Annons

Hur är det att besöka borgen i Rhodos stad? Palace of Grand Master of Knights är en otroligt mäktig byggnad, som ligger mitt inne i den charmiga gamla stadsdelen, vilken är ett Unesco världsarv.

Twittra
Dela
Dela
Pin
Dela
Dela

Rhodos stad – ett Unesco världsarv

Rhodos stad är huvudort på ön Rhodos i Grekland. Den gamla stadsdelen i staden, Gamla stan, är så välbevarad att den tagits upp som ett världsarv på Unescos världsarvslista. Flera mäktiga portar leder in genom den massiva stadsmuren, och där innanför känns det som att man förflyttas till ett helt annat tidevarv, eller nåja, det kräver ju att man tänker bort alla turister i moderna sommarkläder då.

Vi passerade in via Gate of St. Paul

Rhodos stad ligger i den norra änden av ön Rhodos, som ingår i de grekiska så kallade Tolvöarna.

Att besöka borgen i Rhodos stad

Den allra mest imponerande sevärdheten i Gamla stan i Rhodos stad är borgen, som har namnet Palace of Grand Master of Nights. Detta är en populär sevärdhet och vi fick köa någon minut för att komma in, så här i september. Om du är här under den mest intensiva högsäsongen kan ett tips vara att komma relativt tidigt efter öppnande, innan köerna hunnit växa sig alltför långa.

Vid entrén får man välja om man ska köpa biljett endast till borgen, eller till både borgen och det arkeologiska museet. Vi valde båda, utifrån tanken att det är nu vi är här, och vi kommer sällan tillbaka till samma plats.

Innergården på Palace of Grand Master of Nights.

Palace of Grand Master of Nights

Borgen i Rhodos stad, Grand Master of Nights, uppfördes ursprungligen på 600-talet. När korsriddarna anlände på 1300-talet renoverades den för att passa till nya tider och behov.

Rhodos erövrades av det osmanska riket år 1522, och under den period som följde användes borgen som kommandocentral och fästning. När ön år 1912 blev en del av Italien rekonstruerades byggnaden enligt medeltida arkitektur. Och nu, sedan 1948, tillhör Rhodos och borgen Grekland.

Att promenera runt i den enorma byggnaden är fascinerande. Salarna är mäktiga, med otrolig rymd och takhöjd. Här och där visas skulpturer och möbler från olika tidsepoker.

Bland annat kan man se vacker och mycket välbevarad mosaik, som enligt skyltarna ofta har väldigt många år på nacken.

Rhodos arkeologiska museum

Vi köpte som sagt en biljett som också inkluderade inträde till Rhodos arkeologiska museum, vilket ligger på fem minuters promenad från borgen, i andra änden av Street of the Knights of Rhodes.

Museet är inrymt i en pampig byggnad som en gång i tiden fungerade som sjukhus för Saint Johns riddare. Här visas idag olika arkeologiska föremål från Rhodos och närliggande öar, såsom krukor och statyer.

Mer att se och göra i närheten

När du är färdig med att besöka besöka borgen i Rhodos stad kan du spana in resten av Gamla stan. Här finns bland annat en imponerande ringmur, judiska kvarter, kyrkor och den kända gatan Street of the Knights of Rhodes. Du kan förstås också upptäcka mysiga restauranger och barer i området.

Dessutom finns resten av ön Rhodos att upptäcka med den pittoreska byn Lindos, vackra stränder såsom Anony Quinn Bay och sevärdheter såsom Kalithea Springs, Seven Springs och Valley of Butterflies.

Street of the Knights of Rhodes i Gamla stan i Rhodos stad

Har du besökt borgen i Rhodos stad?

Om du besöker Rhodos kan vi varmt rekommendera att besöka borgen i Rhodos stad! Har du varit här? Hur var din upplevelse?

Att besöka borgen i Rhodos stad

  • Namn: Palace of Grand Master of Nights
  • Läge: I Gamla stan, i Rhodos stad, på ön Rhodos
  • Öppettider: Borgen håller vanligtvis öppet 08:00 – 20:00 på sommaren och 08:30 – 15:30 på vintern. Observera att det kan vara stängt under olika helgdagar. (2024)
  • Pris: Att besöka borgen i Rhodos stad kostar för närvarande (2024) 8 euro för vuxna och 4 euro för barn och andra som har rätt till reducerat pris. Vintertid (1 nov – 31 mars) har alla rätt till reducerat pris. Om man betalar 10 euro ingår det arkeologiska museet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev