Meny Stäng

Från Varberg till Hunnebostrand i husbil – med utländska gäster

Den andra delen av vår husbilsresa i Sverige, tillsammans med våra sydafrikanska vänner, gick från Varberg till Hunnebostrand på västkusten. Denna del av Sverige tillhör en av våra absoluta favoriter i vårt land. Vi visar bilder och berättar om turen!

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Från Varberg till Hunnebostrand med husbil

Vi började alltså med att visa våra sydafrikanska vänner Henri och Michelle runt i Stockholm. Därefter var det dags att ge oss av med husbil genom Sverige! Den första delen gick från Trosa till Kosta, där vi såg allt från charmiga småstäder till älgar och glashyttor. Därefter körde vi till västkusten, närmare bestämt till Varberg. Här berättar vi om hela västkustresan, och du kan se våra foton, blandat med Michelles fantastiska drönarbilder.

Varberg

Varberg är en trevlig stad i Halland, med härlig semesterkänsla på sommaren. Vi promenerade in till stan, från Destination Apelviken, och började med att strosa runt vid Varbergs fästning, som urpsrungligen uppfördes på 1200-talet, och därefter har byggts om ett flertal gånger.

Därefter spanade vi in det vackra kallbadhuset, från 1903. Michelle tog en fin bild med sin drönare. När vi kände oss nöjda med besöket tog vi det ”lilla turisttåget” tillbaka till campingen. Ett trevligt besök!

Övernattning: Destination Apelviken

Vi bodde alltså en natt på Destination Apelviken, som är en femstjärnig campingplats. Campingen ligger fint vid vattnet och har ett utmärkt läge för att besöka Varberg. Här finns också sånt som pool och aktivitetsprogram. För oss, som inte utnyttjade sånt, bjöd campingen dock inte på någon extra lyxig känsla. Tvärtom fick vi en väldigt blåsig plats, långt från vattnet.

Tjolöholms slott

Nästa dag var det dags att fortsätta vidare mot Orust, och på vägen passade vi på att göra ett kortare stopp vid Tjolöholms slott. Vi tog ingen guidad tur denna gång, även om det kan vara intressant, utan nöjde oss med att strosa i den vackra trädgården och spana in den fascinerande byggnaden, samtidigt som vi läste på lite om det svensk-brittiska paret James Fredrik och Blanche Dickson, som lät uppföra detta spektakulära sagoslott.

Orust och Käringön

Vi anlände till Orust senare denna dag, och vårt fokus för nästa dag var en båtutflykt till Käringön. Båten går från Tuvesvik på Orust och man passerar först charmiga Gullholmen innan man, efter 40 minuters båtresa, kommer fram till Käringön.

Gullholmen, på vägen mot Käringön

Vi åkte tidigt på morgonen och hade med oss matsäck. Vi spenderade därefter ett gäng timmar på Käringön, då vi promenerade runt samt låg i solen på klipporna och slappade.

Våra sydafrikanska vänner upplevde ön som otroligt charmig och pittoresk. De hade dock gärna lite mer kläder på sig än de flesta skandinaver …

Badpojkar … eller bad boys?

Övernattning: Malö camping

Vi bodde två nätter på Malö camping, som ligger på ön Malö i Orust kommun. För att komma till campingen måste man ta en liten bilfärja, som går regelbundet fram och tillbaka.

Campingen ligger otroligt fint vid vattnet och erbjuder en väldigt avslappnad stämning. Servicehusen är definitivt i behov av uppdatering, men om man kan överse med det så är detta ett väldigt mysigt ställe.

Grundsund

När vi fortsatte norrut gjorde vi ett kort stopp i Grundsund på Skaftö, bara för att strosa runt en liten stund. Så fantastiskt fint och charmigt här!

Lysekil

Nästa stopp var Lysekil, som är en riktig favorit för oss. Vi tog bland annat med våra sydafrikanska vänner till Stångehuvud naturreservat, som är ett område med klippformationer precis vid havet. Miljön här är verkligen otroligt vacker, och lite annorlunda med sina speciella klippformationer.

Våra vänner, Henri och Michelle, kommenterar gång på gång att det finns så mycket båtar i Sverige. ”Kanske fler båtar än människor?” undrar de ibland och skrattar.

Övernattning: Siviks Camping

Vi stannade två nätter på Siviks camping, och detta blev en positiv överraskning. Alla fyra var överens om att detta var den bästa campingplatsen på hela resan, dittills. Så otroligt vackert läge mellan klipporna! Dessutom fräscha servicehus och en restaurang med underhållning och bra stämning.

Vi valde att betala en aning extra för en fin plats längst ner vid vattnet, och det ångrade vi inte.

Backa hällristningar

När det var dags att fortsätta norrut igen gjorde vi ett kort stopp vid Backa hällristningar. Ristningarna är från bronsåldern (1700 – 500 före Kristus) och berättar med andra ord om livet här för riktigt längesedan. Fascinerande att försöka föreställa sig hur människorna levde på den här tiden!

Kungshamn

Vi körde därefter till Kungshamn, som tillsammans med Smögen är en riktig pärla. Vi tog in på ställplatsen i Fisketångens Varv, och Michelle tog upp sin drönare så vi kunde se omgivningen från ovan.

Smögen

Vi promenerade därefter till centrala Kungshamn, där vi tog en av Zita-båtarna till Smögen. En charmig liten tur!

Smögen blev en favoritplats för våra sydafrikanska vänner. Vi promenerade runt på bryggorna och våra vänner gjorde flera shoppingfynd, i form av jackor och shorts. Dessutom blev det stopp för öl, räckmacka och glass. En härlig dag helt enkelt!

Övernattning: Fisketångens varv, Kungshamn

Dagen avslutades med en härlig skaldjursfrossa på ställplatsen i Fisketångens Varv. Våra sydafrikanska vänner är inte vana att äta skaldjur på samma sätt som vi gör i Sverige, men tyckte nog att det var en intressant och spännande måltid.

Ställplatsen är för övrigt en lite udda plats, som har ett väldigt bra läge vid vattnet, med promenadavstånd till centrala Kungshamn. Man får dock vara beredd på lite egenheter såsom skrotupplag precis bredvid husbilen och nycklar till toaletterna som hänger på små gömda platser. De allra finaste platserna ute på bryggan, där man kunde stå förr, finns tyvärr inte kvar.

Ramsvikslandet

Från Kungshamn flyttade vi oss bara en kort sträcka, till Ramsvik Stugby & Camping på Ramsvikslandet. Här inledde vi besöket med en fin vandring, både genom skog och över klippor. Både vi och våra vänner uppskattade den fantastiska naturen här.

Övernattning: Ramsvik Stugby & Camping

Vi stannade en natt på Ramsvik Stugby & Camping, där vi fick den sista lediga platsen. Här hade vi en fin kväll, och faciliteterna var utmärkta.

Hunnebostrand

Vårt sista besök vid västkusten gick till mysiga Hunnebostrand, som blev ännu en favorit för våra sydafrikanska vänner. De tyckte mycket om den charmiga miljön med klippor, hav, vita hus och massor av fritidsbåtar. Här strosade vi runt en hel dag bland butiker, restauranger och glasskiosker, och alla fyra fyndade nya kläder eller skor.

Dessutom blev det en vandring runt den fina Sankt Görans ö, en promenad upp på en utsiktspunkt samt en promenad längs med konstutställningen ”Udden skulptur”.

Övernattning: Hunnebostrands Camping

Vi övernattade på Hunnebostrands Camping. Denna camping ligger inte i anslutning till vattnet, så miljön är kanske aningen tråkig, men det är promenadavstånd till centrum, vilket var det viktigaste för oss, så en natt här funkade utmärkt.

Vidare i nordostlig riktning

Efter vår tid på västkusten var det dags att rulla vidare i nordostlig riktning, för att långsamt ta oss tillbaka mot Stockholm. Resten av resan berättar vi om i ett senare reportage.

Fortsätt att följa för att inte missa något! Du kan också följa resan, lite mer i realtid, på Instagram på @freedomtravelnews.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev