Annons

Vad kan man göra i Borlänge i Dalarna? Denna stad bjuder på allt från shopping och mysiga caféer till härliga naturupplevelser. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Borlänge.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Borlänge

Borlänge blev mer eller mindre det sista stoppet på vår husbilsresa i Hälsingland och Dalarna denna sommar. Vi hann inte utforska alla delar av stan, men vi hann ändå med en hel del, och bjuder därför på ett reportage om Borlänge.

Borlänge ligger vid Dalälven i södra Dalarna.

Vad kan man göra i Borlänge?

Vad kan man då göra i Borlänge? Det finns en del att se och uppleva! Här är våra bästa tips på saker att göra i Borlänge samt i närområdet.

1. Shoppa i Kupolen

En av de första sakerna som vi gav oss på att göra i Borlänge var att shoppa i Kupolen. I detta stora köpcentrum finns massor av butiker och restauranger, och vi gjorde båda en del fynd i form av nya kläder.

2. Ät en glass vid Gammelgården

Gammelgården i Borlänge är en av Sveriges största hembygdsgårdar. Här finns inte mindre än 35 olika byggnader och tusentals föremål. På gården arrangeras en del olika aktiviteter såsom midsommarfirande, julmarknad, danskvällar, teater och annat. På sommaren finns ett café och vi passade på att njuta av en god glass i den fina historiska miljön.

3. Slappa på First Camp Mellsta – Borlänge

First Camp Mellsta – Borlänge har ett bra läge vid Dalälven och nära centrala Borlänge. Denna camping tillhör undervarumärket “First Camp Easy”, vilket innebär att det är en lite enklare camping, utan så mycket aktiviteter och program. Man kan slappa i grönskan och kanske bada i älven, gå en vandringstur eller spela ett parti minigolf.

4. Roa er på äventyrsbadet Aqua Nova

En populär sak att göra i Borlänge, särskilt med barn, är att besöka äventyrsbadet Aqua Nova. Badet, som ligger i Maserhallen, är ett familjevänligt bad med rutschkanor, vildfors, vågbassäng, bubbelpool, klättervägg, utomhusbassäng och annat.

5. Upptäck Ornässtugan

Ornässtugan är en annorlunda byggnad och sevärdhet. Denna medeltida bergsmansgård ligger vackert på en udde vid sjön Runn och är känd både för sin arkitektur och för en spännande historia om hur Gustav Vasa hastigt fick fly härifrån med hjälp av den modiga Barbro Stigsdotter.

Faktum är att ett museum inrättades här redan år 1758 och ännu idag visas samma utställning, vilket gör detta till världens äldsta bevarade utställning öppen för allmänheten, i ursprunglig byggnad. Om man vill se miljöerna invändigt måste man boka in sig på en guidad visning, vilket säkert kan vara intressant. Annars får man nöja sig med att läsa på skyltarna i utomhusmiljön, och kanske fika på caféet som ligger strax intill.

6. Se strutsar på Sahlins struts

Missa inte att göra ett besök på Sahlins struts när du är i Borlänge! Här kan du möta dessa stora och speciella djur på riktigt nära håll, och du kan till och med mata dem om du köper strutsfoder åt dem i butiken på plats. Under högsäsong är det också möjligt att följa med på en familjevänlig gårdstur.

Sahlins struts är ett besöksmål som har en hel del att bjuda på. Här finns en gårdsbutik med allehanda spännande produkter, bland annat av struts. Vad sägs till exempel om strutsfilé, strutstvål eller dammvippor av strutsfjädrar?

Det finns också restaurang och café, hantverksglass tillverkad på strutsägg samt ett brygghus med lokalt producerad öl. Den som vill kan också betala inträde för att uppleva hela strutsparken, inklusive lekland.

7. Fika på Torsångs Café

Torsångs Café, som är Dalarnas äldsta café, ligger vackert med utsikt över Dalälven. Här kan man stanna till för en fika eller olika enklare maträtter. En specialitet är “hästräka”, vilket är en mycket populär smörgås med ägg och räksallad samt lokalproducerad hästkorv från grannbyn Gustafs. Vi provade inte denna, men kanske har du provat …? Berätta gärna i en kommentar!

8. Åk skidor vid Romme Alpin

En plats som måste nämnas i samband med Borlänge är Romme Alpin, som ligger ungefär tio kilometer utanför staden. Här erbjuds vintertid skidåkning i 34 nedfarter, från två olika toppar. Vid skidanläggningen finns också juniorpark, skidskola, uthyrning av skidutrustning samt ett flertal olika restauranger.

9. Fascineras av Östra Silvberg gruva

Östra Silvberg gruva är en av Sveriges äldsta gruvor, med storhetstid redan på 1400-talet, då man bröt rikligt med silver här. Idag kan man besöka platsen och fascineras av Storgruvans intensivt turkosa vatten, där klipporna och bergen speglar sig.

Det finns picknickbord för medhavd matsäck, och på sommaren är det också populärt att bada här. Observera att det inte är en allmän badplats, vilket innebär att vattenkvaliteten inte kontrolleras, och man badar därmed på egen risk.

Den som vill kan också ge sig ut på tur för att följa “Silverringen”, vilket är en kulturslinga genom Silvbergs och Säters bergslagsområden. 

10. Upptäck äventyrsgruvan Adventuremine

Adventurmine är en “äventyrsgruva” som vi själva inte hunnit besöka, men ändå vill nämna eftersom den helt klart låter spännande. Här kan man boka olika äventyrliga aktiviteter såsom äventyrstur i gruvan, äventyrstur med underjordsmiddag, eller varför inte “gruvfruns basturitual”?

11. Handla godsaker på Skedvi bröd

Skedvi bröd ligger i Stora Skedvi strax utanför Säter. Detta ställe överraskade oss verkligen! Vi förväntade oss en mindre fabriksbutik, men möttes av ett stort område med läckert inredda butikscontainrar, en stor inspirerande butik med massor av produkter samt en snyggt inredd restaurang.

Här kan man alltså handla det populära knäckebrödet, men också andra delikatesser såsom kött, kryddor och marmelader. Vissa dagar i veckan kan man också se när knäckebrödet gräddas på traditionellt sätt i knäckebrödsbageriet.

12. Paddla i sjön Runn

Runn är en fantastiskt fin sjö, och ett sätt att uppleva sjön är förstås att paddla kanot eller kajak på vattnet. Du kan till exempel hyra SUP eller kajak i Kayakomat vid Uvbergsviken eller vid Torsångs Kajak & Äventyr.

Mer att göra i Borlänge för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Borlänge utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som är kultur- och historieintresserad.

  • Torsångs kyrka är en vacker medeltidskyrka i Torsång, uppförd på 1200-talet.
  • Torsångs hembygdsgård arrangerar bland annat midsommarfirande, musikevenemang och annat.
Gammelgården i Borlänge

Mer att göra i Borlänge för dig som gillar natur

Här hittar du ännu fler tips på saker att göra i Borlänge, som passar för dig som trivs i naturen eller gillar aktiva aktiviteter.

  • Bäsna Trädgård är en trädgårdsbutik, där du också hittar café och trollstig.
  • Fiska kan man göra, till exempel i sjön Runn, där man kan få siklöja, gädda, abborre, lake och vitfisk.
  • Geologiska museet visar stenar från hela världen med tonvikt på Dalarna och Bergslagen. Utanför finns “Stenparken”.
  • Långfärdsskridskor kan man åka på vintern, till exempel på sjön Runn.
  • Runn Runt är en cykelled runt sjön Runn, som är 50 –70 kilometer lång beroende på vilka sträckor man väljer.
  • Vandra kan man göra, till exempel Tunaåleden (6 km), Bysjörundan (11 km) eller vandringsleder i Gyllbergen (5-10 km).
Utsikt över sjön Runn

Mer att göra i Borlänge med barn

För dig som reser med barn eller tonåringar finns förstås ännu fler förslag på saker att göra i Borlänge. Här hittar du några tips.

  • 2047 Science Center är ett ställe där man kan upptäcka naturvetenskap och teknik, fyllt av interaktiva experiment.
  • Badplatser finns flera olika, till exempel Masenbadet, Båtsabadet och Långsjön.
  • Vana Spa är ett lyxigt spa på Elite Hotell Brage, där familjen är mittpunkten.
  • Yoump Trampolinpark är en sport- och nöjesarena med fokus på att ha roligt tillsammans.
Lekplatsen på First Camp Mellsta – Borlänge

Var kan man bo i Borlänge, eller stå med husbilen?

I Borlänge finns förstås flera olika boendealternativ, både i och runt orten. Du hittar till exempel Scandic Borlänge och Elite Hotel Brage.

Vi reser med husbil och stod en natt på First Camp Mellsta – Borlänge, och en natt hos en kompis. Det är också möjligt att stanna 24 timmar, helt gratis, med husbil hos Biltema i Borlänge. Om man berättar att man stannat över natten bjuder de dessutom på en kopp kaffe. Trevligt!

Mer att se och göra i närheten av Borlänge

Från Borlänge är det inte långt till Falun, där du bland annat kan besöka Falu gruva och Carl Larsson-gården. Det är också relativt nära till Leksand, där vi bland annat kan rekommendera kryssning på Siljan samt ett besök på intressanta Hildasholm.

Att göra i Falun
Utsikt över Falun, från hoppbackarna

Fler tips på saker att göra i Borlänge?

Har du besökt Borlänge? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Borlänge? Berätta gärna!

fakta om Borlänge

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Borlänge kommun
  • Läge: Borlänge ligger vid Dalälven i södra Dalarna.
  • Folkmängd: Drygt 51 000 (2024)
  • Namnet: Ortnamnet inkluderar förleden “bor” (där man måste bära båtar/last) och efterledet “länga” (vägsträcka). En annan tolkning handlar om “Borl” (norr), där Borlänge är en by som ligger norr om sockenkyrkan Stora Tuna.
  • Känt för: Romme Alpin (Sveriges största skidanläggning utanför skidvärlden)

Historia i Borlänge

  • Tidig historia: Borlänge var under lång tid namnet på en liten by. Den äldsta uppgiften är från 1390.
  • 1800-talet: Det moderna Borlänge växte fram under den senare delen av detta århundrade.
  • 1870-talet: Borlänge fick järnvägsstation och handelsbebyggelse började växa fram.
  • 1877: Den första masugnen startades igång vid Domnarvets Jernverk.
  • 1900-talet: Borlänge var en industristad, med relativt stark tillväxt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev