Meny Stäng

Stockholm med utländska gäster – våra bästa tips

Annons

Vi har besökt Stockholm med utländska gäster, och bjuder nu på våra bästa tips. Våra sydafrikanska vänner, Henri och Michelle, besöker oss just nu i Sverige, och vi reser runt i landet i vår husbil. Vi startade resan i Stockholm, där vi bor.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Stockholm med utländska gäster

Har du besökt Stockholm med utländska gäster någon gång? Vi funderade en hel del innan Henri och Michelle kom hit. Vad skulle vi välja att visa? Man vill ju visa upp fina, intressanta och genuina platser, utan att det blir för stressigt eller tröttsamt.

Vi hade själva en otroligt fin resa i Sydafrika när vi besökte våra vänner i deras land. Nu var det vår tur att ”bjuda tillbaka”. Här är de platser som vi valde att ta med våra gäster till.

1. Det egna området

Bor du själv i Stockholm? Då är det ju förstås trevligt att ta med dina utländska gäster hem till dig, och visa upp ditt område. När man är på besök i ett annat land är det ju ofta fantastiskt att få bli hembjuden och se lite mer av det vardagliga livet.

Vi bor ju i en husbåt, så vi visade upp vårt hem, där det bland annat blev bad. Det blev också promenad i både Solna och på Kungsholmen, samt lite svensk mat hemma hos oss. Vad vi bjöd på? Det blev bland annat rimmad lax med dillstuvad potatis samt hemlagade köttbullar med potatismos och lingon. Mycket uppskattat!

2. Gamla stan

Ett ”måste” att göra i Stockholm med utländska gäster är förstås att besöka Gamla stan. Detta är ju de mest historiska delarna av huvudstaden, och gränderna är dessutom otroligt charmiga och fina.

Man kan passa på att lära sig lite historia och samtidigt shoppa, fika eller äta på någon av alla restauranger. Eller varför inte besöka det kungliga slottet? Vi såg lite av vaktavlösningen, och våra vänner gjorde dessutom flera shoppingfynd.

3. Strandvägen och Djurgården

Om det är fint väder är det väldigt trevligt att promenera längs med Strandvägen fram till Djurgården. Här kan man se de vackra fasaderna vid Strandvägen, alla båtar och alla mysiga uteserveringar. För vår del blev det en glass samt ett helt gäng fotostopp.

Stockholm med utländska gäster

När man väl kommer fram till Djurgården finns det massor av museer att välja bland, liksom restauranger och andra nöjen.

4. Vasamuseet

Vi valde att ta med våra sydafrikanska vänner till Vasamuseet, som känns som en av de ”viktigaste” sevärdheterna i Stockholm. Att man kunnat bärga detta stora och fantastiskt utsmyckade fartyg, och att det fortfarande är i så pass fint skick, är helt otroligt efter 333 år på havsbotten.

Det är fascinerande att se skeppet i hela dess mäktiga storlek, men det är också intressant att ta del av de fina utställningarna, där man kan lära sig om livet för skeppsbyggarna, sjömännen, kvinnorna och alla andra på tiden då det begav sig.

Vasaskeppet

Vi passade på att se den film som visades och som berättar om Vasa-skeppet. Filmen ges olika klockslag, på olika språk, så det är en bra idé att spana in tidsschemat för önskat språk. Vi såg filmen på engelska och det gav en riktigt bra introduktion och känsla för allt museet berättar om. Både vi och våra sydafrikanska vänner uppskattade filmen.

5. Abba The Museum

Vi valde också att ta med våra vänner till Abba The Museum i Stockholm. Abba är ju omåttligt stora och populära runt om i världen, och Michelle hade dessutom Abba-tema på sin 50-årsfest hemma i Sydafrika. Så vad kunde passa bättre än ett besök på här?

Stockholm med utländska gäster - Abba the Museum

Abba-museet är riktigt snyggt utformat och tar med en på en resa från den svenska folkparkskulturen och genom hela Abbas hisnande karriär, inklusive de stora musikalerna med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus.

Överallt i museet hör man Abbas musik och här och var kan man också interagera genom att dirigera eller kliva upp på scenen. ”Walk In, Dance Out” skriver museet, och så är det. Ända sedan besöket här har vi gått och trallat på Abba-låtar … Väl värt ett besök tyckte vi alla!

Stockholm med utländska gäster - Abbamuseet

6. Historiska museet

Eftersom våra sydafrikanska vänner är intresserade av historia valde vi också att göra ett besök på Historiska museet. Observera att vi inte besökte alla museer på samma dag, vilket hade blivit lite för mycket om man ska orka ta till sig det som visas upp.

Vi gillar Historiska museet, och inte minst den långa historiska tidslinjen som man kan följa i golvet. Även våra utländska gäster uppskattade det här museet.

Stockholm med utländska gäster – hur upplevdes besöket?

Så, hur upplevdes besöket i Stockholm av våra sydafrikanska vänner? De uttryckte att de upplevde Stockholm som otroligt fint och väldigt välordnat, och de överraskades av hur mycket vatten det finns i staden.

Flera gånger sa de ”Var är alla människor?”, men när vi kom till Djurgården upptäckte vi att det trots allt finns en del människor i vår kära huvudstad …

Stockholm med utländska gäster – några fler förslag

Vad kan man mer göra i Stockholm med utländska gäster? Oftast har man ju begränsat med tid, och man måste välja bland godbitarna. Vad man ska välja beror förstås på väder och årstid, men också på gästernas intressen. Här är ytterligare några förslag på vad man kan hitta på.

Båttur i Stockholms skärgård

En båttur i Stockholms skärgård kan vara ett fantastiskt sätt att uppleva Stockholm på sommaren. Det finns massor av olika turer att välja på, till exempel till Fjäderholmarna, Vaxholm eller Sandhamn.

Drottningholms slott

Drottningholms slott är inte bara vackert och fascinerande, utan också upptaget på Unescos världsarvslista. Här kan man besöka slottsträdgården och följa med på guidad visning.

Amfibiebussen Ocean Bus

Amfibiebussen Ocean Bus är ett annorlunda och roligt sätt att uppleva Stockholm. Fordonet går först på land och åker därefter rakt ner i vattnet. Guidning sker på engelska (80 procent) och svenska (20 procent).

Skansen

Om du vill uppleva Stockholm med utländska gäster är det förstås också ett alternativ att besöka Skansen. På Skansen kan man se traditionella nordiska byggnader och djur samt lära sig om kultur och traditioner.

Fler museer

Utöver de museer vi tipsat om här finns det förstås många fler museer i Stockholm. Du kan välja och vraka utifrån intressen. Läs gärna vår guide över museer i Stockholm.

Drottningholms slott
Drottningholms slott i Stockholm

Ännu fler tips på saker att göra i Stockholm med utländska gäster

Vill du ha ännu fler tips på saker att göra i Stockholm med utländska gäster? Nedan hittar du fler artiklar med tips till vår huvudstad. Har du kanske också förslag eller erfarenheter? Berätta gärna i en kommentar!

Stockholm med utländska gäster

Prenumerera på vårt nyhetsbrev