Meny Stäng

Att ge ut en egen bok – en saga om en saga

Annons

Gästskribent: Maria Frid Selin

Nu kommer här en reseberättelse av det lite udda slaget. En resa där dröm blev till verklighet – min egen barnbok Gläntan i skogen som kom ut i juni. Kanske kan den inspirera dig som sitter och vill ge ut en egen bok, en resebok till exempel?

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

När jag gick i mellanstadiet ville jag bli författare, ja om jag inte blev professionell dansare förstås.

Någon dansare blev jag inte, fortsatte skriva gjorde jag däremot. Det mesta hamnade i byrålådan. Det var dagbok, dikter, sånger, noveller, tänkvärt, ja ni fattar. När så internet kom med bloggar så hakade jag på det. Vi har även haft en del hemsidor för resor och hantverk. Vi är bland annat gästskribenter hos Freedom Travel och skriver i olika medlemstidningar.

Att ge ut en egen bok - Gläntan i skogen

Men så fanns det den där barnboken som jag skrev 2001 som inte ville ge med sig. En dag ville den bli en riktig bok!

Då det är en saga på rim för mindre barn är bilderna viktiga och jag kan inte måla. 2023 gick jag så med en grupp som Hanna Landahl har på Facebook och till henne kan man ställa alla möjliga frågor om utgivning och författarskap. Av henne fick jag veta att bilderna inte alls behöver vara med utan det är texten förlagen antar. Hjälp! Det betyder ju att jag kan skicka in till förlag och testa.

Efter att ha finslipat på texten en sista gång och skrivit ett personligt brev skickade jag in till ett tiotal förlag. På flera sidor stod att man fick räkna med väntetid på 3-6 månader.

Döm om min förvåning när det 2 veckor senare dimper ner ett mail som säger: ” Vi vill gärna ge ut din bok!”

Snart kom fler förlag som också ville ge ut. Gemensamt för alla var att de är hybridförlag. Med det menas att man som författare betalar det mesta själv i utgivningen. Idag är det svårt som ny författare att bli antagen på ett traditionellt förlag utan första boken är man ofta med och betalar på. Man får å andra sidan större del av försäljningen. Det finns billigare alternativ om man gör allt själv och ger ut bok via tryckerier, till exempel Books on Demand.

Att ge ut en egen bok - Gläntan i skogen

Jag valde ett förlag som jag tyckte kändes bra när jag pratade med personalen. Visto förlag som ligger under Idus förlag. I september förra året skrev vi kontrakt. (De har varit jättetrevliga och stöttande hela vägen så jag känner att jag valde rätt.)

Då gällde det bara att få fram pengarna! Det är olika hos olika förlag men ett hybridförlag ligger mellan 20 000- 75 000 kr exkl moms. Jag fixade genom att sälja gamla saker jag inte längre använder såsom smycken, lp-skivor samt diverse annat ur förrådet. Det gick riktigt smidigt på Tradera och städat förrådet fick jag samtidigt.

Så började processen med att få bilder till boken. Jag hade enorm tur att min vän Jennie Forster ville måla sina troll och älvor i akryl. Bilderna blev magiska! Det var ju tack vare en tavla jag såg hon målat 2001 som sagan kom till, så det känns extra varmt i hjärtat att just hon har gjort bilderna nu.

Vill du se mer av hennes tavlor finns hon på AnamCara- massage och helhet

Nästa steg var att texten måste korrekturläsas av förlaget. Det ska vara rätt stavat och punkt på rätt ställe. När så bilderna var klara och inskickade blev det grafikerns tur. Hon satte ihop bilder och text efter mina önskemål. Här hade jag haft stor hjälp av maken som redan fixat bilderna, gjort i rätt storlek och gjort omslagets bilder, även reklamblad och visitkort har han gjort.

Det var mycket att ta ställning till såsom hård eller mjuk pärm, storlek på bok, antal sidor, teckensnitt och storlek, baksidestext, bokens titel och stil, antal exemplar mm. 

Redaktionen på förlaget kollade igenom en sista gång innan allt skickades till tryckeriet. Där var flera veckors kö så nu började en väntan på att få se och hålla i den fysiska boken.

Så kom dagen då en budfirma kom med lådorna med böcker hem till oss. Vilken lycka!

Den stora aha-dagen kom dock nån vecka senare då jag fick se boken på Adlibris hemsida. Tänk att min bok finns med på flera sidor på internet, hos bibliotek, bokhandlare och även som e-bok! Det är ofattbart faktiskt. Ofattbart är också att 27 september är boken och jag med på stora bokmässan i Göteborg, som i år firar 40 år!

Vill ni komma och säga hej vore det jätteroligt. Jag sitter och signerar i Idus monter (B07:39) kl 9-11 på fredagen. Böckerna finns med hela mässhelgen. Vill du beställa bok går det även bra på min hemsida www.fridselin.se.

Har du gett ut någon bok och finns med på mässan? Jag kommer gärna förbi.

Nu sitter du kanske och känner att du vill också ge ut en bok. Jag säger bara: gör det! Man ångrar bara det man inte vågade.

Det finns många bra sidor på nätet om man vill ha hjälp men i stort sett så är det bara att börja skriva. Mina tips jag skulle ge är att skriv utan tankar på till vem, hur ge ut, kommer någon vilja läsa, det måste vara rätt från början etc. Skippa tvivlen!

Själv skriver jag mina berättelser med penna och papper. Utan ordning och rättstavning.

Allt efter hand skriver jag in som vanligt i datorn, där finns det bra program för rättstavning, räkna ord och tecken. Där kan man sedan lägga sidorna i ordning och ändra om.

Att ge ut en egen bok - Maria Frid Selin

När man tycker att man är någorlunda klar med historien skickar man in till förlag och ser gensvaret. Ibland kan man få tips på vad man behöver jobba mer med. Blir man antagen kommer det vara flera steg där historien gås igenom, upplägg, rättstavning mm. Så var inte allt för petig utan lägg energin på det du gillar: SKRIVA.

”Att skriva är som att resa. Stora motorvägar, små grusvägar … förr eller senare når du målet” sagt av kloka maken Jöran.

Lycka till! /Maria

Jöran och Maria Selin

Följ Jöran och Maria här:

Sverige

Jöran och Maria Selin

Jöran och Maria är namnen bakom före detta bloggen Magnolia Magis. De sålde huset och bodde 3 år ute först i husbil sedan husvagn. Resor mest i Sverige och Europa. Idag har de bytt till liten stuga i skogen och campingutrustad Land Rover Defender som de hoppas på många fina turer med.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev