Meny Stäng

Så tyckte våra sydafrikanska vänner om Sverige – 25 reflektioner

Annons

Vad tyckte våra sydafrikanska vänner om Sverige? Vi har rest runt tillsammans i nästan tre veckor, först i Stockholm och sedan söderut och västerut. Här är våra vänners reflektioner om Sverige.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

På rundresa i Sverige – med sydafrikanska vänner

Våra sydafrikanska vänner, Henri och Michelle, har bott hela sina liv i Sydafrika, men är mycket beresta. De har besökt ett 50-tal länder runt om i hela världen, och är vana att resa på olika äventyrliga sätt. De har varit i Norge förut och de har som hastigast (en dag under en kryssning) kikat förbi Stockholm.

Att resa runt i en husbil i Sverige var dock en helt ny upplevelse, och de fick chans att se allt från natur och sevärdheter till vardagsliv och camping. Vi upptäckte först Stockholm tillsammans och reste sedan Trosa – Kosta, Varberg – Hunnebostrand samt Läckö slott – Sala silvergruva. Här kan du läsa om våra vänners reflektioner om Sverige.

Michelle, Peter, Helena och Henri på Ramsvikslandet

1. Var är alla människor?

En av de första kommentarerna från våra sydafrikanska vänner i Sverige var ”Var är alla människor?”. De tyckte att det var tomt i Solna, på Kungsholmen och i tunnelbanan, och senare på många håll runt om i landet. Men i ärlighetens namn upptäckte de ju att det finns en hel del människor på vissa platser, inte minst på Vasamuseet och på Smögen.

Fina Vadstena vid Vättern – inte så trångt på just dessa gator

2. Svenskar är artiga

Gång på gång kommenterade våra vänner att de upplever att svenskar är artiga. De tycker att svenskar är trevliga, öppna och hjälpsamma, utan att framhäva sig själva.

Turister på Smögen

3. Det är så rent!

”Det är så rent!” Detta sa våra vänner gång på gång. De jämförde med andra platser i Europa och världen, men tyckte att detta var på en helt egen nivå av renhet, jämfört med allt annat de besökt.

Rent och fint i Trosa

4. Allt fungerar!

De kommenterade också gång på gång en fascination över att allt fungerar. Det kunde handla om parkering, betalning, automater och olika tekniska eller digitala lösningar. ”First World Country” sa de flera gånger, och skakade på huvudet i fascination. Trots att våra vänner är väldigt beresta, och har besökt många delar av Europa, uttryckte de hela tiden att ”Sverige är på en annan nivå”.

Västerås Gästhamn, där man bokar husbilsplats digitalt

5. Svenskar är tålmodiga och laglydiga

Våra vänner tyckte också att svenskar är tålmodiga och laglydiga. De kommenterade vårt sätt att vänta, inte trängas och att följa lagar och regler, till exempel i butiker och på parkeringsplatser.

Matservering i Hunnebostrand

6. Det är säkert – man kan lämna saker i trädgården

På de flesta håll i Sverige är det säkert och tryggt. Våra vänner tog foton av trädgårdar där familjer lämnat framme barnens cyklar och leksaker, för att visa för sina vänner. De var otroligt fascinerade över att man inte behöver låsa in sådana saker.

Tryggt och säkert att promenera runt på egen hand

7. ”Honesty shops” fungerar

Så kallade ”honesty shops”, det vill säga butiker utan personal, där man själv tar en produkt och betalar med Swish, kort eller med kontanter i en låda – fungerar. Vi såg ett helt gäng sådana här butiker under resan och våra vänner tog upp kameran och dokumenterade. De konstaterade att detta aldrig skulle fungera i deras land.

8. Så små skillnader – en stor medelklass!

De kommenterade också de små skillnaderna i det svenska samhället, och den stora medelklassen. Självklart finns det skillnader, men jämfört med många andra länder är skillnaderna mindre och många befinner sig ”i mitten”.

Charmiga Trosa i Södermanland

9. Även städare är vältaliga och trevliga

Våra vänner reagerade gång på gång på att städare (och gatuarbetare) är vältaliga och trevliga, som vem som helst helt enkelt. De är vana vid att dessa yrken många gånger, i många länder, innehas av gästarbetare som inte kan språket eller personer som inte gått i skola, eller liknande. I Sverige upplevde de att städarna och gatuarbetarna var både belevade och kunde uttrycka sig väl, även på engelska.

10. Alla är bra på engelska – särskilt de unga!

De tyckte att svenskar generellt är bra på engelska, och vi märkte också att väldigt få tvekade att vid behov byta till engelska. De upplevde att unga personer är extra bra på engelska språket.

På Zita-båtarna, mellan Kungshamn och Smögen

11. Så grönt och vackert

”Så grönt och vackert!” Detta sa de gång på gång, när vi åkte förbi skogar och åkrar. Vi fick titta lite extra ibland. Är det inte bara en vanlig skog eller en vanlig åker? Men jo, det kan ju vara fint förstås!

Grönt är skönt vid Vadstena klosterkyrka

12. Så mycket vatten

Det blev nästan ett skämt till slut. ”Vatten … igen!?” Vi passerade Mälaren, Östersjön, Göta kanal, Vättern, västkusten, Vänern och diverse småsjöar. Jo, det var nog en en hel del vatten …

Stendörrens naturreservat i Södermanland

13. Fler båtar än människor?

Båtarna blev också lite av ett skämt. ”Finns det fler båtar än människor?”, frågade de ibland, lite på skoj och lite på allvar. Och vi får väl erkänna att vi såg många, många fritidsbåtar under vår resa i Sverige.

Kungshamn på västkusten

14. Både varmare och kallare än väntat

Vi informerade i förväg om att det kan vara runt 17-30 grader en svensk sommardag. För säkerhets skull packade våra vänner (sydafrikanska) vinterkläder … De tyckte ofta att det var varmt (”23 grader i Sverige känns som 26!”) men ibland tyckte de att det var kallt (”Nu är den arktiska vinden här igen!”).

”Bara” 23 grader, men ändå varmt, på den svenska västkusten

15. Svenskar har sommarkläder … när det är kallt!

Ibland gick våra sydafrikanska vänner i full mundering (med vindjackan knäppt upp till hakan och luvan hårt åtdragen runt ansiktet). På vägen mötte de svenska barn … i sommarklänning eller shorts och bar överkropp! Samma sak med vuxna. Samtidigt som våra vänner klädde på sig allt de hade badade svenskar i badshorts och bikini …

Kläder för väder … enligt svenskar vs en sydafrikan

16. Stort utbud i mataffärerna – och hälsosam mat

Våra vänner kommenterade gång på gång att utbudet i de svenska mataffärerna är fantastiskt. De har bra mataffärer hemma i sitt land också, men i Sverige fascinerades de av att affärerna har så stort utbud, även i små orter.

De tyckte också att utbudet är ovanligt hälsosamt, med stor variation av grönsaker, många fullkornsprodukter, mycket fisk och skaldjur samt lite mindre ”onyttigheter” än på många andra ställen i världen, till exempel mindre friterat.

Räkmackor på Smögen

17. Så konstigt att staten äger spritbutiken

”Ägs spritbutiken av staten? Men varför det? Varför inte bara sätta upp regler för privata entreprenörer?” Detta med Systembolaget var uppe gång på gång. Våra vänner fick förvisso bra hjälp i butikerna och uppskattade det breda sortimentet, men upplevde det statliga ägandet som udda.

18. Fantastiskt med allt man får tillbaka på skatten!

Gång på gång fick vi våra vänner att gapa, genom att berätta om saker man får för skattepengarna i Sverige. De bekymrade sig först över att folk som bor på öar i skärgården kanske inte hinner till sjukhus om de blir akut sjuka, till exempel i en hjärtattack.

När vi berättade att det då kommer en helikopter (som man inte betalar hundratusentals kronor för) trodde de knappt att det var sant. Annat som vi pratade om var bland annat skolmat, universitet, sjukvård och bilfärjor. ”Ni får i alla fall något för era skattepengar!”, sa de gång på gång.

Kostnadsfri bilfärja på Orust

19. Oj, så många vintagebilar!

Henri och Michelle tog många foton på vintagebilar under vår resa. De tyckte att det var otroligt att det finns så många välbevarade gamla bilar i vårt land.

20. Campingarna är så olika

De svenska campingarna upplevdes som väldigt olika. Det beror förstås bland annat på att vi tog med dem till väldigt skiftande platser, men också vi kunde hålla med om att platserna varierar en hel del. Vi stod på allt från 5-stjärnig camping med programaktiviteter till enkla skogscampingar och ställplatser på asfalt eller grus.

Siviks camping i Lysekil – en av favoritcampingarna under resan

21. Wow, så många robotgräsklippare!

En sak som våra vänner stannade för att titta på – och för att fotografera – var robotgräsklippare. De kände till att dessa finns, men hade aldrig sett dem på riktigt förut. En förklaring är förstås de stora skillnaderna mellan våra länder. I Sydafrika är det billigt att anställa en trädgårdsmästare – och man bidrar då samtidigt till att en person får ett jobb. Det finns helt enkelt inget behov av robotgräsklippare.

En av alla robotgräsklippare vi tittade på

22. Man får göra allting på egen hand

En stor skillnad mellan Sverige och Sydafrika är ju att Sverige är mer jämlikt och att det därmed är dyrt att anställa arbetskraft. Under vår resa i Sverige blev det väldigt tydligt hur mycket man gör själv, utan hjälp av anställda. Man betalar ofta i mataffärer vid en maskin, man checkar in digitalt på vissa ställplatser och man betalar parkeringsavgiften med en app.

Sedan får man själv bära, packa och göra allt praktiskt. Våra vänner var imponerade av att trädgårdarna är så välskötta – trots att de flesta förmodligen inte har en trädgårdsmästare.

Vid Gästplats Gränna får man själv checka in online – ingen personal i sikte

23. Ibland saknas skyltar på engelska

Många skyltar i Sverige är också textade på engelska, men långt ifrån alla. Det var faktiskt ganska många gånger som vi kom till olika former av informationsskyltar, som enbart var på svenska. Om det fanns engelska var det ibland en extremt förkortad version, som stod med små bokstäver, långt ner i ett hörn där det var svårt att se. Här önskade våra vänner förbättring!

24. Ni bor i paradiset!

”Ni bor i paradiset!” sa de ibland. De tyckte att vi inte riktigt förstår hur vackert det är, och hur lugnt, tryggt, säkert och avslappnat vi har det i vårt land.

Utsikt över klippor och solnedång i Lysekil

25. Vi vill kanske inte komma hit på vintern …

När våra vänner pratade om ”paradiset” påminde vi dem ibland om att ”ni har inte sett Sverige i november!”. Även om de har åkt skidor, och även om vi visat foton på soliga vinterdagar med krispig snö, så har de svårt att föreställa sig den långa vintern, som stundtals är mörk och kall.

De var lite nyfikna på att besöka Skandinavien på vintern, men samtidigt tyckte de ju emellanåt att det var kallt redan i juli och augusti. Njä, de vill kanske inte komma på vintern ändå …

Ganska kyligt i Sverige ibland, till och med i juli månad …

Har du också haft utländska gäster på besök?

Har du också haft utländska gäster på besök? Vad tyckte de om Sverige? Liknande, eller annorlunda?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev