Meny Stäng

17 svenska maträtter som vi bjudit våra utländska gäster på

Annons

Vilka svenska maträtter har vi bjudit våra utländska gäster på? Våra sydafrikanska vänner Henri och Michelle har upptäckt Sverige tillsammans med oss i vår husbil, och det har blivit ett helt gäng middagar. Så, vad har vi bjudit på, och vad tyckte de om den svenska maten?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Vad tyckte våra vänner om svensk mat och svenska maträtter?

Peter älskar att laga mat och ville framför allt bjuda våra sydafrikanska vänner på svenska maträtter, även om vi också har varvat med lite mer internationell mat. Betyget har varit överväldigande. Henri och Michelle har gång på gång sagt att detta är den bästa maten de ätit på en resa någonsin, och de är väldigt beresta, så det är förstås helt fantastiskt att få höra!

De upplever för övrigt att utbudet i de svenska mataffärerna är väldigt bra, och att det finns stor variation av fisk och skaldjur (medan de upplever att utbudet av bra kött är större i Sydafrika). De uppskattar bland annat den svenska yoghurten, de svenska kanelbullarna och det stora utbudet av lax.

Michelle, Henri och Peter, vid frukostbordet på en camping

1. Rimmad lax med dillstuvad potatis

Den första kvällen lagade Peter rimmad lax med dillstuvad potatis. Detta var väldigt gott och mycket uppskattat av våra gäster. Kanske till och med en av resans favoriträtter!

2. Kalkonbröst med två såser

Dagen efter lagade Peter en rätt som blivit en favorit hemma hos oss: kalkonbröst med potatismos och två såser, i form av apelsinsås och plommonkompott. Dessutom serverade han picklad rödlök till detta. Också detta blev en favorit, och då inte minst Peters krämiga potatismos med äggulor och västerbottensost!

3. Köttbullar med rårörda lingon

Därefter var det dags för en riktig svensk klassiker: hemlagade köttbullar på blandfärs med gräddsås, potatismos, rårörda lingon och inlagd gurka. Detta blev så uppskattat så vi fick göra en önskad repris senare under resan!

4. Laxgratäng med kokt potatis

En kväll lagade Peter laxgratäng, som han serverade tillsammans med kokt potatis och haricot verts. I gratängen var det bland annat kräftstjärtar, creme fraiche, färskost, grädde och riven västerbottenost. Uppskattat av alla! Man kan köpa lax i Sydafrika också, men det är dyrt och finns inte överallt.

5. Torskrygg med kantareller

En annan kväll bjöd på torskrygg lagad i sous vide. Detta serverade Peter tillsammans med blomkålsmos, smörstekta kantareller, baconlindad sparris och sojabönor. Våra sydafrikanska vänner hade aldrig ätit kantareller förut, men tyckte mycket om dessa.

6. Lasagne

Lasagne är väl knappast en traditionell svensk rätt, men inte desto mindre är det ju en populär maträtt. Peter gjorde en hemlagad variant i husbilens ugn och serverade tillsammans med en grönsallad. Så gott att vi alla glömde att fotografera!

7. Oxfilé med ugnsbakade rotfrukter

Ibland är det gott med en rejäl köttbit! Peter lagade oxfilé i sous vide och serverade med ugnsbakade rotfrukter (potatis, morötter, palsternacka, lök och hela vitlökar). Det hela serverades tillsammans med en hemlagad rödvinssås, som Peter hade gjort tidigare och som vi hade i frysen.

Denna rätt uppskattades av alla! Våra sydafrikanska vänner, som är vana att äta kött i stort sett varje dag, tycker kanske dock att kött generellt sett är bättre hemma i Sydafrika. Kött och grillat är en stor grej där!

8. Biff Rydberg

Den bit oxfilé som vi köpte räckte till middag för två dagar. Dag nummer två blev det Biff Rydberg, det vill säga oxfilé, råstekt potatis och lök i bitar tillsammans med rå äggula och senapsvisp. Lite persilja på toppen! Detta gillades av alla, även om den råa äggulan väckte lite förvåning.

9. Fiskgryta med paprikaaioli

En kväll blev det fiskgryta, som baserades på en hemlagad buljong på räkskal. Grytan innehöll bland annat hälleflundra, lax, räkor, krossade tomater och vitt vin. Till detta serverades en hemgjord aioli smaksatt med grillad paprika. Lite bröd och ost var gott till!

10. Renskav med kantareller och lingon

En riktigt svensk rätt som vi ville bjuda på var renskav med lingon. Grytan innehöll bland annat renskav, kantareller, lök och grädde. Till detta serverades kokt potatis, råröda lingon och grönsaker. Detta gick hem, även om renköttet kanske inte toppade listan på favoriträtter.

11. Skaldjursfrossa

När vi besökte Smögen passade vi på att köpa skaldjur: krabba, havskräftor, räkor, ostron och Skagenröra. Detta serverades tillsammans med bröd, ost och hovmästarsås. Henri (som är väldigt förtjust i ostron) älskade ostronen, men våra utländska gäster blev inte lika förtjusta i svenska räkor som vi är. Hovmästarsåsen fick däremot tummen upp!

12. Kycklinggratäng med ris

Som avbrott mot de klassiskt svenska smakerna lagade Peter en kväll en kycklinggratäng med minimajs, paprika, vitlök, curry, mango chutney, sambal oelek och grädde. Detta serverades med ris och en grönsallad. Denna rätt ska jag (Helena) be honom laga igen!

13. Laxfärsbiffar med krossad potatis

En maträtt som vi tycker mycket om, och som också uppskattades mycket av våra gäster, är laxfärsbiffar. Dessa lagar Peter genom att mixa färsk lax, lök, timjan, dill, äggula och rivet citronskal. Han steker sedan biffarna, och det som blir över passar perfekt att äta kallt dagen efter på en macka.

Biffarna serverades med krossad potatis (Peter kokar fast potatis, krossar dem till hälften, strör över västerbottenost och kör in en stund i ugnen) och baconlindad sparris. En väldigt uppskattad middag!

14. Lammfilé med ugnsbakad potatis

En kväll blev det lammfilé, som Peter lagade i sous vide. Denna serverades med ugnsbakad potatis, stekta champinjoner och hemlagad viltsås. Gott och uppskattat av alla!

15. Falukorv och isterband med potatismos

Falukorv och isterband är klassiska svenska korvar. Vi serverade både två vid samma måltid, tillsammans med ärtor och potatismos. Detta blev väl knappast favoriten (förutom potatismoset som blev en superfavorit!), men båda korvarna fick godkänt.

16. Abborre med kokt potatis

Abborre är Peters favoritfisk och vi svängde förbi Sjötorp där vi handlade frysta byxade filéer. Peter tog bort benen och gratinerade fisken tillsammans med grädde, dill och vitt vin. Detta serverade vi med kokt potatis. En maträtt som alla tyckte mycket om!

17. Svenska tacos

Vi berättade om konceptet med ”svenska tacos”. Tacos är förstås inte svenskt från början, men det har ju utvecklats en slags svensk variant, som dessutom blivit traditionell på fredagar. Efter att vi berättat om detta önskade sig våra sydafrikanska vänner ”taco-fredag”. Sagt och gjort! Detta fixade vi och det blev mycket uppskattat!

Förrätter och smårätter

Toast med löjrom

När vi fortfarande var hemma i husbåten serverade vi en löjromstoast till förrätt. Rostat vitt bröd, rödlök, smetana och löjrom! Denna lilla rätt blev mycket uppskattad.

Räksmörgås

När vi var i Smögen testade vi på en klassisk räksmörgås samt en smörgås med gravad lax och hovmästarsås. Räkorna blev bara måttligt uppskattade, men lax-mackan gillades ordentligt!

Räksoppa

Som förrätt till abborren bjöd Peter på hemlagad räksoppa, som han lagat på räkskal och bland annat fänkål, lök, cayennepeppar, konjak och grädde (och som vi förvarade i husbilens frys).

Vid servering la han snabbstekt spetskål, filead tomat och några skalade räkor i botten på en djup tallrik, och därefter hällde han upp soppan vid bordet. Gott, även om svenska räkor som sagt inte blev favoriten.

Sill och potatis

Vi serverade sill och potatis som förrätt en dag. Vi ”förvarnade” att det eventuellt kan vara svårt att tycka om, ifall man inte är van, och räknade med att våra vänner bara skulle ta varsin pytteliten bit. De tog dock flera bitar var, och sa att det var betydligt godare än vad de förväntade sig. Skåne-akvaviten slank också ner utan problem. Denna gillades!

Blodpudding med bacon och lingon

En annan lite ”udda” rätt som vi valde att servera som en extrarätt var blodpudding. Våra sydafrikanska vänner var minst sagt tveksamma (inte minst efter att vi berättat om ingredienserna) men mot förmodan åt de varsin helt bit. Bättre än väntat, var betyget.

Fetaostkräm med melon

En eftermiddag serverade Peter en liten ”mellanrätt” bestående av fetaostkräm toppad av vattenmelon, färsk basilika, hackade pinjenötter, balsamico och honung. Inte så svenskt kanske, men uppskattat av alla!

Snacks

Torkat renkött

Vi bjöd också på lite olika snacks under resan. När vi var i Stockholm köpte vi en bit torkat renkött, som vi skar upp i tunna skivor. Detta gick hem, även om våra vänner tycker att sydafrikansk ”biltong” (torkat kött) är bättre. Och ja, vi kan hålla med om att det torkade köttet i Sydafrika är mycket bra!

Älgkorv

När vi besökte Glasrikets älgpark i Småland köpte vi med oss några älgkorvar, som vi provade en kväll. Dessa var goda, och även om de kanske inte bjöd på någon smaksensation så var det roligt att prova.

Grovt bröd, messmör och kaviar

Grovt bröd finns att köpa även i Sydafrika, men utbudet är större i Sverige. Våra sydafrikanska vänner fastnade för danskt rågbröd, som de gillade mycket och som vi åt till frukost varje dag.

Vi introducerade självklart kaviar på tub, även om vi vet att det kan vara svårt att tycka om. Responsen blev 50/50. Michelle gav tummen upp och Henri gav tummen ner.

En annan sak som vi passade på att prova var messmör. Peter åt detta när han växte upp men jag (Helena), som växte upp i Skåne, hade aldrig provat. Detta var alltså en nyhet för tre av oss. Våra sydafrikanska vänner kommenterade att de tyckte att det liknade ”Dulce de leche” och Michelle var nog den av oss som var mest förtjust.

Sötsaker

Glass

Det har också blivit en hel del sötsaker under resan, och inte minst glass som vi alla fyra är förtjusta i. Glass är förstås inte specifikt för Sverige, men den svenska glassen fick med beröm godkänt.

Glass med hjortonsylt

Vi serverade också vaniljglass med hjortronsylt en dag. Henri, som är den som uppskattar bär och frukt, tyckte att detta var mycket, mycket gott!

Marabou choklad

En annan favorit blev Marabou choklad och våra sydafrikanska vänner hälsar ”bättre än Lindt”!

Polkagrisar

Vi provade även polkagrisar när vi var i Gränna. Detta var kanske inte favoritgodiset för någon av oss egentligen, men det hör ju till att äta när man är i Gränna. Ibland är det platsen och situationen som gör upplevelsen!

Summa summarum: Svenska maträtter som vi bjudit våra utländska gäster på

Detta var alltså de svenska maträtter som vi hann med att bjuda våra utländska gäster på. Det var roligt att få bjuda på våra traditionella rätter, och det var väldigt roligt att det uppskattades. Vad brukar du bjuda på när du får gäster från utlandet?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev