Hur är det att besöka Sala silvergruva? Gruvan, som var i drift mellan 1400-talet och tidigt 1900-tal, är idag ett stort besöksmål. Vi besökte gruvan för 15 år sedan, och nu var det dags för ett nytt besök.
Innehållsförteckning
Sala silvergruva
Sala silvergruva är en nu nedlagd gruva, som var i drift från 1400-talet och ända fram till 1908. Idag kan man som besökare få gå ner i gruvan, och lära sig mer om hur livet som gruvarbetare var förr i tiden …
Sala silvergruva ligger i Sala i Västmanland.
Sala silvergruva – med lång historia
Sala silvergruva var aktiv under en mycket lång period, och hade storhetstider på 1500-talet, 1600-talet och 1800-talet. Under de bästa åren producerades 3–5 ton silver per år och totalt utvanns mer än 450 ton silver och omkring 40 000 ton bly.
Drottning Christinas schakt var i slutet av 1600-talet världens djupaste. Carl XI:s schakt blev senare ännu djupare, och nådde ner till 318,6 meter, alltså nästan lika djupt som Eiffeltornet är högt!
Att vara gruvarbetare var däremot knappast någon dans på rosor. Gruvarbetarna arbetade under jord 10 till 12 timmar per dag, sex dagar i veckan. Arbetet var dessutom tungt, hårt och farligt!
Att besöka Sala silvergruva – ovan jord
När du ska besöka Sala silvergruva kan du, om du vill, börja ovan jord. Det finns olika utställningar, och vi började med att kika på en tillfällig och charmig utställning med olika porträtt av drottning Kristina, gjorda av olika lokala konstnärer.
Vi spanade sedan en utställning om gruvan och dess historia. Utställningen var ganska enkel i sitt utförande, men vi fick oss en del intressant fakta till livs. Bland annat blev vi imponerade av den svenska gruvdriften, ur ett europeiskt perspektiv.
Att besöka Sala silvergruva – under jord
Sedan var det dags för höjdpunkten – att besöka Sala silvergruva under jord! Vi var här för 15 år sedan, och då fick man ta en hiss ner i i Knektschaktet, till 155 meters djup. Det var fascinerande, som vi minns det, och där nere fanns också ”gruvsviten”, där det var möjligt att boka en övernattning.
Hissen får tyvärr inte användas längre, efter att ha blivit utdömd säkerhetsmässigt, och måste ersättas. Detta innebär, vad vi förstår, stora kostnader och det verkar fortfarande hänga i luften hur det hela ska lösa sig. Förr eller senare kommer en ny hiss!
I väntan på en ny hiss får man vackert promenera ner via trappor, men bara till 60 meters djup, vilket innebär 370 trappsteg i vardera riktning. På vissa tidpunkter arrangeras guidade turer, men det vanligaste är att man bokar en ”timeslot” då man går ner utan guide.
Man börjar med en säkerhetsgenomgång ovan jord, och därefter går man ner på egen hand. Guider står dock på varje våningsplan – beredda att berätta om gruvan, på svenska eller engelska.
Guiderna var kunniga och engagerade, och sammantaget blev det ett både spännande och intressant besök i gruvan.
Förresten så ska vi inte klaga på trapporna. Förr i tiden fick gruvarbetarna ta sig ner via en korg som hissades upp och ner i schaktet. Oftast åkte de inte så där fint som killen på bilden, utan de stod på kanten, och när de skulle av fick de svinga hinken och sedan hoppa …
Service vid gruvan
Det finns en restaurang vid gruvan, Konstmästargården, där du hittar husmanskost och traditionella bakverk.
Det finns parkering för både bilar och husbilar vid gruvan, men ingen specifik ställplats. För övernattning med husbil eller husvagn tipsar gruvan om Sofielund, Väsby Kungsgården eller Silvköparen. Vi har inga erfarenheter av dessa platser utan fortsatte själva till Bredsands camping i Enköping.
Mer att se och göra i närheten av Sala silvergruva
När du är nöjd med att besöka Sala silvergruva vill du kanske fortsätta turistandet? Vi kan rekommendera ett besök i fina Västerås, med bland annat Anundshög, Tidö slott, Strömsholms slott och Vallby friluftsmuseum. Om du istället är på väg norrut, mot Dalarna, kan du starta med ett besök i Borlänge.
Har du besökt Sala silvergruva?
Har du besökt Sala silvergruva? Hur var din upplevelse? Berätta gärna!
Fakta om Sala silvergruva
- Landskap: Västmanland
- Län: Västmanlands län
- Kommun: Sala kommun
- Läge: Sala silvergruva ligger på Drottning Christinas väg 9A i Sala kommun i Västmanland.
- Läs mer: Du hittar mer info på gruvans webbplats.
Att besöka Sala silvergruva – öppettider och priser
- Öppettider: För gruvvisningar – se kalendern på gruvans webbplats för lediga visningar.
- Priser: Området ovan jord är kostnadsfritt att besöka. Gruvbesök på egen hand kostar 295 kr/vuxen och 225 kr/barn 5-15 år (2024).
Att besöka Sala silvergruva – bra att veta
- Dessa kan följa med ner i gruvan: Man måste klara att gå i trappor för att kunna besöka gruvan (fram tills dess att det finns en ny hiss). Det är 370 steg i vardera riktning. Turerna passar från 5 år eller äldre. Små barn som inte kan gå själva måste sitta fastspända i bärstol eller bärsele.
- Kläder: Det är kallt och fuktigt i gruvan, så du bör ha varma kläder och rejäla skor.
- Tillgänglighet: Tills den dag en ny hiss finns kan gruvan endast besökas av personer som klarar att gå i trappor.
- Parkering: Parkering finns innan du kommer till gruvans område. Här finns plats för bilar, husbilar och bussar.
- Mat och dryck: Restaurang Konstmästargården erbjuder mat och bakverk.
- Boende: Det finns en Bed & Breakfast som heter Marketenteriet.
Monica säger:
Fint där och intressant besöksmål. Dottern var där i fredags så jag har nytagna foton. Där vi har stugorna på landet så berättas hur människorna både där och i orten intill åkte till gruvjobb i Sala för att överleva när inte gårdarna gav tillräckligt. Tror med häst och vagn i fem mil.
Och min tandläkare i Stockholm berättade plötsligt att de hade vinterfest i gruvan som tradition. Trodde jag inte var möjligt. Och Vallby som ni rekommenderar är väldigt fint och intressant också.
Men kul att se era foton och så har jag dotterns med. Tror vi får göra ett besök snart och inte bara rensa i trädgården när vi är där.
Heby tegelbruk med museum är väldigt fint också med Fridas park efter ån med så fina skulpturer av Sonja som nu är död, hennes mans kont finns i museet, han målade. ÅC Danell.
18 augusti 2024 — 12:59
Helena säger:
Intressant att höra hur det var förr! Inte lätt många gånger! Tack också för tips om fler platser i området!
18 augusti 2024 — 19:25
Madhu Pandey säger:
Seems really interesting place to visit. How far is it from Stockholm or Umeå? I would really appreciate your reply.
21 augusti 2024 — 18:38