Meny Stäng

Att göra i Uzbekistan – 30 sevärdheter och upplevelser

Annons

Vad kan man se och göra i Uzbekistan? Detta centralasiatiska land bjuder på ett drömskt skimmer om Sidenvägen och erbjuder historiska sevärdheter, Unesco världsarv, hantverk, natur, god mat och mycket mer. Här hittar du alla våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Att göra i Uzbekistan – våra bästa tips

Vi har besökt Uzbekistan två gånger, efter att ha haft landet på vår bucket list i flera decennier. Under den första resan besökte vi Samarkand, och under den andra resan blev det en rundtur till Tasjkent, Samarkand och Buchara.

Nu känner vi att det är dags att dela med oss av våra tips – om vad du kan se och göra i Uzbekistan. Detta är ett land för dig som gillar kultur, historia, arkitektur, hantverk, mat och exotiska och äventyrliga upplevelser, i en trygg och vacker miljö.

I Uzbekistan, under vår senaste resa

1. Dröm om Sidenvägen

Sidenvägen var under medeltiden ett nätverk av handelsvägar, från Kina, via Centralasien och vidare till Europa. Med hjälp av kamelkaravaner transporterades siden och andra exotiska produkter, såsom guld, kryddor och mattor, hela den långa vägen. Sidenvägen passerade bland annat handelsstäderna Samarkand, Buchara och Chiva, och fortfarande har historien ett speciellt och nästan magiskt skimmer över sig.

Sidenvägen

2. Upptäck sagostaden Samarkand

Samarkand är en sägenomspunnen stad som nämns i inledningen av sagosamlingen Tusen och en natt, omsjungs i olika sånger som drömmarnas plats och som en gång i tiden utgjorde ett stopp längs den omtalade Sidenvägen. Idag är staden upptagen på Unescos världsarvslista som “Samarkand – Crossroads of Cultures”. Här kan du se massor av historiska sevärdheter såsom Registan, Timur Lenks mausoleum och komplexet Shakh-i-Zinda.

Att göra i Uzbekistan

3. Se en ljusshow i Registan i Samarkand

Registan är ett torg i Samarkand om ringas in av tre madrassa, det vill säga historiska före detta skolor för högre islamisk utbildning. Torget klassas sedan 2001 som ett Unesco världsarv, tillsammans med flera andra byggnadsverk i Samarkand, och är kanske stadens allra viktigaste sevärdhet. Dagtid kan man promenera runt på området och innergårdarna. På kvällarna kan man istället, under högsäsong, uppleva en magisk ljusshow som spelas upp över byggnaderna.

Att göra i Uzbekistan - ljusshow i Registan

4. Häng i ”Eternal City” i Samarkand

En del av Samarkand som är helt modern, men som har inspirerats av historien, är ”Eternal City”. Detta är en nybyggd plats, inom turistområdet Silk Road Touristic Center, som uppförts i traditionell stil. Här kan du äta, shoppa hantverk eller bara njuta av den vackra miljön.

Att göra i Uzbekistan - Eternal City i Samarkand

5. Lär dig om krigsherren Timur Lenk

Den turk-mongoliska krigsherren Timur Lenk är mycket känd i Uzbekistan. Timur Lenk föddes 1336 i Kesh i nuvarande Uzbekistan och dog 1405 i Otrar i nuvarande Kazakstan. Han var under sin livstid en mycket framgångsrik och extremt brutal fältherre.

Timur Lenks avsikt var att återskapa Djungis khans tidigare imperium och han lyckades utöka Timuridernas territorium så att det sträckte sig ända från nuvarande Turkiet till Indien. Du kan bland annat besöka hans mausoleum i Samarkand.

Timur Lenk

6. Fascineras av komplexet Shakh-i-Zinda

Shakh-i-Zinda är en fascinerande begravningsplats, och idag en stor sevärdhet, som du hittar i Samarkand. Här finns pampiga och vackra mausoleer från 1000-talet, 1500-talet och 1800-talet.

Platsen är också känd för legenden om Den levande kungen. Kusam ibn Abbas, som var kusin till profeten Mohammed, kom till Samarkand med den arabiska invasionen på 700-talet, för att predika islam. Han blev attackerad av “otrogna” medan han bad, men lyckades fly ner i en brunn, där han enligt legenden lever än idag.

Att göra i Uzbekistan - Shakh-i-Zinda

7. Se en (eller många) madrassa

En madrassa är ett historiskt lärosäte för islamiska studier, både Koranen och andra ämnen, såsom juridik och litteratur. Dessa historiska byggnader är ofta både pampiga och vackra, och utgör idag ofta viktiga sevärdheter. Här är exempel på några som är väl värda att besöka:

  • Abdulaziz Khan Madrassa i Buchara
  • Kulkedash Madrassa i Tasjkent
  • Mir-i-Arab Madrassa i Buchara
  • Nadir Devanbegi Madrassa i Buchara
  • Ulugbek Madrassa i Buchara
  • Ulughbek, Sher Dor och Tilla-Kari Madrassa i Samarkand
Att göra i Uzbekistan
Mir-i-Arab Madrassa i Buchara

8. Gör ett besök i en moské

Uzbekistan är ett muslimskt land och det finns gott om moskéer. Genom att besöka en moské i landet får du lite inblick i kulturen, samtidigt som vissa moskéer är historiskt intressanta och vackra byggnader. Tänk på att en moské är en religiös plats och att respektfull klädsel krävs, samt att kvinnor måste täcka håret. Här är några moskéer som är intressanta att besöka:

  • Bibi-Khanum i Samarkand
  • Bolo Hauz i Buchara
  • Hazrat Khizr i Samarkand
  • Hazrati Imam-moskén i Tasjkent
Att göra i Uzbekistan
Hazrat Imam-moskén i Tasjkent

9. Fördjupa dig om astronomen Ulug Beg

Ulug Beg föddes 1394 i Persien (dagens Iran) som sonson till Timur Lenk, och dog i Samarkand år 1449. Han var känd som sin tids främste astronom och utarbetade bland annat en stjärnkatalog med inte mindre än 1018 stjärnor. I Samarkand kan du besöka Ulug Begs observatorium, som var sin tids allra största, och där du också hittar ett museum om astronomen.

Ulug Beg

10. Besök vackra Buchara

En sak som du inte vill missa att göra i Uzbekistan är att besöka vackra Buchara. Denna stade var en gång var en viktig handelsplats längs Sidenvägen och idag har staden en fantastisk stadskärna, upptagen på Unescos världsarvslista. Här kan du bland annat uppleva den gamla stadsdelen, beundra komplexet Po-i-Kalan, se Ulugbek Madrassa och upptäcka fästningen Ark of Bukhara. 

11. Gör en utflykt till Chiva

En av de platser som vi inte har besökt, men som vi skulle vilja besöka, är staden Chiva (Khiva). Här finns massor av historiska platser såsom den välkända och ofta avbildade minareten Kalta Minor samt Khodja Madrassa, citadellet Kuhna Ark och moskén Juma.

12. Upplev en lokal marknad

En annan sak som du inte vill missa att göra i Uzbekistan är att besöka en marknad. På marknaderna kan du spana in lokal mat och handla allt från nötter till klädesplagg. Här är några marknader som vi kan rekommendera:

  • Siab Bazaar i Samarkand – Stor marknad med allt från mat och kryddor till kläder, hantverk och cyklar.
  • Farmers Market i Buchara – Spännande matmarknad fylld av kött, grönsaker, frukt, kryddor, bakverk, nötter med mera.
  • Chorsu Bazaar i Tasjkent – Enorm marknad med kött, grönsaker, kläder, skor, smycken och allt möjligt annat.
Att göra i Uzbekistan - marknader

13. Handla siden

Siden tillhör inte enbart det förflutna i form av den historiska Sidenvägen. Fortfarande idag är produkter av siden mycket populära i Uzbekistan. Du hittar framför allt sidensjalar, men också inredningsprodukter, jackor och ett plagg som är mycket populärt bland kvinnor i Uzbekistan – en lång tunn ”rock” utan knäppning, som man kan bära ovanpå klänning eller byxor.

Du hittar sjalar och plagg av siden på varenda marknad och i många butiker. Om du vill vara säker på att få extra fina produkter av hög kvalitet kan du bege dig till Samarkand Bukhara Silk Carpets.

Att göra i Uzbekistan - shopping

14. Shoppa keramik

En av de absolut mest populära sakerna att shoppa i Uzbekistan är keramik. Överallt säljs fat, skålar, koppar, tekannor och andra keramik-produkter. Färgerna och mönstren är helt otroliga.

Att göra i Uzbekistan - keramik

15. Fynda många sorters hantverk

Siden och keramik tillhör några av de mest populära hantverksprodukterna att handla, men det finns mycket mer att upptäcka. Handvävda mattor, det vill säga äkta mattor, är en stor grej och finns i mycket bra kvalitet.

Om du gillar kläder kan du, förutom sidenplagg, också fynda broderade jackor och sjalar, dekorativa huvudbonader och fluffiga pälsmössor. Dessutom finns en hel del hantverk gjort av trä eller metall, såsom schackspel, askar, knivar och brödstämplar.

Att göra i Uzbekistan - hantverk

16. Ät nationalrätten plov

Plov är den uzbekiska varianten av maträtten pilaff, och kan sägas vara landets nationalrätt. Rätten, som är otroligt älskad av uzbekerna själva, består av oljigt ris, kött, kryddor och grönsaker, såsom morötter och lök. Man kan äta den här rätten på många olika restauranger, och om man vill ha en lite speciell upplevelse kan man besöka Central Asian Plov Center i huvudstaden.

Att göra i Uzbekistan - nationalrätten plov
Plov på restaurang Uzum i Samarkand

17. Njut av uzbekisk mat

Det finns en hel del god uzbekisk mat att njuta av, utöver nationalrätten plov. Du vill absolut prova det goda brödet. Dessutom finns härliga soppor, läckra dumplings, goda sallader, mumsiga kötträtter samt gott om frukt och nötter.

Att göra i Uzbekistan - uzbekisk mat

18. Prova uzbekiskt vin

Eftersom de flesta uzbeker är muslimer är det relativt vanligt att inte dricka alkohol, och därmed serveras läsk, juice och te i stor utsräckning, liksom yoghurtdrycken ayran. Det dricks dock även öl och vin, och det finns flera uzbekiska vingårdar.

Att göra i Uzbekistan - uzbekiskt vin

19. Åk en tur i Tasjkents tunnelbana

Tunnelbanan i Tasjkent byggdes under Sovjettiden och är rikligt utsmyckat med mosaiker, muralmålningar och ljuskronor. Detta är helt enkelt en av de största sevärdheterna i huvudstaden. En tur här är en sak du inte vill missa att göra i Uzbekistan!

Att göra i Uzbekistan - tunnelbanan i Tasjkent

20. Upplev storstadslivet i Tasjkent

Tasjkent är Uzbekistans huvudstad, och innan landet blev självständigt var staden huvudort i den uzbekiska sovjetrepubliken. Här kan du bland annat uppleva marknaden Chorsu Bazaar, äta på Central Asian Plov Center och, förstås, beundra stadens vackra tunnelbana.

Att göra i Uzbekistan - Tasjkent

21. Åk med höghastighetståget Afrosiyob

I Uzbekistan finns ett modernt höghastighetståg, med namnet Afrosiyob. Med detta tåg tar du dig snabbt och enkelt mellan olika städer i landet. Tåget är bekvämt, och ombord säljs olika snacks och smårätter.

Höghastighetståget Afrosiyab

22. Vandra i bergen i Uzbekistan

Uzbekistan bjuder på många möjligheter till naturupplevelser i bergen. Vi har bara sett en liten del – vi har gjort en vandring i Ugum-Chatkal nationalpark samt en utflykt till regionen Urgut. Det finns mycket mer!

Att göra i Uzbekistan

23. Träffa människor på den uzbekiska landsbygden

Det är en speciell upplevelse att komma ut på landsbygden i Uzbekistan. Här är tempot lugnare och gästvänligheten är påtaglig. Räkna inte med att människor på landet pratar engelska, särskilt inte den äldre generationen, men leenden och gester funkar oavsett språk.

Att göra i Uzbekistan

24. Åk på skidsemester

En sak som man kan göra i Uzbekistan, eftersom det finns höga berg, är att åka skidor. Det finns flera olika skiddestinationer, såsom Amirsoy Mountain Resort.

25. Bo en natt i en jurta

Som turist i Uzbekistan är det vanligast att ta in på hotell, men det finns också möjlighet till annorlunda övernattningsupplevelser. Till exempel finns, i vissa delar av landet, möjlighet att bo en natt i en jurta.

26. Gör en tur till den uttorkade Aralsjön

Aralsjön var en gång en stor sjö, mellan Kazakstan och Uzbekistan, med ett rikt fiske. Idag är området uttorkat med utbredd öken, där rostiga båtskrov ligger uttorkade. Här kan man bland annat besöka den tidigare fiskestaden Muynak – en annorlunda sak att göra i Uzbekistan.

27. Upptäck dans och musik

Dans och musik är stort i Uzbekistan, och det finns många tillfällen då du kan uppleva traditionella danser, från de olika regionerna. Härlig stämning utlovas!

Att göra i Uzbekistan

28. Delta i en festival

I Uzbekistan anordnas många olika event och festivaler, och man slår gärna på stort med sång, dans, uppträdanden, ljusshower och fyrverkerier. Bland annat anordnas olika event i Eternal City i Samarkand, där det finns en stor vridbar scen.

fyrverkerier

29. Se något av Uzbekistans Unesco världsarv

I Uzbekistan finns sammanlagt sju Unesco världsarv, varav fem kulturella och två naturliga.

Kulturella världsarv i Uzbekistan

  • Den historiska stadskärnan i Buchara (1993)
  • Den historiska stadskärnan i Sjachrisabz (2000)
  • Itchan Kala – den historiska stadskärnan i Chiva (1990)
  • Samarkand – Crossroad of Cultures (2001)
  • Sidenvägar: Zarafshan-Karakum Corridor (2023)

Naturliga världsarv i Uzbekistan

  • Den kalla öknen Turan (2023)
  • Västra Tien-Shan (2016)
Att göra i Uzbekistan
Historiska delar av staden Buchara

30. Utforska något av grannländerna

När du är i Uzbekistan vill du kanske passa på att också besöka något av grannländerna? Vi har inte besökt något av dem, men första gången vi var i Uzbekistan besökte vi en turistmässa där bland annat Turkmenistan och Tadzjikistan visade upp vad de har att erbjuda turister. Det är tydligt att det finns mer att se och uppleva i Centralasien!

Mässa i Samarkand

Fler förslag på vad man kan göra i Uzbekistan?

Är du nyfiken på Centralasien? Har du kanske till och med fler förslag på vad man kan se och göra i Uzbekistan? Lämna gärna en kommentar i kommentarsfältet!

Att se och göra i Uzbekistan – bra att veta inför resan

  • Huvudstad: Tasjkent
  • Invånare: Drygt 35 miljoner (2022)
  • Språk: Uzbekiska är officiellt språk. Andra språk som talas är bland annat tadzjikiska och ryska.
  • Religion: Islam
  • Valuta: Uzbekiska som (USZ)
  • Nationaldag: 1 september
  • Självständighet: Landet förklarades självständigt, från Sovjetunionen, 1991.
  • Prisläge: Prisläget är generellt lågt jämfört med Sverige.
  • Tidsskillnad: Uzbekistan ligger 4 timmar före Sverige
  • Klädsel: Respektfull klädsel rekommenderas. Det kan vara lämpligt för kvinnor att klä sig så att man täcker axlar och knän. På religiösa platser (moskéer och gravplatser) bör kvinnor också täcka håret med en sjal och män bör ha långa byxor.
  • Resa hit: Du kan till exempel flyga med Turkish Airlines, via Istanbul.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev