Annons

Vad kan man göra i Mora i Dalarna? Denna lilla ort är hem för de världskända dalahästarna, men det finns också mer att se och uppleva. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att göra i Mora.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Mora

Mora är känt för dalahästar, men också för Vasaloppet och för att konstnären Anders Zorn bodde här. Dessutom bjuder omgivningarna på fina möjligheter för naturupplevelser, både sommar och vinter.

Att göra i Mora i Dalarna

Mora ligger mellan Orsasjön och Siljan, i Siljansbygden i Dalarna.

Vad kan man göra i Mora?

Vad kan man då göra i Mora? Det finns en del att se och upptäcka! Här är våra bästa tips på saker att göra i Mora samt i närområdet.

1. Upptäck Mora till fots eller med cykel

Först och främst vill du kanske upptäcka centrala Mora till fots eller med cykel. Här finns en centrumgata med butiker och en hamn (Saxviken) med båtar och, vintertid, en skridskobana.

2. Fika i Mora

Om du vill fika kan du till exempel titta in på Mora Kaffestuga, med fikabröd från eget bageri. Ett annat alternativ är Korsnäsgården, där det serveras våfflor, glass och andra godsaker.

Att göra i Mora i Dalarna - Korsnäsgården
Korsnäsgården i Mora

3. Njut av en glass vid Glassbåten

Gillar du glass kan du även göra ett stopp vid Glassbåten, vilket vi gjorde. Här serveras riktigt god RättviksGlass i en härlig miljö.

Att göra i Mora i Dalarna - Glassbåten

4. Kryssa med M/S Gustaf Wasa

Den som vill kan ge sig ut och kryssa med M/S Gustaf Wasa, kanske på en härlig räkfrossa. Vi gjorde just detta, men från Leksand, där avgångarna är betydligt fler. Väldigt trevligt!

Räkkryssning på M/S Gustaf Wasa

5. Besök Zorngården och Zornmuseet

Zorngården är det hem som paret Anders och Emma Zorn byggde upp i Mora, och strax intill ligger Zornmuseet där man kan ta del av Anders Zorns konst. Detta är ett mycket intressant besöksmål, och vi kan varmt rekommendera att följa med på en guidad visning på Zorngården.

Att besöka Zorngården och Zornmuseet

6. Spana in Morakniv Concept Store

Mora är känt för många olika saker, varav Moraknivar är en. Morakniv Concept Store ligger i centrala Mora och här kan du hitta traditionella och kvalitativa friluftsknivar.

Morakniv

7. Kika in i Mora kyrka

I centrala Mora hittar du också Mora kyrka. De äldsta delarna av denna kyrka är från 1200-talet, och kyrkan fick sitt nuvarande utseende år 1754. Tornspiran är från 1673 och 74 meter hög.

8. Se Vasaloppsmålet

Mora är känt för Vasaloppet, som startade år 1922, till minne av den sträcka Gustav Vasa tvingades tillryggalägga år 1520, under sin flykt från de danska knektarna. Moraborna ville först inte ge sitt stöd, men ångrade sig och skickade skidlöpare efter den blivande kungen, som nådde honom i Sälen. Nu finns målet här, i centrala Mora, och skylten deklarerar ”I fäders spår för framtids segrar”.

Vasaloppsmålet

Här finns också en staty av ”Vasalöparen”, gjord av Per Nilsson-Öst till det 50:e Vasaloppet 1974.

Vasalöparen

9. Upplev First Camp Moraparken – Dalarna

First Camp Moraparken – Dalarna har ett mycket centralt och fint läge vid Österdalälven i Mora. Här kan du campa med eget campingfordon förstås, men också bo i stuga, glampingtält eller på hotell.

På campingen finns många olika aktiviteter såsom äventyrsgolf, cykeluthyrning, lekplatser och – under sommaren – aktivitetsprogram med träning, barnklubb och underhållning. På gångavstånd finns dessutom arenor för ett gäng olika idrotter, liksom möjligheter för vandring och skidåkning.

10. Handla dalahästar i Nusnäs

Dalahästen är en symbol både för Dalarna och för Sverige som helhet. På 1700-talet började människor runt Mora tälja trähästar, och de allra äldsta dalahästarna är ännu äldre än så. På 1800-talet fick hästarna sitt typiska mönster och år 1922 startade tillverkningen av dalahästar i Nusnäs.

Idag finns två företag precis bredvid varandra i Nusnäs, grundade av bröder: Nils Olsson Hemslöjd oxh Grannas A Olsson Hemslöjd. På Nils Olsson Dalahästar kan man köpa fina dalahästar, men också se hur tillverkningen går till.

På Grannas A Olsson Hemslöjd finns också fina dalahästar i olika varianter, liksom annat fint hantverk i form av dukar, textilier och många andra dalahäst-souvenirer.

11. Vandra i naturen

Runt Mora finns många ställen där du kan vandra i naturen. Du hittar flera naturreservat såsom Alderängarna, Lybergsgnupen, Salunäbb, Svinvallen och Söderberget. Det finns också olika vandringsleder, bland annat Vasaloppsleden (90 km) och Alderängsrundan (7-9 km).

Att göra i Mora i Dalarna

12. Gör en utflykt till Sollerön

Sollerön är en ö som ligger i den norra delen av Siljan, inte långt från Mora. Här kan du till exempel vandra eller fiska, eller åka skidor om det är vinter. Här finns också Sollerö Camping och Sollerö kyrka samt fornlämningar i form av gravfält från vikingatiden.

Att göra i Mora i Dalarna

13. Ta med barnen till sagolandet Tomteland

Sagolandet Tomteland ligger strax utanför Mora, mitt i de djupa skogarna. Här utlovas magiska platser, där älvor, alver, drakar och häxor bor. Eftersom vi inte hade några barn med oss valde vi att inte gå in, men vi gissar att detta ställe kan vara uppskattat och populärt bland barnfamiljer och andra med ett ungdomligt sinne.

Att göra i Mora i Dalarna - Sagolandet Tomteland

14. Bestig Gesundaberget

Inte långt från Tomteland ligger Gesundaberget. Berget har en höjd på 514 meter över havet (353 meter över Siljan) och man lär ha en vid och härlig utsikt från toppen. Tyvärr har skidanläggningen vid bergets fot stängt igen helt efter en konkurs, så liften står still. Om man vill kan man vandra upp till toppen, vilket vi såg en del som gjorde. Kanske öppnar anläggningen, i ny regi, så småningom.

gesundaberget

15. Upptäck Siljansfors skogs- och flottarmuseum

Siljansfors skogs- och flottarmuseum är ett friluftsmuseum som ligger strax sydväst om Mora. Museet berättar historien om arbetet med skog, flottning, sågning och järnbruk. Vid platsen finns också skogsstigar och ett café.

16. Upplev hockey och vintersport

Mora är ju inte bara en sommardestination. Det finns också mycket att göra i Mora på vintern. Du kan åka långfärdsskridskor på Saxviken, Siljan eller Orsasjön. Du kan också åka längdskidor vid Mora skidstadion eller vid skidstadion Venjan. Eller varför inte köra Vasaloppsspåret? Vid Gopshusbacken finns dessutom några nerfarter för slalomåkning.

Hockey kan upplevas på hemmaarenan för Mora IK, Smidjegrav Arena. Arenan har också vissa tider öppet för allmänhetens åkning.

Mer att göra i Mora

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Mora utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag.

  • Golf kan spelas på Mora Golfklubb, som är en park- och skogsbana med 18 hål.
  • Kättboåsens fäbodar är en fäbod med mindre turistverksamhet.
  • Siljansringen (Siljan Geopark) är geologiskt intressant eftersom en meteorit slog ner här för 380 miljoner år sedan.
  • S:t Mikael och Draken är en staty på Kyrkogatan, gjord av Per Nilsson-Öst 1980.
  • Tingsnäsbadet är en badstrand vid Saxviken i centrala Mora.
  • Våmhus Gammelgård är en hembygdsgård vid Lintjärn i Våmhus.
  • Zorns gammelgård och Textilkammaren är ett friluftsmuseum vid Siljans strand en dryg kilometer från Zornmuseet.
  • Zornvandringen är är en 3,5 km lång promenadväg genom centrala Mora, i Anders Zorns fotspår.

Var kan man bo i Mora, eller stå med husbilen?

I Mora finns förstås flera olika boendealternativ, både i och runt orten. Ett alternativ är förstås att bo på First Camp Moraparken – Dalarna där du kan bo i campingfordon, tält, stuga, glampingtält eller hotell.

Om du reser med husbil kan du också stå kostnadsfritt på parkeringen i Nusnäs, utan service. Det finns också en ställplats vid Gesunda bystuga, söder om Mora, med fin utsikt över Siljan och Sollerön. Här finns servicehus med duschar och toaletter, samt WiFi och el på vissa av platserna.

gesunda bystuga ställplats
Ställplatsen vid Gesunda bystuga, söder om Mora

Mer att se och göra i närheten av Mora

Från Mora är det inte långt till mysiga lilla Orsa, där du kan njuta av camping, fika och vattenfall. Det är heller inte långt till Leksand, med sommarland och det intressanta besöksmålet Hildasholm, med guidade turer och trädgårdar. Runt Siljan hittar du dessutom den fina och populära orten Rättvik. Ytterligare ett förslag är att fortsätta till Malung, kanske för den Svenska dansbandsveckan, som arrangeras varje år vecka 29.

Gropen i Leksand
Gropen i Leksand, som är känd för sitt midsommarfirande

Fler tips på saker att göra i Mora?

Har du besökt Mora? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Mora? Berätta gärna!

Fakta om Mora i Dalarna

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Mora kommun
  • Läge: Mora ligger mellan sjön Siljan och Orsasjön, i Siljansbygden i Dalarna.
  • Folkmängd: Drygt 20 000 (2024)
  • Namnet: Namnet kommer från det dialektala ordet ”mor”, som på ett ungefär betyder ”sumpig skog”.
  • Orten är känd för: Dalahästar, Vasaloppet och konstnären Anders Zorn.

Historia i Mora

  • Tidig historia: Människor har bott i trakten sedan förhistorisk tid. Österdalälven fungerade som en bra kommunikationsled.
  • 1000-talet: Vid denna tid fanns en rik kultur, med pälsdjursjakt, myrmalmshantering och fiske.

1300- till 1400-talet

  • 1300-talet: En liten gråstenskyrka byggdes. Digerdöden drabbade hårt.
  • 1325: Vid denna tid nämns orten första gången i handlingar.
  • 1400-talet: Den äldre kyrkan revs och ersattes av nuvarande kyrka. I närheten av denna fanns platsen för Mora marknad (Johannesmarknad vid midsommar och kreatursmarknad i oktober).

1500- till 1600-talet

  • 1520: Gustav Vasa kom till Mora, på flykt undan de danska knektarna. han uppmanade Morakarlarna att resa sig mot den danska kungen. De tvekade och den blivande kungen fortsatte mot Norge. I Mora ändrade man dock uppfattning och två skidlöpare sändes ut och hann ifatt Gustav Vasa i Sälen. Han vände och i Mora startades upproret som störtade Kristian II som regent över Sverige.
  • 1600-talet: Häxprocesserna härjade i trakten.

1700- till 1800-talet

  • 1700-talet: Mora drabbades av missväxtår.
  • 1743: Dalupproret 1743 (stora daldansen) utbröt i Dalarna, på grund av allmogens missnöje med frihetstidens ”herreregering”.
  • Slutet av 1700-talet: Produktion startade av de berömda moraklockorna i byn Östnor utanför Mora.
  • 1838: Morastrand fick en ångbåtsbrygga.
  • Slutet av 1800-talet: Flera industrier tillkom i form av sågverk, mekaniskt snickeri och gjuteri, åkdonsfabrik med mera. Man tillverkade också symaskiner, vattenkranar och moraknivar.

1900-talet till nutid

  • 1922: Idén till Vasaloppet offentliggjordes i Westmanlands Läns Tidning den 10 februari 1922 av Anders Pers från Mora. Det första loppet gick den 10 mars samma år.
  • 1939: Zornmuseet stod klart, efter ritningar av Ragnar Östberg, arkitekten bakom Stockholms stadshus.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev