsingland, Falu koppargruva i Falun, Engelsbergs bruk i Engelsberg,
- Finländska UNESCO arv runt Bottniska kustvägen: Laponia i Lappland, Meridianbåge som mätpunkt i kyrktornet i Nedertorneå, Kvarken skärgård,Sammallahdenmäki i Raumo, Raumo trästad
Delikatesser
- Svenska delikatesser: Pitepalt, västerbottenost, surströmming, tunnbröd, Hälsingeost, messmör, löjrom.
- Finländska delikatesser: Tomatglass, Lakris, Salta våfflor, Finska grisar, äppelmust, Ålands pannkaka, hjortonglass.