Meny Stäng

Ny inredning i husbilen – design, hyllor och förvaring

Vi har massor av ny inredning i husbilen – allt från filtmattor på väggarna till olika smarta förvaringslösningar. Under flera månader har vi jobbat med att fixa i husbilen, och nu är det dags att visa!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Ny inredning i husbilen

Vi har haft vår husbil länge, i drygt femton år, och det är inte läge för oss att byta ut den. Då kan vi lika gärna fixa den så som vi själva vill ha den! Peter älskar att leka med design och eftersom husbilen under långa perioder är både vårt hem och vår arbetsplats, så är också praktiska lösningar viktiga för oss.

Vi har jobbat med inredning i husbilen sedan vi hämtade den från vinterförvaringen i våras – både när vi varit hemma och när vi varit ute på rull. Nu är vi klara med en hel del, så nu är det dags att visa allt vi gjort!

FREEDOM

Nya fönster i husbilen

En av de mest nödvändiga sakerna vi fixat i husbilen i år är att vi satt in fyra nya fönster. Dessa var helt enkelt slut på olika sätt – väldigt repiga eller omöjliga att öppna. En taklucka splittrades i tusen bitar när Peter skulle putsa försiktigt på den med en trasa …

Fönstren beställde vi från Campingvaruhuset och Peter bytte på egen hand, ibland med lite assistans av mig (Helena).

Byta fönster
Här har vi precis tagit bort det gamla fönstret bak.
Fönster
Ett nytt fönster är på väg upp.

Tapetsering med filtmatta

Det största projektet Peter drog igång i våras var att tapetsera hela husbilen invändigt med en filtmatta. Väggar och tak var slitna, och vi saknade samtidigt en lite mer ombonad känsla. Sagt och gjort! Peter måttade väggar och tak och beställde hem rullar med filtmattor online.

Vi kan erkänna att det var mycket jobb. Varje bit måste måttas ut och så måste håligheter skäras ut för fönster, elluttag och lampor. Vi limmade upp en bit i taget, ett stycke varje dag under många dagar …

Ny inredning i husbilen

I taket var det extra knepigt att sätta upp mattan, men Peter hittade ett sätt där han först skruvade upp mattan med korta skruv, innan han limmade bit för bit. Det tog ett gäng veckor, men till slut blev det klart!

Nu har vi en blandning av mörkrött, ljusgrått och trä invändigt i husbilen. Lakanen med husbilar är förstås från vår webbutik.

Ny inredning i husbilen

Texter på skåpen

Peter älskar design och får konstant allehanda idéer. Ibland säger jag (Helena) nej, men om jag inte säger nej så händer saker … oftast innan jag vet ordet av. “Vore det inte kul med ordet freedom på olika språk, på skåpen?”, undrade Peter.

“Kanske det” mumlade jag, utan att tänka så mycket mer på saken. Två dagar senare låg texterna redo att hämtas upp på närmaste utlämningsställe … Undrar du vad det står? Det står freedom. Det enda du kan fundera över är på vilket språk det står.

Ny film på kylskåpet

När vi ändå höll på tyckte Peter att vi kunde ändra färg på kylskåpet. Varför inte svart? Han köpte en svart film, med lite textur, på Bauhaus som han klistrade upp. Vips så hade vi ett svart kylskåp!

Ny inredning i husbilen

Ny färg på dörren

“Är det inte lite tråkigt med en vit dörr?” tyckte Peter plötsligt en dag. Det hade jag inte funderat över …

Dörren

Han sprejade dörren grå. Sedan ångrade han sig. Nästa dag var den svart.

Nya draperier

Vi hade bruna draperiet framför sängarna (som vi sydde 2009). Dags att förnya! Nu ville vi ha en ljusare färg. Vi köpte långa ljusa draperier på Ikea, som vi klippte ner i mindre bitar och fållade med kantbant.

stryka
Peter stryker på kantband på de nya draperierna
draperier
Ett av draperierna är på plats, framför den ena sängen

Nya hyllor och krokar i köket

Köket i husbilen är viktigt för Peter, och han har ägnat en hel del tid och energi åt att fundera över hur han kan förbättra det och göra det mer användarvändligt. Det blev en hängare med krokar från Ikea, en liten hylla för disksvampar (också Ikea, men Peter fick utgå från en större hylla som han sågade sönder) samt en hållare för mobiltelefonen, från Biltema. Mobiltelefonen vill han ha framför sig i köket för att kunna kika på recept och annat.

Ny inredning i husbilen

Det blev också en liten knivmagnet från onlinebutiken Temu samt ett ställ för diskmedel och diskborste. Ja, här var Peter igång igen och sågade sönder en lite större produkt från Ikea …

knivmagnet

Peter har också länge önskat sig en liten “avlastningshylla” på platsen mellan köket och sittgruppen. Till slut fastnade han för en fotohylla på Biltema, och det blev riktigt bra! Här brukar han ställa ifrån sig saker medan han lagar mat.

Ny inredning i husbilen

Vi passade också på att fixa lite inuti köksskåpen, med nya svarta förvaringslådor från Ikea, och klisterlappar så att man hittar lite lättare …

Ny inredning i husbilen

Ny förvaring i badrummet

Slapp badrummet undan en makeover? Inte då! Vi hittade en tvålpump samt en “förvaringslåda” på Clas Ohlson, vilka vi satte fast med silikon. I lådan förvarar vi tandborstar, tandkräm och liknande.

Ny inredning i husbilen

Peter fixade också två svarta lister, från Bauhaus, som han fäste framför de öppna hyllorna mellan badrumsskåpen. På det sättet kan vi ha saker liggande där, även när vi kör.

badrumsskåp

Förra året rev vi för övrigt duschen, och byggde en garderob med lådor i stället. Man kan fortfarande tvätta sig i badrummet. Duscha gör vi på ställplatser och campingar.

Ny förvaring runt om i husbilen

Vi har över huvud taget satsat mycket på hylllor och förvaring i husbilen. Samma fotohylla som vi satte upp i köket satte vi upp mellan “extrasoffan” och fönstret. Nu kan man lägga ifrån sig saker där, såsom vantar, mobiltelefon, nycklar …

hylla

Vi har också skaffat några olika former av väggförvaring i tyg. Den ljusa förvaringsfickan kommer från Ikea, och den svarta har vi beställt online från Temu. Vi har också satt upp krokar för flugsmälla, både innanför dörren och i “sovrummet”.

Nya eluttag

Det har också blivit fler eluttag! Vi har nu två stora grenuttag vid matbordet, som vi brukar dölja bakom gardinen. Det ena funkar när vi är inkopplade på el. Det andra funkar när vi fricampar och använder invertern, som alltså omvandlar 12 volt till 220.

grenuttag

Vi har också fått upp några extra grenuttag i sovrummet, så att man enkelt kan ladda mobiltelefonen där.

eluttag

Nytt i köksskåpen

Det har inte bara blivit ny inredning i husbilen, utan också en del nytt i köksskåpen! Vi har länge letat efter nytt “porslin” (eller melamin snarare) och till slut hittade ett litet restlager som såldes ut på restauranggrossisten Martin & Servera. Det var inte direkt billigt, men vi älskar dessa tallrikar och skålar!

Melamin

Nya kaffemuggar hittade vi på ICA Maxi. Fina och prisvärda! Det finns tallrikar och skålar i melamin där också, men det hade vi ju redan införskaffat …

kaffemuggar melamin

Ny inredning i husbilen … blir det ännu mer?

Vi är vädligt nöjda med all ny inredning i husbilen! Blir det mer? Ja, det står fortfarande en del på önskelistan … Våra bodelsbatterier laddar tyvärr snabbt ur, trots att de är nya. Kanske förstördes de när generatorn gick sönder? Litiumbatterier och solceller skulle vara trevligt … Förhoppningsvis kan vi ordna det i framtiden, så att vi kan fricampa mer!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev