Vad kan man göra i Rättvik i Dalarna? Denna populära semesterort lockar massor av semesterfirare som vill uppleva härlig stämning vid Siljan, i kombination med hantverk, kultur och natur. Här hittar du alla våra bästa tips på saker att göra i Rättvik.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rättvik

Rättvik lockar många turister, och efter att ha åkt runt hela Siljan med husbil så upptäckte vi att det var här de var, husbilarna. Alltså, det finns ju husbilar överallt runt Siljan, men i Rättvik var det nästan trångt. Ibland kunde vi räkna till 14 husbilar på raken i den centrala rondellen, utan en enda personbil emellan …

Att göra i Rättvik i Dalarna

Rättvik ligger i den östra änden av Siljan, cirka 21 kilometer norr om Leksand.

Vad kan man göra i Rättvik?

Vad kan man då göra i Rättvik? Det finns en del att se och uppleva! Här är våra bästa tips på saker att göra i Rättvik samt i närområdet.

1. Promenera ut på Långbyggan

Långbryggan, som är hela 628 meter, är ett slags kännetecken för Rättvik. Bryggan byggdes redan 1895, både som en turistattraktion och som en ångbåtsbrygga. Att den är så lång har med istiden och meteoritnedslaget i Siljan att göra – det är nämligen väldigt långgrunt.

Det var ganska dåligt väder när vi var här, men annars kan det vara trevligt att promenera på bryggan. Det finns också en fin sandstrand precis intill.

Att göra i Rättvik i Dalarna - Långbryggan

2. Ät en Rättviks Glass

En annan sak som man vill göra i Rättvik är att äta en glass från Rättviks Glass. Vi är väldigt förtjusta i glass, så hann med att äta Rättviksglassen flera gånger runt Siljan. Mycket god och krämig! Favoritsmak för vår del blev ägglikör.

Att göra i Rättvik i Dalarna - Rättviks glass

3. Shoppa hantverk

Om du gillar hantverk så finns det en hel del av den varan i Rättvik. På torget i Rättvik hittar du ett timrat hus, med hantverksprodukter från Rättviks Hemslöjd och hantverkskooperativet Handslaget. Här kan du kika runt bland både traditionellt och nyskapande hantverk!

En annan plats är Dala Wärdshus Hantverksbyn där det finns hotell, restaurang och hemslöjdsbutik.

Att göra i Rättvik i Dalarna - hemslöjden

4. Besök kulturhuset och Rättviks konsthall

I centrala Rättvik, på Storgatan vid Enån, ligger Rättviks kulturhus. Det var inte öppet när vi var här, men här finns bibliotek, konsthall, naturmuseum och bildarkiv.

Att göra i Rättvik i Dalarna - kulturhuset

5. Shoppa tunnbröd på Rättviks tunnbrödsbageri

Rättviks tunnbrödsbageri var tyvärr stängt när vi var där, men det ser ut att vara väldigt charmig invändigt. Här bakas dagligen tunnbröd och tuttul (tunnbrödssmörgåsar på mjukt tunnbröd från Siljansbygden). Dessutom säljs andra lokalproducerade godsaker såsom ost och drycker.

Att göra i Rättvik i Dalarna - tunnbrödsbageriet

6. Njut av utsikten vid Vidablick

Vidablick är ett riktigt läckert ställe! Man får köra uppåt, uppåt för att komma hit med bilen, och väl där uppe finns ett 28 meter högt utsiktstorn. Platsen bjuder på en fantastisk utsikt över Siljan, oavsett torn eller ej. Här uppe finns också ett café, en hantverksbutik, minigolf och annat. Väl värt ett besök!

7. Åk slalom eller testa sommarrodel

På vintern kan man åka slalomskidor i Rättvik Slalombacke. Sommaren är eventuellt ännu roligare, då det erbjuds sommarrodel här. Nej, vi testade inte, men vi såg att det var mycket populärt!

Att göra i Rättvik i Dalarna - sommarrodel

8. Se Rättviks kyrka och kyrkstallar

Rättviks kyrka ligger vid Siljans strand och har anor från 1200-talet. I december 1520 kom Gustav Vasa hit och samlade allmogen på kyrkbacken, för att få hjälp att störta Kung Kristian. Senare, när Gustav Vasa rest vidare mot Mora, satte man stopp för den danska hären, och till minnet av detta har Vasastenen rests på Kyrkudden.

Kyrkan är fin inuti, men vi fascinerades allra mest av kyrkstallarna. Det finns sammanlagt 87 kyrkstallar, varav det äldsta är från 1400-talet.

kyrkstallar

9. Fika vid Rättviks Gammelgård

På Rättviks Gammelgård ligger det mysiga Kafé Nyfiket, där man kan äta lunch eller fika. På hembygdsgården finns också flera gamla fina hus, och just när vi var här höll en teatergrupp för fullt på att träna inför ett Emil i Lönneberga-spel.

10. Handla keramik hos Nittsjö Keramik

Nittsjö Keramik är ett krukmakeri med en 100-årig tradition, och därmed är det ett av Sveriges äldsta hantverksföretag. Det var mycket populärt att besöka butiken, där det också finns andrahandsförsäjning. Mycket fin keramik måste vi säga! Vi blev lite köpsugna men lät bli, eftersom vi inte har plats …

11. Se en konsert på Dalhalla

Dalhalla är en helt otrolig och mycket speciell arena som ligger i ett före detta kalkbrott, i skogen utanför Rättvik. Här arrangeras regelbundet olika konserter, ofta med stora både nationella och internationella artister.

Dalhalla

Vi fick möjlighet att gå på konsert här och se musikalen “We Will Rock You”, med låtar av Queen, framförda av bland annat Sarah Dawn Finer, Viktor Norén, Dotter, Anton Ewald och Alexander Lycke.

Föreställningen var riktigt bra, och allt som allt var det en fantastisk upplevelse! Lite trist att det till och från regnade, men så är det ju i Sverige. Man får förbereda sig med ordentliga kläder!

We will rock you - Dalhalla

12. Upptäck Springkällan

Efter konserten på Dalhalla fricampade vi en natt på en grusparkering i skogen, och nästa dag gav vi oss av på jakt efter “Springkällan”. År 1869 borrade man efter olja här. Någon olja hittade man inte, men istället råkade man borra in i en grundvattenreservoar med tryck. Vattnet sprutade rakt upp, och har fortsatt att spruta kontinuerligt ända sedan dess …!

Springkällan

13. Spana in Dalskåpsmuseet

Om du vill veta mer om Dalskåp kan du spana in Dalskåpsmuseet i Övre Gärdsjö. Museet ligger i Övre Gärdsjös gamla mejeri, och under högsäsong kan man pricka in öppettiderna, och följa med på guidad tur i museet. Man får inte fota inuti museet och vi valde bort detta stopp, men vi överlåter åt dig att kika in om du är nyfiken.

Att göra i Rättvik i Dalarna - Dalskåpsmuseet

14. Gör en utflykt till Styggforsen

Styggforsen ligger cirka 19 kilometer norr om Rättvik och är ett riktigt fint utflyktsmål. Det kändes inte som att det var så mycket vatten i forsen när vi var här, men omgivningarna är ändå väldigt dramatiska och vackra.

Styggforsen

Man kan gå en liten rundslinga runt fallet som är väldigt trevlig, och inte speciellt ansträngande.

Styggforsen

15. Gör en båttur på Siljan

Båten M/S Gustaf Wasa gör turer från flera orter längs Siljan, även från Rättvik. Med start i Rättvik kan man bland annat åka på lunchkryssningar, men vissa kvällar också på À la carte eller Räkkryssning.

16. Cykla Dalhallarundan

Dalhallarundan är en 26 kilometer lång runda som tar cirka 2-4 timmar att cykla. Turen startar vid Resecentrum och går bland annat förbi Dalhalla, Rättviks Gammelgård och Nittsjö keramik.

Dalhalla-rundan

17. Vandra i Siljansbygden

Om du gillar att vandra så finns det också olika möjligheter. Du kan till exempel gå Enåleden (4,5 kilometer), Strandvandring Vikarbyn – Rättvik (9 kilometer) eller Siljansleden (340 kilometer).

Att göra i Rättvik i Dalarna - vandra

Mer att göra i Rättvik för dig som gillar kultur och historia

Det finns förstås ännu mer att se och göra i Rättvik utöver våra tips. Här hittar du ytterligare några förslag för dig som är kultur- och historieintresserad.

  • Classic Car Week är en av Sveriges mest populära bilträffar. Under vecka 31 intas Rättvik av massor av veteranbilar.
  • Dala Choklad tillverkar produkter för hand, av fin belgisk choklad.
  • Furudalsbruk är en 300 år gammal bruksmiljö med boende, kultur och golf.
  • Kyrkbåten Sörbyggarn är en gammal kyrkbåt som ligger till beskådan under tak i centrala Rättvik.
  • Nostalgimuseet Minnesmaskinen visar upp 1950-talets leksaker och pojkrummets drömmar om mopeder och cyklar. 
  • Persborgs brygga är en fin gammal ångbåtsbrygga som kan hyras för olika evenemang.
  • Rättviks marknad brukar arrangeras på våren och på hösten, och lockar massor av människor.
Kyrkbåten Sörbyggarn
Kyrkbåten Sörbyggarn
Persborgs brygga
Persborgs brygga

Mer att göra i Rättvik för dig som gillar natur

Här hittar du ännu fler tips på saker att göra i Rättvik, som passar för dig som trivs i naturen eller gillar aktiva aktiviteter.

  • Bastuflotte med vedeldad bastu kan hyras året runt, för upp till 12 personer.
  • Fiska kan man göra, med fiskekort, i Rättvik-Boda fiskevårdsområde.
  • Golf kan du spela på Rättviks golfklubb eller Furudals Bruks golfklubb.
  • Kanot kan man paddla, kan hyras vid Stiftsgården, Furudals fritidsby, First Camp Siljansbadet eller Fist Camp Enåbadet.
  • Längdskidåkning på vintern, till exempel vid Jarlstugan där det finns spår av olika längd.
  • Långfärdsskridskor på vintern, kan hyras vid Stiftsgården.
Bastuflotte
Bastuflotte i Rättvik, som kan bokas året runt

Mer att göra i Rättvik med barn

För dig som reser med barn eller tonåringar finns förstås ännu fler förslag på saker att göra i Rättvik. Här hittar du några tips.

  • Badplatser finns många, til exempel Siljansbadet, Vikarbybadet, Furudalsbadet, Svartviksbadet och Orebadet.
  • Högt och Lågt är en klätterpark med nio höghöjdsbanor för hela familjen.
  • Karl-Tövåsens levande fäbod har anor från 1600-talet. Här finns djur och ibland arrangeras visningar.
  • Rättviks Gokartbana är med sina 1240 meter en av norra Europas längsta banor.
  • Travskolan i Rättvik anordnar hästrelaterade kurser för både stora och små.
Strand vid Långbryggan

Var kan man bo i Rättvik, eller stå med husbilen?

I Rättvik finns förstås flera olika boendealternativ, både i och runt orten. Det finns inte mindre än två First Camp-campingar: Enåbadet – Rättvik (vid den slingrande Enån) och Siljansbadet – Rättvik (vid Siljan).

Vi tog in på ställplats Rättviksgården, som har ett mycket bra och centralt läge. Vi tyckte dock att det var ganska dyrt (375 kronor/dygnet), med tanke på att platserna är trånga och att det finns mindre service än på en camping (el, soptömning samt toalett och dusch på vandrarhemmet). Det verkar också finnas en del andra mindre ställplatser här och där, som kan utforskas.

Rättviksgården ställplats
På ställplatsen Rättviksgården

Mer att se och göra i närheten av Rättvik

Från Rättvik är det inte långt till Leksand, med sommarland och det intressanta besöksmålet Hildasholm. Runt Siljan kan du också besöka charmiga Orsa och dalahästarnas hemort Mora, där du inte vill missa att göra ett besök i den intressanta Zorngården.

Leksand
Leksand

Fler tips på saker att göra i Rättvik?

Har du besökt Rättvik? Har du kanske ännu fler förslag på vad man kan se och göra i Rättvik? Berätta gärna!

Fakta om Rättvik i Dalarna

  • Landskap: Dalarna
  • Län: Dalarnas län
  • Kommun: Rättviks kommun
  • Läge: Rättvik ligger i den östra änden av Siljan, cirka 21 kilometer norr om Leksand.
  • Folkmängd: Drygt 11 000 (2024)
  • Känt för: Rättvik är känt för Långbryggan, Rättviks marknad, Classic Car Week och Dalhalla. Johan Stiernhöök, som föddes i Rättvik 1596, har kallats “den svenska juridikens fader”.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev