Meny Stäng

Att göra i Leksand – 18 sevärdheter och upplevelser

Vad kan man göra i Leksand i Dalarna? Denna pärla vid Siljan har en hel del att bjuda på, oavsett om du gillar historia, kultur, båtturer eller natur. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att se och göra i Leksand.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Leksand

Leksand är bland annat känt för att varje sommar arrangera Sveriges största midsommarfirande, med runt 30 000 besökare. Helt otroligt! Dessutom lockar orten med hockey, hantverk och mycket annat.

Utsikt från utsiktstornet på Björkbacken i Siljansnäs

Leksand ligger i den södra änden av Siljan, cirka 20 kilometer söder om Rättvik.

Vad kan man göra i Leksand?

Vad kan man då göra i Leksand? Det finns en del att se och upptäcka! Här är våra bästa tips på saker att göra i Leksand samt i närområdet.

1. Strosa i Leksand – bland båtar och caféer

Först och främst vill du kanske uppleva centrala Leksand, genom att strosa runt. Det är väldigt fint vid kajen mot Siljan, där du spana in gamla vackra båtar. Det finns också ett gäng trevliga caféer i stan där du kan stanna till, såsom Café Allé och Siljans konditori.

Om du vill gå lite längre kan du följa Solvändan strandpromenad, som startar vid Leksandsbron i centrum och går till Leksand Sommarland, en promenad på cirka 4 kilometer. Tillbaka kan man följa någon av stigarna i Lugnet-Barkdals naturreservat eller följa cykelvägen.

Att göra i Leksand - Peter från FREEDOMtravel

2. Se Leksands hembygdsgårdar

Strax intill Leksands kyrka ligger Leksands hembygdsgårdar, vilket är Dalarnas äldsta hembygdsgård. Här finns ett antal ålderdomliga timmerbyggnader som tillsammans bildar ett friluftsmuseum.

Kyrkan är för övrigt en av Sveriges största landsortskyrkor. De äldsta delarna härstammar från 1200-talet, och den nuvarande exteriören är från 1715.

I närheten av hembygdsgårdarna hittade vi också en fin utsiktsplats över Siljan.

Att göra i Leksand - Helena från FREEDOMtravel

3. Kika in i Leksands kulturhus med museum

I centrala Leksand hittar du Leksands kulturhus, där det finns bibliotek och museum. I museet finns världens tredje största samling av dalmålningar, en intressant dräktutställning samt olika tillfälliga utställningar. Museet är helt kostnadsfritt att besöka. Absolut värt att titta in!

4. Upplev Sveriges största midsommarfirande

Sveriges största midsommarfirande arrangeras varje år i Sammilsdal (Gropen) i centrala Leksand, med runt 30 000 besökare. Först kommer spelmanslaget in med kyrkbåtar på älven. Senare reses den 26 meter långa och 800 kilo tunga midsommarstången. Du kan också räkna med sång, dans och klassiska ringlekar. Detta måste vara mäktigt!

Att göra i Leksand - Gropen

5. Besök Munthes Hildasholm

Hildasholm är det hus i Leksand som uppfördes av läkaren och författaren Axel Munthe, som morgongåva till hans hustru Hilda Pennington Mellor Munthe. Idag är detta ett besöksmål med guidade visningar, trädgård, café, konstutställningar och olika evenemang. Ett besök här är mycket intressant och kan varmt rekommenderas!

Att besöka Hildasholm

6. Se en match med Leksand IF

En annan sak man kan göra i Leksand är förstås att se en match med Leksand IF på deras hemmaarena, Tegera Arena.

Tegera Arena

7. Gör en båttur på Siljan

Du kan också göra en båttur på Siljan. Vi åkte på en räkkryssning med M/S Gustaf Wasa, vilket var väldigt trevligt. Turen, som tog cirka tre timmar, gick från Leksand till Rättvik och tillbaka. Under kryssningen njöt vi av räkfrossa, med massor av räkor, bröd och ost. Gott och mysigt!

Man kan också kryssa med ångfartyget S/S Engelbrekt. Turerna startar i Leksand och går nerför Österdalälven till Morkarlön och tillbaka. Under den tre timmar långa turen kan man njuta av mat och ibland underhållning.

8. Handla delikatesser på Laxbutiken

Om du gillar fisk kan du svänga förbi Laxbutiken. Här ligger fokus på fisk och skaldjur, men det finns också andra delikatesser. Vi handlade bland annat med oss rökt pepparlax härifrån. Mycket gott!

Laxbutiken vid Siljan

9. Upptäck Naturum Dalarna

Naturum Dalarna ligger på Björkberget i Siljansnäs, och från utsiktstornet har man en fantastisk utsikt över Siljan.

På Naturum finns också fina och tankeväckande utställningar där man kan lära sig om djur och natur i området.

Naturum Dalarna

10. Fika på Buffils Anna i Siljansnäs

Strax intill Naturum Dalarna i Siljansnäs hittar du det mysiga caféet Buffils Anna. Här kan man sitta mysigt i trädgården och fika med härlig utsikt över Siljan. En av de mest populära sakerna att äta här är våffla med Skagenröra. Mycket gott kan vi lova!

Att göra i Leksand - Buffils Anna i Siljansnäs

11. Åk skidor på Granbergets skidanläggning

Utanför Leksand hittar du också Granbergets skidanläggning. Nu, på sommaren, är detta en grön backe fylld av ängsblommor. Vintertid är detta en populär destination för både utförsåkning och längdåkning.

Granbergets skidanläggning

12. Shoppa hos Leksands knäckebröd

Leksands knäckebröd har en stor butik, som är väl värd ett besök. Här finns massor av knäckebröd, men också ett stort utbud av souvenirer och andra delikatesser. Dessutom finns en “knäckeria” där man kan köpa en knäckemacka eller en knäckepizza. Om man kommer med husbil kan man kostnadsfritt stanna över natten på parkeringen, utan service.

13. Spana in Clas Ohlsons museum i Insjön

Visste du att Clas Ohlson startade sin första butik i Insjön i Leksand, eller att det hela startade som en cykelverkstad och ett postorderföretag år 1918? I Insjön finns fortfarande en stor Clas Ohlson-butik, och dessutom finns ett museum som berättar om företagets historia, samt ett café.

Strax intill Clas Ohlson hittar du dessutom en massa andra butiker, samt minimuseet Åhlénpaviljongen, som berättar om “det företagsamma Insjön”. Det var nämligen inte bara Clas Ohlson som startades här, utan också flera andra företag, såsom Åhléns.

14. Roa dig på Leksand sommarland

Leksand sommarland är mer än bara en camping. Här finns ett stort vattenland och massor av andra aktiviteter såsom höghöjdsbana, zipline, karuseller och studsmattor. Dessutom finns ett flertal olika restauranger.

Att göra i Leksand - sommarland

15. Besök Tällberg och Tällbergs camping

Tällberg är en otroligt charmig by med vackra traditionella trähus och fin utsikt över Siljan. Troligen är detta Sveriges hotelltätaste by – här finns nämligen inte mindre än åtta hotell. Dessutom finns det gott om restauranger och hantverksbutiker.

I Tällberg ligger också Tällbergs camping, som är en relativt enkel, men otroligt vackert belägen camping precis intill Siljans strand.

16. Beundra kyrkbron i Dala-Floda

Ett stycke söder om Leksand hittar du Dala-Floda med dess fina kyrkbro. Kyrbron är, med sina 158 meter, Sveriges längsta trähängbro för biltrafik. Bron byggdes 1922, raserades vid en brand 1980, men återuppbyggdes och invigdes av kungaparet 1983.

Man kan köra över bron med bil, så länge bilen väger max 2 ton. Vi parkerade alltså vår husbil bredvid bara för att spana in denna fina bro.

Kyrkbron i Dala-Floda

17. Spana in Älvmötet

En bit söder om Leksand hittar du också Älvmötet, eller “Älvarnas förening”, som platsen också kan kallas. Här möts Västerdalälven och Österdalälven, för att sedan tillsammans fortsätta som Dalälven.

Älvmötet eller Älvarnas förening

18. Kör turistvägen mellan Leksand och Rättvik

Om du inte har bråttom kan du välja att köra turistvägen mellan Rättvik och Leksand, som går via Laknäs, Tällberg och Plintsberg. Väldigt charmigt och väldigt mycket Sverige och Dalarna!

Turistvägen i Dalarna

Mer att göra i Leksand för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Leksand utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som gillar kultur och historia.

  • Alfvéngården visar upp tonsättaren och konstnären Hugo Alfvéns vackra hem i Leksand från 1940-talet. 
  • Djura hembygdsgård har tak- och väggmålningar av dalmålaren Jufwas Anders Ersson.
  • Holens gammelgård är hembygdsvårdaren, konstnären och arkitekten Gustaf Ankarcronas hem, med byggnader från 1600-1800-talen.
  • Jobs Handtryck skapar fina handtryckta inredningstextilier med blomstermönster.
  • Ljusbodarnas fäbod är ett av Leksands största fäbodställen, med får och ibland program.
Fina skulpturer av Eva Fornåå i Leksand

Mer att göra i Leksand för dig som gillar natur

Här hittar du ännu fler förslag på saker att göra i Leksand, för dig som trivs bäst i naturen.

  • Badplatser finns många, bland annat Helgbobadet, Opplimen och Styrsjön.
  • Golf kan spelas på Leksands golfklubb eller Tällbergs golfklubb.
  • Japanska parken ligger strax norr om Hildasholm och Leksands kyrka. 
  • Kanot är ett härligt sätt att uppleva Siljan, kan hyras via Siljan Kajak & Äventyr.
  • Leksandsturen är en cykeltur som startar vid Kyrkallén och är 30–40 kilometer beroende på sträcka.
  • Naturreservat finns flera, såsom Hundhagen, Storheden, Sätra Hasselskog, Vaverön och Storön.
Tällbergs golfklubb
Tällbergs golfklubb

Var kan man bo i Leksand, eller stå med husbilen?

I Leksand finns förstås flera olika boendealternativ, både i och runt orten. Bland annat finns åtta hotell i fina Tällberg! Om du, liksom vi, reser med husbil finns också många olika alternativ. Vi spenderade sammanlagt fem nätter här, på fem olika ställen. Här hittar du några möjligheter:

  • Fornby långbrygga rastplats, Siljansnäs (fin utsikt, toalett finns, gratis men föreningen ber om valfritt Swish-bidrag)
  • Leksands knäckebröd parkering, Gärde stationsvägen 11 (gratis en natt, ingen service)
  • Leksand sommarland, Siljansvägen 75
  • Parkeringsplatser vid Leksands hembygdsgårdar (flera husbilar stod här, man får kolla parkeringsregler på olika platser)
  • Tällbergs camping, Sjögattu 44, Tällberg (relativt enkel camping, men vackert läge, trevligt bemötande och prisvärt)
  • Tällbergs golfklubb ställplats, Plintsberg Ålängsvägen 21, Tällberg (något dyrare än Tällbergs camping men mindre service, en toalett och en dusch finns)
  • Västanviksbadets camping, Västanvik Siljansnäsvägen 130
Fornby Långbrygga rastplats
Fornby Långbrygga rastplats
Tällbergs golfklubb ställplats
Ställplats på Tällbergs golfklubb

Mer att se och göra i närheten av Leksand

Med utgångspunkt i Leksand kan du förstås passa på att uppleva resten av Siljansbygden. Du kan besöka Mora, Orsa och Rättvik. I Mora vill du framför allt inte missa Zorngården och Zornmuseet. Du kan också ta dig till Borlänge och Falun, och uppleva sevärdheter som Falu gruva och Carl Larsson-gården.

Rättvik grå häst
Det är inte långt från Leksand till Rättvik

Fler tips på saker att göra i Leksand?

Har du besökt Leksand? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Leksand? Berätta gärna!

Fakta om Leksand i Dalarna

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Leksands kommun
  • Läge: Leksand ligger i den södra änden av sjön Siljan, i Dalarna.
  • Folkmängd: Drygt 16 000 (2024)
  • Namnet: “Lek” syftar på sikens lek i vattnet. “Sand” beskriver den sandiga stranden.

Historia i Leksand

  • Tidig historia: Människor har bott i området sedan stenåldern.
  • 1200-talet: De äldsta delarna av den nuvarande kyrkan härstammar från denna tid.
  • 1600-talet: Ett gästgiveri anlades, liksom en flottbro över Dalälven.
  • 1800-talet: Byn Noret (idag området runt Leksands centrum) expanderade som ett litet centrum för handel i området. Man fick även en hamn för ångbåtstrafiken på Siljan.
  • 1914: Leksand fick en järnvägsstation.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev