Vilka svenska maträtter har vi bjudit våra utländska gäster på? Våra sydafrikanska vänner Henri och Michelle har upptäckt Sverige tillsammans med oss i vår husbil, och det har blivit ett helt gäng middagar. Så, vad har vi bjudit på, och vad tyckte de om den svenska maten?
Innehållsförteckning
Vad tyckte våra vänner om svensk mat och svenska maträtter?
Peter älskar att laga mat och ville framför allt bjuda våra sydafrikanska vänner på svenska maträtter, även om vi också har varvat med lite mer internationell mat. Betyget har varit överväldigande. Henri och Michelle har gång på gång sagt att detta är den bästa maten de ätit på en resa någonsin, och de är väldigt beresta, så det är förstås helt fantastiskt att få höra!
De upplever för övrigt att utbudet i de svenska mataffärerna är väldigt bra, och att det finns stor variation av fisk och skaldjur (medan de upplever att utbudet av bra kött är större i Sydafrika). De uppskattar bland annat den svenska yoghurten, de svenska kanelbullarna och det stora utbudet av lax.
1. Rimmad lax med dillstuvad potatis
Den första kvällen lagade Peter rimmad lax med dillstuvad potatis. Detta var väldigt gott och mycket uppskattat av våra gäster. Kanske till och med en av resans favoriträtter!
2. Kalkonbröst med två såser
Dagen efter lagade Peter en rätt som blivit en favorit hemma hos oss: kalkonbröst med potatismos och två såser, i form av apelsinsås och plommonkompott. Dessutom serverade han picklad rödlök till detta. Också detta blev en favorit, och då inte minst Peters krämiga potatismos med äggulor och västerbottensost!
3. Köttbullar med rårörda lingon
Därefter var det dags för en riktig svensk klassiker: hemlagade köttbullar på blandfärs med gräddsås, potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka. Detta blev så uppskattat så vi fick göra en önskad repris senare under resan!
4. Laxgratäng med kokt potatis
En kväll lagade Peter laxgratäng, som han serverade tillsammans med kokt potatis och haricot verts. I gratängen var det bland annat kräftstjärtar, creme fraiche, färskost, grädde och riven västerbottenost. Uppskattat av alla! Man kan köpa lax i Sydafrika också, men det är dyrt och finns inte överallt.
5. Torskrygg med kantareller
En annan kväll bjöd på torskrygg lagad i sous vide. Detta serverade Peter tillsammans med blomkålsmos, smörstekta kantareller, baconlindad sparris och sojabönor. Våra sydafrikanska vänner hade aldrig ätit kantareller förut, men tyckte mycket om dessa.
6. Lasagne
Lasagne är väl knappast en traditionell svensk rätt, men inte desto mindre är det ju en populär maträtt. Peter gjorde en hemlagad variant i husbilens ugn och serverade tillsammans med en grönsallad. Så gott att vi alla glömde att fotografera!
7. Oxfilé med ugnsbakade rotfrukter
Ibland är det gott med en rejäl köttbit! Peter lagade oxfilé i sous vide och serverade med ugnsbakade rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka, lök och hela vitlökar). Det hela serverades tillsammans med en hemlagad rödvinssås, som Peter hade gjort tidigare och som vi hade i frysen.
Denna rätt uppskattades av alla! Våra sydafrikanska vänner, som är vana att äta kött i stort sett varje dag, tycker kanske dock att kött generellt sett är bättre hemma i Sydafrika. Kött och grillat är en stor grej där!
8. Biff Rydberg
Den bit oxfilé som vi köpte räckte till middag för två dagar. Dag nummer två blev det Biff Rydberg, det vill säga oxfilé, råstekt potatis och lök i bitar tillsammans med rå äggula och senapsvisp. Lite persilja på toppen! Detta gillades av alla, även om den råa äggulan väckte lite förvåning.
9. Fiskgryta med paprikaaioli
En kväll blev det fiskgryta, som baserades på en hemlagad buljong på räkskal. Grytan innehöll bland annat hälleflundra, lax, räkor, krossade tomater och vitt vin. Till detta serverades en hemgjord aioli smaksatt med grillad paprika. Lite bröd och ost var gott till!
10. Renskav med kantareller och lingon
En riktigt svensk rätt som vi ville bjuda på var renskav med lingon. Grytan innehöll bland annat renskav, kantareller, lök och grädde. Till detta serverades kokt potatis, råröda lingon och grönsaker. Detta gick hem, även om renköttet kanske inte toppade listan på favoriträtter.
11. Skaldjursfrossa
När vi besökte Smögen passade vi på att köpa skaldjur: krabba, havskräftor, räkor, ostron och Skagenröra. Detta serverades tillsammans med bröd, ost och hovmästarsås. Henri (som är väldigt förtjust i ostron) älskade ostronen, men våra utländska gäster blev inte lika förtjusta i svenska räkor som vi är. Hovmästarsåsen fick däremot tummen upp!
12. Kycklinggratäng med ris
Som avbrott mot de klassiskt svenska smakerna lagade Peter en kväll en kycklinggratäng med minimajs, paprika, vitlök, curry, mango chutney, sambal oelek och grädde. Detta serverades med ris och en grönsallad. Denna rätt ska jag (Helena) be honom laga igen!
13. Laxfärsbiffar med krossad potatis
En maträtt som vi tycker mycket om, och som också uppskattades mycket av våra gäster, är laxfärsbiffar. Dessa lagar Peter genom att mixa färsk lax, lök, timjan, dill, äggula och rivet citronskal. Han steker sedan biffarna, och det som blir över passar perfekt att äta kallt dagen efter på en macka.
Biffarna serverades med krossad potatis (Peter kokar fast potatis, krossar dem till hälften, strör över västerbottenost och kör in en stund i ugnen) och baconlindad sparris. En väldigt uppskattad middag!
14. Lammfilé med ugnsbakad potatis
En kväll blev det lammfilé, som Peter lagade i sous vide. Denna serverades med ugnsbakad potatis, stekta champinjoner och hemlagad viltsås. Gott och uppskattat av alla!
15. Falukorv och isterband med potatismos
Falukorv och isterband är klassiska svenska korvar. Vi serverade både två vid samma måltid, tillsammans med ärtor och potatismos. Detta blev väl knappast favoriten (förutom potatismoset som blev en superfavorit!), men båda korvarna fick godkänt.
16. Abborre med kokt potatis
Abborre är Peters favoritfisk och vi svängde förbi Sjötorp där vi handlade frysta byxade filéer. Peter tog bort benen och gratinerade fisken tillsammans med grädde, dill och vitt vin. Detta serverade vi med kokt potatis. En maträtt som alla tyckte mycket om!
17. Svenska tacos
Vi berättade om konceptet med ”svenska tacos”. Tacos är förstås inte svenskt från början, men det har ju utvecklats en slags svensk variant, som dessutom blivit traditionell på fredagar. Efter att vi berättat om detta önskade sig våra sydafrikanska vänner ”taco-fredag”. Sagt och gjort! Detta fixade vi och det blev mycket uppskattat!
Förrätter och smårätter
Toast med löjrom
När vi fortfarande var hemma i husbåten serverade vi en löjromstoast till förrätt. Rostat vitt bröd, rödlök, smetana och löjrom! Denna lilla rätt blev mycket uppskattad.
Räksmörgås
När vi var i Smögen testade vi på en klassisk räksmörgås samt en smörgås med gravad lax och hovmästarsås. Räkorna blev bara måttligt uppskattade, men lax-mackan gillades ordentligt!
Räksoppa
Som förrätt till abborren bjöd Peter på hemlagad räksoppa, som han lagat på räkskal och bland annat fänkål, lök, cayennepeppar, konjak och grädde (och som vi förvarade i husbilens frys).
Vid servering la han snabbstekt spetskål, filead tomat och några skalade räkor i botten på en djup tallrik, och därefter hällde han upp soppan vid bordet. Gott, även om svenska räkor som sagt inte blev favoriten.
Sill och potatis
Vi serverade sill och potatis som förrätt en dag. Vi ”förvarnade” att det eventuellt kan vara svårt att tycka om, ifall man inte är van, och räknade med att våra vänner bara skulle ta varsin pytteliten bit. De tog dock flera bitar var, och sa att det var betydligt godare än vad de förväntade sig. Skåne-akvaviten slank också ner utan problem. Denna gillades!
Blodpudding med bacon och lingon
En annan lite ”udda” rätt som vi valde att servera som en extrarätt var blodpudding. Våra sydafrikanska vänner var minst sagt tveksamma (inte minst efter att vi berättat om ingredienserna) men mot förmodan åt de varsin helt bit. Bättre än väntat, var betyget.
Fetaostkräm med melon
En eftermiddag serverade Peter en liten ”mellanrätt” bestående av fetaostkräm toppad av vattenmelon, färsk basilika, hackade pinjenötter, balsamico och honung. Inte så svenskt kanske, men uppskattat av alla!
Snacks
Torkat renkött
Vi bjöd också på lite olika snacks under resan. När vi var i Stockholm köpte vi en bit torkat renkött, som vi skar upp i tunna skivor. Detta gick hem, även om våra vänner tycker att sydafrikansk ”biltong” (torkat kött) är bättre. Och ja, vi kan hålla med om att det torkade köttet i Sydafrika är mycket bra!
Älgkorv
När vi besökte Glasrikets älgpark i Småland köpte vi med oss några älgkorvar, som vi provade en kväll. Dessa var goda, och även om de kanske inte bjöd på någon smaksensation så var det roligt att prova.
Grovt bröd, messmör och kaviar
Grovt bröd finns att köpa även i Sydafrika, men utbudet är större i Sverige. Våra sydafrikanska vänner fastnade för danskt rågbröd, som de gillade mycket och som vi åt till frukost varje dag.
Vi introducerade självklart kaviar på tub, även om vi vet att det kan vara svårt att tycka om. Responsen blev 50/50. Michelle gav tummen upp och Henri gav tummen ner.
En annan sak som vi passade på att prova var messmör. Peter åt detta när han växte upp men jag (Helena), som växte upp i Skåne, hade aldrig provat. Detta var alltså en nyhet för tre av oss. Våra sydafrikanska vänner kommenterade att de tyckte att det liknade ”Dulce de leche” och Michelle var nog den av oss som var mest förtjust.
Sötsaker
Glass
Det har också blivit en hel del sötsaker under resan, och inte minst glass som vi alla fyra är förtjusta i. Glass är förstås inte specifikt för Sverige, men den svenska glassen fick med beröm godkänt.
Glass med hjortonsylt
Vi serverade också vaniljglass med hjortronsylt en dag. Henri, som är den som uppskattar bär och frukt, tyckte att detta var mycket, mycket gott!
Marabou choklad
En annan favorit blev Marabou choklad och våra sydafrikanska vänner hälsar ”bättre än Lindt”!
Polkagrisar
Vi provade även polkagrisar när vi var i Gränna. Detta var kanske inte favoritgodiset för någon av oss egentligen, men det hör ju till att äta när man är i Gränna. Ibland är det platsen och situationen som gör upplevelsen!
Summa summarum: Svenska maträtter som vi bjudit våra utländska gäster på
Detta var alltså de svenska maträtter som vi hann med att bjuda våra utländska gäster på. Det var roligt att få bjuda på våra traditionella rätter, och det var väldigt roligt att det uppskattades. Vad brukar du bjuda på när du får gäster från utlandet?
Gyllin Eva säger:
Vem hade kunnat motstå den menyn 😍 jag kan gärna vara med i en testpanel 😁
Här i sydöstra Småland skulle man välja öländska kroppkakor med lingon, raggmunkar med fläsk, isterband med dillstuvad potatis och rödbetor.
11 augusti 2024 — 8:38
Helena säger:
Raggmunk med fläsk är gott!! 🙂 Inget vi är vana att laga dock, så det gav vi oss inte på … 😉
12 augusti 2024 — 12:55
4000mil säger:
Så roligt att läsa om era utländska gäster och vad de tycker om allt. Ni har verkligen ”utsatt”dem! 😂
Blodpudding och kavjar älskar jag själv men skulle aldrig ha vågar bjuda på. 😅
11 augusti 2024 — 8:43
Helena säger:
Ja, en och annan ”specialitet” blev det … 😉 Blodpuddingen serverade vi dock bara som en ”provbit” före middagen … 😉
12 augusti 2024 — 12:56
Birgitta säger:
Mums vilken klass på maten ni bjudit på blev så sugen på allt.
Peter får gärna ge receptet på dom två såserna till kalkonbröstet.
Tack på förhand💞
11 augusti 2024 — 8:44
Helena säger:
Peter gör lite olika (typ ”på känn”) så vi har inga exakta recept, men här är på ett ungefär:
Plommonkompott: Hacka färska plommon och koka i kastrull med socker och vatten. Häll i en skvätt konjak. Man kan också ha i lite rivet apelsinskal, smör, salvia och rosmarin.
Apelsinsås: 5 dl vatten, 2 msk strösocker, 2 msk vitvinsvinäger, lite kycklingfond, 2 dl pressad apelsin, rivet apelsinskal från 2 apelsiner, 1 tsk ingefära, 2 tsk maizena, lite smör. Detta ska koka en kvart, 20 minuter, ska koka ner till hälften så det blir mer koncentrerat.
12 augusti 2024 — 13:03
Christian säger:
Wow, ambitiöst! Låter härligt att vara gäst hos er!
11 augusti 2024 — 10:33
Helena säger:
Ja, ha la en hel del tid på matlagning … 😉
12 augusti 2024 — 13:03
Anonym säger:
Så roligt att läsa vad ni bjudit på. Måste lära mig att använda husbilsugnen mer.
11 augusti 2024 — 11:37
Helena säger:
Vi älskar vår husbilsugn och använder den mycket! Perfekt till gratänger, ugnsbakade rotfrukter och mycket annat!
12 augusti 2024 — 13:04
Monica säger:
Wow vilken mat ni bestod era gäster med. Tillagat i husbil dessutom! Imponerande. Skulle aldrig i livet servera blodpudding dock, det finns inte på kartan med inälvs- eller blodmat hos oss. Mat med lingonsylt tycker jag är mycket konstigt också och äter aldrig. Sill vet vi att utlänningar har svårt för så jag skulle inte chansa men däremot tipsar jag om gubbröra som alltid går hem! Mannerström har bästa receptet där. Pröva också Sandefjordsås (norsk så det är ”nästansvenskt”)nästa gång till fisk – det är en given succé! Pannkakor är ju också svenskt tycker jag, precis som våfflor och där passar ju sylt bra. Om man inte gör crèpes förstås! Kräftor fanns väl inte att tillgå tänker jag men det ju annars en rolig svensk tradition med snapsen och västerbottenpajen. Men jag skulle varit mer än nöjd som gäst med denna otroligt fina mat! Chapeau för kocken!
11 augusti 2024 — 12:31
Helena säger:
Ja, nästan alla rätterna är tillagade i husbil (förutom de tre första som vi gjorde hemma i båten). Blodpudding serverade vi mer som en intressant ”prova på”-grej, det var bara en ”extrarätt” och inte middag, det hade vi inte heller velat servera faktiskt … Likadant gjorde vi med sillen … Gubbröra är ett bra förslag!! Sandefjordssås låter också intressant, det ska vi kolla upp! Vi funderade på att fixa en kräftskiva, men eftersom skaldjur inte var så väldigt uppskattat (särskilt inte oskalade och ”naturella”) så valde vi att hoppa över det. Håller annars med om att det är en kul grej!!
12 augusti 2024 — 13:07
Monica säger:
Sandefjordsås är en relativt ny upptäckt för mig. Superenkel: lika delar vispgrädde, crème fraîche och smör. Smälts men kokas inte och smöret klickas i sist i omgångar under omrörning som vid majonnästillagning. Sist toppar man med rödkornig kaviar på burk och klippt gräslök. Kalorier ja, men det får man ju unna sig ibland. En garanterad succé varje gång till fisk och god ny eller fast potatis och en fräsch sallad bredvid. Mer behövs inte. Med gubbröra är det samma sak: folk äter som galningar!
Jag gör också en variant på gravlax i färdiga skivor. Lägg upp dem skiva bredvid skiva på tallrik. Lägg finhackad purjo- eller rödlök ovanpå tillsammans med kapris. Inte för mycket, inte för lite. Ringla en god olivolja ovanpå och dra över ett varv med pepparkvarnen. Machesallad, haricots verts eller broccoli vid sidan av och en urgod förrätt är klar!
12 augusti 2024 — 14:27
Jonathan Gharbi de mare säger:
Tacksam guide för oss som funderar på vad vi kan göra när besökare frågar om svensk mat ! Matnyttigt 😜! Kalkon med apelsin o plommonkompott blir det i dagarna !
11 augusti 2024 — 14:17
Helena säger:
Det finns en hel del svensk god mat att servera! 🙂
12 augusti 2024 — 13:09
I Monica säger:
Fantastiskt vilken kock Peter är! Tror restaurang på däck i husbåten skulle vara fullsatt jämt😊.
Förr pysslade jag med egen buljong på räkskal också och annat lite tidsödande men det orkar jag inte idag. Maten ser toppengod ut och så mycket jobb. Skönt de verkat bli glada och ni med förstås som fick äta den.
Blodpudding går helt bort hos oss liksom lever och liknande, lever som djurens reningsorgan och så äta, nej. Men det såg jag inte ni hade. Svärmor bjöd gärna på lever och så väluppfostrad jag är åt jag men undrade när det blev om och om igen.
Ser så så fint ut allt, bra du/ni fotat för tror jag fattar recepten utifrån det. Ni är jätteduktiga som reseledare👍.
En annan Monica, ja du ser på e-posten.
11 augusti 2024 — 15:29
Helena säger:
Ja, maten tog en del tid, men oftast tycker Peter om att stå och pyssla i köket, i varje fall om det finns tid 🙂 Blodpudding var ju lite en ”bubblare” som vi mest serverade som en intressant prova på-grej (dvs det var inte den dagens middag). Roligt att du gillar våra foton! 🙂
12 augusti 2024 — 13:11
JoY säger:
Med dom bilderna blir jag sugen på allt, låter väldigt gott. Kanske det blir en receptsamling framöver.
11 augusti 2024 — 20:31
Helena säger:
Ja, gott var det! Och ja, det kanske vi borde satsa på vid tillfälle 😉
12 augusti 2024 — 13:12
BP säger:
WOW, dregel, dregel. Vilken lyxmat ni bjöd era gäster på. Peter är en absolut masterchef och förtjänar några stjärnor i Michelinguiden. Och att laga dessa underbara maträtter i en husvagn med begränsat utrymme är ännu häftigare.
Lite roligt att ni ”vågade” bjuda Michelle och Henri på falukorv, Isterband och blodpudding (tre rätter som inte är lyxmat). Det var modigt gjort. Och torkat renkött som är så himla god, men sällan uppskattas av andra än svenskar.
Och då det är kräft- och surströmmingstider så återstår nog att ni bjuder också på dessa delikatesser. Gissar dock att ni avstår från surströmming;-)
11 augusti 2024 — 20:47
Helena säger:
Ja, lite modiga kände vi oss nog när vi bjöd på falukorv och blodpudding, hehe. Surströmming äter vi inte själva, så det bjuder vi inte på (och kanske lite väl utamanande … ;)). Kräftskiva skulle vara kul, men eftersom skaldjur inte var det mest uppskattade (särskilt inte med skal och ”naturell”) så avstod vi från att att fortsätta på den banan 😉
12 augusti 2024 — 13:15
Lena - gott för själen säger:
Jag är så imponerad över er ambitionsnivå! Inte minst alla dessa fantastiska rätter tillagade i husbilen dessutom. Kul att de faktiskt verkar ärliga. Det hade ju inte varit så trovärdigt om de tyckte att prick allt var ”jättegott”.
Kram Lena
12 augusti 2024 — 9:32
Helena säger:
Ja, bra reflektion! Håller med om att det hade varit konstigt om de älskat precis allt 😉
12 augusti 2024 — 13:17
Anna Nilsson Spets säger:
Imponerande matsedel, vad duktig Peter är. Fast blodpuddingen kan jag vara utan.
12 augusti 2024 — 19:41