Meny Stäng

Garden Route i Sydafrika – en vacker kuststräcka

Garden Route är en vacker kuststräcka i Sydafrika, som är mycket populär att följa med bil. Vi körde längs med denna väg under vår resa i Sydafrika, och här har vi sammanställt våra bästa tips för rutten.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Garden Route i Sydafrika

Garden Route är en vacker kuststräcka i Sydafrika, som sträcker sig från Mossel Bay (Mosselbaai) i väster till Storms River (Stormsrivier) i öster. Det är mycket populärt bland turister och semesterlediga att följa vägen med bil, för att upptäcka alla fina platser utmed sträckan.

Vi följde vägen från öster till väster under vår resa i Sydafrika, och flög senare tillbaka till området från Kapstaden, för att vara med om ett bröllop. Här presenterar vi vägen från väster till öster.

Garden Route i Sydafrika

Kapstaden och platser väster om Garden Route

Hur tar man sig till Garden Route? Det finns olika varianter, men det vanligaste är att flyga till Kapstaden och starta resan därifrån. Om du har tid att se och uppleva platser på vägen mellan Kapstaden och Garden Route finns det gott om fantastiska ställen att besöka:

Franschhoek
På vingården Dieu Donné Vineyards i Franschhoek

1. Mossel Bay

Vi gillade Mossel Bay! Denna fina kuststad ligger i den västligaste änden av Garden Route. Här kan man sola och bada vid fina sandstränder eller hänga på härliga uteserveringar. Våra favoriter blev Kaai 4 Braai, Oyster Bar och The Marbled Wagyu.

Det finns också ett intressant museikomplex här, i form av Dias Museum, där man bland annat kan se en fullskalig replika av det portugisiska fartyget Bartolomeu Dias, som år 1488 upptäckte södra Afrika. Dessutom kan du besöka fyren Cape Saint Blaze Lighthouse, eller varför inte prova att göra en egen gin på Cape Saint Blaze Artisanal Distillery?

Boende i Mossel Bay: Det finns många olika hotell och pensionat att välja bland i Mossel Bay. Vi bodde på Bar-T-Nique Guesthouse, vilket snarast kändes som ett litet hotell. Utmärkt läge, bra frukost och hjälpsam personal!

2. George

Från Mossel Bay är det inte långt till staden George. Vi hängde här i mer än en vecka, eftersom vi var bjudna på bröllop i George. Detta blev inte vår favoritdestination längs Garden Route, kanske för att staden ligger en bit från vattnet, men det finns ändå saker som är värda att uppleva här.

Det är bland annat populärt att köra den vackra vägsträckan The Seven Passes Drive samt att besöka Garden Route Botanical Garden och Outeniqua Transport Museum. Vi provade också på sporten “bowls” på Outeniqua Bowling Club. Den bästa upplevelsen för oss var dock kajakpaddling på Kaaimans Adventures i Wilderness, där man kunde paddla fram till ett gömt litet vattenfall.

Boende i George: Större delen av tiden i George bodde vi i ett hyrt hus, vilket passar utmärkt om man är flera och planerar att stanna lite längre. På natten efter bröllopet bodde vi på The Hawthorn Boutique Hotel, som var ett otroligt charmigt och fint boutiquehotell.

Avstickare från Garden Route: Oudtshoorn

Om du har tid att göra en avstickare från Garden Route är det definitivt värt att köra till Oudtshoorn. Denna ort bjuder på två stora sevärdheter: enorma droppstensgrottor samt den största koncentrationen av strutsar i världen. Grottan Cango Caves är väl värd ett besök, och här kan du följa med på guidad tur i de stora fascinerande grottsalarna.

Det finns flera strutsfarmar i och runt Oudtshoorn, och vi valde att besöka Safari Ostrich Farm, där man kan åka på guidad tur bland strutsarna med en traktorvagn. Både intressant och roligt! Det finns också restaurang och butik, där man kan köpa produkter av strutsskinn, strutsfjädrar eller strutsägg.

Boende i Oudtshoorn: Det finns många olika boendemöjligheter i Oudstoorn, och vi valde det alternativ som antagligen är mest udda. På Mount Noah Lodge kan man nämligen bo i en av flera båtar på land!

3. Knysna

Knysna, som uttalas “najsna”, är en riktigt trevlig ort längs med Garden Route. Här hittar du bland annat Knysna Heads, som kanske är den mest kända och mest ikoniska flodmynningen i Sydafrika. Dessa två “huvuden” är åtskilda av cirka 300 meter vatten och utgör uddarna på två halvöar som omsluter mynningen på Knysna River.

Du kan åka upp på den östra udden för att besöka East Head Viewpoint. Du kan också upptäcka Leisure Island, kryssa på Knysna Lagoon och shoppa vid Knysna Waterfront. Eller varför inte besöka Thesen Island, som är fylld av bostäder och kanaler?

Boende i Knysna: Man kan bo på många olika ställen i Knysna, men vi kan varmt rekommendera Aestas Bed & Breakfast, där vi bodde. Väldigt mysigt och personligt, med bra pris och bra läge!

4. Plettenberg Bay

Det vi uppskattade mest i Plettenberg Bay var Robberg naturreservat. Detta naturområde ligger på en utskjutande udde och bjuder på helt otroliga vyer. Man kan välja mellan olika långa leder och vi tog mellanleden (5,5 kilometer) vilken var helt fantastisk. Förutom utsikten bjuder vandringen på möten med sälar och fåglar, och vissa tider på året kan man också se valar.

I övrigt bjuder Plettenberg Bay på sådant som långa sandstränder, livliga marknader, intressanta konstgallerier och trevliga restauranger.

Boende i Plettenberg Bay: Vi hade egentligen bokat boende på Dolphin Circle Bed & Breakfast, men eftersom vi råkat boka fel månad (!) så fanns inget ledigt när vi kom fram. Det verkade dock vara ett centralt, trevligt och prisvärt alternativ! I sista sekund bokade vi en studiolägenhet i Whale Rock Guest House, vilket var helt ok, dock utan frukost.

5. Storms River och Tsitsikamma nationalpark

Garden Route avslutas i öster vid Storms River. Här hittar du Stormsrivier village, som kan fungera som utgångspunkt för olika äventyr, samt Tsitsikamma nationalpark. Detta naturområde är ett härligt utflyktsmål med stränder, restaurang och en vacker vandring längs med hängbroar.

Du hittar också flera olika vandringsleder, varav Otter Trail, som tar fem dagar att vandra, är den mest kända. Dessutom är det populärt att snorkla, dyka, paddla kajak och testa äventyrliga aktiviteter såsom “blackwater tubing” och “canopy tours”.

Boende i Storms River / Tsitsikamma nationalpark: I Stormsrivier village finns flera olika hotell. När vi var här bodde vi i våra vänners fantastiska sommarhus, som ligger i närheten. Vi har skrivit om att hyra hus vid Sydafrikas kust här.

Eersterivier strand

Öster om Garden Route

Vill du fortsätta äventyren öster om Garden Route? Då kan vi rekommendera att upptäcka de fina kuststäderna Jeffreys Bay och St Francis Bay, som bjuder på semesterkänsla med stränder, butiker och restauranger.

Om du åker inåt landet kan du ta dig till den charmiga och mycket speciella lilla byn Nieu-Bethesda, i halvökenområdet Karoo. Här hittar du bland annat Ugglehuset, en fascinerande sevärdhet fylld av konstverk, samt ett fossilcenter.

Jeffreys Bay
Jeffreys Bay, strax öster om Garden Route

Har du kört Garden Route i Sydafrika?

Har du kört Garden Route i Sydafrika? Eller skulle du vilja? Berätta gärna om dina erfarenheter eller tankar i en kommentar!

Fakta om Garden Route i Sydafrika

  • Land: Sydafrika
  • Region: Västra Kapprovinsen och Östra Kapprovinsen
  • Ände i väster: Mossel Bay (Mosselbaai)
  • Ände i öster: Storms River (Stormsrivier)
  • Väg: Garden Route följer vägen N4 mellan Mossel Bay och Storms River.
  • Orter längs vägen: Mossel Bay, George, Knysna, Plettenberg Bay, Stormsrivier village
  • Längd: Cirka 300 kilometer.
  • Att tänka på: Garden Route ligger i en relativt trygg och lugn del av Sydafrika, men man behöver ändå vidta vissa försiktighetsåtgärder. Undvik att köra när det är mörkt, göm undan värdesaker och fråga på hotell/pensionat var och när det är säkert att promenera.
  • Hitta boenden: Det finns gott om boenden längs vägen och det går utmärkt att välja “guest houses”, som är lite mindre och ofta personliga pensionat. Vi använde appen Booking och bokade någon dag i förväg.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev