Meny Stäng

Detta oroar inför semestern – och mest hashtaggade platserna i Sverige

Annons

Då var det måndag igen, och det betyder som vanligt resenyheter här på FREEDOMtravel. Denna vecka är det en blandad kompott. Du kan bland annat läsa om vad som oroar mest inför semestern, och om vilka platser i Sverige som fått flest hashtags på Instagram.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Midsommar på First Camp slog alla tidigare rekord

First Camp, Skandinaviens största campingkedja, är glada att meddela att årets midsommarfirande blev det bästa någonsin. De 47 jämförbara destinationerna i Sverige slog all time high med en ökning i logiintäkter från dygnsgäster på 4 procent jämfört med 2023 och drygt 2 procent jämfört med den tidigare toppnoteringen från 2022. Midsommar blev en succé på flera håll i landet och framför allt stack efterfrågan på stugor ut hos First Camp.

Midsommar på First Camp i Torekov. Foto: First Camp

Intresset för att kombinera camping och cykling ökar rejält

I Sverige finns mängder av kortare eller längre cykelleder och bikeparks som alla har en sak gemensamt – de är grannar med bra campingplatser. Något som webbplatsen Camping.se tydligt kan redovisa. Besök på deras sidor om boende längs cykelleder har ökat med 33 procent jämfört med förra året. Även sajterna om bikeparks har haft ett rejält intresselyft med 77 procent fler sidvisningar samma mätperiod. Detta rapporterar Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund.

Detta oroar svenskarna inför semesterresan

Enligt en ny Sifoundersökning från resebolaget TUI oroar sig en av tre svenskar över att bli sjuka under semestern utomlands. Framför allt är det de yngre resenärerna (18–34 år) som oror sig mest över potentiella problem inför en utlandsresa. Bland de yngre är det endast nio procent som säger att de inte oroar sig för något alls jämfört med 16 procent bland seniorerna (56–79 år). Topp 5 – detta oroar sig svenskarna över inför semesterresan:

  1. Bli sjuk under semestern (35 %)
  2. Dåligt väder (24 %)
  3. Säkerheten på resmålet (19 %)
  4. Spendera för mycket pengar (16 %)
  5. Flygförseningar (15 %)
Side, Turkiet: Foto: TUI

De mest hashtaggade platserna i Sverige

Med över 600 000 hashtags är #gamlastan Sveriges mest taggade plats på Instagram. Språkplattformen Preply har undersökt vilka 20 platser i Sverige som har fått flest hashtags fram till maj 2024. De allra flesta är kända svenska landmärken, men det finns faktiskt några lite mer oväntade platser som är med på listan. Topp 5 Instagramvänliga platser

  1. #gamlastan (600 000 hashtags)
  2. #are (500 000 hashtags)
  3. #visby (450 000 hashtags)
  4. #liseberg (350 000 hashtags)
  5. #skansen (310 000 hashtags)
Gamla Stan är den mest hashtaggade platsen i Sverige

Norwegian lanserar direktflyg till Skellefteå

Norwegian fortsätter att utveckla linjenätet och lanserar nu direktflyg mellan Stockholm Arlanda Airport och Skellefteå Airport. Den snabba tillväxten innebär att det finns ett stort behov av fler direktflyg till regionen. Direktlinjen mellan Stockholm och Skellefteå kommer att trafikeras fem dagar i veckan med start 28 oktober 2024.

Att göra i Skellefteå

Ölands husbilsbroschyr finns nu på fem språk

Med ett växande intresse från husbilsentusiaster, har Ölands Besöksnäring AB utökat sin broschyr till att omfatta fem språk (svenska, engelska, tyska, danska och nederländska). “Husbil på Öland – din guide till en underbar husbilssemester på solens och vindarnas ö” berättar vad som är bra att tänka på när man besöker Öland med husbil! Broschyren finns tillgänglig digitalt på alla fem språk. För de som föredrar en fysisk kopia, finns broschyren i tryck på svenska, engelska och tyska.

Fler väljer en hälsosam och aktiv semester

Inför årets semester har hälsa och välmående blivit viktigare hos var tredje svensk. Det visar en ny Sifo-undersökning från Göta kanal. Resultaten visar att en hälsosam och välmående semester har fått ökad betydelse för många svenskar, med 37% som uppger att det är viktigare i år än förra året. Här ser du hur stor andel som svarade ja på frågan “Planerar du att göra något av följande på din semester?”

  • Campa, cykla, vandra, båtsemestra – 35 %
  • Resa utomlands – 34 %
  • Bilsemestra – 30 %
  • Inget av ovan – 23 %
  • Vet ej – 11 %
Foto: Göta Kanal

Veckans reflektion

Intressant att unga oroar sig mer för semestern än äldre! Vad beror det på? Högre krav, större förväntningar, mindre erfarenhet …? Vad tror du?

Missade du förra resenyheterna? Läs Favoritländer för camping, bästa matlandet och mest googlade stränderna

Prenumerera på vårt nyhetsbrev