Meny Stäng

Hjälmare kanal, elfordon och nyfödd giraffunge

Annons

Då var det måndag igen! Semestertider betyder definitivt färre pressmeddelanden än vanligt, men vi har vaskat i den lilla högen och letat upp några resenyheter som kan vara av intresse. Håll till godo!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Nyregistreringen av husbilar ökar

Nyregistreringen av husbilar är fortsatt stark och ökar med 37 procent i i juli månad jämfört med samma månad för ett år sedan. Sett till helåret ligger husbilarna i nivå jämfört med samma period för ett år sedan. Nyregistreringen av husvagnar inledde året svagt men har nu börjat hämta igen lite av minskningen.

  • Husvagnsregistreringar för juli 2024: 219 husvagnar (Motsvarande månad förra året: 231 husvagnar.)
  • Husbilsregistreringar för juli 2024: 403 husbilar (Motsvarande månad förra året: 294 husbilar.)
Foto: Lagunen, Jonas Ingman / Bruksbild

Polars 61:a år – presenterar 2025 års nyheter

Det är med större självförtroende och mycket tillförsikt som Polar går in i sitt 61:a år som husvagnstillverkare, och presenterar 2025 års nyheter. Nu lanseras Chimera by Polar, som kommer i två storlekar (590 och 730) och har unika planlösningar. Andra nyheter innebär att alla serier blir nya och kommer delas upp i tre linjer: Blueline, Blackline och Chimera, där varje linje erbjuder en egen utrustningsnivå, möjliga planlösningar och bredd av interiöra och exteriöra tillval.

Göta kanalbolag förvärvar Hjälmare kanal

AB Göta kanalbolag, ägt av svenska staten, offentliggjorde nyligen förvärvet av Hjälmare kanal AB från Sveaskog AB. Hjälmare kanal, Sveriges äldsta kanal som fortfarande är navigerbar, utgör en viktig vattenlänk mellan Hjälmaren och Mälaren. Övertagandet är planerat till årsskiftet 2024–2025. Om Hjälmare kanal:

  • Kanalen skapades ursprungligen för sjötransporter av järn, spannmål och virke mellan Hjälmaren och Mälaren.
  • Kanalen trafikeras främst av fritidsbåtar, men under sommaren även av regelbundna passagerarbåtar.
  • Kanalen har nio handdragna slussar och är totalt 13 700 meter lång, varav 8 500 meter är grävd kanal.
  • De äldsta delarna av kanalen är från 1600-talet, och de nyare delarna byggdes i början av 1800-talet.
Foto: Arboga Turistinformation

BYD och Uber samarbetar för att påskynda övergång till elfordon

BYD, världens ledande tillverkare av laddbara fordon, tillkännager ett flerårigt partnerskap med Uber. Genom att samarbeta siktar de båda företagen på att sänka den totala ägandekostnaden av elfordon för Uber-förare, påskynda övergången till elfordon på Uber-plattformen globalt och introducera miljontals resenärer till miljövänligare transportalternativ.

Giraffunge född på Kolmården

För en dryg vecka sedan såg en liten giraffkalv dagens ljus på Kolmårdens djurpark. På morgonen lördagen den 20 juli födde mamma Manilla en ”liten” giraffhane på drygt 60 kilo, och cirka 170 cm lång. Den lille kalven, som fått namnet Mostafa, mår bra och kan redan nu ses vandra runt tillsammans med mamma Manilla på Kolmården.

Veckans reflektion

Vi har rest längs flera kanaler i Sverige, men Hjälmare kanal har vi inte hunnit upptäcka. Det låter intressant! Och oj, vilken söt giraffbebis!!!

Missade du förra resenyheterna? Läs Åland, festivaler och så många saknar reskamrat

Prenumerera på vårt nyhetsbrev