Vad kan man göra i Falun i Dalarna? Denna stad är upptagen på Unescos världsarvslista och har stora sevärdheter i form av Falu gruva och Carl Larsson-gården. Dessutom finns det gott om fina naturupplevelser. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att göra i Falun.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Falun

Falun är kanske allra mest känt för Falu koppargruva. Det är dock inte enbart gruvan som ingår i världsarvet. I Unesco-arvet “Falun och Kopparbergslagen” ingår hela det historiska industrilandskapet kring Stora Kopparberget och Falun samt de gamla stadsdelarna med trähusbebyggelse. Vi kom hit under slutet av vår husbilsresa i Hälsingland och Dalarna, och hann se oss om en del.

Att göra i Falun i Dalarna

Falun ligger vid sjön Runn, i den södra delen av Dalarna.

Vad kan man göra i Falun?

Så, vad kan man göra i Falun? Faktum är att det finns en hel del att se och uppleva! Här är våra bästa tips på saker att göra i Falun samt i närområdet.

1. Spana in Falu Kristine kyrka

Falu Kristine kyrka ligger centralt vid Stora Torget i Falun och är ett av Sveriges mäktigaste renässansverk. Kyrkan uppfördes under åren 1642-1655 och invändigt kan man se barock- och renässansverk i karolinerblått och guld. Strax utanför, på torget, kan du se Engelbrektsmonumentet av Karl Hultström.

2. Shoppa i Falun

Om du gillar att shoppa så är det förstås något du kan göra i Falun. Här hittar du bland annat Falan galleria och Bergströms galleria. Det finns också många butiker som säljer hantverk och delikatesser. Du kan till exempel kika in på Dalarna Design, Dalarnas Hemslöjd, Deli Dalarna, Falu Ljusstöperi, Renbiten Deli eller Falu Bröd & Patisserie.

Att göra i Falun i Dalarna
Falu Bröd & Patisserie
Renbiten Deli
Renbiten Deli i centrala Falun

3. Njut av en Rättviks Glass

Under vår resa i Dalarna har vi blivit mycket väl bekanta med Rättviks Glass. Vi är väldigt förtjusta i glass, och vi måste säga att Rättviksglassen kvalar in bland favoriterna. I Falun hittar du glassen på Stora torget. Mums!

Att göra i Falun i Dalarna - Rättviks Glass

4. Stadsvandra i världsarvet Falun

Falun fick status som ett Unesco världsarv 2001. I världsarvet ingår, förutom Falu gruva, bland annat också stadens gamla stadsdelar med träbebyggelse. Om du vill kan du strosa på egen hand i stadsdelarna Elsborg, Gamla Herrgården och Östanfors, som domineras av röda hus, ofta målade med Falu rödfärg. Här kan du upptäcka platser såsom Ernst Rolfgården, Thunströms Köpmansgård och Vass Britas Gård. Under sommarhalvåret erbjuds också stadsvandringar med olika teman och ämnen.

5. Gå en guidad tur i Falu gruva

Falu gruva är en historisk koppargruva, vilken ingår i Unescoarvet i Falun. Gruvan är idag ett omtyckt och mycket populärt turistmål, och här kan man följa med på en intressant guidning under jord. Ovan jord finns dessutom museum, historiska byggnader och hem där man kan se hur gruvarbetarna levde förr.

Att göra i Falun i Dalarna - Falu gruva

6. Kika in på Dalarnas museum

Mitt i centrala Falun ligger Dalarnas museum, som är väl värt ett besök. Här finns både permanenta och tillfälliga utställningar, och bland annat kan du se dalmåleri och en stor samling med massor av olika versioner av dalahästar. Just nu, och fram till augusti 2025, visas dessutom en riktigt fin utställning med konst av Carl Larsson och Anders Zorn.

Det finns också en fin utställning om Selma Lagerlöf, som visserligen kommer från Värmland, men som också bott i och har en stark koppling till Falun. Vi gillade att kika runt i detta museum, och under högsäsong arrangeras också dagliga guidade visningar.

Att göra i Falun i Dalarna - Dalarnas museum
Originalinredning från Selma Lagerlöfs hem, på Dalarnas museum

7. Fika på Café Slussvaktar’n

Café Slussvaktar’n är ett riktigt charmigt sommarcafé vid vattnet, där du hittar äventyrsgolf, livemusik, maträtter och glass i stora lass.

Att göra i Falun i Dalarna - Café Slussvaktarn

8. Gör en båttur med Slussbruden

Slussbruden är en fin båt som gör turer på sjön Runn, med start strax intill Café Slussvaktar’n. Vi har framför allt fått höra om räkkryssningarna och tacokryssningarna, som är 3,5 timmars-turer, men det finns också kortare lunchturer.

Att göra i Falun i Dalarna - båttur med Slussbruden

9. Semestra vid Sjösidan Falun

Bara några kilometer utanför centrala Falun, vid sjön Runn, ligger Sjösidan Falun. Hit kan man komma för att bada eller för att hyra kanot, SUP-bräda eller bastuflotte. I den fina och anrika byggnaden Villa Herdin serveras på sommaren buffé och olika maträtter. Dessutom finns en enklare camping här, där vi stannade en natt med vår husbil.

10. Häng på camping i Lugnet

I Falun kan man också hänga på First Camp Lugnet – Falun. Vi spenderade två dagar här, mest för att ta det lugnt och jobba lite vid datorerna. Man kan också komma hit för att ta del av aktiviteter på idrotts- och fritidsanläggningen Lugnet, som ligger precis intill. Där finns bland annat motions- och skidspår, cykelleder, sporthall och simhall. Vi såg också många som ägnade sig åt mountainbike-cykling.

11. Se utsikten från Lugnets hoppbackar

Lugnets hoppbackar syns på långt avstånd, och ger ett imponerande intryck. Även den som inte pysslar med backhoppning kan ta sig upp till toppen av berget, bara för att njuta av utsikten. Faktum är att man kan ta sig hela vägen upp med bil.

Vi satt här uppe en stund och bara njöt av vyerna.

Att göra i Falun i Dalarna - utsikt från Lugnets hoppbackar
Att göra i Falun i Dalarna - utsikt från Lugnets hoppbackar

12. Åk skidor eller cykla mountainbike

På vintern är det populärt att åka skidor och på sommaren är det minst lika populärt att cykla mountainbike. Strax intill hoppbackarna i Lugnet avgår flera olika MTB-leder, med namn såsom “Gamla mormor” (ett gammalt smeknamn på Falu gruva) och “Fet-Mats” (den gruvarbetare som dog i gruvan och hittades välbevarad över 40 år senare). Det är dessutom populärt att åka skidor på andra platser i närheten, såsom Källviksbacken, Bjursås Ski Center och Romme Alpin.

Gamla mormor MTB-led

13. Besök Carl Larsson-gården

Carl Larsson-gården i Sundborn är det hem där konstnärerna Carl och Karin Larsson bodde och arbetade. Hemmet är idag en välbevarad och mycket populär sevärdhet, och det är väldigt intressant att följa med på en guidad tur här. Dessutom finns utställningar där man kan lära sig mer om konstnärsparet och deras liv.

Att besöka Carl Larsson-gården i Sundborn

14. Lär om falukorv, Falu rödfärg, Falu rågrut, Falu ättika och Falujungfrun

Falun är känt för en lång rad varumärken.

Falukorven har sitt urspring i Falu koppargruva, där man använde linor av tvinnad oxhud för att hissa upp kopparmalmen. Köttet, som var en biprodukt, saltades och röktes. Under 1500- och 1600-talet kom tyskar vid gruvan att lära svenskar hur de skulle göra korv av köttet.

Falu rödfärg har sitt urpsrung i en av Falu gruvas biprodukter, som kunde användas som rött pigment. Varunamnet får idag endast användas för färg som innehåller pigment från Falu koppargruva.

Falu rågrut är ett varumärke för ett knäckebröd från Wasabröd. Brödet tillverkades från början av Falu spisbrödsfabrik. Fabriken köptes senare av Wasabröd och tillverkningen flyttades till Filipstad, men namnet behöll man trots flytten.

Falu ättika är ett tidigare varumärke för ättika från Perstorp AB. Ättikan tillverkades sedan 1910-talet vid Falu koppargruva, och innehöll bland annat svavelsyra från gruvan.

Falujungfrun är en svarvad kvinnofigur som har tillverkats i Dalarna sedan åtminstone 1800-talet, men kan vara ännu äldre än så. Falu ättika började använda en bild av dockan på sina etiketter 1945, vilket gjorde figuren känd runt om i landet.

Falu ättika
Falu ättika, foto taget på Dalarnas museum
Falujungfrun
Falujungfrun, foto taget på Dalarnas museum

Mer att göra i Falun för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Falun utöver våra tips ovan. Här hittar du några fler förslag för dig som gillar kultur och historia.

  • Arvid Backlund gården är skulptören Arvid Backlunds hem i Svärdsjö med skulptur- och konstsamlingar.
  • Kulturpasset ger rabatt till nio kulturupplevelser i Dalarna.
  • Lokstallet järnvägsmuseum visar upp gamla ånglok, rälsbussar och vagnar i lokstallarna i Falun.
  • Magasinet Falun är en arena för konserter, event, utställningar, workshops, föreläsningar och annat.
  • Medicinhistoriska museet drivs av en ideell förening och berättar om äldre tiders sjukvård.
  • Stora Kopparbergs kyrka uppfördes troligen under 1300-1400-talen, och är därmed den äldsta byggnaden i Falun.
Att göra i Falun i Dalarna

Mer att göra i Falun för dig som gillar natur

Här hittar du ännu fler tips på saker att göra i Falun, som passar för dig som trivs i naturen eller gillar lite mer äventyrliga aktiviteter.

  • Falu vildvattenpark är Sveriges första och enda konstgjorda forspaddlingsarena.
  • Himmelsberget ligger 6,5 km väster om Svartnäs, och på toppen finns en utsiktsplats.
  • Långfärdsskridskor på Runn är populärt på vintern.
  • Naturreservat finns flera såsom Isalanäset, Ramsellskogen, Rottnebyskogen och Ärtknubbens naturreservat.
  • Runn Runt är en 50 –70 kilometer lång cykelled som går runt sjön Runn.
  • Samuelsdal Golf erbjuder en härlig parkmiljö med 18 hål.
Att göra i Falun i Dalarna

Mer att göra i Falun med barn

För dig som reser med barn eller tonåringar finns förstås ännu fler förslag på saker att göra i Falun. Här hittar du några idéer.

  • Badstränder finns flera i Falun såsom Höganäs, Roxnäsbadet, Sandlandet, Stångtjärn, Vitsand och Österå.
  • Falu Skatepark Hyttgårdparken är för alla som vill åka skateboard.
  • Kajak, kanot eller SUP kan hyras på olika ställen, till exempel vid Kayakomat Hälsinggårdsbryggan eller Främby udde.
  • Lugnets badhus erbjuder badupplevelser för alla, inklusive bastu och relax.
Badhus

Var kan man bo i Falun, eller stå med husbilen?

I Falun finns förstås flera olika boendealternativ, både i och runt staden. Om du, liksom oss, reser med husbil finns bland följande alternativ:

  • Falu gruva ställplats, Krongårdsvägen 16 (Toalett och dusch finns, men ej el eller annan service)
  • First Camp Lugnet – Falun, Lugnetvägen 14
  • Lilltorpet parkering, Lilltorpsvägen 55 (Trevlig parkering för natten, ingen service)
  • Sjösidan Falun, Främby udde 20 (Enklare camping, med all servive man behöver)

Mer att se och göra i närheten av Falun

Från Falun är det inte långt till Borlänge, där du bland annat kan besöka Skedvi bröd, Sahlins struts och Östra Silvberg gruva. Det är också relativt nära till Rättvik och Leksand, där det finns mycket att se och uppleva. Dessutom kan du ta dig till Avesta, för att se världens största dalahäst.

Världens största dalahäst i Avesta
Världens största dalahäst finns i Avesta

Fler tips på saker att göra i Falun?

Har du besökt Falun? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Falun? Dela gärna med dig!

Fakta om Falun

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Falu kommun
  • Läge: Falun ligger vid sjön Runn, i den södra delen av Dalarna.
  • Folkmängd: Nästan 60 000 i kommunen (2024)
  • Känt för:  Falun är känt för Falukorv, Falu rödfärg, Falu ättika, Falu rågrut, samt suveniren Falujungfrun.

Historia i Falun

  • 700-talet: Kanske utvanns kopparmalm redan vid denna tid.
  • 1000-talet: Verksamhet vid Falu gruva var säkert igång vid denna tid.

1400-talet till 1500-talet

  • 1400-talet: Kopparberg kyrka, ursprungligen kallad Mariakyrkan, uppfördes under denna tid.
  • 1500-talet: Kopparutvinningen i Falun blev en viktig faktor för att Sverige skulle utvecklas till en stormakt i Europa.

1600-talet till 1700-talet

  • 1608: Karl IX utfärdade stadsprivilegier för Falun. Någon stad inrättades dock inte, även om man uppförde ett rådhus.
  • 1624: Ny privilegier utfärdades, och borgmästare och rådmän utsågs.
  • 1641: Privilegier utfärdades återigen, och det var först nu en verklig stad inrättades.
  • Mitten av 1600-talet: Falun var den näst största staden i Sverige, med drygt 6000 invånare.
  • Slutet av 1600-talet: Nedgånge för Falu gruva började, i samband med det stora raset vid midsommartid 1687.
  • 1761: En stor del av staden brann ner i juni, och i juli samma år brann en annan del av staden.
  • Slutet av 1700-talet: Faluns befolkning minskade.

1800-talet till nutid

  • 1842: Samanlagt 42 gårdar barnn ner.
  • 1859: Gävle-Dala järnväg öppnade.
  • 1879: “Bergslagsbanen” Falun-Göteborg startade.
  • 1908: Dalregementet flyttade in i nybuggda kaserner i Falun.
  • 1954: Falun stod värd för världsmästerskapet i skididrott första gången. Därefter: 1974, 1993 och 2015.
  • 2001: Falu gruva och Falun upptogs på Unescos världsarvslista.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev