Meny Stäng

Fakta om Finland – 30 saker du (kanske) inte visste

Annons

Fakta om Finland bjuder vi på idag! Vårt grannland bjuder på allt från spännande historia till världsledande företag och en del mer udda företeelse. Visste du detta?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Fakta om Finland

Finland har landgränser till sina nordiska grannländer Sverige och Norge där ländernas gränser möts vid Treriksröset i norr. Finland delar även landsgräns med Ryssland och havsgräns med Estland och Åland.

1. Finländsk bastu är känt i hela världen

I Finland är det norm att ha en bastu i huset … och att hoppa i en sjö efter bastubadet. Antalet bastur i Finland ligger på cirka två miljoner. Det är inte illa för en befolkning på 5,3 miljoner! Det finns till och med en bastu på Burger King och i pariserhjulet i Helsingfors.

Finland är känt för sina basturitualer och -traditioner. Bli inte orolig om din finländska vän försiktigt börjar slå dig med en björkkvist, det är deras sätt att förbättra din cirkulation. Rulla i snön eller kasta dig i en iskall sjö efteråt. Välkommen till Finland!

Fakta om Finland

2. Finland hade kungadöme i två månader

Efter århundraden av svenskt och ryskt styre blev Finland en självständig stat 1917. Konungariket Finland bildades kort därefter i ett försök att ge Finland en egen monarki, men den varade i mindre än ett år på grund av det finska inbördeskriget och början av första världskriget. Prins Fredrik Karl av Hessen nominerades till Finlands första kung, men avsade sig tronen efter bara två månader. Finland har sedan dess förblivit en konstitutionell demokrati.

Fakta om Finland på FREEDOMtravel.se

3. Åland tillhör Finland

Det självstyrande och svenskspråkiga öriket Åland tillhör Finland. Öriket är inte bara vackert, utan också en demilitariserad zon, vilket innebär att det inte får finnas någon militär aktivitet. Åland år stifta egna landskapslagar, har en egen flagga, egna frimärken, egna registreringsskyltar och en egen polis.

Fakta om Finland

4. Marimekko är från Finland

Marimekko är baserat i Helsingfors och är ett textil- och kläddesignhus som är globalt känt för sina färgglada tryckta tyger. Armi Ratia, Marimekkos grundare, förbjöd blommönster på Marimekko 1964, eftersom hon anåg dessa klyschiga och att designers inte kunde skildra blommor bättre än naturen. 

Maija Isola, då en av företagets huvuddesigners, gjorde uppror och skapade en hel samling popkonstinspirerade blommiga mönster. Ratia kunde inte tacka nej och valde till slut åtta mönster från Isolas kollektion, inklusive Unikko, som fortsätter att tryckas till denna dag.

Fakta om Finland

5. Fakta om Finland – landet har världens största skärgård

Det är lätt att förstå varför finländarna älskar att ta sig till stugor vid sjöar och öar, det finns så många av dem och många är otroligt vackra. Finland slår världsrekord för flest sjöar i ett enskilt land, med cirka 188 000 stycken, och även världens största skärgård utanför Åbo med 20 000 fina öar som du kan besöka.

FREEDOMtravel.se

6. Sveaborg föll efter förräderi

År 1748, när Finland var en del av Sverige, började bygget att försvara sig mot öst i form av borgen Sveaborg. Borgen tog 40 år att bygga och här fanns bland annat kyrka, torrdocka, skeppsvarv och fångläger. Vid den ryska belägringen av Sveaborg 1808, försvarades fästningen av cirka 7 000 man och 2 000 kanoner på den 110 skepp starka skärgårdsflottan. Sveaborg var ointaglig!

De ryska belägrarna kom som mest upp i 6 500 man med 59 kanoner, och efter några månaders belägring och sparsam beskjutning kapitulerade den intakta fästningen som utgjorde nyckeln till Finland. Fästningens kommendant, vice amiralen Carl Cronstedt har gått till historien som en av Sveriges största landsförrädare genom tiderna när han öppnade dörrarna till ryssen utan anledning. Idag heter borgen Suomenlinna (Finlands borg).

Fakta om Finland

7. Tomten bor i Rovaniemi

Trots den rådande myten att tomten bor på Nordpolen är hans officiella hem faktiskt Rovaniemi, Lappland. Santa Claus Village är ett av Finlands mest populära turistmål och tar emot över en halv miljon besökare varje år. Postkontoret tar emot mer än 700 000 barnbrev till tomten varje jul från 198 länder.

Konstnären Haddon Sundblom (1899-1976), med rötter på den åländska ön Föglö, är för övrigt känd för att ha skapat bilder av jultomten för Coca-Cola på 1930-talet.

Fakta om Finland

8. En dag för misslyckanden finns i Finland

Finland skapade en misslyckandedag 2010. Det låter verkligen udda, men det finns poänger. Många saker har utvecklats tack vare sånt som först sågs som ett misslyckande. Genom att minska stigmat kring misslyckanden kan man bli mindre rädd och våga satsa mer. Dagen infaller varje år den 13 oktober.

Fakta om Finland

9. Lakrits är populärt

Finland är känt för sin ”besatthet” av saltlakrits. Du kan till exe pel hitta choklad med lakritsfyllning och glass med lakritssmak. Om du gillar lakrits är Finland rena himmelriket!

10. Du hittar Annorlunda sporter i Finland

Finland är värd för ett helt gäng udda tävlingar såsom frubärning, mobilkastning, myggjakt, träskfotboll, världsmästerskap i luftgitarr och gummistövelkastning.

Det frubärande världsmästerskapet varje år i Sonkajärvi är precis vad det låter som. Makar bär sina fruar i en av tre accepterade positioner runt en hinderbana i hopp om att vinna första pris – hans frus vikt i öl. 

Denna säregna finländska tradition går tillbaka till 1880-talet, och över hela Finland hittar du män som tränar – ja, tränar – för denna udda sport.

11. Finlands flagga representerar snö och vatten

Författaren, historiker, poeten och Finlands sagofarbror Zacharias Topelius föddes 1808, under den tid då Ryssland styrde Finland, och var en stark förespråkare för Finlands självständighet. I hans gamla hem utanför Jakobstad finns några av Finlands tidiga förslag hur en finländsk flagga skulle kunna se ut. Den vita bottnen sägs representera snö och det blå korset ägs representera vattendragen i ”Tusen sjöars land”.

Fakta om Finland
Tidiga förslag på flagga för Finland

12. Fakta om Finland – det finns 7 Unesco världsarv

Finland ståtar med sju Unesco världsarv

  • Soumenlinna (Sveaborg)
  • Gamla staden i Raumo
  • Petäjävesi gamla kyrka
  • Verla träsliperi och pappfabrik
  • Kvarken skärgård
  • Sammallahdenmäki
  • Struves meridianbåge

13. Iittala glas kommer från Finland

Historien om Iittala började för 140 år sedan, när glasbruket grundades 1881 i byn Iittala, av smålänningen Petrus Magnus Abramamson. Det var där Iittalas världsberömda designhistoria tog form. Fabriken är fortfarande i drift och har under åren arbetat med konstnärer som Alvar Aalto, Gunnel Nyman och Tapio Virkkala.

14. Finland var en del av Sverige i över 600 år

Finland var en del av Sverige i över 600 år, och Åbo var under denna tid Sveriges näst största stad efter Stockholm. Gustav Vasas son hertig Johan gifte sig med polska Katarina Jagellonica 1562, och de flyttade då till ”en plats i östra Sverige som kallades Finland”, närmare bestämt till Åbo slott.

Sverige förlorade Finland i slaget i Oravais i Österbotten år 1808 till kejsardömet Ryssland som styrde Finland från 1809-1917.

15. Mumintrollen är från Finland

Den svensktalande finländska författaren och illustratören Tove Jansson skapade Mumintrollen. Varelserna medverkade i nio böcker samt i bilderböcker, serier, TV-serier och filmer. I Nådendal håller nöjesparken Muminvärlden öppen dagligen från mitten av juni till mitten av augusti. Det blåbärsfärgade Muminhuset, där gästerna kan utforska alla fem nivåerna, är en av parkens främsta attraktioner.

Fakta om Finland

16. Finland andas rockmusik

Nattlivet i Finland är för dig som är ett fan av heavy metal-musik. Landet är känt över hela världen för sina stora bidrag till heavy metal-scenen. Flera av genrens mest kända band kommer faktiskt från Finland.

16. Samer bor i norra Finland

Finland är, tillsammans med Sverige, Norge och Ryssland, hem åt Europas enda urfolk, samerna. Samerna lever huvudsakligen i de norra delarna av landet och arbetar traditionellt med bland annat renskötsel. Idag bor runt 10 000 samer i Finland och deras nationaldag firas 6 februari.

18. Fakta om Finland – landet blev självständigt 1917

Mellan 1809 och 1917 var ”storhertigdömet Finland” – en autonom enhet inom det ryska imperiet, med den ryska tsaren som statschef. Denna epok slutade den 6 december 1917. Ryssland tog sin tid och erkände Finlands självständighet den 4 januari 1918. Finland har därmed bara varit självständigt i drygt 100 år.

19. Karelska piroger är den Finska nationalrätten

Karelska piroger (Karjalanpiirakka) är den finska nationalrätten och kommer från området Karelen i östra Finland. Det är piroger med fyllning av ris, potatis eller morötter i rågdeg, och serveras gärna med lite smör eller äggsmör till.

20. Europas längsta gräns ligger i Finland

Gränsen mellan Finland och Ryssland är en av Europas längsta mellan två nationer – totalt 1 340 kilometer, som skär från norr till söder genom en hel del obebodd skog. Denna gräns delar upp den traditionella regionen Karelen i två delar.

21. Finland är känt som världens lyckligaste land

När World Happiness Report rankar lyckonivåerna i världen hamnar Finland ständigt i topp. Landet är en nordisk väldärdsstat med världens största skärgård och 75 procent av ytan täckt av skogar. Finland är dessutom känt som ett säkert resmål och ett test visade att 11 av 12 förlorade plånböcker återlämnas till sina ägare.

22. Världens yngsta regeringschef från Finland

Finland skrev historia 1906 genom att vara det första europeiska landet som gav kvinnor rösträtt. Finland skapade senare rubriker för att ha den yngsta premiärministern, Sanna Marin. Bara 34, hon ledde en koalitionsregering, ledd kvinnor. Sanna var är inte bara den yngsta statsministern, hon var också världens yngsta regeringschef. 

23. Fakta om Finland – finländare anses tysta

Finländare är kanske inte de största på småprat, och tysta stunder i konversationer anses inte vara obekväma. Finländare tenderar däremot att mena vad de säger. Landets invånare är också kända för viss blygsamhet och självironisk humor.

24. I Finland finns en räv som antänder Norrsken

Norrsken kan ses i flera nordliga länder, bland annat i Finland. Lappland är en av de bästa områdena för att se norrsken, och till exempel anses Kilpisjärvi vara en bra plats.

Enligt finsk folktro orsakas norrskenet av en mystisk fjällräv som springer norrut. Han får himlen att antändas genom att röra vid bergen med sin päls.

Fakta om Finland

25. Nokia var världsledande med mobiltelefoner

Visste du att Nokia började som ett träsliperi år 1865? På 1960-talet blev gummi en attraktiv produkt och Nokia satsade på att tillverka gummistövlar och galoscher. På 1970-talet var Nokia med att skapa det nordiska mobilnätet och de första Mobira-telefonerna kom ut 1979.

Nokia skapade det första GSM-samtalet 1991, och det första satellitsamtal som gjordes 1994. Under hela 1990-talet var Nokia en världsledande telefontillverkare.

26. Finland är känt för sin spritkultur

Finland är känt för sin kärlek till vodka, och finländarnas inställning till alkohol kan sammanfattas i ett av deras egna idiom: ”en droppe kommer inte att döda dig och du kan inte drunkna i en hink”.

Det är svårt att tro idag, men Finland hade faktiskt ett alkoholförbud från 1919 till 1932. Passande nog har finländarna också ett ord för att dricka ensamma hemma i underkläderna utan avsikt att gå ut: Kalsarikännit.

27. Fakta om Finland – Sjusovardagen

Med anor från medeltiden – Sjusovardagen (Sleepy Head Day) kommer från den finska vidskepelsen att den sista som stiger denna dag skulle vara lat för resten av året.

På Sjusovardagen, den 27 juli, kastas den sista personen i huset som kommer upp ur sängen i en sjö, flod eller hav. I Nådendal är det ett fullfjädrat evenemang, där en finsk kändis ceremoniellt kastas i havet varje år.

28. Finland toppar listan över bästa utbildning

Finland har gång på gång toppat listor över bästa utbildningsländerna i världen. De flesta elever i Finland lämnar skolan med minst två språk, finska eller svenska samt engelska, och många väljer dessutom ett annat europeiskt språk. Finländska barn har dessutom gott om tid att idrotta, umgås och lära sig självständiga färdigheter. 

Fakta om Finland

29. Fazer choklad kommer från Finland

Karl Fazer, som föddes 1866 i Helsingfors, hade tidigt en dröm om att förändra världens smaker. Han utbildade sig tidigt, och vid 25 års ålder öppnade han ekonditori i Helsingfors.

Karl var även föregångare inom reklam redan på 1800-talet, och betalade för att marknadsföra Fazer på hästdragna spårvagnar i huvudstaden. Fazer har idag ett besökscenter där du kan handla produkter från Fazer och även gå en guidad tur.

Fakta om Finland

30. Fakta om Finland – Världens första Dykardräkt finns i Finland

“The Old Gentleman of Raahe”, är världens äldsta bevarade dykardräkt och finns i Brahestad i Finland. Dykardräkten är från tidigt 1700-tal och gjord av kalvskinn, som gjordes vattentätt med hjälp av fläskfett, tjära och beck. Man kröp in via ett hål i magen och fick luft genom rör av trä, som fästes i toppen av huvudet. Dykardräkten användes sedan för att exempelvis jobba med båtskrov.

Mer intressanta fakta om Finland

flera Mobilspel från Finland

  • Mobilspelsensationen Angry Birds startade i Finland. Spelets skapare Rovio Entertainment grundades av studenter 2003 och blev börsnoterat 2017 till en värdering av 1 miljard dollar.
  • Nokias Snake – utan tvekan det mest inflytelserika mobilspelet någonsin.
  • Clash of Clans är också från Finland.

Fakta om Finland – Är Finland Norden eller skandinavien?

En vanlig missuppfattning om Finland är att det är en del av Skandinavien. Finland ingår i Norden, tillsammans med Sverige, Norge, Danmark och Island. Landet är dock inte en del av Skandinavien, som endast utgörs av Sverige, Norge och Danmark.

Bra barnledighet i Finland

Enligt Visit Finland kan alla mammor stanna hemma med sina barn i ett år samtidigt som de får full lön eller förmåner. Det är också gratis att använda kollektivtrafiken i de flesta städer om du reser med barnvagn och barn. Finländarna erbjuder samma rätt till mamma- och pappaledighet till föräldrar som fattar egna beslut om att uppfostra sina barn.

Finlands största sjö Saimen med egen säl

Med en yta på 1 700 kvadratkilometer är sjön Saimen den största av Finlands sjöar. Sjön är hem för Saimenvikare, en säl som enbart finns i denna sjö. Sälen har levt här i 8 000 år och blev isolerade från andra sälarter efter istiden.

Fakta om Finland – Vad är Finlandssvenskar?

  • Finlandssvenskar är finländare som har svenska som modersmål.
  • Omkring 270 000 människor i Finland har svenska som modersmål och 25 000 av dem bor på Åland.
  • Finlandssvenskar som inte bor på eller runt Åland bor ofta i Åboregionen, sydvästra sidan av Finland samt i Österbotten.

Fästningen Bomarsund på Åland

  • Fästningen Bomarsunds på Åland började byggas 1832, på den tiden då Åland och Finland var en del av Ryssland. Imperiet Ryssland hade tänkt sig en nära utpost mot västvärlden men fästningen hann inte ens bli klar, innan den attackerades och förstördes av brittisk-franska trupper. 
  • Den 10 augusti 1854 gick 12 000 man och 80 krigsfartyg från England och Frankrike till anfall och tog över Bomarsund och sprängde fästingen.

Hesburger är finlands hamburgarkedja

Hesburger startade 1980 i Åbo med sin första restaurang. Idag har Hesburger cirka 490 restauranger varav 280 i Finland. Övriga länder är Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Ukraina och Tyskland.

Kaffevanor i Finland

Med ett genomsnitt på 12 kg per år dricker finländare mer kaffe per person än någon annan i världen.

    Finland är känt för Båtbyggare

    Inte bara alla vanliga motor och segelbåtar byggs i Finland utan även enorma kryssningsfartyg som Royal Caribbean är storkund i Finland. Till 2025 ska världens största kryssningsfartyg Icon of the Seas vara klart och sedan byggs flera systerfartyg i Åbo.

    Färgkoncernen Tikkurila är från Finland

    Tikkurila startade 1909 och blev Finlands största färgproducent. Med åren har Tikkurila köpt upp Alcro-Beckers i Sverige och ryska Tekc.

    Fakta om Finland – Smått och gott …

    Finland är överraskande banbrytande för en liten nation på runt 5 miljoner. Några fler uppfinningar med ursprung i Finland …

    • Räddningspulkan
    • Pulsmätaren
    • Linux OS
    • Skridskor
    • Angry Birds
    • Molotovcocktailen

    Finska akademiker får intressanta minnen

    Istället för examensmössan och klänningen får finska gymnasiestudenter istället en keps i sjömansstil vid sin examensceremoni, en tradition som går tillbaka till 1870. Doktorander har ännu mer tur; de får en hög hatt och en värja!

    Kända Sporter från Finland

    • Ishockey: De finska lejonen med flera kända spelare i NHL som Teemu Selänne, Jari Kurri, Saku Koivu, Jari Lehtonen, Esa Tikkanen
    • Längdåkning: Samppa Lajunen
    • Friidrott: Lasse Virén, Paavo Nurmi
    • Rally: Tommi Mäkinen
    • Formel 1: Kimi Räikkönen, Keke Rosberg

    Fakta om Finland – Kända Musikgrupper från Finland

    Här är det i första hand rock som gäller …

    • Lordi
    • Nightwish
    • Him
    • Apocalyptica
    • The Rasmus

    Finland byggde en fyr av misstag på den svenska sidan gränsen

    Den svensk/finska gränsen korsar rakt över en liten ö som heter Märket i Bottenviken, som utgör den västligaste punkten av finskt territorium. År 1885 byggde Finland (en då självstyrande del av Ryssland) av misstag en fyr på den svenska sidan av ön. Eftersom ön är obebodd ignorerades misstaget i 100 år. 1985 ändrades gränsen officiellt till en ovanlig S-form för att placera fyren på finländsk territorium.

    Några Michelinreatauranger i Finland

    • Smör i Åbo
    • Kaskis i Åbo
    • Vår i Borgå
    • Restaurang Palace i Helsingfors
    • Grön i Helsingfors

    Många nationalparker i Finland

    Finland har hela 41 vackra nationalparker som man kan stoltsera med. På med vandringskläderna och ge dig ut i det fria Finland!

    Mer fakta om Finland

    • Befolkning: 5,5 milj (2021)
    • Språk: Finska och svenska
    • Nationaldag: 6 december (självständighetsdagen 1917)
    • Styrelseskick: Republik
    • Parlament: riksdagen (200 platser)
    • Medlemskap i EU: 1 januari 1995
    • Medlemskap i Nato: 4 april 2023
    • Statsöverhuvud: President
    • Regeringschef: Statsminister
    • Yta: 338,430 kv2
    • Största sjö: Saimen
    • Högsta berg: Halde fjäll 1 324 m
    • Nationalfågel: Sångsvan
    • Ölsorter: Kahru, Koff, Sandells
    • Nationalhelgon: Biskop Henrik
    • Nobelpristagare: Martti Ahtisaari, Ragnar Granit, Bengt Holmström, Frans Eemil Sillanpää, Artturi Virtanen
    • Litteraturpristagare: Frans Eemil Sillanpää
    • Tonsättare: Johan Julius Christian Sibelius 1865-1957

    Prenumerera på vårt nyhetsbrev