Annons

Siljan runt med bil eller husbil, eller kanske motorcykel för den delen, det är en fin resa att göra. Vi gjorde den här resan i somras, med vår husbil, och nu delar vi med oss av våra bästa tips.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Siljan runt med bil eller husbil

Var ska man börja när man reser Siljan runt med bil eller husbil? Ja, man kan förstås börja var man vill. Vi kom från Hälsingland, så vi startade i Orsa. Här väljer vi att presentera rutten med start i Rättvik.

1. Rättvik

Rättvik är en oerhört populär destination på sommaren, med massor av turister. De flesta vill promenera ut på den 628 meter långa Långbryggan, som blivit ett slags kännetecken för Rättvik. Det är också populärt att kika på hantverk eller att mumsa i sig en Rättviksglass.

Ett tips är att besöka mysiga Vidablick, som bjuder på en härlig utsikt. Om du vill ha lite speciella upplevelser kan du prova sommarrodel, upptäcka Springkällan (som sprutar vatten sedan man borrade här 1869!), se en konsert på Dalhalla eller göra en utflykt till Styggforsen.

Stanna över natten: Vi stannade med husbilen en natt på Rättviksgården. Bra läge, men relativt dyrt i förhållande till servicen. Andra alternativ är bland annat First Camp Enåbadet – Rättvik eller First Camp Siljansbadet – Rättvik, där man kan bo i campingfordon eller stuga.

Freedom husbil
Ställplats på Rättviksgården

2. Nusnäs

Om man fortsätter i nordvästlig riktning längs med Siljan kan nästa stopp bli Nusnäs, utanför Mora. Här hittar man det kanske allra svenskaste av det svenska: dalahästtillverkningen.

Inte mindre än två dalahästtillverkare ligger här, i form av Nils Olsson Hemslöjd och Grannas A Olsson Hemslöjd. Du kan shoppa dalahästar och dalahästprodukter, och också se hur tillverkningen går till.

Stanna över natten: Vi stannade inte över natten här, men det finns en parkering för husbilar och det går nog bra att övernatta där om man vill. Om man vill bo på annat sätt finns det förstås hotell och andra boendealternativ inne i Mora.

Husbilen Freedom
Parkering för husbilar i Nusnäs

3. Orsa

Från Nusnäs låter vi turen fortsätta upp till Orsa, som är ett litet men trevligt ställe. Här kan du vilja fika på Orsa kaffestuga eller handla i Orsa saluhall. Vi kan också varmt rekommendera att göra en utflykt till Storstupet och Helvetesfallet – två fascinerande platser som ligger nära varandra.

Stanna över natten: First Camp Orsa – Dalarna ligger vackert, precis intill Orsasjön. Här finns en lång fin sandstrand, men också poolområde, äventyrsgolf och sommartid ett stort utbud av aktiviteter. Det finns också en ställplats som heter Kättingens ställplats.

Siljan runt - Att besöka First Camp Orsa - Dalarna
First Camp Orsa – Dalarna

4. Mora

Nästa stopp på resan, Siljan runt med bil eller husbil, får bli härliga Mora. Den allra största sevärdheten här, utöver dalahästarna i Nusnäs då, är förstås Zorngården och Zornmuseet. Här bodde Anders och Emma Zorn, och det är otroligt intressant att följa med på en guidad visning. I Mora kan du också spana in Vasaloppsmålet, njuta av en glass vid Glassbåten eller kika in i Morakniv Concept Store.

Stanna över natten: Om du vill kan du övernatta på First Camp Moraparken – Dalarna, där du kan välja mellan att bo i eget campingfordon, stuga, glampingtält eller hotell.

First Camp Moraparken
First Camp Moraparken – Dalarna

5. Gesunda och Sollerön

Strax söder om Mora ligger Gesunda och ön Sollerön. Vi åkte faktiskt aldrig ut på Sollerön, men den som vill kan ta sig dit med bil eller husbil, via bro. På Sollerön kan man till exempel vandra eller fiska, och här finns också gravfält från vikingatiden.

Om du reser med barn kan det vara roligt att besöka Sagolandet Tomteland, som också ligger i dessa trakter. Ytterligare en sevärdhet i närheten är Siljansfors skogs- och flottarmuseum.

Stanna över natten: På Sollerön ligger Sollerö camping. Om du stannar på fastlandet kan du övernatta med husbil på ställplatsen vid Gesunda bystuga. Den som inte campar kan ta in på Åsengården Boende & Gästgiveri.

Gesunda bystuga
Ställplats vid Gesunda bystuga

6. Siljansnäs

Om man fortsätter Siljan runt med bil eller husbil, på väg mot Leksand, kommer man först till Siljansnäs. Här, på Björkberget, ligger bland annat Naturum Dalarna, med ett stort utsiktstorn, samt fina utställningar om djur och natur. Här hittar du också det mysiga caféet Buffils Anna, där du till exempel kan äta våfflor med Skagenröra.

Stanna över natten: Vi stannade, med husbilen, en natt på Fornby Långbrygga rastplats, där man står fint vid vattnet. Andra alternativ är Västanviksbadets camping eller Siljansnäs camping.

Siljan runt
Fornby Långbrygga rastplats

7. Leksand

Leksand har mycket att bjuda på! Du kan shoppa hos Leksands knäckebröd, roa dig på Leksand Sommarland eller varför inte uppleva Sveriges största midsommarfirande? Det är också trevligt att göra en båttur på Siljan, till exempel en räkkryssning med M/S Gustaf Wasa.

Det som vi tyckte var allra mest intressant i Leksand var dock att besöka Munthes Hildasholm, som en gång tillhörde läkaren Axel Munthe och hustrun Hilda Pennington Mellor Munthe. Här kan man gå på guidad visning i bostadshuset, eller strosa i de vackra trädgårdarna.

Stanna över natten: Om du vill stå på camping kan du välja Leksand Resort eller Tällbergs camping. Det finns också en del enklare platser för husbilar, till exempel parkeringen utanför Leksands knäckebröd. Många husbilar ställer sig också nära Leksands hembygdgårdar.

Leksands knäckebröd
På parkeringen utanför Leksands knäckebröd

8. Tällberg

Tällberg är en otroligt charmig by med vackra traditionella trähus och fin utsikt över Siljan. Här hittar du dessutom ett flertal hotell, restauranger och hantverksbutiker. Om du vill kan du köra den charmiga Turistvägen hit, som går mellan Leksand och Rättvik.

Siljan runt

Stanna över natten: Tällberg är troligen Sveriges hotelltätaste by, med inte mindre än åtta hotell. Dessutom finns Tällbergs camping, som ligger vackert vid Siljans strand. Även Tällbergs golfklubb erbjuder några ställplatser.

Siljan runt - Tällbergs camping

Bonus efter Siljan Runt

Sugen på att fortsätta roadtripen efter Siljan Runt? Man kan förstås resa i olika riktningar, beroende på intresse och vart man är på väg. Ett förslag är att besöka trakterna runt Falun och Borlänge, inklusive sevärdheter såsom Falu gruva och Carl Larsson-gården.

Carl Larsson-gården

Ett besöksmål som du inte vill missa är Carl Larsson-gården i Sundborn, där konstnärerna Carl och Karin Larsson bodde och jobbade. Mycket intressant!

Falun

Det är också väl värt att besöka världsarvsstaden Falun med Dalarnas museum, Sjösidan Falun och Lugnets hoppbackar.

Falu gruva

Den största sevärdheten i Falun är utan tvekan Falu gruva, där man kan följa med på en spännande guidad tur under jord.

Borlänge

I trakterna runt Borlänge kan du bland annat besöka Ornässtugan, se strutsar på Sahlins struts, shoppa på Skedvi bröd och fascineras av Silvberg gruva.

Att göra i Borlänge i Dalarna

Har du rest Siljan runt med bil eller husbil?

Har du rest Siljan runt med bil eller husbil, eller skulle du vilja? Har du några erfarenheter av resor i Dalarna, att dela med dig av?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev